ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την ερχόμενη Δευτέρα η παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ

Τη ερχόμενη Δευτέρα, 9 του Οκτώβρη, θα παρουσιαστούν οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο, από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Η παρουσίαση θα γίνει στις 6μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, ημιώροφος).

Μ’ όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της 24ωρης Απεργίας στις 10 Οκτώβρη

Αγώνας με συνέχεια και προοπτική

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Γι' αυτό ακριβώς είναι επιτακτική ανάγκη τώρα, να σταλεί με όσο το δυνατό πιο μαζικό και καθολικό τρόπο απάντηση ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν το σύνολο αυτής της αντεργατικής πολιτικής που πλήττει το σύνολο των δικαιωμάτων τους χωρίς εξαίρεση, αλλά και ότι έχουν ταυτόχρονα τη θέληση και τη δύναμη να μην επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων να αντιπαλέψουν και να προβάλουν εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, να την ανατρέψουν.

Οσο πιο μαζικά, όσο πιο αποφασιστικά σταλεί αυτό το μήνυμα στις 10 Οκτώβρη, τόσο καλύτερες θα είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές της αντίστασης για την κλιμάκωση της πάλης σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο και συνολικά.

Επομένως, ούτε ώρα χαμένη. Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στα πλαίσια του ΠΑΜΕ να γίνουν ο πόλος για την ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση. Να γίνουν ο μοχλός για την κινητοποίηση των εργαζομένων.

Σήμερα οι δυνατότητες είναι περισσότερες από χθες να εκφραστεί μαζικά και αγωνιστικά η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που σιγοβράζει. Να γίνουν βήματα στο ξεπέρασμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας. Να δεχτεί πλήγματα η εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Να ξεπεραστούν εμπόδια που βάζουν οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην κλιμάκωση και την προοπτική του αγώνα.

Τις δυνατότητες αυτές υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα του νικηφόρου αγώνα των ναυτεργατών, η μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ και σε μια σειρά άλλους χώρους, η επιτυχία των κινητοποιήσεων που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης ενάντια στον κοινωνικό διάλογο κ.ά., οι κινητοποιήσεις επίσης άλλων στρωμάτων του λαού, όπως των ιδιοκτητών φορτηγών και των ψαράδων ενάντια στις αυξήσεις των καυσίμων.

Τις δυνατότητες ακόμα υπογραμμίζουν, η βαθιά αγανάκτηση του λαού για τα αθώα θύματα της εγκληματικής εφοπλιστικής ασυδοσίας στο ναυάγιο του «Σαμίνα». Η συνειδητοποίηση απ' όλο και περισσότερους εργαζόμενους ότι τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόζονται και αυτά που θα προωθηθούν απ' την κυβέρνηση για την εκπαίδευση για την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση θα είναι σε βάρος τους. Τις υπογραμμίζει το γεγονός ότι ακόμα και οι πιο ακραιφνείς υποστηρικτές αυτής της πολιτικής μέσα στο κίνημα αδυνατούν να στηρίξουν ανοιχτά αυτά τα μέτρα που προωθούνται.

Οι νέες αυτές δυνατότητες μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε να μετριαστούν τα εμπόδια που δημιουργούν ο αρνητικός συσχετισμός, η υπονομευτική δραστηριότητα κυρίως της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και η άσχημη κατάσταση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι υπόθεση πρώτα απ' όλα των δυνάμεων του Κόμματος ευρύτερα των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων, η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων, ώστε ο αγώνας να έχει προοπτική και θετικά αποτελέσματα, με την παραπέρα ολόπλευρη ενίσχυση των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων, στην πάλη των εργαζομένων.

Να βγει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενισχυμένο, ένα βήμα μπροστά μετά από κάθε φάση του αγώνα, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιπαράθεση με αυτή την πολιτική και τις δυνάμεις που την προωθούν.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, ούτε η επιτυχία της 24ωρης απεργίας, ούτε πολύ περισσότερο η προοπτική του αγώνα να αφεθούν στις γνωστές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αν αυτές οι δυνάμεις υποχρεώθηκαν, μπροστά σ' αυτό τον ορυμαγδό των αντεργατικών μέτρων, να εξαγγείλουν απεργιακή κινητοποίηση, αυτό οφείλεται στη συνεπή γραμμή της πίεσης και της αυτοτελούς δράσης του ΠΑΜΕ, που έγκαιρα εξήγγειλε πρόγραμμα κινητοποιήσεων μέχρι τέλος του χρόνου, στην πίεση που αισθάνονται από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων, καθώς και από την σκοπιμότητά τους, να παρεμποδίσουν τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από τη στρούγκα της κοινωνικής συναίνεσης και την συσπείρωσή τους με τις ταξικές δυνάμεις.

Επομένως καμιά επανάπαυση. Κανένας εφησυχασμός. Αξιοποίηση της απόφασης για απεργία και ταυτόχρονη επαγρύπνηση. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ λίγες μέρες πριν την απεργία προσπαθούν να εμφανιστούν με «αγωνιστική διάθεση» και την ίδια ώρα προσπαθούν να σπείρουν τη σύγχυση για το περιεχόμενο και το σκοπό της απεργίας με γενικόλογα και ανώδυνα για τους εργοδότες και την κυβέρνηση συνθήματα, που αναρτούν στις αφίσες τους, του τύπου «35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών» κλπ.

Η πρωτοπόρα δράση των χιλιάδων κομμουνιστών, των μελών της ΚΝΕ, των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει σε σωστή κατεύθυνση τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους.

Κλειδί για την επιτυχία της απεργίας είναι η πλατιά δράση των συνδικάτων για την προετοιμασία και την περιφρούρησή της, με το στήσιμο απεργιακών επιτροπών σε κάθε χώρο δουλιάς.

Προϋπόθεση για την εξάσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι η επιτυχία της απεργίας σε κάθε χώρο δουλιάς, το σπάσιμο της τρομοκρατίας, η μαζική επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων της Αθήνας και των άλλων πόλεων.

Βάση αγωνιστικής συσπείρωσης και προοπτικής των εργαζομένων μπορεί να είναι το σύνθημα: «Αγώνας για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, να σταματήσει ο κοινωνικός διάλογος» και το ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει το ΠΑΜΕ. Οσα περισσότερα συνδικάτα, όσο περισσότεροι εργαζόμενοι συσπειρωθούν με αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο, τόσο καλύτερες οι προϋποθέσεις συνέχισης του αγώνα. Αυτός είναι ένα σημαντικός στόχος, που πρέπει να βάλουν οι ταξικές δυνάμεις στις συγκεντρώσεις και σ' όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να υιοθετηθούν και να διεκδικηθούν αιτήματα που εκφράζουν τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Διεκδικήσεις που ανοίγουν το δρόμο της ικανοποίησης των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων.

Αγωνιστικός μοχλός για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα είναι η ενίσχυση, η διεύρυνση της συσπείρωσης των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ενίσχυση των συνδικάτων, των συσπειρώσεων, των επιτροπών αγώνα, του ΠΑΜΕ, αποτελούν τη βασικότερη εγγύηση για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 21 Οχτώβρη στην Αθήνα, τη συνέχιση με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αγώνας με προοπτική. Με όλες μας τις δυνάμεις, κάθε χώρος δουλιάς, κάθε γειτονιά, κάθε χωριό να γίνουν μετερίζι της οργάνωσης του αγώνα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους στα δικά τους χέρια. Η μακρόχρονη πείρα της ταξικής πάλης έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη όχι μόνο να έχουν αποτελέσματα στους αγώνες τους, αλλά και τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τις δυνάμεις που τους εκμεταλλεύονται και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, που τους θέλουν υποταγμένους.

Αυτή τη δύναμη και τη δυνατότητα μπορούν να προβάλλουν και στις κινητοποιήσεις που είναι μπροστά μας.


Του Κώστα ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ*
*Ο Κ. Παρασκευάς είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Πρόεδρος Φωτεινή Πιπιλή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Διαφήμισης, Ενημέρωσης, Προβολής και Ποιοτικού Ελέγχου, του Δήμου Αθηναίων, προσφέρουν εις μνήμη του Λέοντα Αυδή 50.000 δραχμές στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα - Δ. Χριστόφια

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη, το πρωί, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφια. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ