ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται το σκηνικό τρομοκρατίας

Ουσιαστική συμβολή στο γενικότερο κλίμα τρομοκράτησης της κοινής γνώμης λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις τοπικές εκλογές αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται ντόπια και ξένα ΜΜΕ, αλλά και η κυβέρνηση το ζήτημα της υπόθεσης με τα παγιδευμένα δέματα. Ετσι δίπλα στην τρομοκρατία, που εξαπολύεται κατά κύματα με αφορμή την κατάσταση της οικονομίας και τον εκλογικό εκβιασμό του πρωθυπουργού που συμπυκνώνεται ουσιαστικά στο δίλημμα «ή εγώ ή το χάος», προστίθεται άλλος ένας παράγοντας για τη συστολή των λαϊκών συνειδήσεων, με σκοπό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ψυχολογία περί πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής ειρήνης.

Και χτες, λοιπόν, συνεχίστηκε το σκηνικό της τρομοκρατίας με εκρήξεις δεμάτων-βομβών σε ξένες πρεσβείες. Παράλληλα, εντοπίστηκε πακέτο παγιδευμένο με εκρηκτική ύλη και αποδέκτη το γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Ως αποστολέας του πακέτου στην Α. Μέρκελ εμφανίζεται το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων, ενώ φέρεται να περιείχε τον ίδιο μηχανισμό με αυτόν που εντοπίστηκε στα πακέτα-βόμβα στην Αθήνα. Οι γερμανικές αρχές, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο, προχώρησαν σε έλεγχο της αλληλογραφίας στην καγκελαρία έπειτα από σχετική ειδοποίηση.

Δύο παγιδευμένα πακέτα με εκρηκτικά εξερράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Ρωσίας, ενώ σημειώθηκαν τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις σε παγιδευμένα δέματα σε άλλες πρεσβείες.

Στην πρεσβεία της Ελβετίας το πακέτο είχε φτάσει μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, αλλά το εντόπισαν οι υπάλληλοι και το έβγαλαν στον περίβολο όπου εξερράγη.

Νωρίτερα, το πρωί, ύποπτο δέμα εντοπίστηκε στην πρεσβεία της Βουλγαρίας (από υπαλλήλους της), το οποίο εξουδετερώθηκε (από την αστυνομία) με ελεγχόμενη έκρηξη.

Λίγο αργότερα, ταχυμεταφορέας που μετέφερε δέμα στην πρεσβεία της Χιλής σταμάτησε μπροστά στο αστυνομικό φυλάκιο του Μεγάρου Μαξίμου και ανέφερε για την ύπαρξη πιθανού παγιδευμένου δέματος που προοριζόταν για την πρεσβεία. Από τους αστυνομικούς, αφού ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε εκρηκτική ύλη, υποδείχτηκε η μεταφορά του στον αύλιο χώρο της Βουλής, όπου και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

Ενα ακόμα δέμα, το οποίο είχε παραλήπτη τη γερμανική πρεσβεία εντοπίστηκε στην οδό Ριζάρη 22, στη «Γενική Ταχυδρομική», όπου και έγινε ελεγχόμενη έκρηξη. Οταν οι υπάλληλοι της εταιρείας το μετέφεραν στην πρεσβεία, οι υπεύθυνοι ασφαλείας δεν το δέχθηκαν, ειδοποίησαν την Αστυνομία και το επέστρεψαν στα γραφεία της εταιρείας όπου εξουδετερώθηκε.

Πληροφορίες για ύποπτα δέματα υπήρξαν και για το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στην πρεσβεία του Παναμά, στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου, στην πρεσβεία της Νορβηγίας, σε γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Από τις έρευνες των πυροτεχνουργών προέκυψε ότι δεν αποτελούσαν βόμβες.

Χτες το βράδυ, τέλος, εντοπίστηκαν, στον εμπορικό σταθμό του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», άλλα 2 δέματα, όμοια με αυτά που εξερράγησαν στις πρεσβείες των ξένων χωρών. Συνεργείο πυροτεχνουργών προκάλεσε την έκρηξή τους.

Ποινικές διώξεις στους δυο συλληφθέντες

Ποινική δίωξη ασκήθηκε χτες, για 4 κακουργήματα και 4 πλημμελήματα, σε βάρος των δύο νεαρών που συνελήφθησαν στο Παγκράτι για τα παγιδευμένα δέματα. Τα κακουργήματα είναι: Τρομοκρατική πράξη από κοινού, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (να σημειωθεί ότι δε γίνεται αναφορά σε ποια), προμήθεια, κατασκευή, κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών κατά συρροή και τα πλημμελήματα είναι: Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, παράνομη οπλοφορία, άρνηση δακτυλοσκόπησης, άρνηση δήλωσης στοιχείων ταυτότητας.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στην 2η ειδική ανακρίτρια για να απολογηθούν την Πέμπτη. Επίσης, φέρεται να είπαν χτες στον εισαγγελέα ότι «δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτα». Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο ένας από τους κατηγορούμενος, ο 22χρονος, προσήχθη χτες στο Εφετείο γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας, τα δυο πιστόλια που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες της «Σέχτας Επαναστατών». Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες επιθέσεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί τις εξελίξεις για να ενισχύσει τους εκβιασμούς

Ενταγμένος στην προπαγάνδα περί «αποσταθεροποίησης» ο σχολιασμός από τον πρωθυπουργό

Να αξιοποιήσει τη δράση των προβοκατόρικων μηχανισμών επιχειρεί η κυβέρνηση, για να εμφανιστεί σαν δύναμη «σταθερότητας» που διασφαλίζει τη «δημόσια τάξη».

Η «αναζωπύρωση» της λεγόμενης τρομοκρατίας λίγες μέρες πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, γίνεται αντικείμενο προπαγανδιστικής ενίσχυσης των εκβιαστικών εκκλήσεων του πρωθυπουργού προς το λαό να στείλει από τις κάλπες «ένα ξεκάθαρο μήνυμα, σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό», να συνδράμει δηλαδή με την ψήφο του την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Με ολοφάνερη την πρόθεση η κυβέρνηση να παρουσιαστεί σαν «εγγυητής» της «ασφάλειας», ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ανέφερε χτες στην ομιλία του στα Γιάννενα: «Καταδικάζουμε απερίφραστα και στεκόμαστε άτεγκτοι, αμείλικτοι απέναντι σε όποιον επιχειρεί, μάταια, να διασαλεύσει με τρομοκρατικές ενέργειες την κοινωνική ειρήνη και να πλήξει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο».

Ταυτόχρονα, έσπευσε να εξάρει το «έργο» της Αστυνομίας υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουμε τη συστηματική, οργανωμένη προσπάθεια, που έχει δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο».

Δείχνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την «ξαφνική» επανεμφάνιση «φαινομένων τρομοκρατίας» για την ένταση της κρατικής καταστολής, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Οπλο μας η επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που δημιουργούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για τον πολίτη».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποσυνδέσει το «μπαράζ» των προβοκατόρικων ενεργειών με τις επικείμενες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι καταφεύγουν στη θεωρία της συνωμοσίας για να αποδείξουν και να ισχυροποιήσουν κάποιες απόψεις τους».

«Δάκτυλο» που αποσκοπεί στην «αποσταθεροποίηση και στον αποσυντονισμό της προσπάθειας της χώρας» βλέπει ο ΛΑ.Ο.Σ. πίσω απ' τα τρομοκρατικά χτυπήματα και συστήνει «προσοχή». Την προσπάθεια «δημιουργίας κλίματος αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινωνίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. Η «Δημοκρατική Αριστερά» με τη σειρά της δράττεται της ευκαιρίας για να ζητήσει συναίνεση, καλώντας τα κόμματα «να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να επαγρυπνεί

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το σκηνικό τρομοκρατίας:

«Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το σκηνικό τρομοκρατίας που στήνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πριν από τις εκλογές και λίγες μέρες μετά την ύποπτη επανεμφάνιση του Μπιν Λάντεν με απειλές σε βάρος της Γαλλίας και του Σαρκοζί. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να είναι επιφυλακτικός και δύσπιστος σε όσα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, να επαγρυπνεί και να κρίνει τις εξελίξεις με βάση το ποιος επωφελείται, ποιον εξυπηρετούν οι προβοκατόρικες ενέργειες και το κλίμα τρομοφοβίας που κάποιοι δημιουργούν».

Και επίσημα η FRONTEX στα σύνορα

Στην τελική ευθεία μπήκε η χερσαία δραστηριοποίηση του κατασταλτικού ευρωπαϊκού μηχανισμού FRONTEX στον Εβρο, που τέθηκε σε εφαρμογή μετά από αίτημα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, προς τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ. Αλλωστε, η κίνηση του υπουργού ήταν πιστή στην πολιτική της ΕΕ σχετικά με το κυνηγητό των οικονομικών προσφύγων οι οποίοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κυρίως μετά από ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο τέλος της βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να ξεκινήσει η επιτήρηση των συνόρων της χώρας από τη FRONTEX. Οι 200 άνδρες, που θα περιπολούν μαζί με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., θα έχουν στη διάθεσή τους 15 λεωφορεία, 19 περιπολικά αλλά και ένα ελικόπτερο από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Γερμανία. Πριν την ενεργοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού, οι άνδρες της FRONTEX θα ενημερωθούν για τις ελληνικές συνθήκες, τη νομοθεσία της χώρας μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η FRONTEX αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που συγκροτήθηκε το 2005 και στην ουσία αποτελεί κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα, το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Γίνεται προσπάθεια να φοβηθεί ο λαός

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση απ' τη Θεσσαλονίκη:

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο λίγες μέρες μετά το εκβιαστικό διάγγελμα του πρωθυπουργού για αποσταθεροποίηση και εκλογές, να έρχονται τώρα τα περίφημα πακέτα, τα οποία ταξιδεύουν στην Ελλάδα, στις πρεσβείες και στην Ευρώπη. Στόχος είναι η υποκλοπή της ψήφου του ελληνικού λαού. Ο λαός την Κυριακή δεν πρέπει να ξεχάσει τι έχει πάθει, τι τον περιμένει. Η σταθερότητα, η δημοκρατία, η πρόοδος, η αγωνιστικότητα και η λεβεντιά βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του λαού, που δεν πρέπει να υποκύψει σε κανένα εκβιαστικό δίλημμα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σχετίζονται οι επιθέσεις με τις εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Γίνεται μία προσπάθεια να φοβηθεί ο λαός, να μην εκδηλώσει την αντίθεσή του στα βάσανά του, στο μνημόνιο και σε ό,τι έρχεται μπροστά και ή να υποκύψει την Κυριακή ή με νέα τρομοκρατικά διλήμματα να συρθεί σε εκλογές, όπου θα είναι μέσα στο γύψο. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι για τον ελληνικό λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ