ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΡΟΔΟΣ
Συνεχίζεται η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Το μαθητικό κίνημα απάντησε δυναμικά στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων(στιγμότυπο απο κινητοποίηση στην Αθήνα)
Το μαθητικό κίνημα απάντησε δυναμικά στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων(στιγμότυπο απο κινητοποίηση στην Αθήνα)
Ενώ τα κραυγαλέα αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια και ταυτόχρονα αποδεικνύεται περίτρανα το δίκαιο των μαθητικών αγώνων, η πολιτική των διώξεων και της τρομοκρατίας απέναντι στους μαθητές συνεχίζεται. Η κυβέρνηση έχει το θράσος να συνεχίζει τις διώξεις εναντίον μαθητών, όπως φαίνεται από πρόσφατο κρούσμα στη Ρόδο. Εκεί κλήθηκαν σε απολογία από τον αρμόδιο εισαγγελέα όλοι οι μαθητές του 15μελούς του Καζουλείου Λυκείου Ρόδου (2ου Ενιαίου Λυκείου), για την απόφασή τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οπως σημειώνει ο καθηγητής στο σχολείο και πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Βασίλης Καραγιάννης, κατά την περίοδο των περσινών κινητοποιήσεων και καταλήψεων των μαθητών «δεν έγινε καμιά απολύτως ζημιά στο σχολείο», που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δίωξη. Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός ότι δε διώκονται συγκεκριμένοι μαθητές αλλά το ανώτερο συνδικαλιστικό τους όργανο. Το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ κινητοποιήθηκε άμεσα, καθώς κρούσματα τρομοκρατίας είχαν και στο παρελθόν εκδηλωθεί ενάντια και στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς. Σε συνάντηση που είχαν με τον εισαγγελέα, οι καθηγητές δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στις ποινικές διώξεις, ενώ εκείνος από τη μεριά του άφησε να εννοηθεί ότι η διαδικασία θα συνεχίσει και μπορεί να φτάσει και σε δίκη.

Πρόκειται για μια «προσπάθεια τρομοκράτησης εκπαιδευτικών και μαθητών έτσι ώστε να καμφθεί το αγωνιστικό τους φρόνημα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ, τονίζοντας ότι η δίωξη «αποτελεί ευθεία προσβολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της δημοκρατικής νομιμότητας μιας και στην ουσία διώκεται το συνδικαλιστικό όργανο των μαθητών» που υλοποίησε αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων.

Υπογραμμίζοντας ότι «το σχολείο είναι και πρέπει να παραμείνει ένα δυναμικό πεδίο άσκησης στη δημοκρατία και όσο το δυνατό ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του νέου μακριά από καταναγκασμούς και φτηνές σκοπιμότητες», το ΔΣ της ΕΛΜΕ δηλώνει ότι «οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των μαθητών μας και θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες πολιτικές ενέργειες και νομικές πράξεις έτσι ώστε να αρθούν οι συνέπειες της επιλογής της εκτελεστικής εξουσίας να απαντά σε κάθε δικαιολογημένη διεκδίκηση με την ενεργοποίηση των μηχανισμών καταστολής και τις διώξεις».


Μέχρι 16 Οκτώβρη οι εγγραφές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Από τις 5 έως τις 16 Οκτώβρη 2000 θα πρέπει να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία οι νεοεισαχθέντες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι προθεσμίες αφορούν όλους τους νεοεισαχθέντες και με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και με το σύστημα του απολυτηρίου «ενιαίου» λυκείου. Ειδικά οι εισαχθέντες στο δεύτερο εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη 2001.

Τις ημερομηνίες ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν για την εγγραφή τους οι νεοεισαχθέντες είναι αίτηση για εγγραφή, απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του Λυκείου αποφοίτησης ή νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο ή φωτοτυπία αυτών των τίτλων, υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τέλος, έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ιδιαίτερα ότι όλοι οι νεοεισαχθέντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους σύμφωνα με το ειδικότερο πρόγραμμα κάθε σχολής ή τμήματος μέσα στις προθεσμίες αυτές, γιατί αυτοί που δε θα εγγραφούν χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους και δεν μπορούν να εγγραφούν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των νεοεισαχθέντων στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Οσοι δεν εισάγονται

Οσοι υποψήφιοι επιθυμούν να λάβουν και του χρόνου μέρος στις διαδικασίες επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν τις εξής επιλογές. Να είναι να διατηρήσουν το απολυτήριο που πήραν φέτος, το οποίο είναι προσωρινό και δεν τους δίνει δικαίωμα εγγραφής στη σχολή που ενδεχόμενα πέτυχαν και να παρακολουθήσουν ξανά τη Γ' Λυκείου, για να βελτιώσουν το βαθμό του απολυτηρίου τους και το μέσο όρο των μαθημάτων που θα λαμβάνεται υπόψη για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην περίπτωση αυτή χάνουν το δικαίωμα εγγραφής στη σχολή που πέτυχαν φέτος. Οσοι επιλέξουν να φοιτήσουν ξανά στην τελευταία τάξη του λυκείου μπορούν να εγγραφούν στην τελευταία τάξη του ίδιου τύπου λυκείου με αυτό που φοίτησαν το προηγούμενο έτος, δηλαδή σε ημερήσιο λύκειο οι απόφοιτοι ημερήσιου λυκείου και σε εσπερινό οι απόφοιτοι του εσπερινού.

Αλλη επιλογή, που έχουν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και πάλι στις διαδικασίες επιλογής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι να πάρουν οριστικό απολυτήριο, με το οποίο μπορούν να εγγραφούν στη σχολή που πέτυχαν και παράλληλα έχουν τη δυνατότητα είτε να συμμετέχουν στις γραπτές εξετάσεις των εννέα μαθημάτων, διατηρώντας την προφορική βαθμολογία που είχαν φέτος, προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους την επόμενη χρονιά σε σχολή καλύτερης προτίμησής τους, είτε να επιδιώξουν με βάση τη φετινή βαθμολογία τους τη βελτίωση της σειράς επιτυχίας τους, υποβάλλοντας νέο μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ