ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Ακρωτηριάζουν» τα δικαιώματα των αναπήρων

Δυναμική κινητοποίηση για την άμεση και αναβαθμισμένη λειτουργία του ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου έγινε χτες στο υπουργείο Εργασίας

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για να ανοίξει άμεσα το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου, πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές και εργαζόμενοι της Σχολής, έχοντας στο πλευρό τους τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του ΚΕΑΤ.

«Κλείνετε σχολές, φτώχεια, ανεργία... Μέτωπο και αγώνα στην πλουτοκρατία», φώναξαν οι μαθητές, εργαζόμενοι, γονείς και ανάπηροι έξω απ' το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδια διάλυσης ή συρρίκνωσης της Σχολής, που είναι και η μοναδική επαγγελματική σχολή για ΑμΕΑ σε ολόκληρη την Αττική. Υπογράμμισαν ότι η Σχολή κρατήθηκε ανοιχτή με τους αγώνες τους και ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στην ανεργία, τη συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και υπηρεσιών, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής, συνολικά των αναγκών τους. «Πρώτη Οκτώβρη η σχολή δεν άνοιξε, 260 καταρτιζόμενοι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες, αλλά και 60 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο», επισήμαναν. Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν λεφτά για να λειτουργήσει η σχολή, δίνει απλόχερα δισ. ευρώ στις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. «Κοστίζουν τα δικαιώματα των αναπήρων και των εργαζομένων, γι' αυτό σύμφωνα με την κυβέρνηση "πρέπει να ακρωτηριαστούν" όπως τα πόδια των διαβητικών», κατήγγειλαν.

Αντιπροσωπεία των μαθητών, εργαζομένων, αναπήρων συναντήθηκε με τον Γιάννη Λεπενιώτη, διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, που την προηγούμενη βδομάδα τους είχε πει ότι θα τους δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Τα συγκεκριμένα που είπε ήταν ότι η σχολή θα ανοίξει και θα δεχτεί και πρωτοετείς μαθητές, ενώ αόριστο άφησε το ...πότε θα γίνουν αυτά. Επίσης, είπε ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης θα λυθεί με τροπολογία, για την οποία επίσης δεν είπε πότε θα ψηφιστεί και σε ποιο νομοσχέδιο.

Οι καταρτιζόμενοι, γονείς και ανάπηροι αντιμετώπισαν με οργή και αγανάκτηση τις «αοριστίες» του υπουργείου Εργασίας. Πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου, απαίτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους, απαιτώντας να ανοίξει τώρα η σχολή, άμεση χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, να προσληφθούν όλοι οι καθηγητές, να μονιμοποιηθούν και να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, να μην κλείσει κανένα τμήμα, αναβάθμιση της σχολής.

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου τόνισαν την ανάγκη να ηττηθούν και σε πολιτικό επίπεδο στις εκλογές για την τοπική διοίκηση οι δυνάμεις που είναι υπεύθυνες - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και διάφοροι δήθεν ανεξάρτητοι - για τα προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι και να δώσουν δύναμη στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ «ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ»
Καταδικάζονται στη μερική απασχόληση και λόγω ... ΕΣΠΑ

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Από κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, που συνεπάγεται και τη διαρκή χειροτέρευσή τους, εντείνεται με τους πρόσφατους νόμους και ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Αριθμητικά υπάρχει διεύρυνση των ελαστικά απασχολούμενων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία (αναπληρωτών, ωρομισθίων), ενώ φέτος προστέθηκε και η νέα κατηγορία ελαστικά απασχολούμενων, οι «αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου».

Τα νέα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την πολιτική, αναδεικνύει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και αφορά το καθεστώς απασχόλησης αναπληρωτών που θα πληρώνονται από το ΕΣΠΑ. Οπως καταγγέλλει στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«Σε αναστάτωση βρίσκονται χιλιάδες αναπληρωτές οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται στον αέρα καθώς δε γνωρίζουν τους συγκεκριμένους όρους εργασίας τους (ωράριο, αμοιβή κ.ά.).

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην κατάργηση της ωρομισθίας, όπως είχε δεσμευτεί πολλές φορές στο παρελθόν, πρόσθεσε στην εκπαίδευση μία ακόμα ελαστική μορφή εργασίας, τους συμβασιούχους των ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί στα Δημοτικά Σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι οποίοι, σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο, θα πληρώνονται από το ΕΣΠΑ και όχι από τον κωδικό των αναπληρωτών.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι αναπληρωτές αυτοί δε θα μπορούν να γίνουν αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, ακόμα κι αν προκύψουν κενά επειδή το ΕΣΠΑ ορίζει μόνο 12ωρη απασχόληση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας εάν προτίθεται να εντάξει τους παραπάνω εκπαιδευτικούς στην ίδια κατηγορία με όλους τους άλλους αναπληρωτές, διασφαλίζοντας τα ίδια εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, ζητά τη μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαιτείται μόνιμο προσωπικό

Σήμερα η διαμαρτυρία φοιτητών του Τμήματος Νηπιαγωγών Αθήνας στο υπουργείο Παιδείας

Στο υπουργείο Παιδείας θα διαδηλώσουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ) Αθήνας, απαιτώντας «να εξασφαλιστούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πρακτικές ασκήσεις: Πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, καινούριες αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων για τις ανάγκες λειτουργίας του εκπαιδευτικού έργου». Υπενθυμίζουμε ότι η πρακτική άσκηση φέτος δεν μπορεί να γίνει στα παιδαγωγικά τμήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού το υπουργείο Παιδείας μείωσε το αποσπασμένο προσωπικό.

Οι φοιτητές του ΤΕΑΠΗ, υλοποιώντας την απόφαση της προχτεσινής τους συνέλευσης, δε θα μείνουν σε «διαχειριστικές» λύσεις, όπως έπραξε χτες η διοίκηση του Τμήματος, στην ενημέρωση που έκανε για το πρόβλημα. Πέρα απ' τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η διοίκηση του Τμήματος «ζητιάνεψε» αποσπασμένους απ' το υπουργείο (όσους μπορεί...), χωρίς να δείξει καμία διάθεση να διεκδικήσει, μαζί με τους φοιτητές, ουσιαστική λύση του προβλήματος. Οι φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα που έγινε η ενημέρωση με ένα πανό που έγραφε «Καθηγητές αγωνιστές και όχι πουλημένοι στις πολυεθνικές» και οι εκπρόσωποι του συλλόγου που μίλησαν στάθηκαν στην ουσία του προβλήματος, συνδέοντάς το με τη συνολικότερη πολιτική. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι όταν οι εκπρόσωποι του συλλόγου φοιτητών κάλεσαν τους καθηγητές να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση, δεν υπήρξε και ιδιαίτερη ανταπόκριση...

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, οι αποσπάσεις στα παιδαγωγικά τμήματα μειώθηκαν, γενικά, κατά 50%. Συγκεκριμένα, στο ΤΕΑΠΗ Αθήνας πέρσι υπήρχαν 12 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί για πρακτική άσκηση, ενώ αναλογούσε 1 σε 40 με 50 φοιτητές. Φέτος πρέπει να λειτουργήσει μόνο με 4 αποσπασμένους!

Η απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας απ' την κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο μόνος δρόμος είναι η διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού και όχι λύσεις με απλήρωτους διδακτορικούς φοιτητές και συμβάσεις. Οι λύσεις δε δίνονται με «ζητιανιές», αλλά με διεκδίκηση των αυτονόητων που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πολυτέλεια!

Προσπάθησαν να διαλύσουν γενική συνέλευση

Για προσπάθεια διάλυσης της γενικής συνέλευσης των φοιτητών στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καταγγέλλει την ΠΑΣΠ (η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Σύμφωνα με την καταγγελία του ΜΑΣ, «κατά τη διάρκεια της κατάπτυστης τοποθέτησης του εκπροσώπου της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια (ΠΑΣΠ), η Επιτροπή Αγώνα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών ανάρτησε πανό μέσα στην αίθουσα καλώντας την παράταξη του ΠΑΣΟΚ να απολογηθεί για την πολιτική που υπερασπίζεται και υλοποιεί». Τότε ομάδα τραμπούκων της ΠΑΣΠ, από όλες τις σχολές του ΑΠΘ, εισέβαλε στο αμφιθέατρο προσπαθώντας να προπηλακίσουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα.

«Στόχος τους ήταν να διαλύσουν τη γενική συνέλευση ώστε να αποφύγουν να απολογηθούν και να εκτεθούν μπροστά στους φοιτητές υπερασπιζόμενοι την εγκληματική πολιτική που έχει τσακίσει εμάς και τις οικογένειές μας», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΜΑΣ. Και συνεχίζει: «Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια ξέρουν καλά πως οι μάσκες έπεσαν, η βάρβαρη πολιτική τους δεν καμουφλάρεται πλέον με ψέματα, πως είναι αντιμέτωποι με την οργή λαού και νεολαίας, γι' αυτό και καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές».

Οπως καταγγέλλει το ΜΑΣ, λίγο αργότερα, κι ενώ η ΓΣ ήταν σε εξέλιξη, μέλη της ΠΑΣΠ επιτέθηκαν σε στέλεχος της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ