ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονισμένη δράση για την παιδεία

Σύσκεψη με εκπροσώπους καθηγητών, δασκάλων και γονέων - κηδεμόνων. Αιχμή το έντονο κτιριακό πρόβλημα

Να διαμορφωθούν κοινά αιτήματα και να διεκδικηθούν αυτά με κοινή δράση, αποφάσισαν οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Α` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για να συζητήσουν τα γενικότερα προβλήματα της παιδείας στην πόλη. Επίσης από τη συνάντηση προέκυψε ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να έχει διάρκεια και φυσικά να περιλαμβάνει το σύνολο των φορέων που εμπλέκονται στα θέματα της παιδείας.

Οσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, τρεις βδομάδες από την έναρξη του σχολικού έτους, επισημάνθηκε ότι αυτά ακόμη υπολειτουργούν. Υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού, ιδιαίτερα στα ΤΕΕ, πολλά βιβλία δεν έχουν αποσταλεί στα σχολεία και δε λειτουργούν εργαστήρια. Επίσης το υπουργείο Παιδείας δεν έχει διαθέσει στις Διευθύνσεις είτε αναπληρωτές είτε κονδύλια για πρόσληψή τους.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, των Διδασκαλικών Συλλόγων, των Ενώσεων Γονέων των Δήμων Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων, Φοιτητικών Συλλόγων κλπ. Στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει μετά τις 10 Οκτώβρη, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα ζητήματα του καλύτερου συντονισμού των αγώνων για την παιδεία, καθώς και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών παιδείας.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέδωσαν ψήφισμα, όπου αναφέρουν ότι αυτό που λείπει σήμερα είναι ένα ειδικό πρόγραμμα για έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση, ώστε, μέσα στον ορίζοντα της πενταετίας, όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν σε πρωινό κύκλο. «Το ότι τα τελευταία χρόνια διατέθηκαν ή σπαταλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε άλλους τομείς πείθει ότι η κυβέρνηση αν έχει την πολιτική βούληση μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτό το πρόβλημα», τονίζεται.

Τέλος καλούν το υπουργείο Παιδείας να καλύψει άμεσα αυτές τις ελλείψεις, ώστε τα σχολεία ένα μήνα μετά το άνοιγμά τους να μπορέσουν να λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση επισημάνθηκαν τα παρακάτω:

  • Το πρόβλημα της σχολικής στέγης παραμένει οξύτατο. Πάνω από 2.300 τμήματα λειτουργούν σε διπλή και τριπλή βάρδια. Περίπου 8.500 μαθητές στεγάζονται σε 37 σχολεία που είναι επικίνδυνα για την υγεία. Ενοικιάζονται χώροι για σχολική χρήση (350 αίθουσες) που είναι ακατάλληλοι.
  • Οικόπεδα που είναι χαρακτηρισμένα ως χώροι ανέγερσης σχολικών κτιρίων κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν, λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων. Ηδη χάθηκαν δύο οικόπεδα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται έλλειψη οικοπέδων.
  • Παλαιά διδακτήρια έχουν τραυματιστεί από τους σεισμούς ή δεν πληρούν τους όρους του νέου αντισεισμικού κανονισμού. Υπάρχουν σχολικά κτίρια που πρέπει να ελεγχθούν ουσιαστικά, χρειάζονται επισκευές και ενίσχυση του οπλισμού τους.
Η Ομοσπονδία Γονέων

Εκτακτη ειδική χρηματοδότηση για να επιλυθεί το κτιριακό πρόβλημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στον υπόλοιπο νομό, απαιτεί από την πολιτεία η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης. Οπως τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι γονείς είναι αποφασισμένοι σε συνεργασία με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης να διεκδικήσουν την υλοποίηση ενός αξιόπιστου κτιριακού προγράμματος, ικανού να καλύψει όλες τις ανάγκες, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του νομού σε πρωινό κύκλο και να προσφέρουν στους μαθητές ένα ασφαλές, φιλικό και άνετο περιβάλλον.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η υλοποίηση ενός αξιόπιστου κτιριακού προγράμματος, ικανού να καλύψει τις ανάγκες του νομού μας σε σχολεία, απαιτεί το ποσό των 70 δισ. περίπου. Με τους σημερινούς ρυθμούς χρηματοδότησης κινδυνεύουν να χαθούν ακόμη και τα χαρακτηρισμένα για σχολεία οικόπεδα και η πραγματοποίησή του γίνεται άπιαστο όνειρο.

ΟΛΜΕ
Συμμετέχει στην απεργία της 10ης Οκτώβρη

Ακόμα μια φορά στη χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει εισήγηση και να καθοριστούν οι γενικές συνελεύσεις. Η πρόταση της ΠΑΣΚ για ευρύτερη πλειοψηφία με τη ΔΑΚΕ και τη «Συνεργασία» στη βάση των κειμένων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της ανακοίνωσης για τα ΤΕΕ που ψήφισαν μαζί οι τρεις αυτές δυνάμεις, δεν καρποφόρησε. Ταυτόχρονα, ΔΑΚΕ, «Συνεργασία» και «Παρέμβαση» που συγκροτούν τον τελευταίο καιρό την πλειοψηφία, ενώ από τη μια δηλώνουν πίστη στις μέχρι τώρα αποφάσεις τους από την άλλη ανακαλύπτουν διαφωνίες (!).

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 14 Οκτώβρη. Επίσης πρότεινε η ΟΛΜΕ να συμμετέχει στην 24ωρη πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 10 Οκτώβρη με δικό της πλαίσιο και προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Ο εκπρόσωπος της «Παρέμβασης» «σφυρίζοντας αδιάφορα», πρότεινε να μην συμμετέχει η ΟΛΜΕ στην απεργία αλλά όποιος εκπαιδευτικός θέλει μπορεί να απεργήσει στα πλαίσια της ΑΔΕΔΥ (!) Πρόκειται, τονίζει η ΔΕΕ, για τη γνωστή λογική της παράταξης αυτής που θέλει το εκπαιδευτικό κίνημα απομονωμένο από το κίνημα των άλλων εργαζομένων, γι' αυτό και έχει ως σημαία της την ιδιαιτερότητα των εκπαιδευτικών και το εκπαιδευτικό μισθολόγιο. Τελικά, το ΔΣ αποφάσισε τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με πλαίσιο που ψήφισαν μαζί ΠΑΣΚ και «Συνεργασία».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη, αλλά να διαδηλώσουν την απόφασή τους να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Τονίζει δε, ότι δε θα επιτρέψει σε καμιά σκοπιμότητα, να μπλοκάρει τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων και την ενεργοποίηση της βάσης.

Τελειώνει αύριο ο διαγωνισμός της ντροπής

Συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή σε 279 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Σήμερα διαγωνίζονται οι κλάδοι Φιλολόγων, Μαθηματικών, Οικιακής Οικονομίας. Αύριο Κυριακή, 1 Οκτώβρη, διαγωνίζονται οι κλάδοι Δασκάλων, Γαλλικής Γλώσσας, Αγγλικής Γλώσσας, Γερμανικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, Πληροφορικής (ΑΕΙ-ΤΕΙ). Μέσα από το διαγωνισμό, που επιβλήθηκε αυταρχικά ενάντια στο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για μαζικούς διορισμούς μέσα από την επετηρίδα, προωθείται η αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλιά.

Οπως αποδείχτηκε στην πράξη, μετά την εμπειρία του πρώτου τέτοιου διαγωνισμού, που έγινε το 1998, η «επιλογή των άξιων» αποτελεί πρόσχημα, ενώ δε δίνεται λύση στην αδιοριστία των εκπαιδευτικών, για την οποία δεν ήταν υπεύθυνη η επετηρίδα, αλλά η πολιτική των λιγοστών διορισμών. Με αφορμή το διαγωνισμό, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ έχει απευθύνει κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να πάρουν θέση στο μέτωπο της σύγκρουσης, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική που καταργεί την επετηρίδα είναι το ίδιο το αποκρουστικό πρόσωπο μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που έχει την πηγή της στην ΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου και στόχο της την υποταγή των πάντων στο καπιταλιστικό υπερκέρδος».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ακυρες οι πρυτανικές εκλογές

Η συμμετοχή μελών του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στις πρυτανικές αρχαιρεσίες είναι παράνομη. Την άποψη αυτή υποστηρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου 2083/92, σύμφωνα με την οποία μπορούν να παίρνουν μέρος στις πρυτανικές εκλογές των πανεπιστημίων τα μέλη του διοικητικού προσωπικού.

Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε άκυρες τις αρχαιρεσίες που έγιναν τον περασμένο Μάη στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, επειδή συμμετείχαν και 22 εκπρόσωποι του διοικητικού προσωπικού.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε προσφύγει, μετά την επικύρωση των εκλογών για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών από τον υπουργό Παιδείας, το μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού καθηγητής Κ. Καλλίας. Από τις εκλογές είχαν εκλεγεί ως πρύτανης ο Χ. Νικολάου και ως αντιπρυτάνεις οι Μ. Δαμανάκης και Αγ. Κρανίδης.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ (3010/2000) αναφέρεται ότι αντίκεινται στο άρθρο 16 του Συντάγματος οι διατάξεις του νόμου 2083/1992 που προβλέπουν τη συμμετοχή εκπροσώπων του μόνιμου και με σύμβαση προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο εκλεκτορικό σώμα εκλογής των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων.

Παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα 2 του Οκτώβρη η προθεσμία εγγραφής των επιτυχόντων στα δημόσια ΙΕΚ. Οι πίνακες επιτυχόντων ανά ειδικότητα κατάρτισης αναρτήθηκαν σε όλα τα δημόσια ΙΕΚ την περασμένη Τρίτη, ενώ νέοι πίνακες επιτυχόντων θα αναρτηθούν την Τρίτη 3 του Οκτώβρη, οι οποίοι θα καλύπτουν τυχόν κενά που θα έχουν προκύψει από τη μη εγγραφή των προηγούμενων επιλεγέντων.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΕΕ
Μετέωρη η πρόσβαση στα ΤΕΙ

Με την τύχη των αποφοίτων του Β` κύκλου των ΤΕΕ που επιθυμούν να εισαχθούν σε ΤΕΙ μετέωρη, έληξε η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών τους. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΤΕΙ έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι αυτοί θα πρέπει να παρακολουθήσουν προπαρασκευαστικό εξάμηνο στα ΤΕΙ και στη συνέχεια, μετά από εξετάσεις, θα εγγραφούν κανονικά στο πρώτο εξάμηνο των ΤΕΙ.

Η υπόσχεση για εισαγωγή στα ΤΕΙ των αποφοίτων των ΤΕΕ αποδεικνύεται στην πράξη χωρίς αντίκρισμα, αφού ο κίνδυνος να μην πάρουν πτυχίο β` κύκλου ΤΕΕ έκανε πολλούς να μην πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις στα δύο μαθήματα και να προτιμήσουν τις εσωλυκειακές εξετάσεις που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για τα ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των ΤΕΙ έχουν δηλώσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Παιδείας ότι δε διαθέτουν την υποδομή ώστε να λειτουργήσει το προπαρασκευαστικό εξάμηνο μέσα στα ΤΕΙ και προτείνουν η προετοιμασία για τη φοίτηση στα ΤΕΙ να γίνει στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να ακολουθήσει η εισαγωγή στα ΤΕΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ