ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Εφαλτήριο για ακόμα πιο αποτελεσματική δράση

Τα θετικά αποτελέσματα στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, που επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία που έχει η επιρροή του Κόμματος στις λαϊκές μάζες, μαζί με την αισιοδοξία σημαίνουν και μεγαλύτερες ευθύνες για τους κομμουνιστές

«Η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές περικλείει σημαντική δυναμική, σηματοδοτεί μια νέα πορεία συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων εναντίον της πολιτικής, που εδώ και πάνω από 20 χρόνια οδήγησε στην επιδείνωση της ζωής του λαού, συνέβαλε στην όξυνση της κρίσης και οδήγησε στη σύναψη του βάρβαρου μνημονίου, που θα έχει διάρκεια και στη φάση της κρίσης και στη φάση της ανάκαμψης, όταν αυτή έλθει, που έτσι και αλλιώς θα είναι αναιμική και θα τη διαδεχτεί νέο κύμα κρίσης. Δυναμώνει το ρεύμα αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης, κερδίζει έδαφος η εναλλακτική πρόταση διεξόδου με στόχο τη λαϊκή εξουσία, οικονομία».

(Από τις εκτιμήσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πρώτο γύρο των εκλογών)

Η συνολική εκτίμηση των εκλογών για τα όργανα στις περιφέρειες και τους δήμους μένει να γίνει μετά την ολοκλήρωση του σημερινού δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης. Το ΚΚΕ, με την ανακοίνωση της ΚΕ για την «πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών στα τοπικά κρατικά όργανα των περιφερειών και των δήμων» της προηγούμενης Δευτέρας, διατύπωσε ήδη τα πρώτα του συμπεράσματα, δίνει τη μάχη για να επικρατήσουν σήμερα τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ικαρία και στην Πετρούπολη και ήδη ολοκληρώνει την προετοιμασία για το αυριανό συλλαλητήριο του Κόμματος στο Σύνταγμα.


Πολλοί είναι εκείνοι που προσπάθησαν να διαβάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών όπως συμφέρει τα μικροκομματικά συμφέροντα που εξυπηρετούν. Ομως, όσο κι αν επιχείρησαν να τα διαστρεβλώσουν, ό,τι αξιολόγηση και αν έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα ποσοστά του ΚΚΕ, όσες προβοκάτσιες κι αν έστησαν, ενόψει του δεύτερου γύρου, τα «ΝΕΑ» και διάφοροι λεβέντες του ΠΑΣΟΚ σε δεκάδες δήμους της χώρας, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Οι εργαζόμενοι, οι ψηφοφόροι στις μεγάλες πόλεις και τις λαϊκές περιοχές, οι μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι που στενάζουν κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής, οι νέοι και οι νέες, τσαλάκωσαν, στην κυριολεξία, τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καταδίκασαν το ΛΑ.Ο.Σ., που υπερψήφισε το μνημόνιο και πρωταγωνιστεί στις ανακατατάξεις που σχεδιάζει το αστικό πολιτικό σύστημα. Γύρισαν την πλάτη στην οπορτουνιστική τακτική και στα επικοινωνιακά παιχνίδια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ενίσχυσαν σε ψήφους και ποσοστά τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας στους κομμουνιστές συνέπεια, σταθερότητα και αποφασιστικότητα να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις κόντρα στις αντιλαϊκές επιλογές της άρχουσας τάξης και στα βάρβαρα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

Από την πρώτη στιγμή, τότε που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το ρόλο των εκλογών και να τους προσδώσουν τοπικοαυτοδιοικητικό χαρακτήρα, το ΚΚΕ τις χαρακτήρισε ως μια πολιτική αναμέτρηση μέσα από την οποία θα έπρεπε να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ταυτόχρονα να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Κόμματος. Βέβαια στην προσπάθειά τους να συσπειρώσουν περισσότερο τους οπαδούς και ψηφοφόρους τους, πολιτικό χαρακτήρα προσέδωσαν στις εκλογές και τα δύο μεγάλα κόμματα. Επιπλέον, όταν το κυβερνών κόμμα διαπίστωσε ότι οι γενικές αναφορές στον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών δεν πιάνουν, όχι μόνο δε δίστασε να μιλήσει για «δημοψηφισματικές εκλογές», αλλά επιχείρησε να ταυτίσει τη μη ψήφιση του ΠΑΣΟΚ με αντιπατριωτική στάση, εκτοξεύοντας τους γνωστούς εκβιασμούς και απειλές. Με αυτή την έννοια, η καλύτερη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής μπορεί να γίνει μέσα από συγκρίσεις με τα εκλογικά αποτελέσματα των περσινών εκλογών.

Χαστούκι στο δικομματισμό


Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, ανάμεσα σε άλλες γενικές διαπιστώσεις είναι και οι παρακάτω:

Πρώτον: Στις εκλογές της Κυριακής το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων του δικομματισμού γκρεμίστηκε στο 67,3%. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ποσοστό 34,67%, έναντι 43,92% στις περσινές εκλογές, και η ΝΔ 32,66%, έναντι 33,48% πέρσι. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕ, «το ΠΑΣΟΚ υπέστη σημαντική μείωση των δυνάμεών του, ενώ η ΝΔ δεν μπόρεσε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί δύναμη φιλολαϊκής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, παρά τον ελιγμό της να προβάλει τον δήθεν αντιμνημονιακό της χαρακτήρα». Πράγματι, τα ποσοστά τους την προηγούμενη Κυριακή είναι τα χαμηλότερα που συγκέντρωσαν τα δύο κόμματα ολόκληρη την τελευταία 30ετία. Είναι, μάλιστα, πιο χαμηλά και από εκείνα των ευρωεκλογών του περσινού Ιούνη, τότε που Μέσα Ενημέρωσης και κομματικοί μηχανισμοί έστελναν εν χορώ τους ψηφοφόρους στις παραλίες. Να σημειώσουμε ότι από την εποχή του Μάαστριχτ και μετά, τα ποσοστά του δικομματισμού διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1993: 86,2%
  • 1996: 79,6%
  • 2000: 86,5%
  • 2004: 85,9%
  • 2007: 79,9%
  • 2009 (ευρ.): 68,9%
  • 2009: 77,4%


Δεύτερον: Πάνω από 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι αρνήθηκαν αυτή τη φορά να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως είχαν κάνει πέρσι. Τόσες ήταν οι ψήφοι που έχασαν αθροιστικά τα κόμματα του δικομματισμού.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε 1.135.031 ψήφους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 37,7% των ψήφων που πήρε το 2009. Δηλαδή, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έδειξαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, αρνούμενοι να δώσουν ξανά την ψήφο τους. Η πτώση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ είναι της τάξης των 9,3 ποσοστιαίων μονάδων.

Η ΝΔ εμφανίζεται να έχει χάσει 527.412 ψήφους, που αντιστοιχεί στο 23% των ψήφων που είχε συγκεντρώσει το 2009. Οι απώλειες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφώς μεγαλύτερες, αφού σε έξι τουλάχιστον περιφέρειες (Αν. Μακεδονία - Θράκη, Ηπειρο, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Κρήτη, Β. Αιγαίο), η ΝΔ είχε και την επίσημη υποστήριξη του ΛΑ.Ο.Σ., που δεν κατέβασε δικούς του υποψηφίους.

Τρίτον: Μείωση σε ψήφους και ποσοστά είχαν και τα άλλα κόμματα - αναχώματα του συστήματος, τα οποία, όπως δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα, οι εργαζόμενοι ψηφοφόροι τα αξιολόγησαν ανάλογα με τη στάση που κράτησαν όλους τους τελευταίους μήνες, απέναντι στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ, αλλά και απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων.

Σ' αυτά τα πλαίσια ο ΛΑ.Ο.Σ., με βάση τα στοιχεία για τις περιφέρειες που είχε δικό του υποψήφιο, έχασε περί τις 93.000 ψήφους, από τις περίπου 311.000 που είχε το 2009, ενώ το πανελλαδικό του ποσοστό από το 4,5%, που ήταν στις περιοχές αυτές, διαμορφώθηκε στο 4%.

Από πρώτη ματιά φαντάζει δύσκολο να υπολογίσει κανείς τις ψήφους που συγκέντρωσε ο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η ...πολυπροσωπία που εμφανίζει ο συγκεκριμένος σχηματισμός στον τρόπο που επέλεξε να κατέβει στις διάφορες περιφέρειες, κάνει περίπλοκους τους σχετικούς υπολογισμούς, αφού ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αλλού κατέβηκε αυτόνομα, αλλού μαζί με τους «οικολόγους», αλλού με ή χωρίς τη «Δημοκρατική Αριστερά» κ.ο.κ. Με αυτή την έννοια, οι ψήφοι που του καταλογίζονται εκτιμάται ότι είναι περισσότερες από εκείνες που θα συγκέντρωνε αν κατέβαινε αυτόνομα. Με αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχασε περί τις 72.000 ψήφους. Αντίστοιχα στις 170.776 περιορίστηκαν οι ψήφοι υπέρ των «Οικολόγων Πράσινων», από τις 173,5 χιλιάδες το 2009.

Οι κόκκινες ψήφοι

Τέταρτον: Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ στις εκλογές, η ανακοίνωση της ΚΕ σημειώνει: «Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ανέδειξαν τα ψηφοδέλτια που πανελλαδικά στήριξε το ΚΚΕ με τον τίτλο ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε ανερχόμενη δύναμη, με απόσπαση χιλιάδων νέων ψήφων, έτσι ώστε να αναγνωρίζεται ότι το Κόμμα είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε τις δυνάμεις του σε ψήφους και ποσοστά». Πράγματι, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις 13 περιφέρειες:

  • Συγκέντρωσαν 592.923 ψήφους, έναντι 517.154 ψήφων τον Οκτώβρη του 2009. Αυτό σημαίνει αύξηση των ψήφων κατά 75.769, που σε ποσοστό μεταφράζεται ως αύξηση κατά 14,7%.
  • Το ποσοστό των ψηφοφόρων που επέλεξαν τους συνδυασμούς που στήριξε το ΚΚΕ έφτασε το 10,9%, από 7,5% το 2009. Εχουμε, δηλαδή, μια αύξηση πάνω από 3 εκατοστιαίες μονάδες, ή αύξηση του ποσοστού μας κατά 44,5%.
  • Οι διακυμάνσεις των ποσοστών και των συγκριτικών στοιχείων για τις 13 περιφέρειες, όπου εδώ μπορούν να γίνουν οι συγκρίσεις με αφετηρία τις εκλογές του 2009, φαίνονται στους σχετικούς πίνακες. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι όπως και να εξεταστούν τα στοιχεία, με ποσοστά ή με ψήφους, σε όλες τις περιπτώσεις (εκτός από τις ψήφους στο Β. Αιγαίο) παντού υπάρχει αισθητή αύξηση.

Δεν είναι ώρα για κομπασμούς και πανηγύρια, όμως να σημειώσουμε ότι το ποσοστό του 10,9% που συγκέντρωσαν τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ είναι, ουσιαστικά, το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε το Κόμμα ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο, μαζί με τις εκλογές του 1981, όταν επίσης είχαμε πάρει 10,9%. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από την περίοδο της κρίσης το 1991, τα ποσοστά του Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν ήταν τα εξής:

  • 1993: 4,5%
  • 1996: 5,6%
  • 2000: 5,5%
  • 2004: 5,9%
  • 2007: 8,2%
  • 2009: 7,5%

Πέμπτον: Στην ανακοίνωση της ΚΕ σημειώνεται: «Η αύξηση των ψήφων και του ποσοστού του ΚΚΕ περικλείει σημαντικά ποιοτικά στοιχεία, καθώς σημειώνει μεγαλύτερη αύξηση του μέσου όρου στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μεγάλες περιφέρειες, με κύριο στοιχείο την αύξηση στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, σε λαϊκές περιοχές με οξυμένα προβλήματα, στους μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν αυξημένες προϋποθέσεις να διαμορφωθεί και να αποκτήσει γερά θεμέλια το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά».

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται καταρχήν από τα αποτελέσματα που αφορούν στην Αττική συνολικά και ειδικά στην Αθήνα, αλλά και τη μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στη δύναμη του Κόμματος σε περιοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαμε αγώνες εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Για παράδειγμα, στην Αττική, όπου είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της χώρας, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα άλλων λαϊκών στρωμάτων, το ποσοστό του Κόμματος διαμορφώθηκε στο 14,4%. Πρόκειται για ένα ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο από το συνολικό ποσοστό που πανελλαδικά συγκέντρωσαν τα ψηφοδέλτιά μας.

Ταυτόχρονα, όμως, και μέσα στην Αττική παρατηρήθηκαν ενδιαφέρουσες και ποιοτικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το ποσοστό «πέφτει» στο 12,9% στα βόρεια προάστια, στις δυτικές συνοικίες (Αγ. Ανάργυροι, Αγ. Βαρβάρα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι) φτάνει στο 18,9%. Στον Πειραιά στο 17%, στον κεντρικό τομέα (Βύρωνας, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Φιλαδέλφεια, Ηλιούπολη, Καισαριανή) στο 15,1% κ.ο.κ.

Παρόμοιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στο Δήμο της Αθήνας, όπου το γενικό ποσοστό είναι 13,7%, αλλά σε λαϊκές γειτονιές, όπως του 3ου διαμερίσματος (ΝΔ συνοικίες, Πετράλωνα, Αστεροσκοπείο, Θησείο), συγκεντρώσαμε 16,8%, στις δυτικές συνοικίες (Κολωνός, Σεπόλια, Πατήσια) 15,3% κ.ο.κ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλες περιφέρειες - δήμους της χώρας, όπου οι Οργανώσεις του Κόμματος μελετούν και αναλύουν τα σχετικά αποτελέσματα.

Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία που έχει η επιρροή του Κόμματος στις λαϊκές μάζες. Ενισχύουν το αγωνιστικό κύρος που κατέκτησε το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές μέσα από τις μάχες που αταλάντευτα δίνουν όλα τα τελευταία χρόνια, ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια και στις πολιτικές της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της. Σηματοδοτούν καλύτερες προϋποθέσεις για την προώθηση της λαϊκής ενότητας και συσπείρωσης, στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο, για την ακόμα πιο μαζική και αποτελεσματική οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, για την ενίσχυση των ταξικών συνδικάτων, για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου. Μας δίνουν νέα πνοή στον προσανατολισμό της πάλης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, υπέρ του λαού και του τόπου. Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που για τους κομμουνιστές μαζί με την αισιοδοξία σημαίνει και μεγαλύτερες ευθύνες, για να βρεθούμε δίπλα στους δεκάδες χιλιάδες νέους ψηφοφόρους που έκαναν το άλμα, για να συμβάλουμε στη συνειδητοποίησή τους, να τους στηρίξουμε να πρωταγωνιστήσουν στο δρόμο της ταξικής κινητοποίησης και των λαϊκών διεκδικήσεων.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ