ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ: NMD (ΕΘΝΙΚΗ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ)
Στόχος, η εδραίωση της κυριαρχίας μέσω της πυρηνικής υπεροχής

Πυρηνικά και στο διάστημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Παρά τη δέσμευση των πυρηνικών δυνάμεων κατά το Συνέδριο για τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ) για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η οποία έγινε κάτω από την πίεση των λαών για πυρηνικό αφοπλισμό και μείωση των εξοπλισμών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το πρόγραμμα NMD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα) που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και προωθεί νέους εξοπλισμούς.

Με το πρόγραμμα αυτό, οι ΗΠΑ έχουν στόχο την εδραίωση της πλήρους κυριαρχίας τους μέσω της πυρηνικής υπεροχής.

Τα πυρηνικά όπλα συμπληρώνονται με τα διαστημικά επιθετικά όπλα σαν σημαντικά συστατικά στοιχεία της NMD. Με λίγα λόγια, το Πρόγραμμα αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή της αμερικάνικης στρατηγικής για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο διάστημα. Αυτό το πρόγραμμα είναι γνωστό και ως «Πρωτοβουλία Στρατηγικής Αμυνας» (SDI) ή ως «Ο πόλεμος των άστρων» που πρώτος διακήρυξε το 1983, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρ. Ρίγκαν.

Ολο και περισσότερο πυκνώνουν οι υποστηρικτές στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά που πιστεύουν ότι, αν και εξέλειπε το αντίπαλο δέος μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η ασφαλέστερη οδός για να μπορούν να κερδίζονται οι πόλεμοι του μέλλοντος θα είναι από το διάστημα.

Γι' αυτό και υποστηρίζουν τη «διαστημική ισχύ». Είχαν και έχουν τη γνώμη ότι το διάστημα δεν πρέπει να θεωρείται μόνο πεδίο εξερεύνησης και αξιοποίησης, αλλά πρώτα και κύρια σαν θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Αλλωστε, το Πεντάγωνο πάντα έτσι έβλεπε το διάστημα.

Σύμφωνα με ντοκουμέντα του ίδιου του Πενταγώνου, μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα που η κύρια δραστηριότητά τους είναι η παραγωγή και το εμπόριο όπλων («Λόκχιντ», «Τζένεραλ Ελέκτρικ») έχουν αρχίσει από το 1954 «άκρως απόρρητα» προγράμματα για την κατασκευή δορυφόρων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής στο διάστημα.

Το 1954 η Αμερικανική Αεροπορική Δύναμη, με μελέτη της, επισήμανε τη στρατιωτική αξία των δορυφόρων και το υπουργείο Αμυνας επιδοκίμαζε την πρόταση για μια πιο σε βάθος έρευνα του θέματος. Το 1954, επίσης, δημιουργείται η CONAD (Αεροπορικό Διοικητήριο Αμυνας), με έδρα την αεροπορική βάση Εντ του Κολοράντο. Στην CONAD ανατέθηκε ο λειτουργικός έλεγχος της Αντι-Αεροπορικής Στρατιωτικής Διοίκησης που είχε δημιουργηθεί το 1951.

Τον Φεβρουάριο του 1958, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ δημιούργησε την Υπηρεσία Advance Research Projects (ARPA) για το συντονισμό των στρατιωτικών και επιστημονικών εργασιών στο διάστημα. Κατά συνέπεια, το υπουργείο Αμυνας έγινε ο βασικός διαχειριστής του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος. Τον ίδιο χρόνο δημιουργήθηκε η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος - NASA.

Τον Ιούνη του 1959 ο Αμερικανός επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων εξέφρασε την ιδέα ενός κεντρικού στρατιωτικού διαστημικού διοικητηρίου, που θα μπορούσε να συντονίσει τις δραστηριότητες στο διάστημα, καθώς επίσης και τις Μεικτές Δυνάμεις Κρούσης, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί για δοκιμές πυρηνικών όπλων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κατά τη διάρκεια του '60 και '70, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προήγαγαν τη διαστημική τεχνολογία στους τομείς των επικοινωνιών, της μετεωρολογίας, των τοπογραφικών μελετών και της γεωδαισίας. Με την πάροδο των χρόνων άρχισε να γίνεται πια σαφές ότι ο ρόλος του διαστήματος σε θέματα «εθνικής ασφάλειας» είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Το 1991 ο Πόλεμος του Κόλπου γίνεται αφορμή να αναδειχτεί ο σημαντικός ρόλος των επιχειρήσεων στο διάστημα στο πεδίο των πολεμικών συγκρούσεων.

Πίσω από τη βιτρίνα της δήθεν «Διαστημικής Αμυνας» κρύβεται η επιδίωξη της ιμπεριαλιστικής επίθεσης κατά των λαών για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Πίσω από τα στενογραφικά σύμβολα της πυρηνικής αργκό NMD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα), SDI (Πρωτοβουλία Στρατηγικής Αμυνας), εξυφαίνονται τα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας. Πραγματοποίησαν 600 και πλέον διαγωνισμούς, προκειμένου να βρουν κατάλληλες λέξεις και φράσεις, προκειμένου να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη και τους λαούς, προκειμένου να καλύψουν τα εγκληματικά αυτά σχέδια. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τη φράση του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ «παράπλευρες απώλειες» στους δολοφονικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι βάφτισε ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος τη δολοφονία 5.000 αμάχων πολιτών της Γιουγκοσλαβίας.

Ανάλογες φράσεις είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, προκειμένου να αμβλύνουν την οργή των λαών από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι στις 6 & 9 Αυγούστου το 1945 που στοίχισαν τη ζωή σε 300.000 αθώους πολίτες.

Το στρατιωτικο - βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ που ελέγχει με τα πλοκάμια του την οικονομικοπολιτική ζωή της χώρας αυτής επιβάλλει την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, προκειμένου να αυξήσει τα υπερκέρδη του, αδιαφορώντας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Μάλλον, ως παραπλάνηση της κοινής γνώμης, στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, μοιάζει η δήλωση του Μπ. Κλίντον για αναβολή της εφαρμογής αυτού του προγράμματος μετά από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και του φιλειρηνικού κινήματος στην Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΗΓαλλία δήλωσε ότι με αφορμή την εφαρμογή του σχεδίου NMD των Αμερικανών, ετοιμάζεται να αναπτύξει το δικό της ανάλογο σύστημα. Η Ρωσία, επίσης, και η Κίνα έχουν δικαιολογημένα θορυβηθεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις αυτές. Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει πως αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με τα βαλλιστικά προγράμματα, τότε θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένης της START II (καταστροφή των πυραύλων εδάφους - εδάφους και μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων) και της CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών), τις οποίες επικύρωσε πρόσφατα. (Σημειωτέον, η Γερουσία των ΗΠΑ είχε απορρίψει την επικύρωση της CTBT). Επίσης, έγινε πρόταση από τη ρωσική πλευρά να μειωθεί ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών κατά 1.500 σε κάθε πλευρά (ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ). Οι προτάσεις αυτές που δεν είναι δυστυχώς οι μοναδικές, δε συγκινούν το στρατιωτικο - βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ. Παράλληλα με τη ΝΜD, οι ΗΠΑ επεξεργάζονται και το σχέδιο TMD (Theater Missile Defenses) που αφορούν την εξάπλωση του συστήματος στην Ταϊβάν και τη γύρω περιοχή, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια υποτιθέμενη «απειλή» από τη Βόρεια Κορέα. Ενα ανάλογο σύστημα αναπτύσσεται με την αρωγή των ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

Στα σκαριά επίσης βρίσκεται σχέδιο για αερομεταφερόμενο αντιπυραυλικό λέιζερ. Οι τροποποιήσεις που γίνονται σε ένα Μπόινγκ 747, προκειμένου να εξοπλιστεί με αντιπυραυλικό όπλο λέιζερ έχουν σχεδόν κατά το ήμισυ ολοκληρωθεί. Ανάμεσα στους αναδόχους του έργου, η «Λόκχιντ Μάρτιν», η TRW κλπ. Μετά από 1 χρόνο δοκιμών και αφού γίνει η πρώτη πτήση του «Μπόινγκ», το 2003 θα μπορεί να καταρρίπτει πυραύλους όπως το ρώσικο SCUD, που είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ιρακινούς κατά τον Πόλεμο του Κόλπου. Βάσει του σχεδίου, το αεροσκάφος θα ολοκληρωθεί το 2002. Στη συνέχεια θα γίνουν δοκιμές στην Αεροναυτική Βάση Εντουαρντς στην Καλιφόρνια, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια για κατάρριψη πραγματικού πυραύλου εν πτήσει μέσα στο 2003. Η Αεροναυτική Δύναμη των ΗΠΑ στοχεύει στη δημιουργία 7 τέτοιων αεροσκαφών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι Αμερικανοί έχουν κάνει «κουρελόχαρτα» τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει κατά καιρούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και να επιβάλουν σήμερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Ετσι, η Συνθήκη ABM (Απαγόρευση των εξοπλισμών στο διάστημα) του 1972, καθώς και η SALT I του 1972 (περιορισμός των στρατηγικών όπλων) παραβιάζονται κατάφωρα.

Γίνεται φανερό ότι η ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών αμερικανικών σχεδίων, καθώς και οι δηλώσεις και άλλων πυρηνικών δυνάμεων πως δε θα μείνουν απαθείς, θα οδηγήσουν σε νέα κούρσα εξοπλισμών, νέους ανταγωνισμούς και θα αυξήσουν δραματικά τους κινδύνους καταστροφής ολόκληρης της ανθρωπότητας. Θα υπάρξει τεράστια συσσώρευση πυρηνικών όπλων, αν και σήμερα υπάρχουν ήδη στον κόσμο 36.000 από αυτά. Οι ΗΠΑ, κατά παράβαση των Διεθνών Συμφωνιών, διατηρούν πάνω από 300 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο. Σύμφωνα με το νέο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ θα εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα στις χώρες - νέα μέλη, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία.

Κάθε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στοιχίζει πάνω από 100 εκ. δολ., ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές αποτυχημένες δοκιμές που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες και στερούν κονδύλια από κοινωνικά προγράμματα. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν κάθε χρόνο 35 δισ. δολ. μόνο για πυρηνικά όπλα, ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες, ιδιαίτερα στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Η 3η δοκιμή του συστήματος NMD που έγινε στις 7 Ιουλίου στο Vandenberg της Καλιφόρνιας και το Kwazalein Atoll στο Ειρηνικό Ωκεανό, απέτυχε παταγωδώς. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει μια σειρά απόψεις Αμερικανών επιστημόνων, αλλά και επιστημονικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, ότι το σύστημα θα αποδειχτεί φενάκη. Μόνο κέρδος, τα ιλιγγιώδη υπερκέρδη των πολυεθνικών των όπλων. Χαμένοι οι λαοί και η ανθρωπότητα.

Παρ' όλα αυτά οι θερμοκέφαλοι της Ουάσιγκτον επιμένουν στην υλοποίηση του προγράμματος NMD. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αντιτίθεται σε μια συνθήκη για τα διαστημικά όπλα. Ηταν η μόνη χώρα - με εξαίρεση 2-3 άλλων - που στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταψήφισε τα σχετικά ψηφίσματα για την αποτροπή της κούρσας των όπλων στο διάστημα. Τον περασμένο Νοέμβρη, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν οι μόνες χώρες που απείχαν από το ψήφισμα για την αποτροπή διαστημικής κούρσας των όπλων. Η ψήφος ήταν: 138 - 0 -2.

Οι αγώνες των λαών θα πρέπει να χαλάσουν τα εγκληματικά αυτά σχέδια.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ, ανταποκρινόμενη στο αίσθημα και στην αγωνιστική διάθεση των λαών ενάντια στην NMD και στις έντονες ανησυχίες φιλειρηνικών οργανώσεων και κινημάτων, κήρυξε την 7 Οκτώβρη 2000, ημέρα δράσης κατά της εφαρμογής του προγράμματος NMD από τις ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. (Μέσα στον Οκτώβρη, πρόκειται να γίνει η επόμενη δοκιμή NMD σύμφωνα με τα σχέδια του Πενταγώνου). Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη (και στη χώρα μας). Θα είναι η πρώτη απάντηση και η αφετηρία συντονισμένης δράσης ενός αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, που θα παίξει το ρόλο του αντίπαλου δέους και θα αναγκάσει τους πολεμοκάπηλους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους.


Του Γρηγόρη ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Γρηγόρης Πετρόπουλος είναι Οργανωτικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση & Ειρήνη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ