ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Παρέκαμψε λόγω εκλογών την Ελλάδα...

Απροκάλυπτη παρέμβαση στήριξης της... εκλεκτής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η απόφαση της ΕΕ να μεταθέσει για μετά τις εκλογές τη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας και φυσικά την ανακοίνωση για τη λήψη και νέων μέτρων...

Απροκάλυπτη κίνηση στήριξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - του βασικού πολιτικού φορέα προώθησης της πολιτικής του μνημονίου - θεωρείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη δημοσιοποιήσει - με έκθεση της Γιούροστατ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα - τα στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας για το 2009.

Η μοναδική αυτή εξαίρεση στο σύνολο των 16 χωρών - μελών της Ευρωζώνης συνδέεται άμεσα με τις δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν στην πρόσφατη σύνοδο του Γιουρογκρούπ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τις οποίες, αν η αναθεώρηση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι σημαντική, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων. Το πρόβλημα της εκ νέου αναθεώρησης του ελληνικού ελλείμματος προέκυψε μετά τις ενστάσεις των υπηρεσιών της Γιούροστατ για μη καταγραφή χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα της περιόδου 2006 - 2009. Εκτιμάται, δε, ότι ο συνυπολογισμός των χρεών αυτών στο έλλειμμα θα εκτινάξει το τελευταίο πλησίον του 16% του ΑΕΠ από 13,6% που εκτιμάτο ως σήμερα. Με δεδομένο, όμως, ότι στις 7 Νοέμβρη πραγματοποιούνται στην Ελλάδα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Ελλάδας χτες, αλλά να μετατεθεί η παρουσίασή τους για τα μέσα του Νοέμβρη... Πρόκειται για μια απαράδεκτη και απροκάλυπτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πολιτικά πράγματα της χώρας, σε μια εμφανή προσπάθειά της να στηρίξει την... εκλεκτή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική, δηλαδή, δύναμη που εγγυάται την εφαρμογή του απεχθούς μνημονίου. Οσο για τα νέα μέτρα, η εξαγγελία τους παίρνει μικρή μόνο αναβολή...

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Γιούροστατ για το ύψος των ελλειμμάτων και του χρέους των 26, από τις 27 χώρες της ΕΕ, απλώς επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η τεραστίων διαστάσεων στήριξη που παρείχαν τα κράτη - μέλη στο κλυδωνιζόμενο από την οικονομική κρίση χρηματοπιστωτικό σύστημα, στήριξη, η οποία συνεχίζεται και σήμερα και εκτιμάται ότι έχει κοστίσει μερικά τρισ. ευρώ, έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη. Με τη σειρά τους σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού διέσωσαν με κρατικό χρήμα από τη χρεοκοπία τους τραπεζικούς ομίλους, επικαλούνται την κρίση και εξαγγέλλουν η μία μετά την άλλη σκληρά προγράμματα λιτότητας και οδυνηρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι οι 13 από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν το 2009 δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα από το επίπεδο αναφοράς του 3% του ΑΕΠ, ενώ 10 χώρες κατέγραψαν χρέος υψηλότερο από το όριο του 60% του ΑΕΠ που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ το 2009 σημείωσαν οι:

  • Ιρλανδία 14,4%
  • Μ. Βρετανία 11,4%
  • Ισπανία 11,1%
  • Λετονία 10,2%
  • Πορτογαλία 9,3%
  • Λιθουανία 9,2%
  • Ρουμανία 8,6%
  • Σλοβακία 7,9%
  • Γαλλία 7,5%
  • Πολωνία 7,2%

Εξάλλου, το υψηλότερο κρατικό χρέος κατέγραψαν η Ιταλία (116%), Βέλγιο (96,2%), Ουγγαρία (78,4%), Γαλλία (78,1%), Πορτογαλία (76,1%), Γερμανία (73,4%), Μάλτα (68,6%), Μ. Βρετανία (68,2%), Αυστρία (67,5%), Ιρλανδία (65,5%), Ολλανδία (60,8%).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πιο βαθιά το μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες

Στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη Νοσοκομείων, Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσε το υπουργείο Οικονομικών

Στα 7,16 δισ. ευρώ ανέρχονταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη 893 (σε σύνολο 1.543) φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, ΑΕΙ - ΤΕΙ κλπ.), ως το τέλος Αυγούστου του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Από αυτά, τα 5,34 δισ. ευρώ (αφορούν παλαιότερα χρέη των νοσοκομείων) έχουν ήδη ρυθμιστεί με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα να ανέρχεται στα 1,82 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν τα 376 εκατ. ευρώ που αποτελούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του στενού δημόσιου τομέα (υπουργεία) το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Με τη δημοσιοποίηση - για πρώτη φορά - των στοιχείων αυτών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δημιουργήσει το αναγκαίο άλλοθι, προκειμένου να ενοχοποιήσει τις κοινωνικές δαπάνες σαν πηγές δημιουργίας των κρατικών ελλειμμάτων και να βάλει πιο βαθιά το μαχαίρι σε κονδύλια που κατευθύνονται σε νοσοκομεία, φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ΟΤΑ, Πανεπιστήμια κλπ., στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Αλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών, σε σχετική υποσημείωση που συνοδεύει τον πίνακα, αναφέρει ότι «...με δεδομένη τη δέσμευση στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους οι οφειλές αυτές συνεκτιμώνται στις προβλέψεις για το έλλειμμα έως το τέλος του έτους». Από την άλλη, τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα δε δείχνουν τίποτα περισσότερο από τα πλεονάσματα του ιδιωτικού τομέα, που με την ιδιότητα του προμηθευτή του δημοσίου συνεργάζεται, με προνομιακούς όρους, με τους συγκεκριμένους φορείς.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, μέχρι το τέλος Αυγούστου 2010, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης αναλύονται ως ακολούθως:

  • Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) 333,5 εκατ. ευρώ
  • Νοσοκομεία 6,1 δισ. ευρώ. Οπως ήδη σημειώσαμε, τα 5,34 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί και απομένουν προς ρύθμιση τα υπόλοιπα 760 εκατ. ευρώ.
  • Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 652 εκατ. ευρώ
  • Λοιπά Νομικά Πρόσωπα 90 εκατ. ευρώ.
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Διαχρονικές και δικομματικές οι ευθύνες για τα προβλήματα

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

H περικοπή κατά 50% των επιδοτήσεων στα καπνά έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών και το αγροτικό ισοζύγιο, αλλά έχει και τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία των περιοχών που έχουν καπνά, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να ερημώνουν.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, αλλά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κουτσούκος στην απάντησή του αρκέστηκε σε γενικότητες που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, έριξε το βάρος για την περικοπή των επιδοτήσεων στη ΝΔ, η οποία ως κυβέρνηση είχε διαπραγματευθεί τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ. Γενικά και αόριστα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση έχει δεσμευθεί ότι θα βρει τρόπο να αποκαταστήσει αυτήν την απώλεια και ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η στήριξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων που είναι στη διαδικασία αναδιάρθρωσης, ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, γεωπεριβαλλοντικά μέτρα και η διαδικασία για τη διαφοροποίηση της αγροτικής παραγωγής.

Στην παρέμβασή του, ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι για το θέμα είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι μπορεί επί ΝΔ να ψηφίστηκε ο επαίσχυντος κανονισμός των περικοπών, ωστόσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα για να αρθεί αυτή η αδικία σε βάρος των Ελλήνων καπνοπαραγωγών.

Η πολιτική και των δύο κομμάτων, συνέχισε, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική. Σήμερα, τόνισε, ένα δρόμο έχουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες και καπνοπαραγωγοί, να παλέψουν για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική.

Εμείς, τόνισε ο βουλευτής, είμαστε ενάντια στην αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που λέγαμε σταθερά ότι πρέπει να υπάρχει σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή γιατί είμαστε ως χώρα ελλειμματικοί στο αγροτικό ισοζύγιο και αυτές οι πολιτικές της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οδηγεί στο να κατακλύζεται η Ελλάδα από ξένα αγροτικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ