ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Στο απυρόβλητο η εμπορευματοποίηση της γης

Ο μεταξύ τους καυγάς στη Βουλή εστίασε στη δημιουργία εντυπώσεων για να σκεπαστεί η πολιτική συνενοχή τους

Το ΠΑΣΟΚ νομιμοποίησε τις αξιώσεις της Μονής για τη λίμνη Βιστονίδα και η ΝΔ ολοκλήρωσε τις ανταλλαγές. Και οι δύο αντιμετωπίζουν τη γη σαν εμπόρευμα και παραδίδουν στους ιδιώτες περιουσία του λαού

MotionTeam

Το ΠΑΣΟΚ νομιμοποίησε τις αξιώσεις της Μονής για τη λίμνη Βιστονίδα και η ΝΔ ολοκλήρωσε τις ανταλλαγές. Και οι δύο αντιμετωπίζουν τη γη σαν εμπόρευμα και παραδίδουν στους ιδιώτες περιουσία του λαού
Με μυστική ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει στο Δικαστικό Συμβούλιο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Α. Κοντό, Ε. Μπασιάκο και Π. Δούκα, ενώ απέρριψε το αίτημα για παραπομπή των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη. Από την ψηφοφορία απείχαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, οι τρεις πρώην υπουργοί παραπέμπονται για το αδίκημα της απιστίας, ο Α. Κοντός με 155 ψήφους, ο Ε. Μπασιάκος με 162 ψήφους και ο Π. Δούκας με 156 ψήφους. Η Βουλή απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (διαθέτει 157 βουλευτές και ψήφισαν όλοι) για παραπομπή των τριών πρώην υπουργών για το επιπλέον αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της παράβασης καθήκοντος.

Υπέρ της παραπομπής του Θ. Ρουσόπουλου ψήφισαν 131 βουλευτές και υπέρ της παραπομπής του Γ. Βουλγαράκη 104. Η πρόταση απορρίφθηκε αφού χρειάζονταν τουλάχιστον 151 ψήφοι. Το ΚΚΕ ζήτησε και ψήφισε υπέρ της παραπομπής των Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού, για το αδίκημα της απιστίας. Οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ θα παραπεμφθούν πλέον σε πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει αν στη συνέχεια θα τους παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο ή αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο «περί ευθύνης υπουργών» τα ποινικά αδικήματα υπουργών παραγράφονται όταν περάσουν πέντε χρόνια από την τέλεση του αδικήματος. Επίσης, παραγράφονται εάν η επόμενη Βουλή από εκείνη κατά την οποία τελέστηκαν τα αδικήματα δεν κινήσει τη σχετική διαδικασία μέσα στις δύο πρώτες συνόδους της (τα πρώτα δύο χρόνια). Δηλαδή, εάν κάποια αδικήματα έγιναν μέχρι το 2007, έπρεπε η επόμενη Βουλή να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες μέχρι το 2009.

Να αλλάξει ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών»

Το ΚΚΕ εδώ και καιρό έχει ζητήσει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια για την απόδοση ευθυνών σε υπουργούς χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις. Προτείνει να καθιερωθεί η κοινή παραγραφή αδικημάτων, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και να απαλειφθεί το ασφυκτικό όριο για την άσκηση ποινικής δίωξης όπως αυτό ισχύει σήμερα.

Ζητά ακόμα η λήψη απόφασης για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτικής) και άσκηση της ποινικής δίωξης να μην εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 τουλάχιστον βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τη θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, ούτε προανακριτική γίνεται, ούτε ασκείται ποινική δίωξη.

Το ΚΚΕ προτείνει ακόμα να δρομολογηθούν αλλαγές ώστε η διενέργεια προανακριτικής εξέτασης να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον συγκεντρώσει κατά τη σχετική ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών, για παράδειγμα 100, ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη. Το επιχείρημα ότι έτσι ανατρέπεται δήθεν η αρχή της πλειοψηφίας δεν ευσταθεί, γιατί ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών επιβάλλει τη διενέργεια της έρευνας και δεν αποφασίζει την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Προτείνει, επίσης, η διενέργεια της προανακριτικής εξέτασης να γίνεται όχι από τη Βουλή, όπως ισχύει σήμερα, αλλά από δικαστικό συμβούλιο και αυτό να αποφασίζει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Πολλά «Βατοπέδια» στο μνημόνιο

Κατά την προχτεσινή συζήτηση για το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου οι ομιλητές του ΚΚΕ ανέδειξαν τις διαχρονικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζήτησαν να σταματήσει η εκποίηση και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης, η οποία αποτελεί τη μήτρα των σκανδάλων. Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μια διαρκής πολιτική όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προβλέπεται με σαφήνεια και στο μνημόνιο που συνυπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση με την τρόικα.

Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, αρμόδιοι υπουργοί, με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, ύψους 300 δισ. ευρώ περίπου, διατυπώνουν προτάσεις για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της χώρας, ενώ ανάλογες ορέξεις ανοίγει και ο νόμος για το «fast track».

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε σχετικά: «Στο κείμενο του μνημονίου έχουν κοστολογηθεί τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εθνική περιουσία της χώρας ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Πολύ λίγο κοστολογούν την εθνική περιουσία και ταυτόχρονα προτείνουν την πώληση όσο γίνεται περισσότερων στοιχείων αυτής της περιουσίας. Εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων που έχουν απογραφεί και στο μνημόνιο.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να πουληθεί και να μην εκχωρηθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο της χώρας. Αυτός ο πλούτος δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και κανένας, καμία κυβέρνηση, καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει το δικαίωμα να την πουλήσει ή να την εκχωρήσει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μειωθούν οι τιμές στα αγροτικά εφόδια

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Τις μεγάλες ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και τα καύσιμα που προορίζονται για τους αγρότες, καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη μείωση στις τιμές των αγροεφοδίων που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής.

Στην Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης και η οποία απευθύνεται προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανάμεσα στα άλλα τονίζεται:

Οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, στις ζωοτροφές και πρόσφατα στα λιπάσματα, έχουν εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους αγροτικών εφοδίων και μεγαλύτερη φτώχεια και απόγνωση στη μικρομεσαία αγροτιά.

Ενώ το κόστος παραγωγής για τους αγροκτηνοτρόφους ανεβαίνει, οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα μειώνονται. Στα λιγοστά προϊόντα που η τιμή παραγωγού έχει ανέβει, όπως στο μπαμπάκι, οι θεομηνίες και η ασθένεια του «πράσινου σκουληκιού» μείωσαν δραματικά την παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Η δημιουργία παρατηρητηρίου των τιμών στα αγροτικά εφόδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά αποτελεί ένα όργανο αναποτελεσματικό, διακοσμητικό, που εμπαίζει προκλητικά τους αγρότες. Αφού η κυβέρνηση έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής με τις μεγάλες αυξήσεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ, που σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής συνέβαλαν ώστε να αυξηθούν οι τιμές στα καύσιμα κατά 31% και του αγροτικού κόστους παραγωγής για το δωδεκάμηνο Ιούλης 2009 - Ιούλης 2010 κατά 3,8%.

Εξάλλου, με το παρατηρητήριο αγροτικών εφοδίων απλά και μόνο θα βλέπει η κυβέρνηση την ανηφόρα στις τιμές χωρίς να παρεμβαίνει για τη μείωσή τους, αφού στην ελεύθερη αγορά που πρεσβεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και των μονοπωλίων. Ετσι το κόστος παραγωγής για την αγροτιά δεν πρόκειται να μειωθεί. Ούτε επίσης οι αγροτικές τιμές παραγωγού θα αυξηθούν, για να δίνουν βιώσιμο εισόδημα στη φτωχομεσαία αγροτιά».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Αν γνωρίζουν τις πρόσφατες αυθαίρετες αυξήσεις στα λιπάσματα;
  • Τι ουσιαστικά μέτρα θα πάρουν για τη μείωση στις τιμές των αγροεφοδίων και συνολικά του κόστους παραγωγής, για να προστατευτούν οι μικρομεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι από την εκμετάλλευση των βιομηχάνων αγροτικών εφοδίων;
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
Οι αγωγοί στο επίκεντρο της συζήτησης

Να διατηρήσει ζωντανό το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που δείχνει να ναυαγεί κάτω από την πίεση ισχυρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους ενέργειας, επιχείρησε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, κατά την επίσκεψή του στη Σόφια. Παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Βουλγαρίας ότι εγκαταλείπει οριστικά το συγκεκριμένο αγωγό, ο Κ. Παπούλιας είπε χτες ότι «με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream, το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή μετατοπίζεται προς τις χώρες μας». Καθόλου τυχαία, στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπεριλήφθηκε και ο South Stream, τον οποίο προωθούν οι ΗΠΑ ανταγωνιστικά προς τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Κατά τα λοιπά, ο Κ. Παπούλιας τάχθηκε υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ