ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
Κουτοπονηριές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι κι αν ξέρουν και οι πέτρες πλέον σ' αυτή τη χώρα την θέση του ΚΚΕ για την στάση του στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Τι κι αν όποιος παριστάνει πως δεν το ξέρει το μόνο που πετυχαίνει είναι η γελιοποίησή του.Τα χτεσινά «Νέα» αδιόρθωτα επιμένουν στη κουτοπονηριά. Στην πρώτη τους σελίδα το αναγγελτικό του ρεπορτάζ της αντιπολίτευσης έχει τον τίτλο «Η Νέα Δημοκρατία φλερτάρει με την Αριστερά για τον δεύτερο γύρο», έτσι στο τάχα γενικό για να μένει η εντύπωση. Εκεί όμως που η κουτοπονηριά γίνεται προβοκάτσια είναι στις μέσα σελίδες που στο σχετικό «ρεπορτάζ» εκτός από φράσεις-σενάρια όπως : «Είναι προφανές ότι τα σχέδια της Ρηγίλλης περνούν μέσα από τους ψηφοφόρους της παραδοσιακής Αριστεράς και στο παρασκήνιο , τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικών στελεχών, γίνονται κινήσεις για μια άτυπη συνεργασία», βάζουν και μια τεράστια φωτογραφία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με τον Αντ. Σαμαρά από παλιότερη συνάντησή τους. Το κόλπο διαμόρφωσης συνειρμών είναι πολύ παλιό, όμως όταν πρόκειται για το ΚΚΕ και τις ξεκάθαρες θέσεις του, που δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία, το μόνο που πετυχαίνει αυτός που το χρησιμοποιεί είναι να γελιοποιειται και να εκθέτει την αποστολή του. Επειδή όμως είναι απ' αυτούς που δεν νοιάζονται μπροστά στην αποστολή που έχουν αναλάβει, την επόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο θα πάρουν κι αυτοί την απάντησή τους από τη στάση του ΚΚΕ. Αν πάλι δεν καταλάβουν έχει και Συλλαλητήρια την Δευτέρα.

Ο μονόδρομος ...

«Πέραν της λύσης του μηχανισμού στήριξης και της εφαρμογής του μνημονίου ούτε υπάρχει, ούτε προτείνεται από κανέναν η όποια σοβαρή εναλλακτική πρόταση, με την οποία θα ήταν δυνατή η έξοδος από την κρίση». Με αυτή τη φράση, στο κεντρικό του άρθρο, το προχτεσινό «ΕΘΝΟΣ» ερμηνεύει τα εκλογικά αποτελέσματα και, σε άλλο σημείο, αναφέρει: «Εκείνο που οφείλει κατά συνέπεια η κυβέρνηση είναι ν' αποδειχθεί εφεξής αποτελεσματικότερη απ' όσο μέχρι τώρα υπήρξε...»!

Τα όσα γράφει το «ΕΘΝΟΣ», μόνο τυχαία δεν είναι. Αντιθέτως, μέσα σε δύο προτάσεις, περιγράφει μέρος της προπαγάνδας που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση εφεξής. Πλασάρει, δηλαδή, το μονόδρομο της πολιτικής τους, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και, μάλιστα, επισείει την ανάγκη εφαρμογής αυτής της πολιτικής, με ακόμη καλύτερη αποτελεσματικότητα, δηλαδή, με μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης στις κατακτήσεις και τις ανάγκες του λαού.

... και η αποτελεσματικότητα

Πρόκειται για το μονόδρομο, που θέλει την πτώχευση του λαού και τη συνέχιση λήψης ακόμη πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να μην έχουν άλλη επιλογή πέρα απ' τη συνέχιση ενός αντιλαϊκού και αντεργατικού μονόδρομου.

Κι όμως... Υπάρχουν δύο «εναλλακτικές λύσεις» απέναντι στην κρίση. Η μία που περιγράφει το «ΕΘΝΟΣ» και συμφέρει τα μονοπώλια και η άλλη που είναι υπέρ των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Και οι εργαζόμενοι κατανοούν όλο και περισσότερο πως ο πρώτος «μονόδρομος» μόνο νέα δεινά μπορεί να τους φέρει. Δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει, μόνο να τους πάρει.

Γι' αυτό και σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καλούνται να βαδίσουν στο δικό τους μονόδρομο. Το μονόδρομο της υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων ενάντια στα μονοπώλια και ταυτόχρονης οργάνωσης και προετοιμασίας για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας. Αυτή ακριβώς είναι η εναλλακτική που υπάρχει, και στηρίζει μόνο το ΚΚΕ, απέναντι στη λύση της τρόικας: Να μην πληρώσει ο λαός ούτε ένα ευρώ για την κρίση της πλουτοκρατίας! Και στις 15 Νοέμβρη στα Συλλαλητήρια του ΚΚΕ θα πρέπει να σειστεί όλη η Ελλάδα από αυτό το μήνυμα. Αυτός είναι ο μονόδρομος του λαού...


Δεδομένη είναι η αντιλαϊκή πολιτική...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, το σκηνικό πια μας είναι γνώριμο. Μια παράσταση που έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνγκερ να δηλώνει ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα (αντιλαϊκά, βέβαια) για την Ελλάδα και ο Γ. Παπακωνσταντίνου να μας βεβαιώνει πως δε θα υπάρξουν νέοι φόροι και περικοπές μισθών...

Ελα, όμως, που τα δεδομένα είναι σαφή και ξεκάθαρα: Θέλουν περισσότερα έσοδα και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να θίξουν το μεγάλο κεφάλαιο, αντιθέτως σκοπεύουν να το ενισχύσουν.

Με αυτά ως αδιαπραγμάτευτα, είναι προφανές ότι μόνον ένας μένει για να συνεχίσει να πληρώνει το «λογαριασμό» της κρίσης και δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό. Το ...πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, είμαστε σίγουροι πως θα το ανακαλύψουν. Είναι καλοί σε κάτι τέτοια.

ΑΣ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΛΙΓΟ οι υπερ-πρόθυμοι - κάθε απόχρωσης - για κυβερνήσεις συνεργασιών και «υπερκομματικές λύσεις». Εκτίθενται...

Κατανοούμε τον ενθουσιασμό τους, επειδή οι «πόθοι» τους συμπίπτουν με διάφορες πολιτικές αναλύσεις περί του θέματος...

Είναι προφανές ότι έχουν τέτοια αγωνία, που ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν τις πολιτικές που θα κληθούν (εάν, τελικά, κληθούν) να εφαρμόσουν. Αλλωστε, αυτά είναι γνωστά: Θα υπηρετούν το κεφάλαιο και θα υπερασπίζονται το εκμεταλλευτικό του σύστημα... `Η, μήπως, αυτό θέλουν να κάνουν και από κυβερνητικές θέσεις;

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Η ΨΗΦΟΣ την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ήταν αρχικά αυτοδιοικητική και στη συνέχεια «πολιτική», μετατράπηκε ξανά σε «αυτοδιοικητική». Ενα διάγγελμα του Ραγκούση αρκεί άλλωστε γι' αυτό...

Να υποθέσουμε ότι τελειώσαμε με τους χαρακτηρισμούς ή, μήπως, επειδή μεσολαβούν μερικές μέρες ακόμη, έχουμε χρόνο για «κωλοτούμπες»;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λες και υπάρχουν ...εκλογές μη πολιτικές. Σαν οι περιφέρειες και οι δήμοι να είναι άσχετοι με τις πολιτικές λιτότητας, ακρίβειας και ανεργίας που εφαρμόζονται. Ιδίως τώρα που θέλουν να τους μετατρέψουν σε κρατικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς...

Η δύναμη του λαού

Τα αποτελέσματα των εκλογών και η αύξηση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ, σε ψήφους και ποσοστά, αναδεικνύουν ακόμα πιο επιτακτικά την ανάγκη ο λαός να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που έχει. Καθόλου τυχαία, απ' την επομένη κιόλας των εκλογών, τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, αναλύοντας τα μηνύματα των εκλογών, επισημαίνουν την «ανάγκη συναίνεσης» των πολιτικών πυλώνων της αστικής τάξης, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επιζητούν, δηλαδή, την ενότητα, ώστε πιο αποτελεσματικά να προωθηθεί η επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα. Επί τάπητος, λοιπόν, μπαίνει και το ζήτημα της απάντησης που θα δώσουν οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που ήδη υποφέρουν και θα συνεχίσουν να συνθλίβονται, κάτω από τη «σιδερένια φτέρνα» του μνημονίου και συνολικά της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Ο λαός καλείται όχι μόνο να προστατεύσει τα δικαιώματά του, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η συσπείρωση, ενότητα και οργάνωση του λαού ενάντια στα μονοπώλια. Να γίνει θέμα του ίδιου του λαού η υπεράσπιση της ζωής του. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα αποτελούν σημαντική μαγιά και παρακαταθήκη, που μπορεί να δώσει νέα ώθηση προς τα εμπρός. Οι πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτεργάτες το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας πρέπει να συνεχιστούν, με στόχο να ριζώσει η οργάνωση των λαϊκών στρωμάτων για κάθε πρόβλημα της καθημερινότητας, να προωθηθεί η ενότητα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στη βάση της υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Η οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων ενάντια σε όσους υποθηκεύουν τη ζωή τους μπορεί και πρέπει να αποκτήσει και νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, πατώντας στις μέχρι σήμερα κατακτήσεις του κινήματος. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και στις σχολές, να σταθούν στα πόδια τους οι δυνάμεις εκείνες που αντιστέκονται. Να δημιουργηθούν παντού πυρήνες αντίστασης και ανυπακοής. Να γίνει ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει ατομική λύση σε κανένα πρόβλημα. Μόνο μέσα απ' τη συλλογική δράση, με αντιμονοπωλιακή γραμμή και στόχους πάλης που απαντούν στο σήμερα και στο αύριο, οι εργαζόμενοι μπορούν να απαντήσουν στα νέα μέτρα που έρχονται. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης του λαού, αν δεν υπάρξει συνολική αντίθεση στα μονοπώλια που προωθούν έργα τα οποία ανταποκρίνονται στην κερδοφορία τους και όχι στις ανάγκες του λαού. Η ακόμη, η διακοπή ρεύματος σε έναν μικρό επαγγελματοβιοτέχνη, ο οποίος κάτω απ' το βάρος των χρεών δεν μπορεί να επιζήσει, αναδεικνύει την ανάγκη πάλης για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό.

Οι χιλιάδες νέοι ψήφοι που κατατέθηκαν στο ΚΚΕ, στις τελευταίες εκλογές, και η δύναμη που του έδωσαν έχουν ήδη επιστραφεί στο λαό, στην υπόθεση οργάνωσης του αγώνα, απέναντι στα νέα μέτρα που έρχονται και για την ανατροπή αυτών που έχουν ήδη έρθει. Επιθετικά και ανυποχώρητα, με πίστη στη δύναμη που θα μεγαλώνει όσο σφυρηλατείται η ενότητα των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο, ώστε ν' αποκρούσουν την αντιδραστική ενότητα που ήδη δυναμώνουν οι δυνάμεις της αστικής τάξης για να χτυπήσουν τα λαϊκά δικαιώματα.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ