ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Βιάζεται να ξεπουλήσει ολοκληρωτικά τον τομέα Υγείας

Οι αλλαγές στην Υγεία που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποβλέπουν αφ' ενός στην προστασία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του χώρου αλλά και, γενικά, στην αξιοποίηση του κλάδου της Υγείας για να «βρουν διέξοδο» τα συσσωρευμένα κεφάλαια τα οποία δε διοχετεύονται στην αγορά. Ετσι, υπηρεσίες και υποδομές Υγείας που μέχρι σήμερα είχαν δημόσιο χαρακτήρα θα συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο σύστημα. Σ' αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη ανακοινωθεί πιλοτικά προγράμματα στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη με τα οποία οι υγειονομικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κάτι τέτοιο επιδιώκει και ο αντιασφαλιστικός νόμος που κυρώθηκε το καλοκαίρι στη Βουλή (3863/2010) ο οποίος προβλέπει τη διαμόρφωση «Ενιαίου Συστήματος Υγείας» (ουσιαστικά αναζητούν το ενιαίο πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργούν και οι δημόσιες και οι ιδιωτικές δομές στην Υγεία). Παράλληλα, η «ένταξη των ιατρείων ΙΚΑ στο ΕΣΥ» θα ανοίξει το δρόμο της πλήρους εμπορευματοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αφού θα δημιουργηθούν τα δύκτια ΠΦΥ όπου θα ενταχθεί δημόσιος και ιδιωτικος τομέας του χώρου και θα πουλά υπηρεσίες. Ταυτόχρονα ήδη είναι έτοιμο το πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις με λογική κόστους-κέρδους. Βέβαια, το μόνο που εξυπηρετεί αυτό το κυβερνητικό «νοικοκύρεμα» είναι η παράδοση του πλήρους ελέγχου της Υγείας στα μονοπώλια. Στην προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν το λαό χρησιμοποιούν όρους που στ' αυτιά των εργαζομένων έχουν θετική χροιά. Λένε π.χ. ότι θα έχουμε «ενιαίες» υπηρεσίες, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη», «όλοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα» κτλ.

Αυτός ο δήθεν «ενιαίος» χαρακτήρας του αποτελέσματος, συγκαλύπτει ότι οι παροχές δεν θα είναι ενιαίες για όλους, αφού θα είναι εμπορευματοποιημένες. Επομένως οι μη έχοντες δε θα μπορούν να «αγοράζουν» υπηρεσίες Υγείας. Και το ΚΚΕ βεβαίως για «ενιαίο σύστημα Υγείας» μιλά, επισημαίνοντας φυσικά ότι πρέπει να είναι «αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν». Αλλά αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι ούτε ενιαίο ούτε δωρεάν. Γιατί, άλλωστε, το αν και πώς θα προστατεύεται - αποκαθίσταται η υγεία κάποιου ανθρώπου, δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν δουλεύει, αν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων. Δικαίωμα στην Υγεία πρέπει να έχουν σταθερά και οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, όλες οι κατηγορίες του πληθυσμού. Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις όμως δεν επιδιώκουν την αποκατάσταση τέτοιων αδικιών. Αντίθετα. Θα τις ενισχύσουν. Με την ολοκλήρωσή τους, υπηρεσίες υγείας δε θα μπορούν να έχουν ούτε οι ασφαλισμένοι. Με την ολοκλήρωσή τους δε θα υπάρχουν ούτε καν οι ανεπαρκείς σε σχέση με τις ανάγκες υπηρεσίες που προσφέρουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία και τα Ταμεία.

«Ενιαία» αλλά προς τα κάτω

Οι «ενιαίες» υπηρεσίες που επισπεύδει η κυβέρνηση θα είναι υπηρεσίες ακριβοπληρωμένες, ελεγχόμενες απόλυτα από τα μονοπώλια και τους κανόνες της αγοράς. Θα «παρέχονται» από νοσοκομεία με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, δηλαδή επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ανάλογα με τα έσοδά τους. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», η επέκταση «εισιτηρίων» ακόμα και για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, οι συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης σε νοσοκομειακά ιδρύματα, η πληρωμή των εξετάσεων, η πλήρης παράδοση των προμηθειών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες κτλ. Δίπλα σ' αυτές τις «δημόσιες» δομές που θα λειτουργούν (προσλαμβάνουν, κοστολογούν, συνταγογραφούν, εξετάζουν, θεραπεύουν κτλ.) ανάλογα με το τι θα πληρώνει ο ασθενής - πελάτης, θα γιγαντώνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι «καλλικρατικοί» δήμοι και περιφέρειες της χώρας καλούνται να έχουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών. Αναλαμβάνουν ευθύνη για τη διαμόρφωση δομών (υποτιθέμενες) πρωτοβάθμιας Υγείας και μαζί με άλλες «άτυπες» δομές όπως ΜΚΟ και οργανώσεις εθελοντών φορτώνονται με την αποστολή να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες κυρίως στα πιο εξαθλιωμένα στρώματα και να προωθούν τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κέντρα υγείας. Και βέβαια, να συγκαλύπτουν τις καταστροφικές για το λαό συνέπειες, να εξουδετερώνουν τη λαϊκή οργή, να πείθουν το λαό να παραιτηθεί από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Ικανοποίηση που απαιτεί κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια. Γιατί μόνη «εξυγίανση» της Υγείας προς όφελος του λαού είναι αυτή που θα καταργήσει την Υγεία - εμπόρευμα και θα διασφαλίσει την προστασία και προαγωγή της για όλους, χωρίς καμιά εξαίρεση και καμιά διάκριση.

Προτεραιότητα στην αντιλαϊκή ατζέντα

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας επιβεβαιώνουν ότι το ξετίναγμα της δημόσιας Υγείας είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Ετσι:

  • Την Τρίτη, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με το οποίο θα επιταχυνθούν δραστικά οι περικοπές. Στην επίσκεψη που έκανε μια μέρα μετά ο πρωθυπουργός στον ΟΑΕΕ (το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων) έπλεξε το εγκώμιο του νέου εργαλείου για τον «εξορθολογισμό» των δαπανών. Ομως πίσω από την «εξοικονόμηση» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, κρύβονται οι φαρμακερές περικοπές φαρμάκων και ιατρικών πράξεων. Μόνο τους τελευταίους μήνες επιβλήθηκε ο κατάλογος των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με αποτέλεσμα 300 κατηγορίες φαρμάκων - που αντιστοιχούν κοντά σε 1.000 συσκευασίες ευρείας χρήσης - να τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους οι ασθενείς, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωναν - κατά κανόνα - μόνο 25%. Οι οδηγίες για τη χορήγηση φαρμάκων έγιναν ακόμα πιο αυστηρές. Για παράδειγμα, πριν, οι καρκινοπαθείς - και με τη διάγνωση «καρκίνος-επιπλοκές» - δεν πλήρωναν καμιά συμμετοχή για όσα φάρμακα προμηθεύονταν ακόμα και όταν αφορούσαν την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Τώρα, με τις νέες οδηγίες, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν διαχωρισμό των φαρμάκων και σε όσα αφορούν π.χ. επιπλοκές στο στομάχι να σημειώνουν συμμετοχή 25%. Ετσι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με συντάξεις πείνας 400 και 500 ευρώ, που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν καμία ή είχαν μειωμένη συμμετοχή 10%, όπως οι καρδιοπαθείς, πληρώνουν τώρα ποσά που τους εξουθενώνουν.
  • Την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε πως ανέλαβε «τη διαμόρφωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για συχνά και σοβαρά νοσήματα, με στόχο την αντιμετώπιση της υπέρμετρης, της λαθεμένης, αλλά και του υψηλού κόστους συνταγογράφησης». Συγκροτήθηκαν τριμελείς ομάδες από επιστήμονες για εννέα νοσήματα και νοσολογικές κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια θα συγκροτηθούν αντίστοιχες ομάδες και για άλλα νοσήματα. Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις Υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών, ενώ οι ασθενείς θα αναγκάζονται να αγοράζουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο.
  • Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως το 2011 οι λειτουργικές δαπάνες (δηλαδή για υλικά και φάρμακα) των νοσοκομείων θα περιοριστούν στα 2,35 δισ. ευρώ. Κι αυτό όταν, ακόμα και με βάση και τις υποδείξεις της κυβέρνησης για δραστικούς περιορισμούς, οι διοικητές των νοσοκομείων συνέταξαν προϋπολογισμούς που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ. Το 2010 είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ. ευρώ που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2010 να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.
  • Μέσα στο Νοέμβρη θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αναθέτει τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες. Βάσει των σχεδιασμών οι ιδιώτες θα αναλάβουν - μετά από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό - την παραγγελία, αποθήκευση και προμήθεια των νοσοκομείων με τα απαραίτητα φάρμακα και υλικά, όλη τη διαδικασία των προμηθειών που ανέρχονται σε τρία δισ. ευρώ! Τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα τμήματα των προμηθειών θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα μεταφερθούν στα λογιστήρια των νοσοκομείων.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνονται καθημερινά οι δραματικές συνέπειες που έχει για την προστασία της υγείας η κατάργηση της σταθερής εργασίας στον κλάδο. Πριν λίγες μέρες έληξαν οι ετήσιες συμβάσεις των γιατρών που είχαν προσληφθεί πέρυσι ώστε ν' ανοίξουν κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έμεναν «κλειστά» (και λόγω ελλείψεων σε προσωπικό) και ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση του Η1Ν1. Με τη λήξη των συμβάσεων, αυξήθηκαν ξανά τα «κλειστά» κρεβάτια. Δηλαδή, αυξήθηκαν οι σύγχρονες υποδομές που ενώ μπορούν να σώζουν ζωές δεν είναι στη διάθεση του λαού επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες θέσεις εργασίας. Αλήθεια, τέτοιες θέσεις εργασίας (σταθερές, με πλήρη δικαιώματα, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι να επιτελούν σωστά το έργο τους και να μην κινδυνεύει ούτε η δική τους υγεία ούτε των ασθενών) γιατί δε δημιουργεί η κυβέρνηση;...


Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ