ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταδικάζει σε ανεργία και πείνα με τη συνδρομή της καταστολής!

Οι εργάτες της Ζώνης ζήτησαν δουλειά, δωρεάν περίθαλψη των ανέργων, να μην κοπεί το ρεύμα στα σπίτια όσων δεν έχουν μεροκάματο. Η κυβέρνηση απάντησε με ΜΑΤ και χημικά

«Είναι άθλιο να μας πετούν στην ανεργία και από πάνω να δεχόμαστε κι επίθεση...» κατήγγειλαν οι εργάτες
«Είναι άθλιο να μας πετούν στην ανεργία και από πάνω να δεχόμαστε κι επίθεση...» κατήγγειλαν οι εργάτες
Με την επιστράτευση ισχυρών δυνάμεων ΜΑΤ και τη χρήση χημικών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χτες να κάμψει την αποφασιστικότητα των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όπως αυτή διατρανώθηκε με μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που, για να θωρακίσει την κερδοφορία των μονοπωλίων συρρικνώνει τη Ζώνη, απαξιώνει συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία, καταδικάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Στο πλαίσιο παύσης εργασιών, οι εργάτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κουμουνδούρου και διαδήλωσαν, ζητώντας μεταξύ άλλων «επιδότηση των ανέργων στο 80% των ΣΣΕ του κλάδου. Σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας χωρίς προϋποθέσεις». Με συνθήματα όπως «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς. Οι εργάτες κρατούσαν μαζί τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ανέργων των οποίων έχει διακοπεί το ρεύμα, πιστοποιητικά ανέργων που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να τα καταθέσουν. Η υπουργός Λ. Κατσέλη αν και ενημερωμένη για τη συνάντηση, απουσίαζε. Με απόφαση που πήραν επιτόπου τα σωματεία, οι εργατοτεχνίτες συνέχισαν την πορεία τους στο κτίριο του υπουργείου στη Σταδίου.

Στην απαίτησή τους να συναντηθούν με την υπουργό δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής με χημικά. Η απόπειρα τρομοκράτησης των εργατών δεν πέρασε. Στη βία και την τρομοκρατία της κυβέρνησης απάντησαν πως θα συνεχίσουν ανυποχώρητα να παλεύουν. Συνέχισαν, διαδηλώνοντας συγκροτημένα προς τη Βουλή. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργάτες, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης ανέφερε: «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για συρρίκνωση της Ζώνης και όλης της ναυπηγικής βιομηχανίας για να φτιάχνουν οι εφοπλιστές τα καράβια τους με τσάμπα εργατικά χέρια σε άλλα ναυπηγεία. Είναι άθλιο, εμείς να είμαστε καταδικασμένοι στη φτώχεια και την ανέχεια, ο πρωθυπουργός να υπογράφει για την επιδότηση των εφοπλιστών να κατασκευάσουν πλοία στην Κίνα και από πάνω να δεχόμαστε και επίθεση. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συνεδριάσουν τα σωματεία για να πάρουν αποφάσεις».

Στο πλευρό των εργατοτεχνιτών βρέθηκε ο Θανάσης Παφίλης υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Μανουσογιαννάκης.

ΠΑΜΕ: Δε μας φοβίζουν!

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «την κυβέρνηση, η οποία με τη βία, την καταστολή και τα ΜΑΤ επιχειρεί να βάλει φραγμό στις διεκδικήσεις των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, των ανέργων, να τους τρομοκρατήσει». «Είναι γελασμένη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αν νομίζει ότι θα σταματήσει τους αγώνες των εργαζομένων στη Ζώνη. Θα συνεχιστούν πιο έντονα, έχοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος», επισημαίνει.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
Προχωρά το σχέδιο για το φαγοπότι

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης επειδή διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες, όπως φάνηκε ξανά χτες με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ Γ. Ανωμερίτης, «στήνει» ένα τρελό «φαγοπότι» σε βάρος του πρώτου λιμανιού της χώρας, για τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των συνδυασμένων μεταφορών και της κρουαζιέρας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ ΑΕ, που συμπεριλαμβάνεται στο λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΠ ΑΕ 2010 - 2020» θέτει ολόκληρο τον Πειραιά υπό τον κλοιό των μονοπωλίων.

Με το «επενδυτικό πρόγραμμα» αφανίζονται και οι τελευταίες παραγωγικές δραστηριότητες του λιμανιού. Για παράδειγμα, το ΣΙΛΟ και οι πέτρινες δεξαμενές στην Ακτή Βασιλειάδη, οι οποίες χρησιμοποιούνται για επισκευαστικές εργασίες, «κλείνουν» ως «ασύμφορα» όπως ανέφερε ο Γ. Ανωμερίτης και μετατρέπονται σε μουσειακούς χώρους. Η προβλήτα καρβουνόσκαλα όπου έδεναν τα πλοία Ro/Ro και είχε παραγωγικές θέσεις εργασίας για τους λιμενεργάτες, και ολόκληρος ο τεράστιος μόλος της ΔΕΗ στο Κερατσίνι μετατρέπονται τελεσίδικα σε car terminal (χώρος εναπόθεσης των οχημάτων που μεταφέρονται για λογαριασμό των πολυεθνικών για να διατεθούν είτε στην ελληνική αγορά είτε να μεταφορτωθούν για άλλες αγορές). Εχουν εγκριθεί οι μελέτες και προχωρά η δημοπράτηση για την κατασκευή εκθεσιακού κέντρου (περιοχή Παλατάκι), κατασκευή θεματικού πάρκου, δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων στην περιοχή Παγόδας και Κεντρικού Λιμεναρχείου, ελικοδρόμιο, πάρκινγκ και άλλα παρόμοια. Στα πλαίσια του προγράμματος για τη διευκόλυνση των εφοπλιστών προωθείται η επέκταση και η δημιουργία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων στο χώρο που δένουν τα κρουαζιερόπλοια και δημιουργία νέων χώρων υποδοχής.

Οσον αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ο Γ. Ανωμερίτης αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη νομοθετική κατοχύρωση των χώρων της για 50 χρόνια όπως διεκδικούν τα σωματεία, ενώ όσον αφορά τη δεξαμενή πάναμαξ που έχει συμφωνηθεί ότι θα εγκατασταθεί στη Ζώνη, αρνήθηκε να πάρει θέση αν αυτή θα κατασκευαστεί εδώ, που σημαίνει δουλειά για τη Ζώνη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν θα κάμψουν τους εργατικούς αγώνες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των συμβασιούχων της Ακρόπολης και των εργατών της Ζώνης

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσία των ΜΑΤ και τη χρήση δακρυγόνων εναντίον των συμβασιούχων της Ακρόπολης και των εργατών της Ζώνης αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την παρουσία των ΜΑΤ και τη χρήση δακρυγόνων, το πρωί κατά των συμβασιούχων στην Ακρόπολη και το απόγευμα κατά των διαδηλωτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η στάση της κυβέρνησης, των βιομηχάνων - τραπεζιτών - εφοπλιστών απέναντι στους βιοπαλαιστές της Ζώνης είναι ξεκάθαρη: Καταδίκη τους στην ανεργία και στην πείνα, συνοδεία της καταστολής.

Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι καλοπληρωμένοι παπαγάλοι της, στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, πιστεύουν ότι η κρατική και κυβερνητική βία θα κάμψει τους εργατικούς αγώνες, πλανώνται πλάνην οικτράν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ