ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος

Στη μαζική λαϊκή συγκέντρωση μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του Κόμματος και ακολούθησε πορεία

MotionTeam

Με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες το βράδυ την απόφασή τους να συμπορευτούν πιο αποφασιστικά με το ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης, για να βάλουν φραγμό στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - τρόικας και των συμμάχων τους, να αλλάξουν ριζικά το συσχετισμό δύναμης, να ανατρέψουν τις επιλογές της και να διεκδικήσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο.

Εργαζόμενοι όλων των κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοιτητές και σπουδαστές, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες, εκατοντάδες άνθρωποι που συσπειρώθηκαν με το ΚΚΕ και έδωσαν τη μάχη των τοπικών εκλογών μέσα από τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», συγκρότησαν τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ναι, δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι μας επιφυλάσσουν ένα εφιαλτικό μέλλον. Ομως, στο χέρι μας είναι να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους. Στο χέρι όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που διαθέτει ο εργάτης, ο μικρομεσαίος αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενους, οι νέοι και οι νέες, όλοι αυτοί που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο που σήμερα καταβροχθίζουν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες.

Ο Ζήσης Λυμπερίδης

MotionTeam

Ο Ζήσης Λυμπερίδης
Αν η εκλογική αύξηση του ΚΚΕ ανησύχησε την κυβέρνηση, την τρόικα, τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ - διατηρώντας και κουβεντιάζοντας ο καθένας τις διαφωνίες του - η συνειδητή δράση του λαού θα τους τρομοκρατήσει. Γιατί έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε οι εργατοϋπάλληλοι, οι άνεργοι, οι νέοι των λαϊκών οικογενειών να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα και της ρήξης».

Κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Αυτές τις ώρες, ο καθένας καλείται να πάρει απόφαση με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Αυτό πρέπει να εκφραστεί στην πράξη, πιο ισχυρά αυτή τη φορά.

Στην πρώτη γραμμή όσοι δε φοβούνται την εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς τους, να ανοίξουν δρόμους και για τους άλλους. Τώρα είναι πιο επίκαιρο το σύνθημα, μην τους φοβάστε, φοβίστε τους εσείς, να τρομάξει, να φοβηθεί η εργοδοσία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Απέναντι στο μπλοκ των δυνάμεων του κεφαλαίου να βγει πιο ισχυρό το μέτωπο του αγώνα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός αγώνας και δρόμος.

Μην αφήνουμε λοιπόν άλλο χρόνο να πάει χαμένος. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας, ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τη λαίλαπα, μπορούμε να χτίσουμε μια άλλη κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην πρώτη γραμμή η νεολαία να δίνει το σύνθημα: «Τέρμα πια στον εμπαιγμό, με τα μονοπώλια ή με το λαό», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο, στον αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Στη Ρόδο
Στη Ρόδο
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ενα μεγάλο πανό του Κόμματος, όπου αναγράφονταν «ΣΤΟΠ στο μνημόνιο διαρκείας κυβέρνησης και τρόικας», ανάρτησαν χτες το μεσημέρι μέλη του ΚΚΕ στη Λάρισα, καλώντας το λαό να συμμετάσχει το απόγευμα στην πικετοφορία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Πικετοφορίες οργάνωσαν ακόμα το απόγευμα οι ΚΟ του ΚΚΕ σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ το πρωί έγιναν εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους.

Μεγάλο πανό κατά του μνημονίου αναρτήθηκε και στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο Βόλο, από εκπροσώπους των αγωνιστικών συσπειρώσεων και των φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Μαγνησίας. Στο μεταξύ, τις έντονες αντιδράσεις κλιμακίου της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ προκάλεσε η στάση του διορισμένου από την κυβέρνηση διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Αρ. Ζαχαρόπουλου, που προκλητικά δεν επέτρεψε να γίνει εξόρμηση στο χώρο του νοσοκομείου. Σπάζοντας τις απαγορεύσεις, οι κομμουνιστές ήρθαν σε επαφή με εργαζόμενους και ασθενείς.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

«Οργανώνουμε την αντεπίθεση, όχι στο μνημόνιο διάρκειας» έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας χτες στην Κέρκυρα. Προηγήθηκε η λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Σαρόκο όπου μίλησαν ο Σπύρος Σαμοήλης, μέλος του ΝΓ Κέρκυρας του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Χαραλάμπους. Μαζική ήταν η συγκέντρωση του Κόμματος και στα Γιάννενα, όπου ο δρόμος μπροστά από το δημαρχείο ντύθηκε στα «κόκκινα», λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία στους δρόμους της πόλης. Ακολουθεί σήμερα η Πρέβεζα, με πικετοφορία που διοργανώνει το ΚΚΕ στη Θεοφάνειο στις 7 μ.μ.

Στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στην Πάτρα, έγινε μια απ' τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στον Πύργο, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία του ΟΤΕ με ομιλητή τον Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ. Η πορεία που ακολούθησε, απ' τις μαζικότερες που έχουν γίνει στην πόλη, κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

ΚΡΗΤΗ

Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Ν. Αλικαρνασσού, με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν και το ένα σύνθημα να διαδέχεται το άλλο. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης και ο Στέλιος Ορφανός, στελέχη του Κόμματος και εκλεγμένοι πλέον σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης αντίστοιχα. Με το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» δόθηκε το έναυσμα να ξεκινήσει η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αλικαρνασσού, με κατάληξη τη λεωφόρο Ικάρου, στη διασταύρωση με Καζαντζίδη. Συγκέντρωση μπροστά από τη Μαρίνα και πορεία πραγματοποιήθηκε και στον Αγιο Νικόλαο, μετά από κάλεσμα της ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας και με ιδιαίτερη ζωντάνια πραγματοποιήθηκαν χτες το βράδυ οι συγκεντρώσεις και πορείες στις μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη η συγκέντρωση έγινε με μεγάλη συμμετοχή του λαού της πόλης μπροστά στο Δημαρχείο και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πριν να αρχίσει η πορεία έγιναν ομιλίες και ακούστηκαν εργατικά τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Το ίδιο δυναμικές ήταν και οι άλλες δύο συγκεντρώσεις που έγιναν στην Κομοτηνή και τη Δράμα.

Στη Μυτιλήνη
Στη Μυτιλήνη
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στη Ρόδο η συγκέντρωση έγινε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και από εκεί ακολούθησε πορεία στην πλατεία Κύπρου, όπου και πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία με ομιλητή τον Λουκά Κωτσαδάμ, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρόδου του ΚΚΕ. Στη Μυτιλήνη, έγινε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία στην προκυμαία της Μυτιλήνης και στην Αγορά. Ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πικετοφορίες σήμερα σε πολλές πόλεις

Με πικετοφορίες στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζονται αύριο Τρίτη 16 Νοέμβρη οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ ενάντια στην παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα και τις διαβουλεύσεις για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα με την κυβέρνηση. Πικετοφορίες θα γίνουν στις παρακάτω πόλεις: Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας, Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης, Βέροια, 6.30 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου, Νάουσα, 7.30 μ.μ., πλατεία Καρατάσου, Εδεσσα, 6 μ.μ., Μικροί Καταρράκτες, Γιαννιτσά, 6 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ και Κατερίνη, 6 μ.μ., Σιντριβάνι.

ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ