ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
«Μαγειρέματα» στα παρασκήνια του Μαξίμου

Συνάντηση του συνεργάτη του αρχιεπισκόπου μητροπολίτη Θεόκλητου Κουμαριανού με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά

Νέα κίνηση προσέγγισης κυβέρνησης ιεραρχών, διά της τεθλασμένης οδού, εκδηλώθηκε χτες το πρωί με την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, στενού συνεργάτη του αρχιεπισκόπου και μέχρι πρόσφατα εκπροσώπου του, όπου είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά. Προηγήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η συνάντηση στη Λιβαδειά του μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Θεόκλητος είχε δύο ακόμα συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, χτες με την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, ενώ προχτές συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Π. Ευθυμίου.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει εάν οι επαφές αυτές γίνονται με τις ευλογίες του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ή αν με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται. Η επικρατέστερη, πάντως, εκδοχή είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης με στόχο το αμοιβαίο πάγωμα και από τις δύο πλευρές, των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τις ταυτότητες, από τη μεν πλευρά της Εκκλησίας της συλλογής υπογραφών και από την πλευρά της κυβέρνησης της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων. Αυτό, μέχρι το Δεκέμβρη, οπότε θα συζητηθεί και κριθεί η προσφυγή της Εκκλησίας για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μια τέτοια συμφωνία, όπως αναφέρεται, προϋποθέτει τη δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα γίνει αποδεκτή η όποια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η χτεσινή επίσκεψη του μητροπολίτη Θεόκλητου στο Μαξίμου είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών και σύμφωνα με μια φήμη, υπήρχε επαφή και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα δε, με τις ίδιες πληροφορίες, ο μητροπολίτης Θεόκλητος δεν ενεργεί πλήρως ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου, αλλά λαμβάνει και δικές του πρωτοβουλίες και έτσι ερμηνεύεται και η χτεσινή συνάντησή του με τον Γ. Πανταγιά, λόγω φιλικών σχέσεων που έχουν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο ίδιος ιεράρχης έχει εκφράσει την άποψη, ότι το θέμα των ταυτοτήτων δεν μπορεί να αναστείλει το διάλογο με την κυβέρνηση για τα υπόλοιπα θέματα. Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι ο πρώτος ιεράρχης που πηγαίνει στο Μαξίμου από τότε που ξέσπασε η κρίση των ταυτοτήτων.

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας. Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα αλλάξει στάση στην περίπτωση που η Εκκλησία παγώσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, δεν άφησε περιθώρια για μια τέτοια εκδοχή. «Δημιουργούνται, είπε ο υπουργός Τύπου, παρανοήσεις. Δεν έγινε καμία συζήτηση που να έχει σχέση με θέματα που αφορούν την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Μη δίνετε ένα τέτοιο περιεχόμενο, τέτοιο χαρακτήρα σε αυτή τη φιλική επίσκεψη. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός και σαφής. Ο σεβασμιότατος επισκέφθηκε, χτες, και τον υπουργό Παιδείας. Δε σημαίνει κάτι αυτό. Αυτό το οποίο σας λέω είναι τούτο: Εμείς έχουμε πάρει την τελική απόφασή μας. Μέχρι τέλος του μήνα, θα έχουμε μια μεγάλη παρτίδα αυτών των νέου τύπου ταυτοτήτων, προκειμένου να δοθούν σε αυτούς που ζητούν. Από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έχω πληροφορηθεί, θα παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία ένα μεγάλο τμήμα από τα νέα έντυπα».

Στο μεταξύ, συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου που έχει την ευθύνη για τη συλλογή των υπογραφών. Θα ασχοληθεί με την πορεία της διαδικασίας συλλογής υπογραφών και τα προβλήματα που έχουν αναδειχτεί μέχρι τώρα. Την Παρασκευή έχει ορίσει η Ιερά Σύνοδος ως ημέρα ενός πρώτου απολογισμού των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί.

ΠΑΣΟΚ
Αύριο το ΕΓ για τα... κότερα

Ες αύριον τα σπουδαία... Κάπως έτσι περιέγραφαν την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, οι εμπλεκόμενοι και μη στην υπόθεση με τα... κότερα, που ταλανίζει από την προηγούμενη βδομάδα το κυβερνών κόμμα. Και αυτό γιατί αύριο θα συνεδριάσει, τελικά, το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Κ. Σκανδαλίδης επιδίωξε και πέτυχε τη μετάθεσή του (επρόκειτο να συγκληθεί σήμερα) μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Θ. Πάγκαλου να μην παραστεί, αφού... θυμήθηκε ότι σήμερα θα βρίσκεται στη Σαντορίνη για ένα συμπόσιο, όπου θα μετέχουν οι ομόλογοί του της ΕΕ...

Για το θέμα της μετάθεσης της συνεδρίασης του ΕΓ ρωτήθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι «πράγματι, ο κ. Πάγκαλος συμμετέχει σε μία συνάντηση υπουργών Πολιτισμού στη Σαντορίνη, η οποία ήταν προγραμματισμένη, εδώ και πολύ καιρό, από την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού η κα Παπαζώη. Κρίθηκε, λοιπόν - συνέχισε ο Δ. Ρέππας - ότι θα έπρεπε, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου να γίνει με την παρουσία όλων των μελών. Γι' αυτό, ακριβώς, έγινε αυτή η χρονική μετάθεση».

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Κ. Σκανδαλίδη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε τη μετάθεση της σύγκλησης του ΕΓ, ενώ -όπως είπε- η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό δεν προέβη σε κανένα σχόλιο. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε «αμετακίνητος» στην απαίτησή του να υπάρξει «ηθική αποκατάστασή του», να εμφανιστεί ο Θ. Πάγκαλος στο ΕΓ και να δώσει εξηγήσεις για όσα είπε, ενώ εξέφρασε στον Κ. Σημίτη και τη θέση πως η συμβίωση με τον Θ. Τσουκάτο στη Χαρ. Τρικούπη είναι αδύνατη, μετά τις εναντίον διαρροές εκ μέρους του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Ο Κ. Σημίτης από την πλευρά του αναζητά εκείνη την «επιθετική κίνηση», που, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, θα δώσει τη δυνατότητα για «υπέρβαση της κρίσης» που έχει προκληθεί και θα περιορίσει τους κινδύνους να κλιμακωθεί αυτή στη συνεδρίαση της ΚΕ. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού με πρωτοκλασάτα στελέχη (χτες είδε την Β. Παπανδρέου), ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο και για τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Α. Τσοχατζόπουλο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιδράσεις για την «υπογραφή» Καραμανλή

Οι πρώτες δημόσιες διαφωνίες βουλευτών για την κίνηση του Κ. Καραμανλή να υπογράψει στο κείμενο της Εκκλησίας για το δημοψήφισμα, έρχονται να επιβεβαιώσουν το σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ που θα αναδειχτεί εντονότερα μπροστά στο συνέδριο. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών επικροτεί την ενέργεια του Κ. Καραμανλή, δεν έλειψαν και ορισμένοι που αντέδρασαν, δημιουργώντας εικόνα αντιπαράθεσης και γι' αυτό το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η Μαριέττα Γιαννάκου σε συνέντευξή της στην ιντερντετική πύλη του «Φλας» κράτησε αποστάσεις λέγοντας, «προσωπικά δε θεωρώ ότι αφορά τη θρησκευτική συνείδηση η καταγραφή σε ένα κρατικό έγγραφο του θρησκεύματος του ατόμου». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η στάση του προέδρου της ΝΔ δε «συνιστά κομματική γραμμή».

Περισσότερο ξεκάθαρος ο ευρωβουλευτής Κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο «Φλας», είπε ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να υπογράψει γιατί «δεν μπορεί ζητήματα που άπτονται ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποφασίζονται με δημοψηφίσματα από τους πολλούς».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στον ίδιο ραδιοσταθμό, απέφυγε να αποσαφηνίσει τη θέση της, επικαλούμενη ότι «οι πολιτικοί έχουν το δικαίωμα να μη δημοσιοποιούν ορισμένα θέματα», προφανώς για να μπορεί να κρατά ανοιχτές γέφυρες και με τα «δύο στρατόπεδα». Χτες, όμως, η Ντ. Μπακογιάννη, ανακοίνωσε ότι προχωρεί στη δημιουργία ενός «κέντρου» παραγωγής πολιτικής στη μνήμη του Π. Μπακογιάννη. Στόχος αυτής της «δεξαμενής σκέψης», όπως διευκρίνισε η ίδια, είναι να «μαζέψει και επεξεργαστεί νέες προτάσεις και ιδέες» μέσα από ένα «κέντρο», το οποίο «δεν έχει παρωπίδες», επειδή τάχα δε θα ανήκει επίσημα στο κόμμα της ΝΔ. Η παρουσίαση του ΔΣ του «Κέντρου», το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με ανάλογα του εξωτερικού, θα γίνει στα τέλη Νοέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές, ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην αυτόνομη πορεία της πρώην υπουργού και εργαλείο για την υλοποίηση των αρχηγικών σχεδίων της.

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Μέχρι 12 Νοέμβρη η αίτηση

Μέχρι τις 12 Νοέμβρη 2000 πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι συμβασιούχοι υπάλληλοι που μονιμοποιούνται στο δημόσιο με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου να καταταγούν σε οργανική θέση. Αυτό ορίζει σχετική εγκύκλιος της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου που δημοσιοποιήθηκε χτες. Η υποβολή της αίτησης πρέπει να γίνει από τον ενδιαφερόμενο μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι και την 12η - 11 - 2000, διαφορετικά δε θα ληφθεί υπόψη. Σημειώνεται ότι στο άρθρο 17 του νόμου 2839/2000 προβλέπεται η κατάταξη σε οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του προσωπικού που υπηρετεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση μίσθωσης έργου στο δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού υπάγεται το προσωπικό που υπηρετεί στις 12 Σεπτέμβρη (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) ή που υπηρέτησε μέσα στο χρονικό διάστημα από 1.8.1999 μέχρι 31.3.2000 στο δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με πλήρες ωράριο εργασίας ή με σύμβαση μίσθωσης έργου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι «να υπάρχουν νόμιμα καταρτισμένες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου». Επίσης διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που η σχέση ή η σύμβαση έληξε στο διάστημα από 1.8.1999 μέχρι 31.3.2000, οι προϋποθέσεις του νόμου πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία λήξης της σύμβασης ή της σχέσης. Σύμφωνα με το νόμο, στη ρύθμιση υπάγεται το προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει μέχρι 31.3.2000 συνολικό χρόνο παροχής υπηρεσίας με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου τουλάχιστον 24 μήνες. Τυχόν διακοπή ανάμεσα στις συμβάσεις δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των δύο μηνών. Η προϋπόθεση αυτή αφορά μόνο το προσωπικό που απασχολήθηκε με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και όχι το προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου. Για το προσωπικό με σύμβαση έργου η συνολική υπηρεσία των 24 μηνών θα πρέπει να έχει παρασχεθεί μετά την 1.1.1995. Το παραπάνω προσωπικό που μονιμοποιείται κατατάσσεται σε υφιστάμενες κενές θέσεις με σύμβαση αορίστου χρόνου και αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις συνιστώνται προσωρινές θέσεις αντίστοιχης ειδικότητας. Ειδικά οι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατατάσσονται σε αντίστοιχες θέσεις με σύμβαση αορίστου χρόνου με βάση το πτυχίο ή δίπλωμα. Αν ο τίτλος σπουδών που κατέχουν οι κατατασσόμενοι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της υπηρεσίας τους, προβλέπεται υποχρεωτική μετάταξη(!) των υπαλλήλων αυτών σε άλλες υπηρεσίες ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ με σκοπό την αξιοποίηση των υπαλλήλων αυτών μέσα σε διάστημα έξι μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ