ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με έκπτωση ο ελληνικός δορυφόρος;

Μόνο δύο εταιρίες υπέβαλαν προσφορές στο 2ο διαγωνισμό

Κατατέθηκαν οι αιτήσεις ιδιωτών για την εγκατάσταση και λειτουργία ελληνικού δορυφόρου. Ομως, ακόμα δεν έχει φανεί αν πληρούν τους όρους που έθεσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Λόγω της πίεσης χρόνου να ξεκινήσει το έργο, υπάρχει κίνδυνος οι εταιρίες να προσφέρουν λιγότερα και να πάρουν το έργο με έκπτωση.

Το υπουργείο προκήρυξε δύο φορές διαγωνισμό για το πρώτο εγχώριο εμπορικό σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών HELLAS SAT, τη χορήγηση ειδικής άδειας και εκμετάλλευσης των συχνοτήτων, με εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού - τηλεοπτικού δορυφόρου και δύο σταθμών ελέγχου σε ελληνικό έδαφος. Το σύστημα θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Ο ιδιώτης θα το εκμεταλλεύεται για είκοσι χρόνια, έναντι καταβολής τιμήματος και παροχής τριών αναμεταδοτών στο υπουργείο.

Η προθεσμία του πρώτου διαγωνισμού έληξε στις 31 Ιούλη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμφανιζόταν τότε αισιόδοξη, καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από δεκατρείς εταιρίες. Τελικά, φακέλους υπέβαλαν μόνο τρεις (Eutelsat, EMI ΑΕ, New Skies SΑ), και αυτές δίχως εγγυητικές επιστολές. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ζητούσε τότε τέσσερις αναμεταδότες

Επαναπροκηρύχθηκε διαγωνισμός, με καταληκτική - όπως λεγόταν - ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, τη 19η Σεπτέμβρη. Οι απαιτήσεις για αναμεταδότες μειώθηκαν από τέσσερις σε τρεις. Η «καταληκτική» ημερομηνία μετατέθηκε τελικά για χθες, 29 Σεπτέμβρη, οπότε και κατέθεσαν φακέλους δύο εταιρίες (EMI και New Skies). Η επιτροπή αξιολόγησης του ΥΜΕ θα ανοίξει τους φακέλους Δευτέρα ή Τρίτη. Τότε θα γίνει γνωστό το αν οι εταιρίες πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αν δεν τις πληρούν, υπάρχει κίνδυνος νέων εκπτώσεων από το ΥΜΕ. Να σημειωθεί ότι τα περιθώρια χρόνου είναι πιεστικά. Ο HELLAS SAT θα πρέπει να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το αργότερο ως τις 25/3/2002, χωρίς δυνατότητα για παραπέρα παράταση. Τότε λήγει η προθεσμία της Ελλάδας για εκτόξευση του δορυφόρου, στη θέση που της δόθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών. Διαφορετικά, θα καταλάβει τη θέση κάποια άλλη χώρα και η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα εκτόξευσης δορυφόρου.

Επομένως, οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Και δεν αποκλείεται οι ιδιώτες να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, προσφέροντας ακόμα λιγότερα και να πετύχουν νέα έκπτωση απαιτήσεων, μόνο και μόνο για να μην εκπνεύσουν οι προθεσμίες.

Απεργία πείνας κάνει 20χρονος Κούρδος

Είναι μόνο 20 χρονών, φυλακισμένος 11 μήνες και βρίσκεται στην 16η ημέρα απεργίας πείνας. Τα χέρια του - μέχρι και τους ώμους - κατακομμένα από βαθιές ξυραφιές μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας. Πρόκειται για τον Κούρδο, από το Β. Ιράκ, Μοχάμεντ Κάκα , ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από έντεκα μήνες μαζί με άλλον ένα Κούρδο στη Θεσσαλονίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ενα μήνα αργότερα απέδρασαν και καταδικάστηκαν σε ένα μήνα φυλάκιση. Στη συνέχεια ο ένας Κούρδος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Μ. Κάκα στάλθηκε στην Αθήνα. Κρατείται κάτω από άθλιες συνθήκες στο Ελληνικό.

Η αίτησή του για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκε και αποφασίστηκε να απελαθεί. Ωστόσο, εξακολουθεί να κρατείται στο Ελληνικό - καθώς δεν υπάρχει συμφωνία απέλασης μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράκ - και ενδέχεται να κρατείται επ' αόριστον.

Με ανακοίνωσή της η Ελληκουρδική Επιτροπή Συμπαράστασης, ζητά την απελευθέρωση του Μ. Κάκα, όπως άλλωστε συνέβη και με το συγκρατούμενό του, εφόσον η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους σχετικούς φορείς, όπως το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, το Γραφείο του ΟΗΕ στην Αθήνα, αλλά και την κοινή γνώμη να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Κούρδου κρατούμενου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα Καλλιθέας ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν των 10 ΕΠΟΝιτών - ΕΛΑΣιτών που έπεσαν στη μάχη κατά των κατακτητών στις 24 Ιούλη 1944, στο σπιτάκι (κάστρο) της οδού Μπιζανίου, Καλλιθέας.

Πρόγραμμα: Σήμερα στις 5 μμ, στεφάνωμα μνημείων των πεσόντων (Δοϊράνης, Σπάρτης, Παιδικής χαράς Αγ. Ελεούσας). Αύριο Κυριακή 1-10-2000 στις 10 πμ, συγκέντρωση στην Πλατεία Δαβάκη και πορεία προς το Μπιζάνι.

Επίσης, αύριο Κυριακή 1-10-2000, τα παρακάτω παραρτήματα ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδηλώσεις:

  • Ηλιούπολης, με την ευκαιρία 59 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και 56 χρόνων από την εκτέλεση της ΕΠΟΝίτισσας Ηρως Κωνσταντοπούλου, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εκδήλωση τιμής και μνήμης, στις 11 πμ, στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης (Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα).
  • Ο Δήμος Βύρωνα και το Τοπικό ΠαράρτημαΠΕΑΕΑ, στις 10.30 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, εκδήλωση προς τιμήν των 11 αγωνιστών πατριωτών που εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του 1944 από τους ναζί κατακτητές, στο μπλόκο που έγινε εκείνη τη μέρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης όπου θα τελεστεί δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
  • Ο Δήμος Αιγάλεω και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, στις 10 πμ, τελούν επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου (Γέφυρα Κηφισσού), για τους αγωνιστές του Αιγάλεω, που έπεσαν στη μάχη ενάντια στους Γερμανούς στις 29-9-1944
  • Αγρινίου, στις 10 πμ, στο Δημοτικό θέατρο της πόλης «Ανεση», εκδήλωση, αφιερωμένη στα 59 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και στα 56 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης (14-9-1944) από τους Γερμανούς
Αποκαλυπτήρια Μνημείου

Ο Δήμος Καματερού, αύριο Κυριακή 1-10-2000 στις 6 μμ θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται επί των οδών Γρ. Λαμπράκη και Κορδάτου. Επίσης, θα τιμηθούν και όλοι οι επιζώντες Καμαριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Δικάζονται μέλη της «Χρυσής Αυγής»

Τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη 2000, θα δικαστούν τελικά τα έξι μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης κατηγορούνται για επίθεση με σιδερολοστούς σε μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στις 6.4.1996. Η δίκη, έχει μέχρι τώρα αναβληθεί τέσσερις φορές. Μάλιστα, σε μια από τις αναβολές της δίκης - στις 6 Ιούνη 1998 - οι Χρυσαυγήτες επιτέθηκαν έξω από τα δικαστήρια και χτύπησαν το μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ Δ. Κουσουρή, τον οποίο τραυμάτισαν πολύ σοβαρά.

Η αντιφασιστική οργάνωση «Στοπ Χάιντερ», καλεί σε συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί, στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Ανακοίνωση του «Φοίνικα» 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο «Φοίνικας», και μέσω του προέδρου του Χρήστου Νώτα, σε ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους Ελληνες που υπήρξαν θύματα ομηρίας των Γερμανών κατακτητών και δούλεψαν σε καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία ή στην Ελλάδα, να εγγραφούν στο «Φοίνικα» (οδός Λυκούργου 10, εντός της Στοάς, 4ος όροφος, γραφείο 68 και τηλέφωνο: 3242.920) εφ' όσον αποδείξουν με στοιχεία ότι υπήρξαν όμηροι κατά την περίοδο της Κατοχής.

Επίσης, με την ανακοίνωσή του «Φοίνικα» γίνεται γνωστή η απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ) σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις στα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος. Η διαδικασία των αποζημιώσεων θα διαρκέσει ένα περίπου έτος και το ποσόν που θα δοθεί ανέρχεται σε 15 χιλιάδες γερμανικά μάρκα (περίπου 2.500.000 ελληνικές δρχ.), σε κάθε δικαιούχο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Παρέμβαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Στον αποκλεισμό της άσκησης και των πλέον θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους παράνομους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, αποσκοπεί η πρόταση αναθεώρησης του συνταγματικού άρθρου 5, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι πέρασε ήδη από την κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, σε πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 5, διάταξη που προβλέπει ότι οι αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και τους νόμους του κράτους με την προϋπόθεση ότι η άσκησή τους δεν προϋποθέτει την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη. Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη διάταξη αγνοεί τους παράνομους αλλοδαπούς, με συνέπεια να μην μπορούν να απολαμβάνουν ούτε το δικαίωμα της έννομης προστασίας, ούτε το δικαίωμα του αναφέρεσθαι στις αρχές που τους επιτρέπει να υποβάλλει ένα οποιοδήποτε αίτημα προς τη Διοίκηση. Τα προαναφερθέντα σημαίνουν στην πράξη, σύμφωνα με το Συμβούλιο, ότι οι αλλοδαποί δε θα μπορούν να καταγγείλουν την όποια βαναυσότητα ή εκμετάλλευση εκείνου που ενδεχομένως θα θελήσει να τους κακοποιήσει ή εκμεταλλευτεί. Μάλιστα, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «ας αναλογιστεί κανείς μόνο το τι πρόκειται να γίνει με τις προτεινόμενες διατάξεις εάν με το τωρινό καθεστώς η Διοίκηση δεν εφαρμόζει ούτε ψήγματα δικαίου!».

Η Επιτροπή καταλήγει προτείνοντας την άμεση απάλειψη της προβληματικής διάταξης σχετικά με τους αλλοδαπούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ