ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΒΙΑ
Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματά της

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του ΕΚ, κατά την ψήφιση της έκθεσης για το γονικό έλεγχο τηλεοπτικών εκπομπών, τόνισε τα εξής:

«Τα παιδιά, είναι τα πρώτα θύματα της τηλεοπτικής βίας. Ολοι πλέον αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις και τις βλαβερές συνέπειες που ασκεί ο καθημερινός και συνεχώς αυξανόμενος βομβαρδισμός τηλεοπτικών προγραμμάτων βίας και αντίστοιχων προϊόντων πολυμέσων στις νεότερες ηλικίες, που είναι πιο ευάλωτες, δεδομένου ότι δεν έχουν ανεπτυγμένη κριτική σκέψη.

Το κείμενο της Επιτροπής όσο και η έκθεση κάνουν ορισμένες διαπιστώσεις για τις αρνητικές επιδράσεις στην ψυχοσύνθεση και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και κατά συνέπεια για τους κινδύνους που διαγράφονται για την κοινωνία του αύριο από την παρακολούθηση τέτοιων προγραμμάτων και την κατανάλωση τέτοιων προγραμμάτων και την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Οι προτάσεις τους όμως περιορίζονται σε θέματα ωραρίου, κατηγοριοποίησης των προγραμμάτων, και στοχεύουν ιδιαίτερα την ψηφιακή και συνδρομητική τηλεόραση, υιοθετώντας τη μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για συσκευές τεχνικών φιλτραρίσματος των τηλεοπτικών προγραμμάτων, τις οποίες πρέπει να προμηθευτούν οι γονείς για να τις χρησιμοποιούν για προστασία των παιδιών τους.

Βλέπουμε και πάλι ότι αυτό το λεπτό και ευαίσθητο θέμα της προστασίας των παιδιών μας, που θα αποτελέσουν τις κοινωνίες του αύριο, να γίνεται αντικείμενο εμπορευματοποίησης, για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Το όλο βάρος της προστασίας των παιδιών πέφτει αποκλειστικά στους γονείς και δεν υπάρχουν καν αναφορές σχετικά με την παραγωγή και διάδοση προγραμμάτων που μπορεί να είναι βλαβερά για τα παιδιά. Πώς όμως θα μπορέσουν οι γονείς, έστω και αν καταφέρουν να προμηθευτούν αυτή τη συσκευή φιλτραρίσματος, να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις χαρακτηριζόμενες σαν παιδικές εκπομπές που στην πλειοψηφία τους περιέχουν σκηνές βίας και ορισμένες είναι χειρότερες και από ταινίες τρόμου. Πώς θα τα προστατέψουν από τη βία που κατακλύζει τα πολυμέσα και το διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, γιατί είναι εγκλωβισμένη στη λογική της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού και οι όποιες προτάσεις της δεν αγγίζουν ουσιαστικά τη σκληρή ιδιαίτερα για τα παιδιά πραγματικότητα της ασυδοσίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων που στο κυνήγι του κέρδους αδιαφορούν για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων και προϊόντων τους και μεταφέρουν όλες τις ευθύνες στους γονείς, καλώντας τους μάλιστα σε κατανάλωση νέων προϊόντων, προκειμένου να διασφαλίσουν τα παιδιά τους. Η μόνη αναφορά προς τις εταιρίες είναι να θεσπίσουν κώδικα αυτορρύθμισης.

Είμαστε σύμφωνοι με ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις της έκθεσης Angelilli για την προστασία των παιδιών, όπως και με την αναγκαιότητα να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη για τις ηθικές και νομικές πτυχές της προστασίας των ανηλίκων».

ΛΑΡΙΣΑ
Χρειάζεται μέτωπο πάλης για την υγεία

Πλούσιος και γόνιμος ο διάλογος στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας του ΚΚΕ

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Υγείας Λάρισας του Κόμματος, με αφορμή και τη νέα μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΥ.

Στην εκδήλωση, όπου αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος, συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων φορέων του νομού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Β. Κόκκαλης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ι. Μακρυγιάννης, η αντιπρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας Λ. Γκολφινοπούλου, ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιόγκας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Τ. Σκυλλάκος, η νομαρχιακή σύμβουλος Κική Σκυλλάκου, ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΟΔΕ Λάρισας Κ. Λόλας κ.ά.

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία παρουσίασε ο Χρήστος Χαλκιάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος - γιατρός, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ επιχειρεί να μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε επιχείρηση και με τους κανόνες του καπιταλιστικού συστήματος, τις υπηρεσίες θα μπορεί, πλέον, να τις απολαμβάνει όποιος έχει χρήματα για να τις αγοράσει. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση δε διαφέρουν από αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων και έχουν ως στόχο την εφαρμογή στην πράξη πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων, τη μείωση των δαπανών για την υγεία από τον προϋπολογισμό, τη διαχείριση των χρημάτων των ταμείων για τη χρηματοδότηση της υγείας και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, για να προσαρμοστούν στις γενικότερες αλλαγές. Κι όλα αυτά, πρόσθεσε, θα έχουν ως αποτέλεσμα πιο ακριβή υγεία, με πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση της θεραπείας αντί της πρόληψης, γιατί αυτή φέρνει περισσότερα κέρδη.

Ο Χρήστος Χαλκιάς τόνισε ότι εάν δε βγουν εκτός του χώρου υγείας τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν πρόκειται να υπάρξει υγεία για το λαό και καταλήγοντας επισήμανε την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός μετώπου πάλης που θα στοχεύει στη διατήρηση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Θα ασχοληθεί με το πόρισμα Ντογιάκου

Με αφορμή το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Ντογιάκου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και με το οποίο ο εισαγγελέας μιλά για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και για την τέλεση αξιόποινων πράξεων στις δραστηριότητες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, θ' ασχοληθεί με το θέμα αυτό στο σημείο που το αφορά. Το κρίσιμο σημείο που τίθεται και στο οποίο ο εισαγγελέας αναφέρεται και στο ΕΣΡ, είναι κατά πόσο υπάρχει συμμετοχή του ΔΟΛ και του «Τράβελ Πλαν», στην εταιρία του MEGA «Τηλέτυπος». Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, όπως διευκρίνισε χτες ο πρόεδρός του, Βασίλης Λαμπρίδης, αφορούν σε δύο πλευρές του πορίσματος, σε αυτή της κατάρτισης των συμβάσεων του «Τράβελ Πλαν» και στο ποινικό μητρώο του Χρ. Λαμπράκη.

Είναι γνωστό ότι ο χώρος των ΜΜΕ εξακολουθεί να λειτουργεί άνομα, αφού δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος από το νόμο έλεγχος διαφάνειας και δεν τηρείται το ασυμβίβαστο της μη συμμετοχής των ιδιοκτητών ΜΜΕ σε δημόσια έργα. Ο Βασίλης Λαμπρίδης τόνισε ότι το ΕΣΡ στο πλαίσιο της λειτουργίας του και εφόσον πλέον άρχισε να λειτουργεί το «Τμήμα Διαφάνειας», θα ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση ελέγχου της διαφάνειας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το Τμήμα Διαφάνειας που προβλέπεται από το νόμο Βενιζέλου του 1996, μόλις πριν λίγους μήνες άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα, αφού δεν είχε -με ευθύνη της κυβέρνησης- καμία υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό.

Το πόρισμα του Ι. Ντογιάκου αναφερόταν μεταξύ άλλων και στο γραφείο ταξιδίων του ΔΟΛ, στο «Τράβελ Πλαν», που ανέλαβε έργα ή προμήθειες από το Δημόσιο και συγκεκριμένα την έκδοση εισιτηρίων για τις μεταφορές στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό είναι αντίθετο με τις διατάξεις του νόμου Βενιζέλου, ενώ ένα άλλο σημείο που τίθεται στο πόρισμα είναι η συμμετοχή του Χρήστου Λαμπράκη στο ΔΣ του MEGA, από τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι όποιος μετέχει σε ΔΣ εταιρίας ΜΜΕ, δεν πρέπει να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ποινικό αδίκημα.

Ο Βασίλης Λαμπρίδης, υπογράμμισε χθες, ότι το ΕΣΡ δεν μπορούσε πριν από ένα χρόνο να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της διαφάνειας των εταιριών των ΜΜΕ, αφού δεν υπήρχε το τμήμα διαφάνειας, ενώ ακολούθησε μία σειρά παραιτήσεων, του προέδρου, του αναπληρωτή προέδρου και τριών μελών του ΕΣΡ. Ο Βασίλης Λαμπρίδης στις 25 Σεπτέμβρη ζήτησε με έγγραφό του προς το ΔΟΛ τις συμβάσεις που αφορούν στο «Τράβελ Πλαν» και στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει συμμετοχή του εν λόγω ταξιδιωτικού γραφείου και του ΔΟΛ στον «Τηλέτυπο».

«Περίεργες» αντιλήψεις Μητροπολίτη

Χριστιανός θα πρέπει να είναι ο βουλευτής που θα αντικαθιστά άλλο ομόθρησκο βουλευτή του ίδιου κόμματος, ζητά με επιστολή του ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνός. Το θέμα για το μητροπολίτη προέκυψε μετά την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα στο Νομό Ροδόπης της Χρύσας Μανωλιάς του ΠΑΣΟΚ, τη θέση της οποίας καταλαμβάνει ο Μεχμέτ Μεχμέτ.

Αν οι ψήφοι της Χρ. Μανωλιά δε μεταφερθούν στον πρώτο επιλαχόντα χριστιανό υποψήφιο, Χ. Δαμιανίδη, «η κατάστασις ανατρέπεται σε βάρος των χριστιανών του Νομού Ροδόπης», σημειώνει ο κ. Δαμασκηνός. Μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες και στη Χρ. Μανωλιά επειδή δε φρόντισε για την έγκαιρη άρση του εκλογικού κωλύματος (ήταν πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης).

ΠΟΕΣΥ
Αντίθετη στο νομοσχέδιο για το ΕΣΡ

Την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που έφερε στη Βουλή ο Δ. Ρέππας, εκφράζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

«Η ΠΟΕΣΥ, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση προχτές για το θέμα αυτό, πιστεύει στην αναγκαιότητα του ΕΣΡ, ως μιας ανεξάρτητης και πλήρως εξοπλισμένης Αρχής, απολύτως αποδεσμευμένης από κυβερνητικές και κομματικές εξαρτήσεις, ώστε να εγγυάται αποτελεσματικά τη σύσταση και δημιουργία των ΜΜΕ με διαδικασίες διαφάνειας και τη λειτουργία τους με αυστηρή τήρηση των Κανόνων Δεοντολογίας, με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Ετσι, πιστεύει ότι το υποβληθέν σχέδιο νόμου δεν εξασφαλίζει, ούτε εγγυάται, μια τέτοια λειτουργία, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Η ΠΟΕΣΥ κάνει λόγο «για αιφνιδιαστική υποβολή του Σχεδίου Νόμου στις δημοσιογραφικές ενώσεις που δεν άφησε κανένα περιθώριο για συζήτηση και την υποβολή προτάσεών της». Παρ' όλα αυτά... «αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής από μέλη του ΔΣ και νομικούς συμβούλους για να καταθέσουν προτάσεις στο Κοινοβούλιο, μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, με τα οποία προωθεί η κυβέρνηση την υπερψήφισή του. Και δεσμεύεται να επανέλθει με νέα ολοκληρωμένη πρόταση για ένα πραγματικά ανεξάρτητο και αποτελεσματικό ΕΣΡ».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 18.10 «Ενα βιβλίο, μια ιστορία». Ο Θανάσης Παπαρήγας φιλοξενεί το συγγραφέα του βιβλίου «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949» Αρίστο Καμαρινό, σε μια συζήτηση - παρουσίαση του βιβλίου.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις» με θέμα: «Καύσιμα - αυξήσεις - κινητοποιήσεις». Επιμέλεια - παρουσίαση Κ. Καραχάλιος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ