ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάνθρωπα μέτρα για την εξουθένωση του λαού

Τέρμα στις εκδρομές των ΚΑΠΗ, «κόψτε» και από τις μεταφορές μαθητών για τη «δημοσιονομική προσαρμογή»! Και χαράτσια για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους στη φαρέτρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Την έκθεση για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική μαζί με τις εξειδικεύσεις της έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Το «εδώ» παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεματοφύλακας στα ιερά και τα όσια της πλουτοκρατίας και μεγαλοδανειστών του κράτους ετοιμάζει το έδαφος για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, για τα νέα πακέτα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να ανακοινώσει αμέσως μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Δίνοντας τη δική τους συμβολή στα απάνθρωπα μέτρα, στην επέλαση απέναντι στο λαό, βάζουν στο στόχαστρο μέχρι και τα κονδύλια για τις εκδρομές συνταξιούχων από τα ΚΑΠΗ, όπως και αυτά για τη μεταφορά μαθητών από δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές προς τα σχολεία!

Για να εξευμενίσουν τις λεγόμενες αγορές, δηλαδή τους μεγαλοτραπεζίτες και άλλα τρωκτικά, βλέπουν και νέα χαράτσια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους που φόρτωσαν στο λαό. Σε αυτό το πλαίσιο, διεκδικούν την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και μέσα από τα χαράτσια που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό της ΕΡΤ!

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, οι μισθοί και οι συνάξεις - λεγόμενες «μέσες αποδοχές - στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 8% και στο δημόσιο έφτασαν στο 17% για το έτος 2010, χωρίς βέβαια στα παραπάνω να συνυπολογίζουν την αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων που συντελέστηκε μέσω των τρανταχτών ανατιμήσεων πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Τα ακόμη χειρότερα τα βάζουν για μπροστά, με την Τράπεζα της Ελλάδας να θεωρεί «ακρογωνιαίο λίθο οποιασδήποτε προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής» την παραπέρα συρρίκνωση των δαπανών με «μέτρα μόνιμου χαρακτήρα», όπως με την καρατόμηση μισθών, συντάξεων, με μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, στους λεγόμενους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στην Υγεία, στην Παιδεία, την εκχώρηση φρέσκου ζωτικού χώρου στην πλουτοκρατία.

Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή για τη νομισματική πολιτική που κατά την εθιμοτυπία κατάθεσαν και στη Βουλή:

  • Καλλικράτης: Για το πού το πάνε δε χωράει καμιά απολύτως αμφιβολία. Στα πακέτα που βάζουν μπροστά είναι μέχρι και οι δαπάνες από τα ΚΑΠΗ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν : «Πολλοί φορείς που χρηματοδοτούνται από τους δήμους, όπως π.χ. τα ΚΑΠΗ, θα πρέπει να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες, όπως π.χ. εκδρομές στο εξωτερικό ή δωρεάν διακοπές, για μια πενταετία έως ότου αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα»! Ταυτόχρονα, η αποκλειστική ευθύνη για την είσπραξη των κάθε είδους εσόδων τους πηγαίνει στους λεγόμενους ΟΤΑ, που σημαίνει πρόσθετους φόρους και νέα χαράτσια στα λαϊκά στρώματα σε ανταπόδοση των όποιων παρεχόμενων υπηρεσιών. Ορθά - κοφτά τονίζουν την ανάγκη τους για «άμεση κατάργηση όλων των μεταβιβαστικών πληρωμών από τον κρατικό προϋπολογισμό». Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουν την άμεση εκχώρηση και το μάζεμα φόρων πάνω στην ακίνητη περιουσία από τους λεγόμενους ΟΤΑ.
  • Μονόδρομος της δημοσιονομικής προσαρμογής τους είναι η «μόνιμη μείωση των πρωτογενών δαπανών». Ετσι λένε θα επιτευχθούν «χαμηλότερα επιτόκια» και θα ενισχυθούν οι «επενδύσεις».
  • Στο ορίζοντά τους, βάζουν την παραπέρα μείωση των συντελεστών για τα μονοπώλια και τις ισχυρές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλουν την ύπαρξη «έντονου φορολογικού ανταγωνισμού», ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ, τονίζοντας ότι η αύξηση των φόρων (σ.σ. για την πλουτοκρατία) «μειώνει την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας - μέλους όσον αφορά την αποδοτικότητα των επενδύσεων και την προσέλκυση κεφαλαίων».
  • Με μπούσουλα την εκχώρηση ζωτικού χώρου στις μερίδες της πλουτοκρατίας θεωρούν «πολύ σημαντικό» τη μείωση του δημόσιου τομέα έτσι ώστε να «περιοριστούν οι αρνητικές επιδράσεις που ασκεί στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα».
  • Για τη θωράκιση του νομικού οπλοστασίου τους, για την άρση τυχόν νομικής αμφισβήτησης των απάνθρωπων μέτρων που παίρνουν, σημειώνουν ότι η «αποτελεσματικότητα των κανόνων ενισχύεται όταν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένοι», αναφέροντας συγκεκριμένα τους «κανόνες που περιέχονται στο Σύνταγμα».
  • Η καρατόμηση μισθών και συντάξεων είναι στα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα». Αυτό ομολογεί και η Τράπεζα της Ελλάδας, τονίζοντας «η ουσιαστική συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση προϋποθέτει τον περιορισμό των δαπανών προσωπικού».
  • Σε «μόνιμη βάση» θέλουν τη μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, δείχνοντας με τη σειρά το δρόμο για μαζικά λουκέτα και απολύσεις.
  • Χωρίς περιστροφές, διεκδικούν Παιδεία απόλυτα συνδεδεμένη με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σημειώνοντας ότι στην «τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχουν εξωτερικές οικονομίες που να δικαιολογούν τη δωρεάν απ' αόριστο φοίτηση». Βάζοντας πλάτες στην πλουτοκρατία διεκδικούν παραπέρα περικοπές κρατικών δαπανών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και επίσης τη μείωση του αριθμού των ιδρυμάτων. Η λογική τους προκύπτει ανάγλυφα από τη παρατήρηση ότι «δημιουργούνται συνεχώς νέα τμήματα για το αντικείμενο των οποίων δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά».
  • Στη ρότα των αποφάσεων της πλουτοκρατία αναπαράγουν με τη σειρά τα χαλκευμένα οικονομικά στοιχεία για τις πρώην ΔΕΚΟ και άλλους δημόσιους φορείς. Υπολογίζουν σήμερα τα ΝΠΔΔ σε περισσότερα από 5.000, σημειώνοντας ότι οι «περισσότεροι από τους φορείς αυτούς - δηλαδή πάνω 2.500 - θα πρέπει να καταργηθούν και ορισμένοι από αυτούς να συγχωνευθούν, προκειμένου να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά». Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ΕΤ1 - ΝΕΤ - ΕΤ3, Πρίσμα και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής, σημειώνοντας ότι λειτουργούν με «πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος». Προλειαίνοντας το έδαφος, θεωρούν σκόπιμη τη συγχώνευσή τους σε ένα ή δύο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς». Είναι, δηλαδή, φανερό ότι ετοιμάζουν και τα νέα κομπρεμί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα ανταποδοτικά χαράτσια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα πηγαίνουν στους συνεργάτες μεγαλοπιστωτές για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.
  • Τράπεζες: Κατεύθυνση είναι η «σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και συγχωνεύσεων» για λόγους ανταγωνιστικότητας του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου. Στον αντίποδα είναι τα υπερχρεωμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τα οξυμένα προβλήματα και δυσκολίες που σωρεύει η καπιταλιστική κρίση. Από τη συνολική μάζα των στεγαστικών δανείων (στοιχεία Ιούνη 2010) το 9% έχει βγει στο κόκκινο έναντι ποσοστού 7,7% το Δεκέμβρη του 2009. Αντίστοιχα, τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια εκτινάχτηκαν στο 16,7% από 13,4%. Στο σύνολο, οι καθυστερήσεις από τρεις μήνες και πάνω φτάνουν στα 12 δισ. ευρώ, με τη συνέχεια να προδιαγράφεται ακόμη χειρότερη.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Νέο «μπλόκο» από τη Βουλγαρία

Στη δίνη επιχειρηματικών ανταγωνισμών και συμφερόντων

Στα «χαρτιά» είναι πολύ πιθανό να μείνει τελικά ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ένα ιδιωτικό έργο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και υποστηρίχθηκε με διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας - Βουλγαρίας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Novinite», ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπ. Μπορισόφ, δήλωσε χτες ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να είναι θετική για τον πετρελαιαγωγό, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας στον μικρό κόλπο του Μπουργκάς».

Ηταν η απάντηση της Βουλγαρίας στην κοινή ελληνορωσική θέση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στη Μόσχα, μετά τη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη με τον Ρώσο ομόλογό της υπουργό Ενέργειας Σ. Σχμάτκο, ότι ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελεί «εθνική προτεραιότητα» και για τα δυο κράτη και μένει να αποσαφηνιστεί η θέση της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία, χωρίς να έχει πάρει επίσημη απόφαση, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνη αντίθετη στην υλοποίηση του έργου, με δηλώσεις και πάλι του πρωθυπουργού της σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί και τα πενιχρά οφέλη για το βουλγαρικό κράτος, αν και αυτό συμμετείχε στον αγωγό με κρατικές εταιρείες, σε αντίθεση με την Ελλάδα που η κρατική συμμετοχή στη διεθνή κοινοπρακτική εταιρεία του έργου είναι 1%. Το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη, μέχρι που τέθηκε από τη βουλγαρική πλευρά το ζήτημα της ολοκλήρωσης των περιβαλλοντικών μελετών, προκειμένου να τοποθετηθεί οριστικά.

Η τριμερής διακρατική συμφωνία για τον αγωγό, που ήταν υπό συζήτηση από το 1993, υπογράφτηκε στις 15 του Μάρτη του 2007 στην Αθήνα και προβλήθηκε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ ως βασικό στοιχείο της πολιτικής της για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την ίδια γνώμη με ορισμένες επιφυλάξεις ως προς τους όρους της συμφωνίας. Τελικά, η φιλοαμερικανική κυβέρνηση της Βουλγαρίας εμφανίζεται να ακυρώνει το σχέδιο. Αν και αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες είναι εν δυνάμει χρήστες του αγωγού, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει με διάφορους τρόπους την αντίθεσή τους στην ισχυροποίηση της Ρωσίας με το συγκεκριμένο ενεργειακό «δρόμο», την ίδια ώρα που στην Τουρκία χαράζονται άλλες, εναλλακτικές διαδρομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ