ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Δέχτηκαν νέα επίθεση από τα ΜΑΤ

Η κυβέρνηση έδωσε ξανά εντολή να χτυπηθούν άνθρωποι που ζητούν δουλειά και επιδόματα για να ζήσουν! Αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες των ανέργων στον «Ρ» για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν

Οι διαδηλωτές ανεβαίνουν τη Σταδίου
Οι διαδηλωτές ανεβαίνουν τη Σταδίου
Νέα επίδειξη αυταρχισμού σε ανέργους που δεν μπορούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους ούτε τα βασικά, έκανε χτες η κυβέρνηση, δίνοντας εντολή για επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων ενάντια στους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους διαδήλωσης έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως φάνηκε και χτες, οι άνεργοι, που διεκδικούν μαζί με τα ταξικά σωματεία τους το δικαίωμά τους στη δουλειά και επιδόματα ανεργίας για να ζήσουν - αντί να ζητούν επιδότηση των εργοδοτών ή να δουλεύουν για ψίχουλα - είναι για την κυβέρνηση εχθροί του κράτους. Οχι απλά αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, αλλά και στη συνέχεια φέρθηκε αυταρχικά τόσο στους διαδηλωτές, όσο και σε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από βουλευτή του ΚΚΕ, στελέχη του ΠΑΜΕ και εκλεγμένους συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης.

«Η ζωή πάει πίσω αντί για μπρος»

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα οι άνεργοι μεταλλεργάτες συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια. Στα «πηγαδάκια» η αγανάκτηση, η απελπισία «ξεχείλιζαν». «Η ζωή πάει πίσω, αντί για μπροστά», είπε χαρακτηριστικά στον «Ρ» ο Δημήτρης, 62 χρονών, άνεργος εδώ και ένα χρόνο, με δάνεια, ενώ δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα ένσημα για να βγει στη σύνταξη. «Εμένα, σε αυτή την ηλικία, με ζουν τα παιδιά μου! Ομως κι αυτά πρέπει να φτιάξουν τη ζωή τους, έτσι δεν είναι; Αν δεν είχαμε κι αυτούς τους πενιχρούς μισθούς, από τα συσσίτια θα ζούσαμε...». Ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι άνθρωποι που δεν έχουν ρεύμα, νερό, ζουν από τα ενεχυροδανειστήρια, ούτε το φαγητό στην κατσαρόλα δεν είναι δεδομένο καθημερινά.

Στο Σύνταγμα δέχτηκαν επίθεση με ρόπαλα και χημικά
Στο Σύνταγμα δέχτηκαν επίθεση με ρόπαλα και χημικά
«Είμαστε τεχνίτες από τους λίγους και θα καταντήσουμε ζητιάνοι; Γιατί;», συμπληρώνει ο Κώστας. «Εχω στεγαστικό δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και από τα 520 ευρώ επίδομα ανεργίας μου ζητάει να δίνω τα 500! Κι επιπλέον με εκβιάζει η Εθνική, ότι για να γίνει ρύθμιση του δανείου πρέπει να φύγω από τον ΟΕΚ και να πάω στην τράπεζα, προκειμένου να μου αυξήσουν το επιτόκιο. Κανονικά δε θα έπρεπε τα δάνεια να "παγώσουν";».

«Μας λένε να δουλεύουμε με λιγότερα. Εμείς θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς και για τους αλλοδαπούς συναδέλφους μας, που τους φέρνουν εδώ να δουλέψουν με τα μεροκάματα που έχουν στην πατρίδα τους. Δηλαδή, τι να κάνουμε, να πάμε κι εμείς σε κάποια χώρα όπου θα είμαστε πιο φθηνοί από τους ντόπιους; Είναι πράγματα αυτά;», συμπληρώνει ένας άλλος που ακούει τη συζήτηση.

Βία κι αυταρχισμός για τους εργάτες

Η πορεία ξεκίνησε απ' την Ομόνοια με τα μηχανάκια των διαδηλωτών να προπορεύονται. Το πανό των σωματείων της Ζώνης γράφει «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Επιδότηση της ανεργίας στο 80% των ΣΣΕ». Εξω από το υπουργείο Οικονομικών οι μεταλλεργάτες απαιτούν το αυτονόητο: Να μη γυρίσουμε στο σπίτι πάλι με «άδεια» χέρια. Τι θα πούμε στις οικογένειές μας; Ούτε σήμερα έχει ρεύμα, νερό, φαγητό, σχολείο για τα παιδιά; Ωστόσο, η απάντηση του υπουργού είναι ότι θα τους δει μετά τις εκλογές. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από την Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, τον Γ. Πέρρο και τον Θ. Κούτρα, στελέχη του ΠΑΜΕ, τον Σ. Πουλικόγιαννη και τον Θ. Παναγιωτόπουλο, εκ μέρους των σωματείων της Ζώνης, απαίτησε νέα συνάντηση με τον υπουργό, για να βιώσει τον αυταρχισμό σε όλο του το μεγαλείο. Μέχρι και προσωπική φρουρά και αστυνομία ήταν έξω από το γραφείο του υπουργού, λες και πρόκειται για εγκληματίες! Στο μεταξύ, ενώ η αντιπροσωπεία απαιτούσε συνάντηση με τον υπουργό, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στους διαδηλωτές.

«Θα είμαστε καθημερινά στους δρόμους. Θα οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας», ανακοίνωσε ο Σ. Πουλικόγιαννης στους συγκεντρωμένους. «Δε θα επιτρέψουμε να φέρονται έτσι σε ανέργους!». «1.100 επιχειρήσεις χρωστούν 3 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ. Ετοιμάζονται να απαλλάξουν τους εργοδότες από τις εισφορές και για μας δεν υπάρχει σάλιο. Να τιμωρηθούν αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα μας για να ταΐζουν τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Να νιώσουν ότι οι εργάτες έχουν τη δύναμη», τόνισε ο Γ. Πέρρος, ενώ η Δ. Μανωλάκου κάλεσε τους ανέργους της Ζώνης να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο τη Δευτέρα στο Σύνταγμα. Οπως χαρακτηριστικά είπε, τη στιγμή που η χώρα έχει τον πρώτο ναυτικό στόλο, έχει ναυπηγεία, εργατικό δυναμικό, οι εργάτες της Ζώνης είναι άνεργοι και οι οικογένειές τους πεινάνε!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο δρόμο 170 συμβασιούχοι

Αντιμέτωποι με τις κατασταλτικές δυνάμεις βρέθηκαν οι εργαζόμενοι που διεκδικούν σταθερή εργασία

Σε νέα δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι συμβασιούχοι στο Κέντρο Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) καθώς οι συμβάσεις 170 συναδέλφων τους λήγουν σήμερα και απολύονται. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να ανακληθούν όσες απολύσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, να μη γίνουν άλλες και διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι συμβασιούχοι έχουν αποκλείσει το τμήμα μηχανογράφησης του ΚΕΠΥΟ στο Μοσχάτο και συνεχίζουν αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τον αγώνα τους αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν o Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και ο Δ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, έστειλε τα ΜΑΤ, απαιτώντας να σταματήσει η κινητοποίηση. Ομως μπροστά στη σθεναρή στάση των ίδιων των εργαζομένων, ο γενικός γραμματέας της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, Δ. Σπινέλλης (που πήγε στο χώρο το βράδυ), δεσμεύθηκε ότι θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής. Τόσο ο Σπ. Χαλβατζής όσο και ο Δ. Αγκαβανάκης υπογράμμισαν στο γενικό γραμματέα ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους και απαίτησαν - και οι ίδιοι - να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Ακόμα καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης που πετά τους εργαζόμενους στο δρόμο, ζήτησαν να μην απολυθεί κανείς και να ικανοποιηθεί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αριθμούσαν συνολικά τους 278 και απασχολούνται επί τέσσερα χρόνια με συμβάσεις έργου και πλήρως ανασφάλιστοι. Η δουλειά τους είναι να περνάνε στοιχεία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και πληρώνονται με το δακτυλισμό. Οι 100 δακτυλισμοί πληρώνονται με 7 λεπτά, το οποίο σημαίνει ότι για να βγάλουν ένα μεροκάματο ύψους 31 ευρώ ανασφάλιστο πρέπει να εκτελούν τουλάχιστον 45.000 δακτυλισμούς την ημέρα στο πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Από τους 278 συμβασιούχους, οι 35 απολύθηκαν το Σεπτέμβρη του 2009, οι 13 το Σεπτέμβρη του 2010, οι 170 θα απολυθούν σήμερα και οι υπόλοιποι τον Απρίλη του 2011. Μέχρι τώρα όσες συναντήσεις έχουν κάνει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι άκαρπες, καθώς το υπουργείο δηλώνει αναρμόδιο να απαντήσει στο αίτημά τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αίσχος και ντροπή!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη στάση με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους άνεργους της Ζώνης

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την αυταρχική στάση της κυβέρνησης κατά των ανέργων της Ζώνης:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό την προκλητική και αυταρχική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους άνεργους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο αρνήθηκε να συναντηθεί με τους αντιπροσώπους τους και να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους, αλλά χρησιμοποίησε τη βία των ΜΑΤ για να απομακρύνει την αντιπροσωπεία και τους διαδηλωτές από το υπουργείο.

Αίσχος και ντροπή στην κυβέρνηση και στους υπουργούς που εμπαίζουν και χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ εναντίον ανέργων που βρίσκονται σε απόγνωση, που αφαιρεί εισόδημα και δικαιώματα από εργαζόμενους και συνταξιούχους για να δώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν αλλάζουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους εγκαταλείψουν αποφασιστικά και οριστικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ