ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Τέρμα πια στον εμπαιγμό!

Νέες κινητοποιήσεις για να λειτουργήσει άμεσα η σχολή

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Να ανοίξει τώρα η Σχολή!», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, τέρμα πια στην κοροϊδία», απαίτησαν χτες, με μια ακόμα κινητοποίηση, οι σπουδαστές και εργαζόμενοι του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου, έχοντας στο πλευρό τους τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι μαθητές, γονείς, ανάπηροι ξεδίπλωσαν μπροστά απ' τη Σχολή πανό: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ έχουν αφήσει χωρίς σχολείο 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Τιμωρήστε τους!». Κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΟΑΕΔ για τη Σχολή, που παραμένει κλειστή ενώ έχει μπει ο Νοέμβρης με αποτέλεσμα 220 καταρτιζόμενοι της σχολής, ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες, να είναι στο δρόμο. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ πίστωση για τη λειτουργία της Σχολής, ενώ συνειδητά επιλέγει την τακτική του εμπαιγμού των αναπήρων και εργαζομένων. Σε κινητοποίηση των μαθητών, εργαζομένων, γονιών, αναπήρων στο υπουργείο Εργασίας στις 25 Οκτώβρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωνε ότι την ίδια μέρα θα κατατεθεί τροπολογία σε νομοσχέδιο για την ένταξη της σχολής, με τις αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία της, στον ΟΑΕΔ. Η τροπολογία δεν κατατέθηκε ποτέ.

Την τακτική του εμπαιγμού επέλεξαν διοίκηση του ΟΑΕΔ και υπουργείο Εργασίας και απέναντι στους εργαζόμενους της Σχολής που την περασμένη Τετάρτη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην «Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ» στην οποία υπάγεται η Σχολή. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η σχολή, που είναι η μοναδική στην Αττική και Νότια Ελλάδα και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών των ΑμΕΑ, οδηγείται στο κλείσιμο, αλλά και ότι δεν έχουν πληρωθεί απ' το Μάη.

Η επίσημη πληροφόρηση από την πλευρά του ΟΑΕΔ ήταν ότι η σχολή αν λειτουργήσει, θα λειτουργήσει το Γενάρη - Φλεβάρη, με άλλο καθεστώς. Οσο για το γεγονός ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε - παρά τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας - ειπώθηκε ως «δικαιολογία» ότι ...έχει αλλάξει η διαδικασία της ψήφισης των νομοσχεδίων στη Βουλή! Και μετά από αυτά, διοίκηση του ΟΑΕΔ και υπουργείο μοίρασαν νέες υποσχέσεις ότι η τροπολογία θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο έως το τέλος Νοέμβρη.

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους οι σπουδαστές, εργαζόμενοι και γονείς προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη 10 Νοέμβρη, στη 1 το μεσημέρι.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Αντιδράσεις για το νόμο - πλαίσιο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών οργάνων και των Συλλόγων ΔΕΠ (με διαφορετικά σκεπτικά, αιτήματα και προσεγγίσεις), απέναντι στο νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δε λείπουν οι διαχειριστικές λογικές (επειδή ξαναμοιράζεται η «πίτα»), αλλά και τα «διαφωνούμε συμφωνώντας», που θέλουν να οδηγήσουν τους πανεπιστημιακούς στο διάλογο. Επίσης, υπάρχουν δυνάμεις που απαντούν «όχι» στο διάλογο, κάνοντας, αόριστα, λόγο για «διάλογο» με την κοινωνία και άλλα αποπροσανατολιστικά «ναι μεν αλλά»...

Κόντρα στα μισόλογα, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών στη Γενική του Συνέλευση, υπερψήφισε το πλαίσιο της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ). Σ' αυτήν την απόφασή του, ο Σύλλογος της Πάτρας κήρυξε απεργία για τις 10 και 11 Νοέμβρη και υπογραμμίζει ότι το κείμενο «διαβούλευσης» για την έναρξη του «διαλόγου» πρέπει να αποσυρθεί. Ο Σύλλογος ΔΕΠ δε θα συμμετάσχει στη «διαβούλευση» και σημειώνει ότι «η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ κινείται με μεθόδους κυβερνητικού συνδικαλισμού και γι' αυτό οι Σύλλογοι ΔΕΠ πρέπει να πάρουν την υπόθεση της αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική στα χέρια τους». «Δύναμή μας είναι», τονίζεται, «η οργανωμένη αντίσταση μαζί με τους φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και εργαζόμενους σε κοινή δράση πανεπιστημιακού και λαϊκού κινήματος».

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η λεγόμενη εθνική στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι «στρατηγική για την κατάργηση, και επίσημα, του Δημόσιου - Δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων (όπως επιδιώκει συνολικά για την Παιδεία), και μετατροπή τους σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας. Η γνώση από δικαίωμα γίνεται εμπόρευμα. Ο νέος "νόμος πλαίσιο" που φέρνει η κυβέρνηση για "διαβούλευση" αποτελεί εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση. Εχει προετοιμαστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είναι η εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (συνθήκη της Μπολόνια) για "Πανεπιστήμια - ΑΕ", πλήρως προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς και των πολυεθνικών. Αποτελεί τη μεταφορά των αντιλαϊκών όρων του Μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ στην Παιδεία.

Οι προωθούμενες αλλαγές δεν αποτελούν απλά ένα ακόμη εκπαιδευτικό ζήτημα. Αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Πλήττουν ευθέως τη λαϊκή οικογένεια, εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Είναι δεμένες άρρηκτα με τα βάρβαρα μέτρα στο Εργασιακό, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, με τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος. Με τα μέτρα που παίρνουν ακόμα περισσότερα από εργαζόμενους και τα δίνουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια για να πληρώσει ο λαός και όχι το κεφάλαιο την καπιταλιστική κρίση».

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει αποφασίσει απεργία για 10 - 11 Νοέμβρη. Οι Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΑΠΘ πήραν απόφαση για απεργία στις 11 Νοέμβρη και ο Σύλλογος ΔΕΠ του ΕΜΠ για τις 11 και 12 Νοέμβρη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΟΣΑ
Σε γραμμή σύμπλευσης για την παιδεία των μονοπωλίων

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ανάγκες των μονοπωλίων συνεχίζει η κυβέρνηση στην πολιτική της για την Παιδεία. Στους σχεδιασμούς που αποτυπώνονται στα συμπεράσματα της συνάντησης υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ, που ολοκληρώθηκε χτες, μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει κανείς τους νόμους, τις εξαγγελίες, ακόμα και τη φρασεολογία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Θέμα της συνάντησης ήταν «Επένδυση στο Ανθρώπινο και Κοινωνικό Κεφάλαιο: Νέες προκλήσεις» και σε αυτή συμμετείχε ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος.

Από το διεθνή ιμπεριαλιστικό οργανισμό γίνεται λόγος για αξιοποίηση της κρίσης σαν ευκαιρία επένδυσης για την ανάπτυξη με καλύτερη αξιολόγηση, δηλαδή ευκαιρία για να παρθούν πίσω δικαιώματα, να προωθηθούν και να παγιωθούν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στην παιδεία στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ ζητά καλύτερη αντιστοίχηση των προσόντων που παρέχει η παιδεία με τα όσα ζητά η αγορά. Το υπουργείο Παιδείας ήδη κινείται και πρακτικά σε αυτή την κατεύθυνση (βλ. πρόγραμμα συνεργασίας ΕΠΑΛ με ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, για το κατά πόσο οι ειδικότητες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της «τοπικής ανάπτυξης») ενώ το σύνολο της πολιτικής του κινείται στην κατεύθυνση βραχυπρόθεσμης φτηνής πρόωρης κατάρτισης σε απίθανες ειδικότητες που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες επιχειρήσεων.

Εργαλείο για τον εξοπλισμό των εκπαιδευτικών για τον 21ο αιώνα θεωρείται από τον ΟΟΣΑ η αποτίμηση και συχνή αξιολόγησή τους. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη κάνει λόγο για «επαναπροσδιορισμό της ιδιότητας του εκπαιδευτικού», εισάγοντας το πιστοποιητικό επάρκειας, το θεσμό του δόκιμου, την αξιολόγηση, την επιβράβευση της «καινοτομίας» και χρηματικά. Αυτό βέβαια που έχει ήδη προηγηθεί είναι η μείωση των αμοιβών, η μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οι λιγοστοί διορισμοί.

ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απαιτούν στέγαση σε ανθρώπινες συνθήκες

Με σύνθημα «Τέρμα πια στην υποβάθμιση!» οι οικότροφοι σπουδαστές της Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας αγωνίζονται για το δικαίωμα στη στέγαση σε συνθήκες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Οπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Εστίας, οι 300 σπουδαστές που μένουν στην Εστία αντιμετωπίζουν τις περικοπές ακόμα και στο ζεστό νερό, ο χώρος θυμίζει οικοδομή, ο καθαρισμός είναι ανύπαρκτος και δεν υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης.

Για τα παραπάνω, ο Σύλλογος έκανε την περασμένη Τετάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στο συμβούλιο του ΤΕΙ, όπου μερίδα καθηγητών δεν θέλησε καν να ακουστούν οι σπουδαστές και αξίωνε να αποχωρήσουν από την αίθουσα του συμβουλίου. Η διοίκηση του ιδρύματος, πήρε θέση μόνο για το θέμα της προμήθειας πετρελαίου, λέγοντας ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Θα μας βρουν απέναντί τους όλοι αυτοί που αφού φτωχαίνουν τις οικογένειές μας για να τα δώσουν στους επιχειρηματίες, τώρα μας κάνουν το "βίο αβίωτο" στην Εστία για να πηγαίνουμε στο νοίκι!» σημειώνει σχετικά ο σύλλογος της Εστίας. «Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή στις ανάγκες μας!», σημειώνουν οι οικότροφοι σπουδαστές και άμεσα ζητούν να λυθούν τα ζητήματα της Εστίας, ενοικίαση ξενοδοχείου για να καλυφθούν οι ανάγκες, ανέγερση νέας Εστίας που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των σπουδαστών, καθαριότητα χωρίς εργολάβους και ιδιώτες. Επίσης θέτουν και ζητήματα σπουδών όπως να γίνουν άμεσα οι αναθέσεις στη λογιστική, μόνιμο διδακτικό, εκπαιδευτικό, τεχνικό προσωπικό, να μην προχωρήσουν δίδακτρα και ιδιωτικοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ