Πικετοφορία διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες ληστρικές αυξήσεις στα υγρά καύσιμα πραγματοποιεί σήμερα στην Πάτρα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής σημειώνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στο ογκούμενο κύμα αγανάκτησης των λαϊκών στρωμάτων προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο με δηλώσεις ότι "θα ελεγχθούν οι τιμές των πρατηρίων", δηλαδή προκλητική κοροϊδία».
Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τώρα όλους τους μαζικούς φορείς, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τα εργατικά συνδικάτα, ώστε από κοινού να παρθούν όλες οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την επιβίωση του ελληνικού λαού. Επίσης καλεί την κυβέρνηση να μειώσει άμεσα και δραστικά τους φόρους και τους δασμούς. Να μειώσει το ποσοστό κέρδους των πολυεθνικών μονοπωλίων. Να πριμοδοτήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και το πετρέλαιο της αγροτικής παραγωγής.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε -μεσούσης της πετρελαϊκής κρίσης- ότι για το μόνο που ενδιαφέρεται η κυβέρνησή του είναι να διατηρηθεί άθικτο το αντιλαϊκό οικοδόμημα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90
Θορυβημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το φρενήρη ρυθμό ανόδου των τιμών του πετρελαίου και του δολαρίου, ένα συνδυασμό - «φωτιά» που αν συνεχιστεί επί μακρό απειλεί να διαβρώσει την «οικονομική σταθερότητα» που χτίστηκε τη δεκαετία του '90 με τις πολιτείες λιτότητας. Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν και χτες σε επίπεδα άνω των 35 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το δολάριο ( τιμή πώλησης) διαμορφώθηκε στις 402 - 403 δραχμές.
Για το θέμα αυτό συνεδρίασε χτες η κυβερνητική επιτροπή, ενώ ακολούθως ο Κ.Σημίτης προέβη σε δηλώσεις, οι οποίες κινούνται στη γραμμή άμυνας που έχει χαράξει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Ο πρωθυπουργός περιόρισε το όλο πρόβλημα των λαϊκών αντιδράσεων σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, στο θέμα της φορολογίας των καυσίμων, η οποία στις χώρες αυτές είναι υψηλή, σε... αντίθεση με την Ελλάδα -όπως υποστήριξε- που οι σχετικοί φόροι είναι δήθεν χαμηλοί. Μια άποψη που προφανώς αποβλέπει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει δικαιολογητική βάση, για να εκδηλωθούν λαϊκές κινητοποιήσεις... Παράλληλα, ο Κ.Σημίτης προσπάθησε να παρουσιάσει την κυβέρνησή του σαν αρωγό και προστάτη των λαϊκών στρωμάτων και των καταναλωτών, η οποία αγρυπνά, ώστε να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, μέσω των περιβόητων (και άνευ ουσίας) ελέγχων των φαινομένων κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας... Πάντως, ο πρωθυπουργός συντήρησε το θέμα της «στήριξης» - μέσω της χορήγησης ελεημοσύνης - των χαμηλών εισοδημάτων, ενδεχόμενο όμως που θα εξετάσει η κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις, από τα τέλη Νοέμβρη με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Αναλυτικότερα στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κρίση του πετρελαίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για αβεβαιότητα ασφαλούς πρόβλεψης, και για το ενδεχόμενο πληθωριστικών πιέσεων. Οπως είπε, «η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του δολαρίου, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν ανοδικά την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό θα συμβεί, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για αρκετό χρόνο...». Ο ίδιος θεωρεί ότι η εκδήλωση λαϊκών αντιδράσεων στην Ελλάδα υπό την απειλή του νέου κύματος ακρίβειας, δεν έχει βάση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του «υπάρχει αντίδραση σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, η αντίδραση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου και οι φόροι που επιβάλλονται σε αυτές τις χώρες είναι πολύ υψηλότεροι απ' αυτούς που ισχύουν στην Ελλάδα...». Αρα το πρόβλημα κατά τον κ.Σημίτη περιορίζεται μόνο στις τιμές των καυσίμων και όχι στην ακρίβεια που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα... Η κυβέρνησή του μπορεί να παρακολουθεί σαν θεατής την τρελή κούρσα των τιμών του πετρελαίου και του δολαρίου, αλλά στο εσωτερικό αγρυπνεί...«Πρέπει όλοι να αποτρέψουμε είναι κλίμα ανατιμήσεων, την ψυχολογία των ανατιμήσεων, οι οποίες θα πλήξουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ προσπαθώντας να δώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που ελέγχει την κατάσταση επανέλαβε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να ελέγξουμε τη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών», ενώ θα είναι «ιδιαίτερα αυστηροί σε φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας απέναντι σε όλους αυτούς που θα προσπαθήσουν σε αυτή τη συγκυρία να αντλήσουν αθέμιτα οφέλη»! Οσο για τους χαμηλά αμειβόμενους, δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς ο πρωθυπουργός... δεσμεύτηκε υπό προϋποθέσεις. Οπως είπε «στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί στα σημερινά υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ειδικών μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, για να προστατευτούν τα χαμηλά εισοδήματα. Και αυτό θα γίνει στα πλαίσια του προϋπολογισμού...».
Αυξήσεις στο ύψος του 25% ζητάνε τώρα οι φαρμακοβιομήχανοι της χώρας, ισχυριζόμενοι ότι η κατακόρυφη άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής έχει επιβαρύνει κατά πολύ το κόστος παραγωγής και για το λόγο αυτό ζητάνε αναπροσαρμογή των τιμών, μετακυλώντας το κόστος στους καταναλωτές. Την ερχόμενη Δευτέρα έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ της υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιας για θέματα Εμπορίου Μιλένας Αποστολάκη και των φαρμακοβιομηχάνων, με αντικείμενο συζήτησης το αίτημα των δεύτερων.
Σύμφωνα με το γνωστό φαρμακοβιομήχανο Π. Γιαννακόπουλο, που επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Εμπορίου, «οι τιμές των φαρμάκων έχουν καθοριστεί, όταν η ισοτιμία του δολαρίου - δραχμής ήταν ακόμα στους 283 δραχμές. Σήμερα που το ένα δολάριο έχει εκτοξευτεί στις 400 δραχμές πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των τιμών στα φάρμακα».
Την ίδια στιγμή, - σύμφωνα με πληροφορίες - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή των υγρών καυσίμων, αν συνεχιστεί η ανοδική τους τάση και την επόμενη βδομάδα, ωστόσο το πλαφόν θα ισχύσει μόνο για τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους βενζινοπώλες. Οι ίδιες πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναθέσει στις υπηρεσίες του τη διενέργεια ελέγχου σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ντίζελ και μαζούτ, ώστε να είναι γνωστό το πόσο επιβαρύνεται η κάθε επιχείρηση, και αν η επιβάρυνση είναι του ίδιου μεγέθους με τις αυξήσεις που απαιτούν οι επιχειρηματίες.
Σε εκβιαστικούς - αποκλειστικά - λόγους οφείλεται η απόφαση της διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ να θέσει από τις αρχές του επόμενου μήνα και για διάστημα 15 ημερών σε διαθεσιμότητα τους 430 εργαζόμενους της Δράμας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΟΦΤΕΞ, Π. Φορλίν, απαιτεί από το ελληνικό δημόσιο το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων δραχμών, στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου, ωστόσο όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει το πού θα επενδυθεί - αν επενδυθεί - το συγκεκριμένο ποσό. Την ίδια στιγμή που ο Π. Φορλίν ζητάει δισ. δραχμές, από το ελληνικό δημόσιο, για... επενδύσεις, προχωράει είτε στο κλείσιμο ή στην επενοικίαση παραγωγικών τμημάτων του εργοστασίου στην Αθήνα.
Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικά μετά από τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε στο εργοστάσιο της Δράμας, όπου και αποδείχτηκε ότι δε συντρέχει λόγος να τεθεί το προσωπικό σε διαθεσιμότητα, επειδή απαιτείται η αντικατάσταση ενός μηχανολογικού εξαρτήματος (έτσι υποστηρίζει επισήμως η διοίκηση), τονίζουν ότι ο Π. Φορλίν «έχει παρατραβήξει το σχοινί με τους εκβιασμούς», ενώ ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός (στο υπουργείο) μιας και, 16 μήνες μετά το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, η διοίκηση της επιχείρησης κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και μυστικές τις προθέσεις της, ενώ δεν υπάρχει και δίαυλος σοβαρής επικοινωνίας.
Συνεπώς, καθίσταται βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να ξεκινήσει και η μείωση του προσωπικού, κατά 700 εργαζόμενους, αλλά και η εκ βάθρων αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, μια και τα παραπάνω τίθενται ως βασικές προϋποθέσεις για την πώληση των ναυπηγείων. Δηλαδή, ο όποιος αγοραστής, πέρα από την «προίκα» του 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών που θα καρπωθεί από τα ήδη εγκεκριμένα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, θα πρέπει να βρει και το ναυπηγείο καθαρό από τους εργαζόμενους.
Στο μεταξύ στη μάχη για την αγωνιστική συσπείρωση και προετοιμασία των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν ριχτεί οι συνδικαλιστές της αγωνιστικής παράταξης Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προετοιμάζοντας τον αγώνα για την απόκρουση των διαλυτικών κυβερνητικών σχεδίων σε βάρος του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και για ναυπηγείο στο δημόσιο τομέα. Από την περασμένη Τρίτη μέχρι και χτες το μεσημέρι έχουν γίνει μια σειρά συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς με τη μαζική συμμετοχή των εργατοτεχνιτών. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συνεχίζουν τις μυστικές διαβουλεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης για να δουν πώς τα κυβερνητικά σχέδια θα «πέσουν στα μαλακά».
Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, όπως διαφάνηκε στη διάρκεια των συγκεντρώσεων, διεκδικούν να σταματήσει η διοίκηση της επιχείρησης να τους παρακρατεί από το μισθό 12.000 δραχμές που αποτελεί τη... δόση για την αγορά του 49% των μετοχών και να τους επιστραφούν με τόκο όσα χρήματα έχουν καταβάλει μέχρι τώρα ως... μέτοχοι. Επίσης έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η προαγωγή που πήραν κάποια ...«δικά μας παιδιά» της ΠΑΣΚΕ, όταν η πλειοψηφία των εργαζομένων κινδυνεύει να βρεθεί στο δρόμο.