ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
1962: Ο ρατσισμός είναι πάντα παρών στις ΗΠΑ

H εικόνα του Πανεπιστημίου του Μισισιπή μετά τις συγκρούσεις της 30ής Σεπτέμβρη 1962
H εικόνα του Πανεπιστημίου του Μισισιπή μετά τις συγκρούσεις της 30ής Σεπτέμβρη 1962
Το 1962 με τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στην προεδρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιχειρούν να διαμορφώσουν μια διαφορετική εικόνα στον κόσμο για τον εαυτό τους. Με συστηματική προπαγάνδα από τα αμερικανικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν οι ΗΠΑ ως ο νέος «Παράδεισος της δημοκρατίας». Επιπλέον η αμερικανική εξωτερική πολιτική εμφανίζεται ως ο «προστάτης» των δημοκρατικών ελευθεριών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ομως πίσω από την εικόνα κρύβεται μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επικρατούν οι πιο έξαλλες αντικομμουνιστικές, αντισοβιετικές θέσεις. Ορίζοντας ως «αυτοκρατορία του κακού» τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ο Κένεντι υιοθετεί την πολιτική του «Ψυχρού Πολέμου», την εμπλουτίζει και την προωθεί. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να εξοντώσουν την Κουβανική Επανάσταση οδηγεί τον κόσμο, το Φθινόπωρο του 1962, στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής.

Μια τέτοια εξωτερική πολιτική είναι μοιραίο να έχει το αντίστοιχό της στην εσωτερική. Εκεί που οι προπαγανδιστές του «αμερικανικού ονείρου» παρουσιάζουν τις ΗΠΑ ως προστάτιδα των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών όλου του κόσμου, η έκρηξη του ρατσισμού αποκαλύπτει το αποτρόπαιο πρόσωπο του φασισμού.

Η υπόθεση του Τζέιμς Μέρεντιθ ήταν μια από αυτές τις υποθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο το 1962. Ο Τζέιμς Μέρεντιθ ήταν φοιτητής από το Μισισιπή και το «έγκλημά» του ήταν το χρώμα της επιδερμίδας του: ήταν μαύρος. Ομως το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή δεχόταν μόνο λευκούς φοιτητές. Η επίσημη δικαιολογία που προβαλλόταν από τις πανεπιστημιακές αρχές ήταν πως οι μαύροι και οι «μη καθαρόαιμοι λευκοί», δηλαδή οι Λατινοαμερικανοί, ήταν άτομα χαμηλής νοημοσύνης..!

Ο Τζ. Μέρεντιθ δεν παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της πόλης όπου γεννήθηκε. Μετά από ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα επικαλούμενος το σύνταγμα και τους νόμους κατά των φυλετικών διακρίσεων πετυχαίνει να πάρει μια θετική απόφαση από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Το Δικαστήριο διέτασσε τις αρχές του Πανεπιστημίου να τον δεχτούν.

Στις 30 Σεπτέμβρη 1962 ο Τζέιμς Μέρεντιθ επιχειρεί να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, αντιμετωπίζει όμως την απαγόρευση από τους «ιππότες» της «Κου - Κλουξ - Κλάν» που έχουν κλείσει την πόρτα του ιδρύματος. Το γεγονός προκαλεί την κινητοποίηση χιλιάδων μαύρων, Λατινοαμερικανών και λευκών αντιρατσιστών, οι οποίοι συγκροτούν διαδήλωση. Οι συγκρούσεις επεκτείνονται ταχύτατα και η αστυνομία επεμβαίνει. Στρέφεται εναντίον των διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Καιρός

Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Το πρωί κατά τόπους στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, νοτιοδυτικά μέτριοι, στο Ιόνιο ισχυροί και στα ανατολικά βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8-26, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-28, στο Αιγαίο από 16-25 και στη Θεσσαλονίκη από 11-25 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1929 Πεθαίνει ο γλωσσολόγος και λογοτέχνης Γιάννης Ψυχάρης. Ο ηγέτης του κινήματος για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Είχε γεννηθεί στην Οδησσό το 1854. Σπούδασε στη Γαλλία αρχαία ελληνική, λατινική και γαλλική φιλολογία και μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία στη Γερμανία. Το 1904 έγινε καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Τις απόψεις του για το ελληνικό γλωσσικό ζήτημα διατύπωσε στο βιβλίο του « Το ταξίδι» (1888), ένα έργο σταθμός στην πνευματική ιστορία της Ελλάδας.

Την εποχή εκείνη επικρατούσε η λόγια γλώσσα με τη χρήση πολλών αρχαϊσμών, ενώ η δημοτική ήταν υπό διωγμόν. Ο Ψυχάρης με επαναστατική διάθεση γράφει στο « Ταξίδι»: «Η επικράτηση της δημοτικής θα σημάνει τη λύτρωση του ελληνισμού από τις πνευματικές του τροχοπέδες». Η κριτική που ασκεί δεν είναι μόνο γλωσσική, έχει και κοινωνικές προεκτάσεις.

ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απάντησε στους επικριτές των χειρισμών του και χαρακτήρισε ως αβάσιμες και απαράδεκτες τις κατηγορίες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης (σελίδα 6)

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ κινητοποιήσεις των σωματείων και των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης είχαν σαν αποτέλεσμα τη δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας Χ. Πρωτόπαπα, ότι θα πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις τη Δευτέρα (σελίδες 12 - 13)

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, καθώς, μετά από μήνες «σχετικής» νηνεμίας, ο κύκλος βίας και συγκρούσεων που άρχισε, την Τετάρτη, αντί να οδεύει σε αποκλιμάκωση, εντείνεται μέρα με την ημέρα (σελίδα 18)

ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ κοινά αιτήματα και να διεκδικηθούν αυτά με κοινή δράση, αποφάσισαν οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για να συζητήσουν τα γενικότερα προβλήματα της παιδείας στην πόλη (σελίδα 19)

ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση να λειτουργήσει ως Γενικό και Περιφερειακό το νεοανεγερθέν νοσοκομείο στο Χαϊδάρι πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου στη συνεδρίαση που έγινε προχτές το βράδυ (σελίδα 21)

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ οι αιτήσεις ιδιωτών για την εγκατάσταση και λειτουργία ελληνικού δορυφόρου. Ομως ακόμα δεν έχει φανεί αν πληρούν τους όρους που έθεσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (σελίδα 22)

ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ μιας κλειστής «ελίτ» εξελίσσονται - αν δεν είχαν προδιαγραφεί εξαρχής έτσι - οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής του ΥΠΠΟ για τη διοργάνωση του «Ετους Σεφέρη» (σελίδα 25)

ΣΕ... ΜΠΑΡ - ρεστοράν (!!!) θα μετατραπεί ο πρώτος όροφος και το προαύλιο του Μεγάρου Δεληγιώργη, που επί 35 χρόνια στεγάζει την - υπό έξωση - Ταινιοθήκη της Ελλάδας (σελίδα 25)

ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ υποκριτές και υπηρέτες των εταιριών αυτοκινήτων, ελαστικών, καυσίμων και όλου του φαύλου κύκλου της μετατροπής των πόλεων σε αυτοκινητοπόλεις, αποφάσισαν η 22 Σεπτέμβρη να γιορτάζεται ως μέρα του ποδηλάτου! Ετσι, απλά (σελίδα 26)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 30 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1822 Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει 3.000 άνδρες στην επαναστατημένη Κρήτη. Οσοι γλίτωσαν από τα πυρά και τα γιουρούσια των επαναστατών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί στις 18 του Οκτώβρη.

1929 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων. Το Συνέδριο απαιτεί τον τερματισμό της τρομοκρατίας, την απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση του «ιδιώνυμου».

1964 Υπογράφεται στη Μόσχα συμφωνία ΕΣΣΔ - Κύπρου. Περιλαμβάνει και στρατιωτική συνεργασία.

1966 Ελευθερώνονται τα μεσάνυχτα από τις φυλακές Σπαντάου οι Γερμανοί εγκληματίες πολέμου, Αλμπερτ Σπιρ και Μπάλντουρ φον Σίραχ. Στη φυλακή παραμένει μόνον ο Ρούντολφ Ες.

1993 Σειρά σεισμών 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταστρέφει 36 χωριά στη νοτιοδυτική Ινδία. Βρέθηκαν πάνω από 10.000 πτώματα, όμως εκτιμήθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 22.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ