ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ
Επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί ματαίωσαν την επένδυση

Η επιδίωξη της κάθε πλευράς από τις «συνεργαζόμενες» πολυεθνικές για μεγαλύτερα κέρδη, έσβησε το ...όραμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Στη σύγκρουση συμφερόντων ισχυρών ξένων και εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων οφείλεται η ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Κατάρ για την επένδυση στον Αστακό. Αυτό δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις. Μετά τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του Κατάρ ότι η Κρατική Εταιρεία «Qatar Petroleum International» αποσύρει οριστικά το «ενδιαφέρον» της και μαζί τα 2,5 δισ. ευρώ που θα «επένδυε» στη μονάδα του Αστακού, ακολούθησε ένας καταιγισμός δηλώσεων από Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι απέδιδαν την ακύρωση της συμφωνίας στο «ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών» που θα συμμετείχαν στο έργο.

Ωστόσο, το κύριο που αποδεικνύεται είναι ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι το αποκλειστικό κριτήριο της περίφημης «αναπτυξιακής πολιτικής» της κυβέρνησης, όπως ομολόγησε χθες στην Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, σχολιάζοντας την ακύρωση της συμφωνίας για την δημιουργία θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στον Αστακό! Ο Χάρης Παμπούκης δήλωσε «οργισμένος», προφανώς επειδή όπως είπε «παρασυρθήκαμε επειδή ήταν δύο πολύ μεγάλες εταιρείες». Εκεί φαίνεται ότι οφείλεται και το γεγονός των διθυράμβων που ακολούθησαν όταν ανακοινώθηκε η επένδυση, αλλά και η σπουδή που επέδειξαν να εκδώσουν τις σχετικές άδειες μέσα σε χρόνους ρεκόρ. Τώρα, υποστηρίζει ότι οι επενδυτές αποδείχθηκαν ...«μη σοβαροί», παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζει ότι οι επενδύσεις δεν είναι θέμα σοβαρότητας, αλλά αναζήτησης και εξασφάλισης του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Κατά τον υπουργό η συμφωνία στράβωσε, επειδή δεν βρέθηκαν στην Ιταλία οι προσδοκόμενες τιμές αγοράς του υγροποιημένου αερίου που θα παρήγαγε η μονάδα, αν και χτες κυκλοφόρησαν πολλά αλληλοσυγκρουόμενα σενάρια και πληροφορίες για τις πραγματικές επιχειρηματικές αντιθέσεις.

Η Αραβική Κρατική Εταιρεία «Qatar Petroleum International» που μαζί με την επίσης κρατική εταιρία QΕWC, επιχείρησε να προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το αέριο LPG στον Αστακό (που είναι παράγωγο του πετρελαίου και άκρως επικίνδυνο όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες) συνεργαζόταν για το συγκεκριμένο έργο με τον λιβανικό κατασκευαστικό όμιλο «Sabagh and Κhoury CCC» και την εταιρεία γερμανικών συμφερόντων «Rosebud Εnergie Deutschland».

Οι Αραβες επικαλούνται «πλήρη διαφωνία» με τις δυο άλλες εταιρείες για την ανάπτυξη του έργου, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η απόσυρση του ενδιαφέροντος οφείλεται στη διαπίστωση της κρατικής εταιρείας του Κατάρ ότι δεν υπάρχει μεγάλο κέρδος από την επένδυση, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος Ιταλικών πολυεθνικών για την αγορά του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. «Η επένδυση αυτή, όπως μας ενημέρωσαν και από το Κατάρ, δεν πρόκειται να γίνει, γιατί υπήρχε διαφωνία μεταξύ της ιταλικής πλευράς και της πλευράς του Κατάρ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η πλευρά του Κατάρ στην απόσυρση του ενδιαφέροντός της», δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Από την άλλη πλευρά, η «Rosebud» εμφανίζει με ανακοίνωσή της ως «υπαίτια» της ακύρωσης της συμφωνίας την εταιρία CCC που αξίωνε από το Κατάρ πολύ χαμηλές τιμές για το LPG, προκειμένου να έχει μεγάλα κέρδη η επένδυση, ενώ δηλώνει ότι οι Ιταλοί ήθελαν το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας.

«Αυτά συμβαίνουν στα επιχειρηματικά ντιλ», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης που είχε αναλάβει τον συντονισμό του έργου, με συνέντευξή του στο «ράδιο 9», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να «προχωρήσει πρώτα σε διακρατική συμφωνία και στη συνέχεια θα άνοιγε το δρόμο των επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων».

Είναι φανερό ότι οι μεγάλες επενδύσεις και η αξιοποίηση του «Fast track» που σχεδιάζει η κυβέρνηση ξεπουλώντας τη δημόσια γη, τις υποδομές και τον ενεργειακό πλούτο της χώρας αποτελούν πεδίο «αντιπαράθεσης» ανάμεσα στα μονοπώλια για το μοίρασμα της πίτας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τους Αραβες, δεν είχε στόχο μόνο την αγορά της Ιταλίας αλλά και την Ελληνική, μια στόχευση που «ενόχλησε» την διοίκηση της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ αλλά και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο και περιμένουν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στην αγορά.

Το «ναυάγιο» της συμφωνίας προκάλεσε «τριγμούς» και στο προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης που εδώ και μήνες τσακίζει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στο «όνομα» της ανάπτυξης και των «μεγάλων επενδύσεων» που θα έρθουν στη χώρα.

Πίσω βέβαια από την περιβόητη ανάπτυξη αλλά και τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γ. Πεταλωτή ότι «η ματαίωση του επενδυτικού προγράμματος του Αστακού δεν έχει καμία σχέση με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο χώρες ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ» κρύβεται ότι η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για να παραδώσει στα μονοπώλια τη δημόσια περιουσία και να τους εξασφαλίσει και φτηνό εργατικό δυναμικό.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο, σταθερά φιλικό, επενδυτικό περιβάλλον, έτσι ώστε να προσελκύουμε τις ιδιωτικές, αλλά και τις κρατικές επενδύσεις και από άλλα κράτη και φυσικά και μέσα από τη χώρα μας. (...)Να γνωρίζει η παγκόσμια αγορά, ότι εδώ υπάρχει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής.

  • Στις ...διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στην πρόωρη θριαμβολογία αποδίδει την ματαίωση της «επένδυσης» στον Αστακό η ηγεσία της ΝΔ, πιέζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα φιλικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις.
Ψιλό γαζί...

Ασφαιρα πυρά σε μεγαλοφοροφυγάδες και άλλα τρωκτικά επιστρατεύει, για το θεαθήναι, η κυβέρνηση προκειμένου στη συνέχεια να περάσει στο ψητό, στα νέα αντιλαϊκά πακέτα που θα κλιμακώσει αμέσως μετά τις εκλογές.

Παντελώς ανέξοδες απειλές σε μεγαλοκαταθέτες που έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό εκτοξεύει τώρα ο γγ Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ισχυριζόμενος ότι θα υπάρξουν ...«διασταυρωτικοί έλεγχοι» για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Τα κάθε είδους τρωκτικά δεν έχουν δα και λόγους να ιδρώσει το αυτί τους. Εδώ, όπως φαίνεται, δε «συγκινούνται» ούτε καν από την επίσημη φορο-αμνηστία που τους προσφέρει η κυβέρνηση μέσω της ρύθμισης για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων», τις απειλές του γενικού θα φοβηθούν; Η αλήθεια πάντως είναι ότι στο επίσημο ξέπλυμα χρήματος δεν ανταποκρίνονται, αφού, όπως γνωρίζουν, έχουν στη διάθεσή τους κάθε είδους τρόπους και παράθυρα προκλητικής φορο-ασυλίας.

Η ουσία είναι ότι το δήθεν χτύπημα της φοροδιαφυγής που διαφημίζει η κυβέρνηση έρχεται να καμουφλάρει και να δικαιολογήσει τις νέες σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές που ετοιμάζουν, μαζί με τη νέα φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή και πάντα με πρόσχημα τη «φοροδιαφυγή» η κυβέρνηση ψάχνει τους τρόπους για το στήσιμο ηλεκτρονικού χαφιεδισμού, μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής των συλλεγόμενων αποδείξεων και άρα πληροφοριών για κάθε λεπτομέρεια των συναλλαγών, για κάθε φορολογούμενο ξεχωριστά! Τώρα δηλώνουν ότι η χρήση της ειδικής κάρτας δε θα είναι, σε αυτή τη φάση, υποχρεωτική, όμως είναι δεδομένο ότι αν τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας για την παραπέρα εδραίωση της εξουσίας της, γρήγορα θα είμαστε αντιμέτωποι με μια κοινωνία οργουελικών προδιαγραφών...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μαζική εκποίηση θυγατρικών

Την εκποίηση σε ιδιώτες όλων των θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής Τράπεζας μεθοδεύει για το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σε συνεργασίας με την τρόικα και καραδοκούντες επενδυτές. Το σαθρό πρόσχημα είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, μετά την «αποτυχία» της να περάσει από τα λεγόμενα τεστ αντοχής που διενήργησε φέτος το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τρόποι «κεφαλαιακής ενίσχυσης» ήταν το αντικείμενο χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη. Σε πρώτο πλάνο η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλλει τη συμμετοχή του δημοσίου στη δρομολογούμενη αύξηση του κεφαλαίου, που όμως, σύμφωνα και με κυβερνητικούς παράγοντες, σκοντάφτει στην ανάγκη «δημοσιονομικής προσαρμογής» και σε αιτιάσεις που αποδίδουν στην τρόικα. Ετσι ετοιμάζουν σχέδια δήθεν εξυγίανσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της πώλησης σε ιδιώτες των θυγατρικών εταιρειών. Στον όμιλο της ΑΤΕ ανήκει και το 10% της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, την οποία επίσης ορέγονται ντόπια και ξένα μονοπώλια. Στις επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου είναι οι: «ΔΩΔΩΝΗ», Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη», «ΣΕΚΑΠ», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ), «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ).

ΣΕΒ
Θέλουν να ενταχθούν στο ... fast track

Fast track ...παντού! Με αυτό το αίτημα προσήλθε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, ζητώντας νέα «πακέτα» ενίσχυσης των επενδύσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαίτησε τη «διαμόρφωση ενός ευρύτερου fast track περιβάλλοντος για την πλουτοπαραγωγική επιχειρηματικότητα». Οπως είπε, αυτά αφορούν «το σύνολο των επενδύσεων που προέρχονται από την οικονομική δράση των υπαρχουσών επιχειρήσεων». Πρόσθεσε ότι σήμερα αντιτίθεται στην επιχειρηματικότητα η πολυνομία, η κρατική παρέμβαση, η υπάρχουσα χωροθέτηση και η «αντιεπιχειρηματική ρητορεία» που οδηγεί στην «αναπαραγωγή ενός κλίματος κοινωνικής δυσπιστίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ