ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Περιμένοντας τους... καθηγητές

Ασφυκτική κατάσταση βιώνουν από την αρχή της χρονιάς τα γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ του Νομού Ηλείας εξαιτίας των μεγάλων κενών σε εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποσχόταν μια σχολική χρονιά με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα, ο αγιασμός έβρισκε τα σχολεία του νομού με εκατοντάδες κενά που σημαίνουν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής της αδιοριστίας.

Τα κενά στο νομό με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έφταναν τα 200 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μόλις την περασμένη Τρίτη τοποθετήθηκαν 44 εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, λείπουν 21 θεολόγοι, 10 μαθητικοί, 23 φυσικοί, 11 γαλλικών, 15 αγγλικών, 3 γερμανικών, 5 καλλιτεχνικών μαθημάτων, 5 οικονομικών, 3 γυμναστές, 14 μηχανολόγων, 9 τεχνολόγων, 7 γεωπόνων, 2 μουσικής, 5 τεχνολογίας, 2 νομικών και άλλοι 21 τεχνικών ειδικοτήτων, συνολικά 156 εκπαιδευτικοί. «Μέσα από αυτή την τραγική κατάσταση βρίσκει εφαρμογή το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος κάθε οργανική θέση να καλύπτεται με μόνιμο διορισμό. Η βασική ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβερνητική πολιτική. Τα σχολεία στο έλεος της παγκοσμιοποίησης και της ΟΝΕ», δηλώνει στο «Ρ» ο Αλέκος Αρβανιτίδης, στέλεχος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ και εκπαιδευτικός σε σχολείο του Νομού.

Οι γονείς των μαθητών, απέναντι σε αυτή την κατάσταση αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά. Από την περασμένη Παρασκευή, με απόφαση του συλλόγου τους, οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου Κρέστενας αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι να καλυφθούν τα κενά σε 12 καθηγητές. Για περισσότερο από δύο βδομάδες, μαθητές από γύρω χωριά έφταναν στο σχολείο χωρίς να κάνουν μάθημα περισσότερο από 2 με 3 ώρες. Μόλις χτες, έφτασαν τελικά στο σχολείο 8 καθηγητές, ενώ σε ανάλογες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και άλλοι σύλλογοι γονέων. Είναι δε, χαρακτηριστικό της ευθύνης της κυβέρνησης για την κατάσταση, το γεγονός ότι για τις δύο θέσεις εκπαιδευτικών φυσικής και 1 πληροφορικής δεν υπάρχουν πιστώσεις, αλλά οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα διοριστούν από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Το παραπάνω είπε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Κρέστενας Βασίλης Κόλλιας, ο οποίος επισήμανε τη σημασία του ενεργού ρόλου των γονιών, ενώ κατήγγειλε την πολιτική της τοποθέτησης αναπληρωτών αντί για κανονικούς διορισμούς. «Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο τόσων κενών και η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας», επισήμανε. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και άλλα σχολεία του Γ' Διαμερίσματος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας όπου συγκεντρώνονται 75 κενά σε εκπαιδευτικούς. Η κατάσταση έχει και τις ακραίες της εκδοχές, όπως αυτή του Γυμνασίου Φυγαλίας που ανήκει στο ίδιο διαμέρισμα και στο Γυμνάσιο έχει τοποθετηθεί στη θέση του μόνο ο διευθυντής (!).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν των 10 ΕΠΟΝιτών - ΕΛΑΣιτών που έπεσαν στη μάχη κατά των κατακτητών στις 24 Ιούλη 1944, στο σπιτάκι (κάστρο) της οδού Μπιζανίου, Καλλιθέας.

Πρόγραμμα: Σάββατο 30-9-2000 στις 5 μμ, στεφάνωμα μνημείων των πεσόντων (Δοϊράνης, Σπάρτης, Παιδικής χαράς Αγ. Ελεούσας). Κυριακή 1-10-2000 στις 10 πμ, συγκέντρωση στην Πλατεία Δαβάκη και πορεία προς το Μπιζάνι.

  • Το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ, με την ευκαιρία 59 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και 56 χρόνων από την εκτέλεση της ΕΠΟΝίτισσας Ηρως Κωνσταντοπούλου, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης, την Κυριακή 1-10-2000 στις 11 πμ, στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης(Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα).
  • Ο Δήμος Βύρωνα και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν την Κυριακή 1-10-2000 στις 10.30 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, εκδήλωση προς τιμήν των 11 αγωνιστών πατριωτών που εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του 1944 από τους ναζί κατακτητές, στο μπλόκο που έγινε εκείνη τη μέρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης όπου θα τελεστεί δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
  • Το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 1-10-2000 στις 10 πμ, στο Δημοτικό θέατρο της πόλης «Ανεση», διοργανώνει εκδήλωση, αφιερωμένη στα 59 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και στα 56 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης (14-9-1944) από τους Γερμανούς
ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΧΡΗΣΤΟ ΓΑΛΑΝΗ

ετών 76

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 28-9-2000 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγ. Τρύφωνα του κοιμητηρίου Κηφισιάς.

Η σύζυγος: Βικτωρία. Τα παιδιά: Βαγγέλης και Γαλήνη Γαλάνη, Ανθή και Λάμπρος Δούκας. Τα εγγόνια: Χρήστος, Αλέξανδρος, Βικτωρία. Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, αδελφή και θεία

ΜΑΝΩΛΙΑ ΔΑΡΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

το γένος Μάντακα

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 28-9-2000 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό του Νεκροταφείου Χαλανδρίου.

Ο σύζυγος: Ανδρέας. Οι αδελφές: Ελένη, Κατίνα, Γεωργία, Μαργαρίτα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Σας ευχαριστούμε θερμά που μας συμπαρασταθήκατε στο πένθος μας

Οικογένεια: ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΙΤΣΕΑ

Το 40ήμερο μνημόσυνο θα γίνει την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2000 και ώρα 10.30 π.μ. στον ιερό ναό Παναγίας Χώρας Εξωχωρίου Καρδαμύλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ