ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡ Α ΚΑΥΣΙΜΑ
Σταθερές οι τιμές ... αυξάνονται οι ελλείψεις

Σταθερές, για μία ακόμη βδομάδα, θα παραμείνουν οι τιμές βενζινών μετά από τη χθεσινή συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους φορείς του κυκλώματος διύλισης και διακίνησης καυσίμων. Οπως αναμενόταν, με βάση τις διεθνείς συγκυρίες, οι τιμές των βενζινών για τις επόμενες 7 μέρες θα παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ φθηνότερο κατά 1,5 δραχμές θα πωλείται το πετρέλαιο κίνησης.

Μπορεί, βέβαια, οι καταναλωτές για μία ακόμα εβδομάδα να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται καύσιμα σε σταθερές τιμές, ωστόσο, από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν και τα πιο σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια των καυσίμων, λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες των εταιριών εμπορίας και των βενζινοπωλών, είχαν παρουσιαστεί προβλήματα επάρκειας σε αρκετά νησιά και κυρίως στην Κρήτη, στην Ηπειρο και τη Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι των εταιριών εμπορίας απέδιδαν το πρόβλημα στην παρεμπόδιση των βυτιοφόρων των εταιριών, από τους απεργούς.

Γενικότερα, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι, από σήμερα, εάν τα βυτιοφόρα των εταιριών εμπορίας παρεμποδιστούν, η αγορά θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα επάρκειας. Ηδη, σε αρκετά πρατήρια του Λεκανοπεδίου, έχουν σημειωθεί οι πρώτες ελλείψεις. Είναι γεγονός ότι για τις παρούσες ελλείψεις, ευθύνεται και η σπουδή των καταναλωτών να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, εξαιτίας του πανικού που προκάλεσαν τα ΜΜΕ, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης και οι φορείς του κυκλώματος στην αγορά καυσίμων κάνουν έκκληση στους απεργούς βυτιοφορείς να μην παρεμποδίζουν τα βυτιοφόρα των εταιριών εμπορίας.

Στην αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου προσανατολίζονται οι «εταίροι» στην ΕΕ. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) στην αυριανή του συνεδρίαση. Στο θέμα αναφέρθηκε από την Πράγα ο Γ. Παπαντωνίου, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν «υιοθετήσει» την πρόταση αυτή, προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των τιμών. Ο Παπαντωνίου, πάντως, θεώρησε ότι η τιμή του πετρελαίου δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία. Σε ό,τι αφορά το επίδικο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών, όπως αυτό έχει τεθεί στη Σύνοδο της Πράγας, ο υπουργός αρκέστηκε στη διατύπωση ότι τάσσεται υπέρ της «εντατικοποίησης των προσπαθειών» από τις ΗΠΑ και τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης...

Η ΟΒΣΑ

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας διαμαρτύρεται έντονα για τη συνεχή ανατίμηση του πετρελαίου και καταγγέλλει ως υπεύθυνους «τα αχαλίνωτα κέρδη των πολυεθνικών στο χώρο του πετρελαίου και τη φορολογία επί της φορολογίας που επιβάλλει η κυβέρνηση». Η ΟΒΣΑ απαιτεί τη μείωση των κερδών των μεγάλων εταιριών εμπορίας καυσίμων, καθώς και τη μείωση του φόρου, τονίζοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε τους ΕΒΕ, μαζί με τα άλλα στρώματα του λαού, που σήμερα δίκαια διαμαρτύρονται και αγωνίζονται».

ΚΟΖΑΝΗ
Ειδικός πόρος για το ... σούπερ μάρκετ

Εκατό εκατομμύρια δραχμές από τις τσέπες του ελληνικού λαού, που προορίζονται για έργα αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιουργεί η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, αποφάσισε να χαρίσει στο σούπερ μάρκετ «Καταναλωτής» της Κοζάνης, η Επιτροπή Διαχείρισης του ειδικού αυτού πόρου. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει την οργή των φορέων του νομού, οι οποίοι κάνουν λόγο για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, που στόχο έχει πέραν των άλλων, να στηρίξει οικονομικά κυβερνητικούς «φίλους».

Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, επιχειρούν να καλύψουν την πράξη τους, πίσω από το επιχείρημα πως η επιχείρηση «Καταναλωτής» είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση, που λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού των μεγάλων πολυκαταστημάτων έχει περιέλθει σε δεινή θέση και χρειάζεται στήριξη. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως η επιχείρηση έχει ήδη πουληθεί σε νέο ιδιοκτήτη και η όλη προσπάθεια στόχο έχει να βοηθήσει τους διαχειριστές να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους προς προμηθευτές και εργαζόμενους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν αστικές και ποινικές ευθύνες. Η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί, αφού πρώτα πρέπει να εγκριθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης και το γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σκάνδαλο χαρακτηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κοζάνης, και σημειώνει πως «δεν έχει σχέση ούτε με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτε με την προώθηση της συνεταιριστικής αντίληψης. Αυτό έχει να κάνει με καθαρή παρανομία και ενίσχυση αποπροσανατολιστικών αντιλήψεων.

Η Επιτροπή Διαχείρισης και οι προϊστάμενοί της (Περιφέρεια και κυβέρνηση) εάν πραγματικά ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν με την πολιτική τους στο χώρο των ΕΒΕ, θα πρέπει να δουν συγκεκριμένα τα δίκαια αιτήματά μας, όπως: Να απαγορευτεί κάθε επέκταση των ήδη υπαρχόντων πολυκαταστημάτων ή η εγκατάσταση νέων. Γι' αυτά που λειτουργούν να περιοριστεί το ωράριό τους. Να θεσπιστούν ισχυρά κίνητρα στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις κάτω από κοινωνικό έλεγχο, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν σε πραγματικούς συνεταιρισμούς, αλυσίδες λιανικής πώλησης. Να γίνει ουσιαστική φορολόγηση των πολυκαταστημάτων και όχι να απομυζούν εμάς με αντικειμενικά κριτήρια κλπ».

Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στη χρηματοδότηση (της τάξης των 100 εκατ.) από τους οικονομικούς πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προς το συγκεκριμένο κατάστημα τροφίμων, που συνέστησαν ιδιώτες από διάφορα κοινωνικά στρώματα με τη νομική μορφή του συνεταιρισμού και σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση, εκφράζει και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κοζάνης.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σκόπιμα, υποκριτικά και με στόχο το διασυρμό και την απαξίωση της συνεταιριστικής ιδέας και του συνεταιριστικού κινήματος, ταυτίζονται οι γνήσιοι συνεταιρισμοί που συνιστούν ομοιοεπαγγελματίες (αγρότες - κτηνοτρόφοι - οικοπαραγωγοί, ηλεκτρολόγοι κλπ) με τις ΠΑΣΟΚικές ανοησίες και πρακτικές περί "καταναλωτικών συνεταιρισμών", "εταιριών λαϊκής βάσης" και άλλα ανάλογα, με πρόφαση το χτύπημα του καπιταλισμού εκ των έσω, όταν η κυβέρνηση αυτή προσφέρει "γην και ύδωρ" στους καπιταλιστές θεωρώντας τους ως τον αποκλειστικό μοχλό ανάπτυξης».

Μάλιστα κάνει λόγω για σκάνδαλο και καλεί τα μέλη του «συνεταιρισμού» αυτού, όπως άλλωστε δικαιούνται και υποχρεούνται, να ζητήσουν διευκρινίσεις για την όλη διαχείριση και να οδηγήσουν την υπόθεση στη δικαιοσύνη.

«Οι παράγοντες, οι παρατάξεις και οι φορείς που πρόσκεινται στη ΝΔ βλέπουν την υπόθεση μόνο ως υπόθεση εμπορίου και ως αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ συνδράμουν με το κυβερνών κόμμα στην κατασυκοφάντηση των συνεταιρισμών.

Καλούμε το γγ της Περιφέρειας, το νομάρχη Κοζάνης και τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Πόρου, να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να συνταχθούν με το παλλαϊκό αίσθημα αντίθεσης και τη διάθεση των οικονομικών πόρων για πραγματικά αναπτυξιακούς σκοπούς», καταλήγει η ΝΑΣ Κοζάνης.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αθωώθηκαν 80 αγρότες

Αθωώθηκαν χτες από το δικαστήριο της Καρδίτσας 80 αγρότες του νομού, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στην αγωνιστική κινητοποίηση κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1996. Η χτεσινή αθώωση των 80 Καρδιτσιωτών αγροτών, που έρχεται μετά την προχτεσινή αθώωση και των μελών της ΠΑΣΕ, στηρίχτηκε στην αναγνώριση από το συγκεκριμένο δικαστήριο του νομοθετήματος της Βουλής για παραγραφή των «αδικημάτων» των αγροτών που έγιναν στη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους μέχρι το τέλος του 1997. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλα δικαστήρια που δεν αναγνωρίζουν το νομοθέτημα και προχωρούν σε καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς. Αυτή η μάλλον περίεργη δικαστική τακτική - σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο διάστημα που διανύουμε είναι προγραμματισμένες να γίνουν πάρα πολλές δίκες, ιδιαίτερα στα Εφετεία - επιβάλλει την παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να δοθεί, επιτέλους, λύση στο μεγάλο πρόβλημα των αγροτικών δικών που ταλανίζει εδώ και τρία χρόνια χιλιάδες ξωμάχους, οι οποίοι τιμωρούνται μόνο και μόνο επειδή αγωνίστηκαν για το ψωμί και για το δίκιο τους.

«Συγχωνεύονται» ΑΓΕΤ - «Τσιμέντα Χαλκίδας»

Τη συγχώνευση των «Τσιμέντων Χαλκίδας» από την «ΑΓΕΤ Ηρακλής» ενέκριναν χθες τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να τεθεί προς συζήτηση στους μετόχους των δύο εταιριών, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση. Σύμφωνα με την πρόταση συγχώνευσης, οι μέτοχοι των «Τσιμέντων Χαλκίδας» θα λάβουν νέες μετοχές της ΑΓΕΤ, σε ανταλλαγή των υπαρχόντων μετοχών τους και η προτεινόμενη αναλογία είναι 13,5 μετοχές των «Τσιμέντων Χαλκίδας», προς μία μετοχή της «ΑΓΕΤ Ηρακλής».

Αν και τα ΔΣ των δύο εταιριών τονίζουν ότι η συγχώνευση δε θα οδηγήσει στο κλείσιμο καμίας εκ των υπαρχόντων μονάδων παραγωγής, δε γίνεται καμία αναφορά για τη μείωση προσωπικού που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει, αφού όλες οι συγχωνεύσεις επιφέρουν και ανάλογες απολύσεις εργαζομένων.

Η νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ελλάδα, με ετήσια παραγωγή άνω των 9 εκατομμυρίων τόνων και συνολικό ποσοστό αγοράς που θα αγγίζει το 53%. Οι συνολικές ετήσιες εξαγωγές της νέας εταιρίας - εκτιμούν οι διοικούντες - θα ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια τόνους και θα αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα τσιμέντου στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ