ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

«Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων δείχνουν, ότι το τελευταίο διάστημα στη συνείδηση της εργατικής τάξης συντελούνται θετικές διεργασίες, αγωνιστικές διαθέσεις αντίστασης. Εστω κι αν αυτές δε βρίσκονται στο αναγκαίο επίπεδο, είναι ελπιδοφόρες και δίνουν απάντηση σε εκείνους, που ενώ καλλιεργούν την αδράνεια της εργατικής τάξης, ταυτόχρονα τη χρησιμοποιούν ως άλλοθι του δικού τους συμβιβασμού.

Το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, παρά και ενάντια στην εφοπλιστική και κυβερνητική αδιαλλαξία, απέδειξε ότι η εργατική τάξη έχει όλες τις δυνατότητες, ότι μπορεί να κατακτά και να αποτρέπει αρνητικές εξελίξεις, όταν δρα ενωμένη και αποφασιστικά.

Ηαγανάκτηση και οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους (τηλεπικοινωνίες, ΕΛΤΑ, ναυσιπλοΐα, νοσοκομεία), καθώς και γενικότερα, εξαιτίας της επίθεσης κυβέρνησης και μονοπωλίων, υποχρεώνει ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργατικού κινήματος, που υπερθεμάτισαν επί χρόνια υπέρ του "κοινωνικού διαλόγου" και της εργασιακής ειρήνης, που καλλιέργησαν τη μοιρολατρία και τις δήθεν ρεαλιστικές λύσεις, να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, έστω κι αν τα αιτήματα που προβάλλουν, δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό περιεχόμενο της επίθεσης και στα σύγχρονα προβλήματα της εργατικής τάξης. Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν μάταιος ο αγώνας των ταξικών δυνάμεων, που κράτησαν σταθερή γραμμή συσπείρωσης κόντρα στην πολιτική της ταξικής συνεργασίας.

Οι εργατικοί αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και εκείνοι που έχουν προγραμματιστεί, μπορούν να αποκτήσουν ισχυρή ώθηση, μαζικότητα και προοπτική, εφόσον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στηριχτούν στη δύναμη της κοινής δράσης και συσπείρωσης κατά χώρο, κλάδο και γενικότερα, της σταθερότητας και επιμονής κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και περιφρουρήσουν τους απεργιακούς αγώνες από τους μηχανισμούς της εργοδοσίας και του κράτους. Εφόσον ενισχυθούν αποφασιστικά οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη να κάνουν οι εργαζόμενοι υπόθεσή τους την απόκρουση των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Να αντιδράσουν στις ρυθμίσεις μοιράσματος της ανεργίας, να διεκδικήσουν πενθήμερο - 7ωρο - 35ωρο, δημόσιο και δωρεάν για το λαό σύστημα Υγείας, δημόσια Ασφάλιση και Παιδεία, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις, μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργούν οι τιμές του πετρελαίου.

Οαγώνας πρέπει να συνεχιστεί και μετά την 10η του Οκτώβρη, να κλιμακωθεί, να γενικευτεί και να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού τα μέτρα που υιοθετεί η Βουλή. Να αγκαλιάσει όλη τη χώρα. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες θα κάνουν και πάλι, ό,τι περνάει από το χέρι τους.

Το ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση, ώστε να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες όσων επιδιώκουν να τα έχουν καλά και με την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία, αλλά και με τους εργαζόμενους.

Αθήνα, 20.09.2000

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ».

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ σε Τσεχία και Γιουγκοσλαβία

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και τον Τηλέμαχο Γαβριηλίδη, μέλος της ΚΕ, θα παρευρεθεί στην Πράγα στις 23 - 24 του Σεπτέμβρη, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τσεχίας και του «Κινήματος ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ομάδα συνδικαλιστών από την Ελλάδα, αντιπροσωπείες Ελλήνων μεταναστών από την ΟΔ Γερμανίας, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Δανία και άλλες χώρες, θα συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία και στις εκδηλώσεις ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που διοργανώνονται από κόμματα, κινήσεις, οργανώσεις νεολαίας και συνδικάτα.

Οπως έχει ανακοινωθεί από το ΚΚ Τσεχίας, στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος πολυπληθείς αντιπροσωπείες συνδικάτων, οργανώσεων νεολαίας, κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, τη Φιλανδία, τη Σλοβακία.

Στη Γιουγκοσλαβία

Μετά από πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, θα αναχωρήσουν στις 21 του Σεπτέμβρη για το Βελιγράδι οι Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιώργος Πετρόπουλος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

Η επίσκεψη αυτή, όπως και η παρουσία αντιπροσωπειών προοδευτικών κομμάτων και βουλευτών από όλο τον κόσμο, τις μέρες που θα διεξάγονται οι εκλογές στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, αποσκοπεί στην ενίσχυση της αλληλεγγύης με τον γιουγκοσλαβικό λαό, στην απόκρουση της απροκάλυπτης επέμβασης και των ωμών εκβιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ