ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αίτημα προς κατάκτηση οι δωρεάν σπουδές

Κινητοποιήσεις των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κατά την έναρξη της συμβολικής κινητοποίησης στην Αθήνα
Κατά την έναρξη της συμβολικής κινητοποίησης στην Αθήνα
Με δυναμικές κινητοποιήσεις συνεχίζουν την πολύμορφη δραστηριότητά τους οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η κυβέρνηση «παίζει» με την ημερομηνία των αναμενόμενων νέων ανακοινώσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να παλέψουν ενάντια στα σχέδια για το πανεπιστήμιο ΑΕ.

Χτες, οι φοιτητές που χρησιμοποίησαν, το μεσημέρι, το λεωφορείο 608, που ξεκινάει απ' την Πανεπιστημιούπολη, δεν πλήρωσαν εισιτήριο. Οι Επιτροπές Αγώνα της Φιλοσοφικής συγκεντρώθηκαν στην αφετηρία και έκαναν συμβολική κινητοποίηση σε δύο λεωφορεία της γραμμής, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μη δώσουν ένα ευρώ για τη διαδρομή απ' την Πανεπιστημιούπολη έως τον Ευαγγελισμό. Στο ακυρωτικό μηχάνημα των εισιτηρίων κόλλησαν μια μικρή αφίσα που έγραφε «Ούτε ένα ευρώ για τη μετακίνησή μας»! Η κίνηση των Επιτροπών Αγώνα είχε ιδιαίτερη απήχηση στους φοιτητές. Στη διάρκεια της διαδρομής του λεωφορείου οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μοίρασαν υλικό για το δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση, σίτιση και στέγαση και κάλεσαν τους φοιτητές να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Την ίδια περίπου ώρα, χτες, οι φοιτητές που σιτίζονται στη λέσχη του Πανεπιστημίου Πειραιά δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για το φαγητό τους. Η Επιτροπή Αγώνα του Πανεπιστημίου Πειραιά έκανε «κατάληψη» στο ταμείο της λέσχης για δύο ώρες. Απ' τις συζητήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων φαίνεται το οικονομικό αδιέξοδο των φοιτητών και των σπουδαστών. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν φοιτητές και σπουδαστές από την επαρχία που θα έρχονται στο Πανεπιστήμιο μόνο κατά τις εξεταστικές, αφού δεν έχουν το οικονομικό περιθώριο να ανταποκριθούν στη «δωρεάν» Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στιγμιότυπο από τη μαζική πορεία στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τη μαζική πορεία στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα στη Φυσικομαθηματική, την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική, τους Δασκάλους και τους Νηπιαγωγούς καλούν σε συγκεντρώσεις στις σχολές και πορείες ως την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα Γεωπονικής θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη για τα αναλώσιμα, ενώ η Επιτροπή Αγώνα ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τη σίτιση.

Στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Χημείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και δυναμική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, οι φοιτητές που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα και στο ΜΑΣ πρόβαλαν την απαίτησή τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Με πολύχρωμα μπαλόνια και πανό, οι φοιτητές της Ιατρικής με τις άσπρες ποδιές τους και πολλοί ακόμα από άλλες σχολές άφησαν τα αμφιθέατρα και βγήκαν στο δρόμο του αγώνα. Απαίτησαν να μην πληρώσουν την κρίση οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, οι γονείς τους. Διεκδίκησαν δωρεάν σίτιση και στέγαση, βιβλία, αναλώσιμα και μετακίνηση, για όλους τους φοιτητές. Μέσα από τα συνθήματα στα πανό τους κήρυξαν απειθαρχία σε μνημόνιο, ΕΕ, κυβέρνηση, ξεκαθάρισαν ότι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές τους και ξεκαθάρισαν πως η τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής, που στέλνει η κυβέρνηση για να χτυπήσει τους αγώνες τους, δε θα περάσει.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πανελλαδική συνάντηση την Τετάρτη

Την Τετάρτη 27 Οκτώβρη, στο ΤΕΙ Πειραιά, θα διεξαχθεί η δεύτερη πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Θα συμμετάσχουν φοιτητικοί σύλλογοι, οι 141 Επιτροπές Αγώνα, μεμονωμένοι συνδικαλιστές, μέλη ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων, φοιτητές και φοιτήτριες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Στην πανελλαδική συνάντηση θα γίνει απολογισμός δράσης του προηγούμενου διαστήματος, σχεδιασμός και οργάνωση της πάλης για τη νέα χρονιά και εκλογή της νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας.


ΜΑΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κόντρα στις δυνάμεις της διαχείρισης

«Το επόμενο διάστημα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θα πρωτοστατήσει σε κοινό μέτωπο πάλης, πλάι στο ριζοσπαστικό κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων μας που διδάσκει αλήθειες, που δε συμμετέχει στην οικονομική διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα, που στέκεται απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τους συμμάχους της μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πλάι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός». Τα παραπάνω σημειώνει με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή την απόφαση της συγκλήτου του ΑΠΘ να ζητήσει την εξαίρεση της ανώτατης εκπαίδευσης από την πολιτική της λιτότητας, ενώ την ίδια ώρα αποδέχεται την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της, το νέο νόμο - πλαίσιο, τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης που φορτώνουν την κρίση στο λαό.

Το ΜΑΣ καταγγέλλει ότι αυτοί που σήμερα μιλούν για «αδυναμία λειτουργίας του πανεπιστημίου» είναι αυτοί που πριν μερικούς μήνες αποφάσισαν μείωση των δαπανών του ΑΠΘ κατά 22%, για να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική, που δε λένε κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, για την προσπάθεια δημιουργίας του Πανεπιστημίου - ΑΕ, με δίδακτρα. Είναι αυτοί που θέλουν το πανεπιστήμιο πεδίο κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τους φοιτητές πελάτες του, μέχρι και τζάμπα εργατικό δυναμικό στη λειτουργία του πανεπιστημίου.

«Καμία αυταπάτη δεν υπάρχει. Οι σύγκλητοι, οι διοικήσεις, οι μεγαλοκαθηγητάδες στέκονται στην αντίπερα όχθη από τα συμφέροντα της τεράστιας πλειοψηφίας των φοιτητών και των λαϊκών οικογενειών. Είναι το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια. Από καθέδρας προσπαθούν να μας πείσουν ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσει ο λαός, ότι όλοι πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλιστούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αυτοί αποτελούν εχθρό και όχι σύμμαχο του φοιτητικού κινήματος.

Είναι οι ίδιοι που μαζί με την ΠΟΣΔΕΠ, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ κατά καιρούς θέλουν να βάζουν μπροστά τους φοιτητές για να βολεύουν τη συντεχνία τους. Με τη συνεπή καθοδήγηση από την "Ελευθεροτυπία" και το "Βήμα" τα ΕΑΑΚ παίζουν σ' αυτό το παιχνίδι. Αλλωστε και στη σύγκλητο ανέδειξαν ως κύριο το ζήτημα της διαχείρισης».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να οργανώσουν από κοινού την αντεπίθεση. Να μπουν δυναμικά σε ανυποχώρητο οργανωμένο μαζικό αγώνα με αιτήματα:

  • Πάρτε τώρα πίσω το άθλιο "μνημόνιο" της Παιδείας! Ούτε σκέψη για δίδακτρα! Χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο στο 45%. Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα - δίδακτρα. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους και όχι των ιδιωτών.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως, για τα παιδιά ανέργων και απολυμένων.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής της σύνδεσης για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
  • Δωρεάν μετακινήσεις των φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μειωμένες κατά 50% οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους φοιτητές που είναι από νησιά.
Παγκρήτια κινητοποίηση αύριο στο Ρέθυμνο

Στις 10 το πρωί στο λιμάνι καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Σε Παγκρήτια κινητοποίηση στο Ρέθυμνο αύριο Σάββατο στις 10 π.μ. στο Λιμάνι καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) τους φοιτητές και σπουδαστές της Κρήτης, με αφορμή τη Σύνοδο Πρυτάνεων που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, στο ξενοδοχείο «Greta Pallas» στο Ρέθυμνο, παρουσία και της υπουργού Παιδείας.

Το ΜΑΣ αναφέρει ότι «ο νέος "νόμος - πλαίσιο", που φέρνει η κυβέρνηση, αποτελεί εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το έδαφος έχει προετοιμαστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είναι εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ. Γι' αυτό η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσαν να συμφωνήσουν με το πνεύμα και το γράμμα των αντιδραστικών αλλαγών. Πρόκειται για το "μνημόνιο" της παιδείας. Θέλουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να προσαρμοστούν ακόμα πιο ουσιαστικά στη διαμόρφωση φτηνών - ευέλικτων εργαζομένων, για να θησαυρίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες». Το ΜΑΣ προτάσσει αιτήματα που απευθύνονται πρώτα και κύρια στα εργατόπαιδα που υποφέρουν, που δεν μπορούν να τελειώσουν τις σπουδές τους, που αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα. «Παλεύουμε κανένας φοιτητής - σπουδαστής, καμιά λαϊκή οικογένεια, να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές. Μπολιάζουμε ταυτόχρονα τη λογική της πάλης για μια άλλη εξουσία και οικονομία, λαϊκή», τονίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ