ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Καταστολή και ψήφιση στη Γερουσία δεν κάμπτουν τους εργαζομένους

Από απεργιακές φρουρές σε διυλιστήρια, πριν τη βίαιη καταστολή
Από απεργιακές φρουρές σε διυλιστήρια, πριν τη βίαιη καταστολή
ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει διά της βίας τους απεργούς εμφανίζεται πλέον η κυβέρνηση Σαρκοζί, που για λογαριασμό του κεφαλαίου θέλει να περάσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει 41,6 χρόνια υποχρεωτικών εισφορών, δηλαδή σύνταξη πάνω από τα 70. Χτες με την αστυνομική καταστολή ήρε τον αποκλεισμό σε τρεις αποθήκες καυσίμων και προχώρησε στην επίταξη των απεργών στο διυλιστήριο της «Total» στο Γκρανπούι, 50 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.

Και στις τρεις αποθήκες, στη Ρουέν, στη βιομηχανική ζώνη της Αμιέν και στην Τουλούζη, η ένταση ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς διήρκεσε όλη τη νύχτα. Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» ήταν το θερμόμετρο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας έξω από το διυλιστήριο της «Total» στο Γκρανπούι. Αρκετοί απεργοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι τρεις έμειναν, και αργά το πρωί, η αστυνομία κατάφερε να ανοίξει τον κλοιό των εργαζομένων.

Ωρες αργότερα, η Γερουσία, υπό το άρθρο 44 που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, ενέκρινε με 177 ψήφους (οι κυβερνητικοί) έναντι 153 το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο ως σύνολο. Τώρα, θα πρέπει επιτροπές από τη Γερουσία και το Κοινοβούλιο να εξετάσουν, εκ νέου, το κείμενο, να καταλήξουν σε κοινή εκδοχή, να το υιοθετήσουν, και πάλι, και στη συνέχεια να έχει ισχύ νόμου. Η κυβέρνηση πιέζει ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Την αστυνομική βία και κυρίως την επίταξη καταδίκασε σφοδρά η συνδικαλιστική οργάνωση CGT, που είναι η ισχυρότερη στο χώρο της ενέργειας, τονίζοντας ότι πρόκειται για κίνηση που στο παρελθόν είχε γίνει μόνο σε φάσεις πολέμου, και καταπατά το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας και της διαδήλωσης, επισημαίνοντας ότι έγινε σε ένα διυλιστήριο ιδιωτικών συμφερόντων. Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚ Γαλλίας υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Σαρκοζί κηρύσσει πραγματικά πόλεμο στους εργαζομένους και απροκάλυπτα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του γαλλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων.

Επιμένουν τα μπλόκα

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις, πάντως, δε φαίνεται να κάμπτουν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ετσι, ενισχύθηκε ο απεργιακός αποκλεισμός γύρω από τις ενεργειακές αποβάθρες της Χάβρης και της Μασσαλίας (δηλαδή δεν μπορεί να εισέλθει πετρέλαιο για το επιταγμένο διυλιστήριο) και παραμένουν εκτός λειτουργίας όλα τα υπόλοιπα διυλιστήρια. Οι σιδηροδρομικοί συνεχίζουν τις 24ωρες κυλιόμενες απεργίες, οι οδηγοί φορτηγών επίσης καθώς και οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επίσης, χτες, απεργοί απέκλεισαν το μεγαλύτερο εργοστάσιο διαχείρισης και καύσης απορριμάτων, κοντά στο Παρίσι, στην περιοχή Ιβρί σουρ Σεν. Παράλληλα, σε νέα μέρα «δράσης», με διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων, καθιστικές διαμαρτυρίες κλπ., κάλεσε τους φοιτητές η μεγαλύτερη ένωσή της, η UNEF, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ούτε στα λύκεια, παρά τις ελπίδες που η κυβέρνηση έτρεφε λόγω της έναρξης της καθιερωμένης 10ήμερης σχολικής αργίας.

Η πλειοψηφία στηρίζει τις κινητοποιήσεις

Ενώ τα κυβερνητικά στελέχη επιδίδονταν και χτες σε κινδυνολογίες (το σοβαρό πλήγμα που δέχεται η γαλλική οικονομία κλπ.), νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο BVA δείχνει ότι 2 στους 3 Γάλλους, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και δυσανασχετούν (52%) με την έλλειψη καυσίμων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Στηρίζει τον αγώνα των Γάλλων εργαζομένων

Σε ανακοίνωση του, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων και των μαθητών στη Γαλλία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και σημειώνει και για την Ελλάδα και τη Γαλλία: « Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη και έχει στόχο τη στήριξη ή την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, φορτώνοντας τις συνέπειες της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι παπαγάλοι των μεγαλοεκδοτών υποστηρίζουν τα ίδια: ότι οι αντιδράσεις είναι παράνομες, ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται στα βενζινάδικα, ότι ο τουρισμός ζημιώνεται, ότι η εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό τσαλακώνεται!

Η εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό δεν αμαυρώνεται. Δεν αμαυρώνεται η εικόνα της περιοχής μας από τις αμέτρητες κινητοποιήσεις - απεργίες - συλλαλητήρια που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, ούτε από τους αγρότες της Ημαθίας που κλείνανε τον κόμβο στην Κουλούρα, ούτε από τους επαγγελματίες που πήραν πρωτοβουλία και έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

Αμαυρώνεται η εικόνα της περιοχής μας από τα κλειστά εργοστάσια και τους εκατοντάδες ανέργους. Δεν αμαυρώνεται η εικόνα όταν οι άνεργοι διαμαρτύρονται έξω από τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ και ζητούν προστασία. Ούτε όταν διεκδικούμε μισθούς και συντάξεις με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Ούτε σήμερα αμαυρώθηκε η εικόνα από τους εκατοντάδες μαθητές που διαδήλωσαν στην πόλη μας και διεκδίκησαν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δωρεάν παιδεία.

Οι αγώνες των εργαζομένων και των μαθητών ομορφαίνουν τον τόπο μας και την εικόνα της χώρας μας και θα την ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο όταν οι εργαζόμενοι με τους αγρότες και τους μικρούς επαγγελματίες θα διεκδικούν την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας».

ΚΡΟΑΤΙΑ
Αντιδράσεις για το μπαράζ αντεργατικών πολιτικών

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Στην πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων προσανατολίζονται συνδικαλιστικές ενώσεις Κροατών εργαζομένων μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αποφανθεί κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γιαντράκα Κόσορ, όπως είχαν ζητήσει τα συνδικάτα, μαζεύοντας πάνω από 717.000 υπογραφές (σε σύνολο πληθυσμού περίπου 4.500.000)...

Το δικαστήριο πήρε ομόφωνα την παραπάνω απόφαση, με το «σκεπτικό» ότι ένα δημοψήφισμα πάνω στις μεταρρυθμίσεις που σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση στα εργασιακά ζητήματα θα ήταν άκαιρο, γιατί τάχα η πρωθυπουργός απέσυρε κάποιες από τις (αντεργατικές) τροποποιήσεις στα σχετικά νομοσχέδια. Μεταξύ των προτάσεων που προωθούσε η κυβέρνηση της Κροατίας (μια χώρα που η αστική τάξη της θέλει να βάλει στην ΕΕ) ήταν και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους από ατομικές ή εταιρικές συμβάσεις! Πάντως όπως δηλώνουν τα συνδικάτα, θα προχωρήσουν σε πανεθνικές απεργίες, σημειώνοντας ότι τα αιτήματά τους θα αφορούν πλέον συνολικά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εργατική τάξη στην Κροατία...

Ο Κροάτης πρόεδρος Ιβο Γιοσίποβιτς πάντως παρενέβη, λέγοντας ότι ο ίδιος θα προτιμούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς η αρνητική απόφαση του δικαστηρίου θα προκαλούσε - όπως και προκαλεί - εύλογα τις αρνητικές αντιδράσεις των εργαζομένων.

Παράλληλα, η κροατική βουλή ψήφισε τροποποίηση στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εξισώνει τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών από το 2030 και σε ηλικία τουλάχιστον 65 ετών. Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθήθηκε διάταξη που προβλέπει σταδιακή μείωση του αριθμού των συνολικά 53.000 δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την οποία για κάθε δύο υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται μόνον ένας θα προσλαμβάνεται. Από την αρχή ως το τέλος τρέχοντος έτους προβλέπεται πως θα έχουν πάρει σύνταξη πάνω από 1.000 υπάλληλοι...

Από τις (πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου) πολιτικές της πρωθυπουργού Κόσορ δε λείπει και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Χτες ξεκίνησε ο τρίτος γύρος για την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου «Kraljevica» (Κριαλιέβιτσα) με τιμή εκκίνησης μόλις ένα κούνα (κροατικό νόμισμα). Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση του 99,54% του ναυπηγείου, υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς (για το μεγάλο κεφάλαιο) όρους.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέες διαμαρτυρίες

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Περίπου 1.000 εργάτες των ναυπηγείων της πόλης της Μαύρης Θάλασσας Μανγκάλια διαδήλωσαν χτες απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους κατά 100 δολάρια και ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, συνεχίζοντας την 10ήμερη απεργία τους. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι συνέχισαν και χτες τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους σε πολλές πόλεις της Ρουμανίας.

Πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας σχεδιάζουν μεγάλη εργατική κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα που θα συζητηθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που εφαρμόζει κατά γράμμα τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα του κεφαλαίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Βουκουρεστίου έχει αρνηθεί να δώσει άδεια για τη συγκέντρωση, ωστόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις φαίνονται αποφασισμένες να την πραγματοποιήσουν με κάθε τρόπο και να διαδηλώσουν προς το Κοινοβούλιο της χώρας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Ρουμανίας, πάνω από 80.000 άνθρωποι αναμένεται να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, τη στιγμή που αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκεται στη χώρα για συνομιλίες με την κυβέρνηση για την πιθανότητα παροχής νέου δανείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ