ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Ερμηνεία των εκλογών με τα μάτια της πλουτοκρατίας

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε το χτεσινό αποτέλεσμα σαν «νωπή εντολή», για να συνεχίσει το μάτωμα του λαού

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός να κάνουν το θαρραλέο βήμα. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές, να κλονίσουν ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το σύστημα που υπηρετούν, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων
Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός να κάνουν το θαρραλέο βήμα. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές, να κλονίσουν ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το σύστημα που υπηρετούν, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων
Να διαστρεβλώσει το καθαρό λαϊκό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, εμφανίζοντας προκλητικά την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ σαν «επιβεβαίωση» για την συνέχιση του αντιδραστικού του προγράμματος. Συνεχίζοντας με κυνικό τρόπο να προκαλεί τους εργαζόμενους, επιδίωξε να μεταφράσει κατά το δοκούν το εκλογικό αποτέλεσμα, για να το χρησιμοποιήσει σαν «νομιμοποίηση» για την συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής και την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης.

Με ένα μεγάλο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων να κάνει το βήμα και να ανατρέπει στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τα εκβιαστικά διλήμματα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, για χρεοκοπία, αποσταθεροποίηση και άλλα παρόμοια, ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις συνολικές μεγάλες εκλογικές απώλειες του ΠΑΣΟΚ στις 13 περιφέρειες της χώρας, δεν κατάφερε να νομιμοποιήσει τον εκβιασμό του.

«Σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε αυτή την αλλαγή, οι πολίτες και σήμερα αυτήν την αλλαγή ζητούν» είπε ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας προκλητικά να αντιστρέψει την πραγματικότητα, να τη φέρει στα μέτρα της πλουτοκρατίας και να ισχυριστεί ότι εισέπραξε νωπή λαϊκή εντολή για να συνεχίσει το αντιδραστικό έργο της κυβέρνησης.

Φανερώνοντας ότι από αύριο κιόλας η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο γύρο αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, με την επιβολή και νέων σκληρών μέτρων, τόνισε ότι «η δύσκολη προσπάθεια θα συνεχιστεί (...) Από αύριο θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας προσηλωμένοι στο μεγάλο στόχο».

Δίνοντας το στίγμα των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης, προανήγγειλε τη συνέχιση της λιτότητας για το λαό, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, για «να ελέγξουμε το χρέος και τις δαπάνες (...) για να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας». Δηλαδή, για να συνεχίσουν τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος με φόρους και να πετσοκόψουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για Υγεία, παιδεία, πρόνοια.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, απειλώντας ότι θα έρθει αντιμέτωπος με όποιον αντισταθεί στην εφαρμοζόμενη πολιτική και δηλώνοντας ότι θα συγκρουστεί με «συμφέροντα και συντεχνίες».

Ζητάει υποταγή του λαού

Απαίτησε ακόμα την υποταγή και την συμμετοχή των εργαζομένων στην προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών και ζήτησε την συνδρομή των «κοινωνικών εταίρων» προκειμένου να πετύχει τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων. «Χρειάζεται να αλλάξουμε ριζικά το ανατπυξιακό πρότυπο της χώρας αφαιρώνοντας αγκυλώσεις και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική του υπηρετεί τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μεγάλη αποχή, επιχειρώντας από τη μια πλευρά να την εμφανίσει σαν δείγμα «ανοχής» προς την κυβερνητική πολιτική και από την άλλη να επιτύχει την «επάνοδο», ειδικά για τους ψηφορόρους του ΠΑΣΟΚ, στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, μπροστά στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. «Σε όσους συνειδητά απείχαν στέλνω το μήνυμα ότι κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει η Ελλάδα. Σ' αυτή την προσπάθεια χρειάζονται όλοι, δεν περισσεύει κανένας», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Επιχείρησε τέλος να σπείρει αυταπάτες στον ελληνικό λαό ότι η επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, έχει ημερομηνία λήξης, λέγοντας ότι το 2013 η χώρα θα βγει από το μνημόνιο και ότι το 2011 είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης σε μια προσπάθεια να υφαρπάξει την ψήφο τους στο δεύτερο γύρο και να κρύψει το εύρος των σκληρών μέτρων που θα ακολουθήσει μετά τις 15 Νοέμβρη.

Παζάρια με τις πρόωρες εθνικές εκλογές

Μέχρι και την τελευταία στιγμή παιζόταν η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, με τον πρωθυπουργό να έχει διαδοχικές συσκέψεις με κεντρικούς υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο ταλαντεύτηκε για περισσότερες από 5 ώρες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών επέμεναν να μην προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Υπήρχαν, ωστόσο, και υπουργοί που προέτρεψαν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές, με στόχο να οξυνθεί η επιχείριση εκβιασμού του λαού για την απόσπαση της ψήφου του, ώστε να προχωρήσουν τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα και οι κυοφορούμενες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Κυβερνητικές πηγές, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν την τελική απόφαση να μην προχωρήσει τελικά το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός εκτίμησε πρώτον ότι το ΠΑΣΟΚ «παρέμεινε πρώτο κόμμα», δεύτερον ότι «δεν πέρασε το αντιμνημονιακό μήνυμα» και το σύνθημα «ζεματίστε το ΠΑΣΟΚ», τρίτον ότι «προηγείται στο πανελλαδικό αποτέλεσμα των περιφερειών» και τέταρτον ότι «συνυπολόγισε τη στάση που θα κρατούσαν οι διεθνείς αγορές», αν ανακοίνωνε εκλογές.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, έλεγαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι το «ΠΑΣΟΚ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη», ενώ υποστήριζαν ότι «αν γίνονταν εθνικές εκλογές η διαφορά θα ήταν πάνω από 7%». Μάλιστα, με κυνικό τρόπο και προκαλώντας τον ελληνικό λαό, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης υποστήριζε «το δίλημμα του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές έπιασε»!

Σοσιαλδημοκρατικό ανάχωμα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

«Λάβαμε το μήνυμα», είπε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στη δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά του υποψηφίου του στην Αττική «στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς».

Εκτίμησε ακόμα ότι η παρουσία των συνδυασμών που στήριξε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα «ήταν θετική», κρύβοντας συνειδητά ότι πολλά από αυτά τα ψηφοδέλτια ήταν κοινά με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τον ΛΑ.Ο.Σ. ή και τη ΝΔ, όπως στην περίπτωση της Ικαρίας.

Στο διά ταύτα, ισχυρίστηκε ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται «στη συνάντηση της αριστεράς με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο» και χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον Αλ. Μητρόπουλο «παρακαταθήκη για τους αγώνες και την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος», με στόχο «την απαλλαγή από τους καταναγκασμούς του μνημονίου, για ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου».

Επί της ουσίας, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να προλάβει τις δεδομένες εσωκομματικές αντιδράσεις για την επιλογή Μητρόπουλου και να τονώσει τη συζήτηση περί αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό, οι οποίες, όπως φαίνεται, αφορούν και το κόμμα του, σε αναφορά πάντα με το ΠΑΣΟΚ και το αν αυτό θα αποτελέσει τελικά τον κεντρικό πόλο της όποιας αναμόρφωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ