ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασίλης Παπακωνσταντίνου:

«Δεν είναι δυνατόν ένας καλλιτέχνης που ξέρει γιατί είναι καλλιτέχνης ή τουλάχιστον που αρχίζει να κατανοεί τις ανάγκες του για να τραγουδάει, να μην παίρνει μέρος στο πολιτιστικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και σε πολλά πολιτιστικά φεστιβάλ, μακάρι να υπάρχουν. Βέβαια, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι το πιο μαζικό, το πιο εδραιωμένο και είναι ένα Φεστιβάλ που προσφέρει όχι μόνο πολιτισμό όταν γίνεται, αλλά αισθάνομαι ότι είναι συγχρόνως και μια γιορτή της τέχνης και δεν μπορεί να λείπει κανείς λοιπόν από αυτή τη γιορτή. Αφ' ενός μεν ο ίδιος βλέπει ότι δεν πάει χαμένο αυτό που κάνει, ότι κάποιοι το υπολογίζουν αυτό και απ' την άλλη μεριά το γιορτάζει κιόλας αυτό. Είναι σαν ένα διαβατήριο αυτό που έχουμε για να συνεχίζουμε, σαν μια επιβράβευση το να συμμετέχουμε. Βεβαίως, έτσι κι αλλιώς στην Αριστερά ελπίζω, η Αριστερά έχει δώσει τους αγώνες της, η Αριστερά έχει θρηνήσει θύματα για την ελευθερία και η Αριστερά είναι εκείνη που όχι απλώς προτείνει ένα καλύτερο αύριο, αλλά αγωνίζεται γι' αυτό το καλύτερο αύριο. Πώς λοιπόν να μην είμαι εδώ;».


Δημήτρης Μητροπάνος:

«Είναι η πρώτη φορά, που συμμετέχω στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα γι' αυτό. Υπάρχει μια πολύ καλή ατμόσφαιρα και εύχομαι να συνεχίσουν τα παιδιά της ΚΝΕ με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια διάθεση να στήνουν τόσο όμορφα πολιτιστικές και πολιτικές βραδιές. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο για όλη την ελληνική κοινωνία».


Διονύσης Τσακνής:

«Νομίζω πως δεν είναι είδηση ότι παίζουμε με το Λαυρέντη στο Φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια δε θυμάμαι Φεστιβάλ της ΚΝΕ που να μην έχουμε πάρει μέρος και δε μιλάω μόνο για τα τελευταία χρόνια που αρκετοί καλλιτέχνες πλησιάζουν την ΚΝΕ και παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ, αλλά δυσκολότερα χρόνια, τα... πέτρινα χρόνια».


Λαυρέντης Μαχαιρίτσας:

«Η συμμετοχή μας έχει τη σημασία του να τροφοδοτείται μονίμως το Φεστιβάλ με ανθρώπους της τέχνης, που νομίζω ότι συμβαίνει κατά κόρον τελευταία και αυτό είναι καλό, για να μπορεί το Φεστιβάλ να έχει και αυτή τη λειτουργικότητα, την πνευματική. Αυτό που πρέπει να είναι, είναι ένας μαζικός φορέας πολιτισμού και αυτό καθιστά τη συμμετοχή μας απαραίτητη».


Γιάννης Θωμόπουλος:

«Συμμετέχω από το πρώτο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα Φεστιβάλ και προσφέρω στις δραστηριότητες της ΚΝΕ. Θεωρώ ότι είναι η μοναδική νεολαία, που μάχεται ενάντια στη λαίλαπα των τελευταίων χρόνων, που μας έχει κατακλύσει, είναι η μοναδική νεολαία που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Η φωνή της ΚΝΕ πρέπει να γίνει φωνή όλης της ελληνικής νεολαίας, αν θέλουμε να δούμε καλύτερο το μέλλον. Αν η νεολαία της χώρας παραμείνει παθητικός δέκτης των εις βάρος της εξελίξεων φοβάμαι ότι θα μας βρουν πολλά δεινά».


Γιώτα Βέη:

«Κάθε χρόνο που συμμετέχω στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ λέω πως θα είναι το τελευταίο, γιατί λέω ότι θα πρέπει να αφήσω περιθώριο για τους νέους. Ωστόσο, έχω αναπτύξει με αυτόν τον κόσμο μια σχέση τέτοια, που δεν εννοεί να σταματήσει επί 22 χρόνια αδιάλειπτα, αφού αντλώ μέσα από το Φεστιβάλ μια ζωή και είναι για μένα σαν να κάνω μια καινούρια αρχή. Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι και πιο πλούσιο, πιο εκφραστικό. Φέτος μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μια μικρή καινοτομία. Ερμηνεύοντας εφτά σύγχρονα τραγούδια του Μίκη σε στοίχους Ρίτσου, Σεφέρη και Ελύτη, με τη συνοδεία μιας ακουστικής κιθάρας, θέλοντας έτσι -εκτός από το δημοτικό τραγούδι- να ερμηνεύω και κάποια έντεχνα λαϊκά, και να δηλώσω με αυτόν τον τρόπο ότι η παράδοσή μας συνεχίζεται μέσα από αυτό το είδος των τραγουδιών».


Στέλιος Βαμβακάρης:

«Εύχομαι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ να έχει πάντα την επιτυχία που έχει κάθε χρονιά και να επιλέγονται πάντα ωραία συγκροτήματα για να παίζεται η ελληνική μουσική, που είναι και η ωραιότερη. Εύχομαι όλα να είναι ωραία, όπως ετούτη τη βραδιά. Ο θεσμός του φεστιβάλ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γιατί αρέσει πρώτα στον κόσμο. Ο λαός μας έχει την ευκαιρία να βλέπει διαφορετικά πράγματα και να ακούει ποιοτική μουσική, σε ένα χώρο που τον σέβονται».


Παντελής Θαλασσινός

Αντί για δήλωση, αφιέρωσε τους στίχους ενός δικού του τραγουδιού στα παιδιά της ΚΝΕ: «Καράβια είμαστε που ρίχνονται στο κύμα, που έχουν στο αίμα τους αλμύρα και σκουριά, για μας ο θάνατος και το μεγάλο κρίμα είναι να μένουμε δεμένα στη στεριά»...


Λένα Αλκαίου:

«Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που έρχομαι στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Για άλλη μια φορά είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που μπορώ και συμμετέχω σε αυτή την όμορφη οργάνωση. Είναι μια εξαιρετική βραδιά η σημερινή, υπάρχει φοβερή ατμόσφαιρα, οικειότητα, ποιότητα και σπουδαία διοργάνωση».


Κώστας Μάντζιος:

«Πάλι και φέτος στο Φεστιβάλ, όπως και κάθε χρόνο. Τείνω να γίνω μόνιμος. Θεωρώ πολύ σημαντική την προσπάθεια που γίνεται σε πολιτιστικό επίπεδο. Είναι κάτι που λείπει στην Ελλάδα σήμερα. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει παράδοση σε αυτόν τον τομέα. Ο κόσμος μπορεί να δει πολλά πράγματα, με πολύ χαμηλό εισιτήριο και κυρίως η ποιότητα όλων αυτών που παρουσιάζονται εδώ πέρα είναι πολύ υψηλή. Ελπίζω και εύχομαι η υποστήριξη του κόσμου να είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί η αδιαφορία μάς "δέρνει" σαν λαό. Γίνεται μια πολύ σπουδαία δουλιά εδώ και πρέπει να προωθηθεί. Ελπίζω και του χρόνου να είμαι πάλι εδώ».


Νίκος Πορτοκάλογλου:

«Είχε ιδιαίτερο παλμό η βραδιά, ήταν καταπληκτικό το κοινό. Είναι η πρώτη φορά που ζω τέτοια εμπειρία. Ηταν πολύ ωραία, ευχαριστώ τους ανθρώπους που μας καλέσανε. Εις το επανιδείν».


Ντανιέλ Αρμάντο («Apurimac»):

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι το πιο σημαντικό γεγονός του καλοκαιριού κάθε χρόνο στην Ελλάδα, όχι στην Αθήνα. Οπότε το να είσαι μέσα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι μεγάλη τιμή. Εδώ είναι οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες, οι καλύτεροι καλλιτέχνες όλης της Ελλάδας. Για μας, είναι μεγάλη τιμή και μακάρι να είμαστε πάντα».


Μελίνα Κανά

«Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχω στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι και φέτος καλεσμένη. Εύχομαι όλο και περισσότερο τέτοιες προσπάθειες να γεμίζουν από νέο κόσμο και να γίνονται περισσότερα πολιτιστικά γεγονότα ώστε να συμμετέχουμε όλοι σε αυτά. Και εύχομαι και καλό χειμώνα σε όλους».


Ορφέας Περίδης:

«Συμμετέχω στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ ξανά, μετά το '78, όταν τότε παίζαμε ρεμπέτικα. Εχω μια καλή αίσθηση, μου αρέσει δηλαδή αυτό που γίνεται απόψε. Μου δίνεται η ευκαιρία να πω τα τραγούδια μου σε έναν κόσμο, που μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να με δει αλλού, για διάφορους λόγους. Μ' αρέσει που παίζω στα παιδάκια με τα καροτσάκια, στους γονείς και στη νεολαία. Μ' αρέσει και ο χώρος που γίνεται αυτό το πετυχημένο φεστιβάλ. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση».


Βασίλης Κρατσάνης («Λάθος Εποχή»):

«Το Φεστιβάλ είναι καλό, όπως όλες τις χρονιές και χαιρόμαστε που παίξαμε. Εγώ είχα ξαναπαίξει και πρόπερσι. Ευχαριστούμε την ΚΝΕ που παίξαμε και ελπίζω να ξαναπαίξουμε και του χρόνου».


Χαράλαμπος Γαργανουράκης:

«Με πολλή χαρά δέχτηκα αυτή την πρόσκληση της ΚΝΕ για να κάνουμε αυτό το αφιέρωμα στον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη. Ηταν ξεχωριστή χαρά και ευτυχία για μένα που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία απόψε να παίξω. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι το καλύτερο και πάντα ήταν το καλύτερο. Εχει πάντα επιτυχία, πάντα έχει καλή οργάνωση και ο κόσμος πάντα ανταποκρίνεται».


Μίλτος Πασχαλίδης

«Τι να πω για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Κάθε χρόνο εδώ είμαι. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Μ' αρέσει που ο κόσμος είναι στο δρόμο γιατί είναι σήμερα η μέρα χωρίς αυτοκίνητο, αλλά καλύτερα θα ήταν ο κόσμος να βγαίνει στον κόσμο γιατί είναι η μέρα με αιτήματα».


Σαράντης Κασσάρας:

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, αποδέχτηκα την πρόταση της ΚΝΕ να συμμετάσχω στο 26ο Φεστιβάλ, ύστερα από αρκετά χρόνια, όταν ακόμα συνεργαζόμουν με τον Μίκη Θεοδωράκη και την Μαρία Φαραντούρη. Βλέπω ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ πάντα διατηρεί τη ζωντάνια, την πρωτοπορία και τις νέες ιδέες και πιστεύω ότι είναι ο τελευταίος ζωντανός πολιτιστικός και πολιτικός θεσμός, που απέμεινε σ' αυτήν τη χώρα, σε μια εποχή όπου όλα βυθίζονται στην ανυπαρξία και, συνολικότερα, η πολιτιστική δημιουργία περνάει μια βαθιά κρίση. Τη δουλιά που παρουσιάσαμε σήμερα και ο κόσμος αποδέχτηκε με μεγάλη θέρμη, δείχνει ότι υπάρχει ακόμη κοινό που ενδιαφέρεται για το καλό ελληνικό τραγούδι, βέβαια, πρέπει κάποιος να ψάξει πολύ για να το βρει...».


Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός
Δηλώσεις καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Θάνος Μικρούτσικος: «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ένα πολιτιστικό γεγονός μεν, αλλά κυρίως θεωρώ ότι είναι ένα πολιτικό γεγονός και ταυτόχρονα αρχίζει να αποχτάει και μια ιστορική διάσταση, δεδομένου ότι είναι το 26ο, άρα έχει σημασία γιατί είναι ριζωμένο. Η πολιτική σημασία του είναι προφανής και ειδικότερα στον καιρό μας όπου βιώσαμε και την περσινή χρονιά κυρίως τον πόλεμο του ΝΑΤΟ, της Αμερικής και της Ευρώπης ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και γενικότερα η κατάσταση στη χώρα μας δηλαδή αυτό που βιώνουμε με την έννοια της ανεργίας, με την έννοια ότι η διαφορά μεταξύ του πλούτου και της φτώχειας αυξάνεται, έχω την αίσθηση ότι καθιστούν απολύτως αναγκαίο όχι απλώς το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αλλά τη συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ και την Αριστερά και τις συμμαχίες με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, γιατί δυστυχώς πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτά τα φαινόμενα που σας ανέφερα».






Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ