ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Χρυσές» δουλειές για τους μεγάλους παίκτες

Τα «δίνει όλα» η κυβέρνηση για τις ΑΠΕ, ιδίως για τα μεγάλα έργα

Με αποφασιστικότητα και ταχύτητα κινείται η κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλώνοντας «αισιόδοξη» ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξής τους μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ μέχρι το 2020 και επιπλέον 4 - 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση και ανάπτυξη των απαιτούμενων δικτύων, προκειμένου οι ιδιώτες παραγωγοί ΑΠΕ να κάνουν τη δουλειά τους, αποκομίζοντας ασύλληπτα υπερκέρδη. Τα ποσά αυτά θα τα πληρώσουν κατά κύριο λόγο, άμεσα ή έμμεσα, οι οικιακοί καταναλωτές, τα λαϊκά νοικοκυριά, μέσα από την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στο «νέο περιβάλλον απελευθέρωσης των τιμών», όπως το χαρακτήρισε η ίδια η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου!

Προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει εντυπώσεις, η υπουργός ανέφερε την πρόθεση να πριμοδοτήσει τα κέρδη των ιδιωτών των ΑΠΕ με ένα εκτιμώμενο ποσό 120 εκατ. ευρώ το 2011, από τη δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Τα χρήματα αυτά θα τα δώσει στο ΔΕΣΜΗΕ, για να συμπληρώσει τις πληρωμές των ιδιωτών παραγωγών ΑΠΕ, προκειμένου να μην αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ!!! Κι αυτό, ενώ από τη συζήτηση προέκυψε ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η χονδρική τιμή, τόσο μειώνεται το τέλος ΑΠΕ. Και η χονδρική τιμή, μετά από τις τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, θα διαμορφώνεται όλο και μεγαλύτερη, όπως ακριβώς αξίωσαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η ΕΕ.

Επιπρόσθετα, η πληρωμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων από το 2013 αναμένεται να εκτινάξει κι άλλο την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως αυτή από μονάδες λιγνίτη. Και πρόκειται για χρηματιστηριακή τιμή, που η διαμόρφωσή της βρίσκεται τελικά στα χέρια των «κερδοσκόπων», των ίδιων των κεφαλαιοκρατών!

Η κυβερνητική κοροϊδία φαίνεται και στο θέμα του «κοινωνικού τιμολογίου». Ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι παρά τη χαμηλή προσέλευση - σε 3.000 εκτιμώνται οι αιτήσεις για ένταξη στο τιμολόγιο - στο τέλος τα 1,2 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν την έκπτωση που προβλέπεται. Επιβεβαίωσε έτσι, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συρρικνώσει δραματικά τον αριθμό των νοικοκυριών που σήμερα εντάσσονται στο χαμηλό τιμολόγιο για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες! Διαβεβαίωσε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λυθεί ζητήματα κόστους, που προκύπτουν από τους κανονισμούς της ΔΕΗ, ώστε κανείς να μην πληρώσει παραπάνω απ' όσο θα ωφεληθεί. Ετσι κι αλλιώς, όμως, το «κοινωνικό τιμολόγιο» είναι περισσότερο μια κυβερνητική «φούσκα», παρά μια βοήθεια προς τους ασθενέστερους.

Το 2011 αναμένεται η σίγουρη ένταξη 500 MW στο σύστημα. Στο μεταξύ, εγκρίνονται συνεχώς μεγάλα έργα. Σήμερα αναμένεται έγκριση για 1.000 MW στην Κρήτη από τον όμιλο Κοπελούζου. Από την άλλη, οι αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά έφτασαν τα 600 MW, με όριο τα 750 MW έως το 2020. Η υπουργός δήλωσε ότι τα φωτοβολταϊκά δεν είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά». Τουλάχιστον για τους «μικρούς». Μέχρι τέλος Νοέμβρη η ΔΕΗ θα έχει κατατάξει γεωγραφικά τις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπουργείο Αγροτικής ... «συρρίκνωσης»

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΑΚ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δραστική συρρίκνωση των παραγωγικών δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όφελος της αγροτιάς και προσαρμογή στις αντιαγροτικές επιταγές, που επιτάσσουν «Καλλικράτης» και νέα ΚΑΠ, θα επιφέρει το νέο σχέδιο οργανογράμματος των υπηρεσιών, που επιδιώκει να κάνει πράξη η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Οι γενικές διευθύνσεις από εφτά γίνονται τέσσερις και οι αντίστοιχες διευθύνσεις από 37 γίνονται 22 και μέσα σ' αυτές δημιουργούνται νέες διευθύνσεις για παράδειγμα που θα λέγονται: «Πράσινων Υποδομών» και «Μεσογειακής Διατροφής»... Ομως, ο τομέας της Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής συμπυκνώνεται σε μία γενική διεύθυνση και οι αντίστοιχες παραγωγικές διευθύνσεις συρρικνώνονται σχεδόν στο μισό.

Η πολιτική αυτή στρέφεται σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και των εργαζομένων στο ΥΠΑΑΤ. Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΑΚ) του ΥΠΑΑΤ, τονίζοντας: «Το σχέδιο του Οργανισμού των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, το οποίο η πολιτική ηγεσία παρέδωσε προς τις ομοσπονδίες του χώρου, υλοποιεί στο χώρο του υπουργείου την επίσημη κυβερνητική κατεύθυνση αναδιάρθρωσης και μείωσης των δημοσίων υπηρεσιών. Συμπληρώνει την κυβερνητική πολιτική του "Καλλικράτη" στον ευρύτερο χώρο της δημόσιας διοίκησης και τις διακηρύξεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, τις επίσημες δηλώσεις για την ανάγκη μείωσης ή και απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, όταν καταργούνται οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι «το σχέδιο Οργανισμού συνεχίζει την πολιτική με την οποία η δασική υπηρεσία και οι αλιευτικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων αντίστοιχα και αποτυπώνει και τυπικά πλέον την επίσημη εγκατάλειψη του όποιου παραγωγικού χαρακτήρα είχε απομείνει στο υπουργείο. Ο νέος Οργανισμός, από τον οποίο δε λείπουν ούτε στοιχεία προχειρότητας, αντιφατικότητας, ακόμη και πλήρους άγνοιας, ευθυγραμμίζει απόλυτα τις νέες υπηρεσίες του υπουργείου με τις αντιαγροτικές πολιτικές που με συνέπεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για πολιτικές που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, διευρύνουν το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, οδηγούν σε πλήρη εξάρτηση τη χώρα στο στρατηγικό τομέα της διατροφής και όχι μόνο, πλημμυρίζουν την ελληνική αγορά με ακατάλληλα και επικίνδυνα τρόφιμα και άλλα προϊόντα».

Επίσης, η ΕΣΑΚ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ανακοίνωσή της:

-- Καταγγέλλει τις κυβερνητικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και το σχέδιο Οργανισμού, ως κομμάτι της γενικότερης πολιτικής που σήμερα υλοποιείται και πλήττει τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.

-- Καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται στο υπουργείο, στον αγροτικό τομέα, στο σύνολό της. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του χώρου και να απαιτήσουν καμία συμμετοχή σε κανένα διάλογο με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για τον Οργανισμό, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν το σφαγιασμό των υπηρεσιών και την απαξίωση του αντικειμένου της δουλειάς τους.

Η καταδίκη αυτή να εκφραστεί και στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αφού το νέο σχέδιο οργανισμού του ΥΠΑΑΤ έχει άμεση σχέση με τις αντιαγροτικές - αντιλαϊκές επιδιώξεις του «Καλλικράτη».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κυβερνητική στήριξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Μια ευκαιρία επαναφοράς όλων των πάγιων και προκλητικών αξιώσεων του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, αποτέλεσε το 9ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που ολοκληρώθηκε χτες. Ο πρόεδρός του, Ν. Αγγελόπουλος, ζήτησε να αποτελέσει προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου ο τουρισμός, καλύτερο ενδοκυβερνητικό συντονισμό, μεγάλες ενισχύσεις από τον «αναπτυξιακό» που ετοιμάζεται - καθώς, όπως είπε, υπάρχουν τεράστια «αντικίνητρα» για τουριστικές επενδύσεις, όπως ο ΦΠΑ, το μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές), φορολογικές επιβαρύνσεις - και επικρότησε την κυβερνητική πολιτική «επιδότησης της εργασίας», που προσφέρει στους μεγαλοξενοδόχους σχεδόν τσάμπα προσωπικό. Μέχρι και ο «Καλλικράτης» είχε την τιμητική του, καθώς ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι «μπορεί και πρέπει να αποβεί προς όφελος του τουρισμού», εννοώντας σαφώς προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών. Επιβεβαίωσε, έτσι, και τον πραγματικό ρόλο της αντιδραστικής «μεταρρύθμισης», που όλοι οι κεφαλαιοκράτες πίνουν «νερό στο όνομά της».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης συμπλήρωσε τη σχετική λίστα με μια σειρά αξιώσεων που ξεκινούν από τη «συνδιαχείριση» του ΕΟΤ και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για να φτάσουν σε νέο χωροταξικό σχέδιο, στη μείωση του ΦΠΑ και της φορολόγησης. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά καταδικάζονται σε μια ολοένα και αυξανόμενη ανέχεια, η οποία όμως αφήνει παγερά αδιάφορο το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.

Οι αξιώσεις του ΣΕΤΕ δεν μπορούσαν να βρουν πιο εύφορο έδαφος. Ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια πορεία μαζί» για να συνεχίσει εξόχως προκλητικά, αναφέροντας και ως στοιχείο δυσφήμησης τη δολοφονία των τριών εργαζομένων της «MARFIN». Βρήκε επίσης ευκαιρία να ικανοποιήσει το ακροατήριό του επιτιθέμενος στους αγώνες των εργαζομένων, μιλώντας για «κάποιους λιγοστούς συμπολίτες μας» που έκλεισαν μνημεία και λιμάνια, προκάλεσαν ζημιά στη χώρα και στους εαυτούς τους, αλλά «έχουν αρχίσει να απομονώνονται και να περιθωριοποιούνται». Υποσχέθηκε συνεργασία σε όλους τους τόνους, εξήγγειλε προγράμματα προβολής και δεν απέκλεισε τη συμμετοχή των επιχειρηματιών σε ανάλογο φορέα.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ήταν επίσης σαφής, λέγοντας ότι «ο ρόλος των τουριστικών επιχειρήσεων, και επομένως και του ΣΕΤΕ, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την αναπτυξιακή μας πορεία», για να προσθέσει ότι ο τουρισμός «είναι ένας από τους κλάδους που θα αποκομίσουν ιδιαίτερα μεγάλα οφέλη στο πλαίσιο της νέας αναπτυξιακής μας στρατηγικής, η υλοποίηση της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει». Υποσχέθηκε επίσης σημαντικές συνεργασίες σε τουριστικά ΣΔΙΤ.

Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη στάθηκε επίσης στο πλευρό τους, αναγνωρίζοντας ακόμη και τις ...φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρηματιών, ενώ υποσχέθηκε τρία προγράμματα «υποστήριξης» των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο, καθώς και άλλες ενισχύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ