ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στους σύγχρονους αγώνες το νόημα της θυσίας

ΚΚΕ, ΚΝΕ και ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν το Σάββατο τα 69 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 66 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση και την έκθεση φωτογραφίας

Motion Team

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση και την έκθεση φωτογραφίας
Τα 69 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 66 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης τίμησαν η ΚΟΘ του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με εκδήλωση που διοργάνωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη παραλία της πόλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ζήσης Λυμπερίδης μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε δήλωσή του, ο Θ. Κωνσταντινίδης σημείωσε μεταξύ άλλων για την επέτειο:

«Και τότε και σήμερα το πραγματικό νόημα της θυσίας για τη πατρίδα το έδωσε και το δίνει ο λαός με τους αγώνες του. Στις μέρες μας, ο αγώνας για να μην πτωχεύσει ο λαός περιέχει το νόημα του σύγχρονου πατριωτισμού. Η συσσωρευμένη αγανάκτηση και οργή του λαού μπορεί να εκφραστεί με μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις 7 του Νοέμβρη. Οταν ο λαός θέλει μπορεί.

Με αφορμή την 1η Διεθνή Εκθεση Αμυνας και Ασφάλειας "Defensys 2010", σημειώνουμε ότι ειδικά η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή σταδιακά μετατρέπονται σε επιτελικό κέντρο και μόνιμο προγεφύρωμα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι αναγκαίο ο λαός να επαγρυπνά για τη μη παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που στις μέρες μας αμφισβητούνται.


Motion Team

Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων κατοχής που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα στρατεύματα από τα Βαλκάνια. Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και αυτό να διαλυθεί. Να μην παραδοθεί η αμυντική βιομηχανία βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Αμυντικών Βιομηχανιών».

Στις ιστορικές αναλογίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα στάθηκε στη δήλωσή του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σημειώνοντας:

«Εξήντα εννιά χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΑΜ και εξήντα έξι χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τα διδάγματα εκείνου του αγώνα δεν παραμένουν απλά ζωντανά, αλλά γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα, γιατί το ζήτημα της απελευθέρωσης και χειραφέτησης γίνεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτικό.

Γίνεται επιτακτική η κοινωνική απελευθέρωση από ντόπιες και ξένες πολιτικές δυνάμεις, που επιβάλλουν συνθήκες δουλείας στους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα, προς ωφέλεια μιας μισθωτής εκμετάλλευσης.

Οι ιστορικές αναλογίες σήμερα θέτουν στη θέση των σιωπούντων, συμφωνούντων και συνεργαζομένων, με όχημα το νέο "πατριωτισμό", τους Παπανδρέου, Σαμαρά και ΕΕ, τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων της αντίδρασης και στη θέση των δυνάμεων της αντίστασης, κοινωνικής απελευθέρωσης και χειραφέτησης τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της έκφρασής τους στις τοπικές εκλογές, της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Μπροστάρηδες σε τιτάνιο αγώνα

Αναφερόμενος στις χιλιάδες του λαού που στελέχωσαν το ΕΑΜ, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Κώστας Σαπρανίδης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ολοι αυτοί μπροστάρηδες στον τιτάνιο απελευθερωτικό αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού έδωσαν τη ζωή τους, πολεμώντας τον κατακτητή, κάτω από αφάνταστα αντίξοες συνθήκες».

Κάλεσε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους εργαζόμενους «να πάρουν μέρος στους αγώνες για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Στους αγώνες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων του δικομματισμού, για μια Ελλάδα της δουλειάς και της προόδου».

«Οπως τότε έτσι και σήμερα δεν πειθαρχούμε στην πολιτική του κεφαλαίου και στα κόμματά του. Δεν πειθαρχούμε στο ρεαλισμό τους, το ρεαλισμό της υποταγής, δεν τους επιτρέπουμε να κλείσουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το έπος της Εθνικής Αντίστασης, ούτε να σβήνουν με μελάνι ό,τι γράφτηκε με αίμα. Τους γυρνάμε την πλάτη και οργανώνουμε το δικό μας αγώνα, την αντεπίθεση», υπογράμμισε στο χαιρετισμό της η Ελένη Κιγιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Μνημείο κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και μαθητές του 28ου Ενιαίου Λυκείου. Από το πρωί, στο Αγαλμα του Βενιζέλου λειτουργούσε έκθεση με φωτογραφίες από το έπος της Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ