ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πληθαίνουν οι φωνές αντίστασης!

Εντατικές προετοιμασίες για την πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη και αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, σε διάφορες περιοχές της χώρας

Για την επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη «χτυπάνε όλα τα σφυριά» των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, που μαζί τους συμπαρατάσσονται πρωτοβάθμια σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες μπαίνοντας στο δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Με το καθήκον αυτό, για την καλύτερη διοργάνωση της απεργίας και την κλιμάκωση του αγώνα, έφυγαν για τους τόπους δουλιάς τα 900 συνδικαλιστικά στελέχη, από τη δεύτερη πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, το περασμένο Σάββατο. Με τον ίδιο στόχο, οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές που είχαν πάρει μέρος στην προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατά της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους στη συγκέντρωση της 10ης Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και στη συνέχεια πραγματοποιείται σύσκεψη με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων του Λεκανοπεδίου για ενημέρωση στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας. Πάντως, όπως τονίζουν στελέχη του ΠΑΜΕ, αυτό που σήμερα προέχει είναι η δραστηριοποίηση των ίδιων των εργαζομένων, που σε κάθε χώρο δουλιάς, με εργοστασιακές, απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα θα πάρουν την υπόθεση των κινητοποιήσεων στα δικά τους χέρια, δίνοντας συνέχεια και προοπτική στην πάλη τους για να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά και ενάντια στη γενικότερη αντιλαϊκή και κυβερνητική πολιτική.

Συγκέντρωση αντίστασης διοργανώνουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου Περιστερίου το Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου, οι Σύλλογοι Νηπιαγωγών και Δασκάλων «Ελλη Αλεξίου», εργαζομένων του Δήμου, γυναικών, το σωματείο συνταξιούχων, η ΠΕΑΕΑ και ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης και καλούν τους εργαζόμενους και μαζικούς φορείς να δώσουν ταξική αγωνιστική απάντηση.

Συλλαλητήριο αντίστασης στην επίθεση που δέχονται οι εργατικές κατακτήσεις διοργανώνει η Επιτροπή Σωματείων Κέρκυρας τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη στις 8 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή καταδικάζει τον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη και σημειώνει ότι «η συμμετοχή μας, η ενιαία δράση με βάση το πλαίσιο των διεκδικήσεων και των αγώνων του ΠΑΜΕ είναι η μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους». Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί σε συμμετοχή στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Παμπειραϊκή συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στις 3 Οκτώβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η συντονιστική επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να συμμετέχουν σ' όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή ότι «ο αγώνας επιβάλλεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί με απεργιακές κινητοποιήσεις στο τέλος Οκτώβρη - Νοέμβρη».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 3 Οκτώβρη στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στην Καλαμάτα, ενάντια στις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας.

Σε σχετική ανακοίνωση η Συντονιστική καλεί όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, ΕΒΕ και αγρότες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση: Να μειώσει άμεσα και δραστικά τους φόρους και δασμούς των καυσίμων. Να μειώσει το ποσοστό κέρδους των πολυεθνικών μονοπωλίων και να πριμοδοτήσει την τιμή πετρελαίου θέρμανσης και το πετρέλαιο της αγροτικής παραγωγής.

Να χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης καλεί τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων και Συνδικαλιστών Ελληνικού, που διοργανώνει συγκέντρωση την Τετάρτη, 4 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Ελληνικό. «Αρκεί να αναπτύξουμε - τονίζεται σε ανακοίνωση - τους ταξικούς μας δεσμούς, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και θάρρος να προχωρήσουμε στην οργάνωση του αγώνα».

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στις εργατικές κατακτήσεις και να οργανώσουν την αντίστασή τους, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους του Θριασίου, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ελευσίνας, το Σωματείο Εργαζομένων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ» και οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ Ελευσίνας, Βιοχαρτική και ΔΕΗ Ελευσίνας και καλούν σε συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 5 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων της πόλης. Παράλληλα καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία στις 10 Οκτώβρη.

«Ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων σε ένα ταξικό πλαίσιο είναι η απάντηση και όχι οι "ψευτοδιάλογοι" των "ηγεσιών" της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων.

ΓΣΕΒΕΕ
Συμφωνεί αντεργατικά

Συνάντηση των εκπροσώπων της με τον υπουργό Εργασίας έγινε χτες, στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου»

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη νομοθέτηση του αντεργατικού πακέτου στα εργασιακά ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει ο περιβόητος «κοινωνικός διάλογος», συνεχίζει να εμφανίζεται η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά ότι η αναχαίτιση της αντεργατικής επίθεσης όπως διακηρύσσουν και ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δε θα προέλθει από κανένα «διάλογο» αλλά από τη συσπείρωση και τον αγώνα των εργαζομένων.

Χτες μετά το τέλος της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, ότι θα πάρει υπόψη της τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων αλλά «θα προχωρήσει»..! Για τον υπουργό Εργασίας με τη χτεσινή συνάντηση «έκλεισε ένας πρώτος κύκλος» μέσα από τον οποίο έχουν ήδη γίνει γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς. Ως εκ τούτου, στο τέλος Οκτώβρη η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του «διαλόγου» - απάτη, στον οποίο έχει την ανοιχτή υποστήριξη της μεγαλοεργοδοσίας και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Σε αυτά τα πλαίσια θα συνεχίσει τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ενώ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει δείξει ότι μετά την απεργία στις 10 Οκτώβρη θα ξαναπροσέλθει στον «κοινωνικό διάλογο».

Με το υπόμνημα των θέσεων που κατέθεσε χτες στον υπουργό Εργασίας η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, συμπλέει ανοιχτά με τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, που καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων μικροβιοτεχνών, μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Συγκεκριμένα η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ επαναλαμβάνει την άρνησή της για το τριανταπεντάωρο, την ίδια στιγμή που τάσσεται υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας χωρίς επιπρόσθετες αλλαγές στο χρόνο εργασίας. Κρίνει θετικά τα προτεινόμενα κίνητρα επιδότησης για τη μερική απασχόληση και θεωρεί ότι οι μερικώς απασχολούμενοι δεν πρέπει να ασφαλίζονται από τον εργοδότη πλήρως αλλά το κράτος ν' αναλαμβάνει μέρος της ασφάλισης. Επίσης ζητά μειώσεις των κυρίων εισφορών των εργοδοτών κατά 33%. Ειδικότερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για τον πρώτο χρόνο, ζητά τη μείωση του έμμεσου κόστους, δηλαδή κατά κύριο λόγο των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, κατά 66%. Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ του «κοινωνικού διαλόγου» και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε αλλαγή προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη συμφωνία ή την ανοχή των «κοινωνικών εταίρων».

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πέτυχαν να γίνει νέα απεργία

Η συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία ανάγκασε την πλειοψηφία να δεχτεί συνέχεια

Την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Οκτώβρη, αποφάσισε χτες ομόφωνα να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ,κάτω από την πίεση των εργαζομένων του κλάδου.

Το Γενικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Παρασκευή μαζί με τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων για να προκηρύξουν την απεργία. Παράλληλα η ΕΓ αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης την πρώτη μέρα της απεργίας στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο στο δελτίο Τύπου που έστειλε χτες η ΟΤΟΕ, με την απόφαση της ΕΓ γίνεται μια εμφανής υποβάθμιση των εργασιακών αιτημάτων προσδιορίζοντάς τα γενικά και όχι συγκεκριμένα. Αντίθετα θέτει ως αιτήματα αιχμής κυρίως τα ασφαλιστικά των τραπεζοϋπαλλήλων που είναι το αίτημα δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και αποδέσμευση των Ταμείων Αυτασφάλειας από τον έλεγχο του κράτους και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Η απόφαση πάντως για νέα απεργιακή κινητοποίηση είναι κυρίως αποτέλεσμα της πίεσης των τραπεζοϋπαλλήλων προς τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, καθώς διογκώνονται καθημερινά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ασυδοσία των τραπεζιτών με την ανοχή της κυβέρνησης.

Αλλωστε οι τραπεζοϋπάλληλοι έδειξαν και με τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη απεργία, σαφέσταστο δείγμα ότι προτιμούν την αντιμετώπιση πλέον των προβλημάτων τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και όχι με λεκτικές αντιδράσεις και «κοινωνικούς διαλόγους», τακτική που ακολουθεί η ΟΤΟΕ.

Στάση εργασίας στη «ΛΑΡΚΟ»

Με κεντρικό αίτημα να μην πουληθεί η «ΛΑΡΚΟ» και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, να στηριχτεί και ν' αναπτυχθεί, ως μοναδική και στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, προς όφελος των εργαζομένων, του λαού και της οικονομίας της χώρας, οι εργαζόμενοι και στους έξι νομούς που έχει μονάδες της (Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Κοζάνης, Καστοριάς και Αττικής), πραγματοποιούν σήμερα τετράωρη στάση εργασίας.

Με τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι προβάλλουν και διεκδικούν τη δική τους πρόταση βιωσιμότητας και ανάπτυξης της επιχείρησης, η οποία έρχεται σε αντιπαράθεση με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την επιλογή της, για ξεπούλημα της «ΛΑΡΚΟ» στο ντόπιο ή ξένο κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ