ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ «ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ» ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Δικομματικό παιχνίδι σε βάρος της αγροτιάς

Αλλο ένα δικομματικό παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος των αγροτών έχουν στήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αφορμή το νέο πρόστιμο ύψους 343,7 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Κομισιόν στη Ελλάδα για παρατυπίες στην καταβολή κοινοτικών επιδοτήσεων, για το διάστημα 2004 - 2007. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψευτοκαυγαδίζουν για ένα δευτερεύον θέμα, τη στιγμή που οι αγροτοκτηνοτρόφοι στενάζουν ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες και εφαρμόζουν στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν όλα τα προηγούμενα χρόνια επέβαλε κοινοτικά πρόστιμα - καταλογισμούς για τη καταβολή «παράνομων» επιδοτήσεων, είτε ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είτε η ΝΔ. Και ανάλογα με το ποιο από τα δύο κόμματα ήταν στην κυβέρνηση, τα φόρτωνε ο ένας στο άλλον. Ο υπουργός Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε χτες μια δήλωση δημιουργίας εντυπώσεων, αναφέροντας ότι τα προηγούμενα χρόνια οι περικοπές των επιδοτήσεων ήταν 10%, ενώ για τη διαχείριση του 2009 - 2010 κάτω από 2%. Ανακοίνωση έβγαλε, επίσης, και η υφυπουργός Μ. Αποστολάκη, για να δηλώσει, όπως και ο Κ. Σκανδαλίδης, το αυτονόητο: Οτι, δηλαδή, θα γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πράγμα που γίνεται πάντα, μετά από κάθε κοινοτικό καταλογισμό. Σχετική δήλωση έκανε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης, αναφέροντας πως «το ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσει τη δική του προβληματική διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων ως το Μάρτιο του 2004, επιχειρεί έναν συμψηφισμό με τη διαχείριση της ΝΔ». Δηλώσεις κοροϊδίας έκαναν σχετικά και ο υπεύθυνος Αγροτικού, καθώς και ο γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ. Κι από κοντά μια αποπροσανατολιστική ανακοίνωση έβγαλε και ο ΣΥΝ, καλώντας την κυβέρνηση να ψάξει ποιοι πήραν τις «παράνομες» επιδοτήσεις.

Το θέμα, πάντως, είναι πως αν ήθελαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε θα υπήρχε θέμα καταβολής «παράνομων» επιδοτήσεων και θέμα προστίμων από την ΕΕ. Επίσης, το όλο σκηνικό που έχει στηθεί στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων της αγροτιάς, γιατί με αφορμή τα πρόστιμα δημιουργείται κλίμα για να περάσουν ακόμα χειρότερα αντιαγροτικά μέτρα. Και η Κομισιόν έχει ετοιμάσει ήδη νέες ακόμα πιο αρνητικές προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το διάστημα 2013 - 2020. Προτάσεις, που θα πληρώσει πολύ ακριβά η φτωχομεσαία αγροτιά και θα οδηγηθεί μα ταχύτερους ρυθμούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Μηχανισμός περιορισμού των μισθολογικών δαπανών

Στον περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποβλέπει η εφαρμογή του συστήματος της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες στοιχεία για την πρόοδο του συστήματος. Σύμφωνα με αυτά, έχουν πιστοποιηθεί περισσότεροι από 3.900 εκκαθαριστές μισθοδοσίας, ενώ αναμένεται η πιστοποίηση άλλων 1.100 ακόμη. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στοιχεία μισθοδοσίας για περισσότερους από 323.000 αμειβόμενους, το 42% των απογεγραμμένων το περασμένο καλοκαίρι.

Στην τελική φάση ενεργοποίησης του συστήματος, κάθε εντασσόμενος φορέας θα διεκπεραιώνει τις καταβολές υποχρεωτικά μέσω της ΕΑΠ. Οι δε καταβολές της μισθοδοσίας για τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης που έχουν ενταχθεί στο σύστημα, αναμένεται να ξεκινήσουν από τα τέλη Νοέμβρη και για τα ΝΠΔΔ από τα τέλη Φλεβάρη του 2011.

Η ενεργοποίηση του συστήματος της ΕΑΠ αποτελεί μία από τις μορφές ελέγχου και περιορισμού των δαπανών μισθοδοσίας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου. Ο έλεγχος των σχετικών δαπανών περνάει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που σημαίνει ότι καταργείται στην πράξη η ευχέρεια και η δυνατότητα ελιγμών των μεμονωμένων υπουργείων και των διοικήσεων των Οργανισμών να χαράσσουν μισθολογική πολιτική, έστω και σε δευτερεύοντα ζητήματα (π.χ. χορήγηση επιδομάτων).

Βέβαια, ο δραστικός περιορισμός των μισθολογικών δαπανών δεν περνάει μέσα από την ΕΑΠ, αλλά από τα μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων που ανακοίνωσε τον προηγούμενο Μάη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά και τις δηλούμενες προθέσεις να επιφέρουν και νέα μείωση των μισθολογικών αποδοχών, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, όπου και προβλέπονται νέες μεγάλες μειώσεις επιδομάτων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ
Τριήμερη πανελλαδική απεργία

Τριήμερη απεργία, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Περιπτερούχων με τη συμμετοχή 80 δευτεροβάθμιων σωματείων από 45 νομούς στην οποία συμμετέχουν και ψιλικατζίδικα διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστου ποσοστού κέρδους 8% στη λιανική τιμή των καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στη Μητροπόλεως και Πλατεία Συντάγματος και πορεία προς τη Βουλή στις 11.30 το πρωί. Οι περιπτερούχοι διαμαρτύρονται για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους μετά την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, που, όπως καταγγέλλουν, έχει οδηγήσει σε μείωση μέχρι και 50% του κέρδους τους. Βεβαίως, ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα της γενικότερης συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους, από τις εταιρείες που τους προμηθεύουν.

Στο μεταξύ, με μια ωμή απεργοσπαστική απόφαση, η διοίκηση της Ενωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Τέως Διοικήσεων Πρωτευούσης, ολοφάνερα θορυβημένη από την απόφαση για κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας, προσπαθεί απροκάλυπτα να κάμψει κάθε προσπάθεια για συντονισμένη διεκδίκηση. Χτες, o πρόεδρος της Ενωσης κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να διακηρύξει την άποψη της συγκεκριμένης διοίκησης ότι στις σημερινές συνθήκες... επιβάλλεται να επικρατήσουν λογικές και εφικτές θέσεις και όχι... εν θερμώ λήψη αποφάσεων! Την ώρα, δηλαδή, που το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, μαζί και των περιπτερούχων, δέχονται τα αλλεπάλληλα οδυνηρά πλήγματα της πολιτικής που επιβάλλουν κυβέρνηση, ΕΕ και μονοπώλια, που τα ζητήματά τους είναι ζητήματα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους, συνδικαλιστικές ηγεσίες σαν κι αυτήν καλούν τον κλάδο σε εφησυχασμό, να σκύψουν το κεφάλι και να συναινέσουν στις πολιτικές αφανισμού τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να τους εγκαταλείψουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τα πρόστιμα της ΕΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις:

«Το γεγονός ότι η ΕΕ θεωρεί πια τις αγροτικές επιδοτήσεις ως παράνομες και επιβάλλει πρόστιμα αποτελεί μια ακόμα σαφέστατη ένδειξη των στόχων της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και του ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών που προωθεί με την ΚΑΠ μετά το 2013.

Η ουσία είναι ότι οι επιδοτήσεις που η ΕΕ θέλει να τις καταργήσει πλήρως, από μόνες τους ούτε απέτρεψαν και ούτε μπορούν να σταματήσουν την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών, γιατί αυτός είναι ο κεντρικός στόχος της πολιτικής της ΕΕ, προκειμένου να προωθήσει τη γιγάντωση των μεγαλοαγροτών. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν και υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δε λένε την αλήθεια και τσακώνονται για δευτερεύοντα ζητήματα.

Γι' αυτό η φτωχή και η μεσαία αγροτιά πρέπει να εγκαταλείψει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της ΕΕ, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ».

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο «δόκανο» των ελεγκτών

Η επέκταση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη από ιδιώτες, η εξέταση «ισοδύναμης λύσης» στο θέμα της αναγκαστικής πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η απόσπαση της Μεταφοράς και της Διανομής από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο του λεγόμενου «τρίτου ενεργειακού πακέτου» και η «εξορθολογικοποίηση» των τιμολογίων, είναι τα θέματα που εξετάζουν στελέχη των Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της ΕΕ, που προετοιμάζουν την έλευση της τρόικας μέσα στο Νοέμβρη.

Τα στελέχη της Κομισιόν συναντήθηκαν χτες με τους επικεφαλής της ΔΕΗ, του ΔΕΣΜΗΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ σήμερα θα συναντηθούν με τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκη.

Στο μεταξύ, η ΡΑΕ καλεί τη ΔΕΗ να αναθεωρήσει την τιμολογιακή πολιτική της προς τους πελάτες υψηλής τάσης, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατανάλωσης και να επαναδιαπραγματευτεί νέες τιμές που θα ισχύσουν από το Γενάρη του 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ