ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΓΜΕΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χτύπησαν ανέργους με ρόπαλα και χημικά

Ανεργοι της Ζώνης, που δεν έχουν να πληρώσουν για το ρεύμα και τα φάρμακα των οικογενειών τους, ζήτησαν στήριξη και αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής!

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Τις δυνάμεις καταστολής έστειλε ξανά χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να επιτεθούν με ρόπαλα και χημικά σε βάρος των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, επειδή και η χτεσινή, νέα, κινητοποίησή τους αποκαλύπτει πόσο εχθρική για τα συμφέροντα συνολικά της εργατικής τάξης είναι η πολιτική που στηρίζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Οι δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν σε πλήρη δράση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όταν κατέφτασαν εκεί το απόγευμα οι εργατοτεχνίτες με μαζική πορεία, αναδεικνύοντας με τα συνθήματά τους και τις ανακοινώσεις που μοίραζαν στον κόσμο ότι η πολιτική αυτή, για τα κέρδη των εφοπλιστών, των πολυεθνικών, σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, διαλύει τη ναυπηγική βιομηχανία, ξεχαρβαλώνει συνολικά την παραγωγική βάση της χώρας και καταδικάζει τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης και μαζί με αυτούς χιλιάδες ακόμα εργάτες στην ανεργία και την ανέχεια. Ενώ, ταυτόχρονα, έδιναν μέσα από ντουντούκα τους το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού.

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν, όταν οι εργάτες με τα ταξικά τους συνδικάτα απαίτησαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, διεκδικώντας να υλοποιήσει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.200 ευρώ στους ανέργους του κλάδου. Χτύπησαν τους εργάτες που έχουν να δουν μεροκάματο από το 2008, έχουν εγκαταλειφθεί από πάνω και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δίνουν μάχη κάθε φορά με τα συνδικάτα τους για να νοσηλευτεί συνάδελφός τους στο νοσοκομείο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό στα σπίτια των ανέργων τους, όπως έγινε πρόσφατα με τη συμβολική κατάληψη στη ΔΕΗ Καμινίων.

Στο Σύνταγμα δέχθηκε την επίθεση των ΜΑΤ
Στο Σύνταγμα δέχθηκε την επίθεση των ΜΑΤ
Αυτά όταν την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός με τα χειροκροτήματα των άλλων πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου κλείνει συμφωνίες για την ενίσχυση των εφοπλιστών με 5 δισ. ευρώ για να κατασκευάσουν πλοία στην Κίνα.

Η αποφασιστικότητα των εργατών ανάγκασε τελικά τις δυνάμεις καταστολής σε οπισθοχώρηση, ενώ καθορίστηκε για σήμερα στις 4 το μεσημέρι οι διοικήσεις των σωματείων να συναντηθούν με ειδικό επιτελείο του υπουργείου που θα εξετάσει την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Οι εργάτες νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κουμουνδούρου στο πλαίσιο παύσης εργασιών που είχαν κηρύξει τα σωματεία τους. Από εκεί με πορεία έφτασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας. Σε συνάντηση εκπροσώπων τους με την υπουργό, η Λ. Κατσέλη αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα εκδοθεί ειδική κάρτα από τον ΟΑΕΔ στους ανέργους της Ζώνης με προϋποθέσεις μηδέν ως 100 ένσημα το 2010, ώστε να μην κόβεται το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο σε σπίτια ανέργων και να μπορούν οι άνεργοι να χρησιμοποιούν χωρίς εισιτήριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης ότι μέσα στο Νοέμβρη θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις. Ανέφερε ακόμα ότι θα γίνουν κάποιες προσλήψεις ανέργων της Ζώνης στο έργο επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ, που θα αντιστοιχούν στο ποσοστό του 38% με το οποίο συμμετέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ. Δέσμευση που χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους τουλάχιστον ως κοροϊδία.

Από εκεί οι εργάτες με συνθήματα: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών για να δεχτούν την απρόκλητη επίθεση. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας στους εργαζόμενους, έκανε σαφές ότι: «Δεν πτοούμαστε από καμία καταστολή, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και διαμηνύουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι συνεχής, συνεπής και ταξικός μέχρι να επιβάλουμε το σύνολο των αιτημάτων μας».

Ιδιαίτερο στιγμιότυπο της κινητοποίησης ήταν όταν με τους εργάτες της Ζώνης έξω από το υπουργείο Οικονομικών συμπαρατάχθηκαν και οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες, οι οποίοι νωρίτερα είχαν κάνει τη δική τους κινητοποίηση, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους.

Στο πλευρό των εργατών ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιάννης Πατσιλινάκος υποψήφιος δήμαρχος Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Ετοιμάζει «εξυγίανση» με τη βοήθεια ΓΣΕΕ - ΟΙΥΕ

Συζήτησαν με το υπουργείο Εργασίας σχέδιο για να πάρει ο επιχειρηματίας δάνεια απ' τις τσέπες του ελληνικού λαού

Χέρι - χέρι περπατούν η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και κλαδική Ομοσπονδία (ΟΙΥΕ), προκειμένου ακόμα ένας επιχειρηματίας - αφού βοήθησαν ήδη στη σωτηρία του μεγαλοβιομήχανου Λαναρά - να «σωθεί» τσεπώνοντας δάνεια με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Την ίδια στιγμή τσιμουδιά δε βγάζουν αυτές οι δυνάμεις για το γεγονός ότι ο εργοδότης χρωστάει δεδουλευμένα δυο και τριών μηνών σε εργαζόμενους οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε διάφορα καταστήματα στην Αθήνα σε επίσχεση εργασίας. Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στα «Ατλάντικ» της Αθήνας, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις και να καθορίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των εργαζομένων.

Πριν λίγες μέρες σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου συμμετείχε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας και η εργοδοσία, η δεύτερη δήλωσε ότι έχει εκπονήσει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο εταιρικό σχέδιο, για τη χρηματοδότηση του οποίου ζητήθηκε η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ο υφυπουργός Εργασίας μάλιστα δήλωσε ότι μέχρι να οριστικοποιηθεί η υπαγωγή της εταιρείας στο σχέδιο χρηματοδότησης υπάρχει η δυνατότητα ένταξης της εταιρείας στο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής του ΟΑΕΔ.

Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας και της διοίκησης της εταιρείας σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ», στην οποία συμφωνήθηκε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, «να ληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες προς τα αρμόδια υπουργεία και τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων». Κοινώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της κλαδικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ) μπαίνουν μπροστά για να χρηματοδοτηθεί άλλος ένας επιχειρηματίας με τις πλάτες του ελληνικού δημοσίου. Η ανάλογη εξέλιξη στον «Λαναρά» έφερε απολύσεις και λουκέτα, αφού ο εργοδότης τσέπωσε τα χρήματα με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

ΠΑΜΕ: «Σωτήρες των επιχειρηματιών»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Για μια ακόμα φορά η ΓΣΕΕ μαζί με την ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας), τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ βάζουν πλάτη για να πάρει δάνεια ένας νέος "ΛΑΝΑΡΑΣ", που είναι η διοίκηση των σούπερ μάρκετ "Ατλάντικ", η οποία χρωστάει δεδουλευμένα μηνών στους εργαζόμενους και έχει προχωρήσει σε απολύσεις.

Από κοινού συμφώνησαν να βουτήξει, όπως και ο Λαναράς, εκατομμύρια ευρώ στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, των θέσεων εργασίας μέσα από ένα σχέδιο "εξυγίανσης", δηλαδή απολύσεων και χτυπήματος των δικαιωμάτων τους. Ο ρόλος της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ ως σωτήρες των κερδών των επιχειρηματιών για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται.

Η πείρα του Λαναρά δείχνει ότι οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν. Να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και διλήμματα. Να οργανώσουν την πάλη τους με τα ταξικά συνδικάτα σ' όλη την Ελλάδα για να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ