ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Προτεραιότητα στην ... κοροϊδία των αγροτών

Στο υπουργείο Γεωργίας πήγε χτες ο πρωθυπουργός για να δείξει το εικονικό ενδιαφέρον του για τους αγρότες.

Νέα ώθηση στην κυβερνητική πολιτική εξαπάτησης των αγροτών επιδίωξε να δώσει χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, πηγαίνοντας μια βόλτα στο υπουργείο Γεωργίας. Αυτό που φάνηκε χτες είναι ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού «στα παλιά λημέρια του» και η συζήτηση που ακολούθησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, δεν έγινε τυχαία. Είχε ως βασικό σκοπό τον ανέξοδο κατευνασμό της οργής και της αγανάκτησης του αγροτικού κόσμου, που έχει υποστεί τα πάνδεινα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και προετοιμάζεται για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αντισταθεί στις ακόμα χειρότερες εξελίξεις. Επίσης, φάνηκε ότι το χτεσινό σόου στο υπουργείο Γεωργίας στήθηκε για να ξαναδιαλαλήσει ο πρωθυπουργός το γνωστό εκσυγχρονιστικό ψευτο - τροπάριο, περί βελτίωσης ποιότητας - ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης της υπαίθρου και βελτίωσης του αγροτικού εισοδήματος και να δώσει μια ψευτοείδηση στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για τη δημιουργία των σχετικών εντυπώσεων: Οτι εξετάζονται αλλαγές στα μέτρα που ισχύουν για το πετρέλαιο αναφορικά με τους αγρότες. Το τελευταίο φρόντισαν να διευκρινίσουν... κατά πώς βολεύει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, διάφοροι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι, διαρρέοντας ότι θα πέσει η τιμή του πετρελαίου κίνησης για αγροτική χρήση στα επίπεδα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Μάλιστα, κάποιοι, για να γίνουν πιο πειστικοί... πρόσθεταν πως προωθείται και ειδική διάταξη, που θα περάσει μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Τα ωραία λόγια που είπε χτες ο πρωθυπουργός, σημαίνουν πρακτικά ότι θα ενταθεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και οι αγρότες θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα «δεινά» της παγκοσμιοποίησης. Και η πολιτική που σχεδιάζει η κυβέρνηση, εκτελώντας πιστά τις εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών και των πολυεθνικών, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Και την εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να ανακόψουν ούτε τα 11 τρισ. δρχ. που «ξαναμοίρασε» χτες ο πρωθυπουργός, ούτε η μείωση των επιτοκίων στο όνομα της ΟΝΕ, ούτε οι νέοι θεσμοί που «λανσάρει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αρχή με τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος. Και βέβαια, δε θα την ανακόψει η παροχή στημένης πρωθυπουργικής αισιοδοξίας προς του αγρότες, όπως επιχειρήθηκε να γίνει χτες από τον 6ο όροφο του υπουργείου Γεωργίας. Αυτό που απαιτείται είναι η αλλαγή πολιτικής και η άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε όφελος της ελληνικής γεωργίας και των αγροτών. Και τέτοια μέτρα για τη στήριξη των αγροτών δεν ακούστηκαν χτες από το στόμα του Κ. Σημίτη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμα και αν τελικά γίνουν πράξη τα όσα διαρρέουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, περί μείωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης στο ύψος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για αγροτική χρήση, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Δεν ικανοποιείται καν το αίτημα των αγροτών που ζητούν να τους δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο (τράνζιτ). Βλέπετε, η κυβέρνηση προτιμάει να το παρέχει μόνο στους εφοπλιστές.

TVX HELLAS
Εξασφάλισε το «ναι» του υπουργείου Περιβάλλοντος

Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίση των κατοίκων της περιοχής
Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίση των κατοίκων της περιοχής
Παρ' όλες τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται εδώ και χρόνια από τους κατοίκους και τους φορείς της Ολυμπιάδας, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε χτες στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μεταλλουργία Χρυσού στη Χαλκιδική από την TVX HELLAS.

Μάλιστα, στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας αναφέρεται ότι «η έγκριση της μελέτης επιβεβαιώνει την υποστήριξη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του έργου Ολυμπιάδας, ενώ επιτρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδοτήσεως, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο». Ακόμη, σημειώνεται ότι η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της Ολυμπιάδας αποτελεί «ένα ορόσημο στην ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας, αφού με αυτήν ολοκληρώνεται η πρώτη φάση για την αξιοποίηση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της περιοχής».

Μετά την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση δηλώνει ωμά ότι δε λαμβάνει υπόψη της στο ελάχιστο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων που επανειλημμένα έχουν εμποδίσει την κατασκευή του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα, γιατί αυτό, όπως πιστεύουν, θα σημάνει καταστροφή πολλών περιοχών του Στρυμονικού Κόλπου. «Η θέση του Τοπικού Συμβουλίου της Ολυμπιάδας και του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να φτιαχτούν καινούρια εργοστάσια», δηλώνει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου.

Ολοκληρώνεται το ξεπούλημα της ΕΑΒ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγ(κ)ωνισμός για το ξεπούλημα του 49% της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Οι προσφορές που υπέβαλαν χτες οι δύο διεκδικητές βρίσκονται καθ' οδόν προς το ξένο χρηματοοικονομικό Σύμβουλο που επέλεξε η κυβέρνηση.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τις αρχές του Οκτώβρη. Στον πρώτο όμιλο, που είναι και ο κατασκευαστής του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροπλάνου «γιουροφάιτερ» επικεφαλής είναι η γερμανική «Ντάσα», ενώ ο δεύτερος διεκδικητής είναι γαλλικών συμφερόντων με επικεφαλής την εταιρία «Ντασό».

Νέο άλμα του δολαρίου

Ερμαιο της ΟΝΕ αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά το εθνικό νόμισμα. Προσδεμένη με το ευρώ η δραχμή παρακολουθεί την πορεία υποχώρησής του στη διεθνή χρηματαγορά. «Μοιραία» λοιπόν το αμερικανικό δολάριο κέρδισε χτες ακόμη 3 δρχ. και θα πωλείται σήμερα από τις τράπεζες προς 406,5 δρχ. Από την αρχή του έτους η δραχμή χάνει το 22% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο και από την αρχή του 1999 το 42%.

Αυξημένος ο τζίρος στο εξάμηνο

Αυξημένη κατά 6,9% ήταν η αξία των λιανικών πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν τους διαφορετικούς ρυθμούς μεταξύ των περιοχών της χώρας: Στην Περιοχή της Πρωτεύουσας η αύξηση του τζίρου έφθασε στο 7,8% έναντι ποσοστού 5,3% στη λοιπή χώρα. Η εξέλιξη του σχετικού δείκτη κατά την περίοδο Γενάρη - Ιούνη 2000 προήλθε, κυρίως, από την αύξηση των πωλήσεων στις κατηγορίες: Ενδυση - υπόδηση 8,8%, φαρμακευτικά - καλλυντικά 8%, έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικογενειακός εξοπλισμός 7,8%, ενώ ο τζίρος στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων αυξήθηκε κατά 6,7% και στα πολυκαταστήματα κατά 4,6%.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει μείωση των πωλήσεων που γίνονται εκτός καταστημάτων. Στη λοιπή χώρα μάλιστα καταγράφηκε μείωση κατά 0,9%. Η ίδια τάση καταγράφεται και στα στοιχεία για τον Ιούνη του 2000, με τις πωλήσεις εκτός καταστημάτων να εμφανίζουν στο σύνολο της χώρας μείωση σε ποσοστό 2,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ