ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ
Μόνιμη, σταθερή δουλειά και προστασία των ανέργων

Διαδήλωση χτες το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Πειραιά
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Πειραιά
Με νέα διαδήλωση χτες το μεσημέρι, αυτή τη φορά στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά και στη συνέχεια έξω από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑ) και έχοντας στο πλευρό τους ταξικά συνδικάτα στεριάς και θάλασσας, που έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διατράνωσαν την απόφασή τους, να αγωνιστούν για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ουσιαστική προστασία των ανέργων του κλάδου. Παράλληλα, οι εργάτες προβάλλουν συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης και συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Με τον αγώνα τους, οι εργάτες της Ζώνης παλεύουν ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική που για τα κέρδη των εφοπλιστών και των μονοπωλίων, τους καταδικάζει στην ανεργία και την ανέχεια. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, την ίδια ώρα που συρρικνώνει τη Ζώνη και όλα τα ναυπηγεία της χώρας μέσω της παράδοσής τους στα σαγόνια των πολυεθνικών, κλείνει συμφωνίες για την ενίσχυση των εφοπλιστών με 5 δισ., προκειμένου να κατασκευάσουν πλοία στην Κίνα.

Οι εργάτες της Ζώνης, συγκεντρώθηκαν στις 3 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, στο πλαίσιο παύσης εργασιών. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Νίκος Ξουράφης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι η καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, ο συντονισμός όλων των σωματείων του Πειραιά, της Αθήνας και γενικότερα της Ελλάδας», ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή της, «διεκδικώντας επιτέλους τον πλούτο που παράγουμε, την εξουσία που ανήκει σε εμάς». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου.

Με κυρίαρχο σύνθημα «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», οι εργάτες έκαναν μαζική πορεία στο κέντρο του Πειραιά, καλώντας μέσα από την ντουντούκα τους και την ανακοίνωση που μοίραζαν παντού, τους εργαζόμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, σε ενιαίο μέτωπο ενάντια στην πολιτική που πλήττει όλους τους ανθρώπους του μόχθου και σε ό,τι αφορά τον Πειραιά διαλύει το μοναδικό παραγωγικό του πνεύμονα, τη Ζώνη.

Η πορεία κατέληξε στο ΥΘΥΝΑ, όπου αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Γ. Διαμαντίδη, από τον οποίο απέσπασαν γραπτή δέσμευση για την άμεση έκδοση «κάρτας» σε όλους τους ανέργους, ώστε να μην τους κόβονται το ρεύμα και το νερό και με την οποία θα έχουν απεριόριστες διαδρομές στα μέσα μεταφοράς και για το σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οσον αφορά το αίτημα των εργατών να ανοίξει το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που με απόφαση της ΕΕ έκλεισε για 15 χρόνια με σοβαρότατες συνέπειες για τη Ζώνη, θα γίνει συνάντηση του υπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλο. Οι εργάτες διαμήνυσαν ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί, ενώ το επόμενο αγωνιστικό πρόγραμμα θα καθοριστεί μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων της Ζώνης που θα γίνουν την ερχόμενη βδομάδα.

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Επί ποδός για την προετοιμασία της απεργίας

Επί ποδός βρίσκονται τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τρίτη, 23 Νοέμβρη, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενάντια στην πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, αποθρασυμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ. Χτες, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γ. Διαμαντίδης, παραμονές της πανναυτεργατικής απεργίας, εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των εφοπλιστών, προκαλώντας ανοιχτά τους ναυτεργάτες.

Σε συνάντηση που έγινε το μεσημέρι στο υπουργείο με δική του πρωτοβουλία, όπου συμμετείχαν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) που εκπροσωπεί τους ακτοπλόους εφοπλιστές, ο υπουργός ανέφερε προς τους ναυτεργάτες ότι όπως έχουν αυτοί δικαίωμα στην απεργία, ανάλογο δικαίωμα έχουν και οι εφοπλιστές να ακινητοποιήσουν τα ακτοπλοϊκά πλοία, δηλαδή να προχωρήσουν σε λοκ άουτ! Η στάση του υπουργού όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, αλλά και άλλων συνδικαλιστών, με αποτέλεσμα να λήξει η συνάντηση.

Ο υπουργός, στη συνέχεια, με γραπτή του δήλωση, φρόντισε να εντείνει την πρόκληση, σημειώνοντας: «....το συμφέρον και των δύο πλευρών, τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, είναι κοινό σ' αυτή τη δύσκολη πορεία του τόπου μας, όταν συνταξιούχοι και μισθωτοί παίρνουν μηδέν αυξήσεις, δεν είναι δυνατόν κάποιοι να εκβιάζουν, να απειλούν και να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν σήμερα»!

Με άλλα λόγια, οι ναυτεργάτες, με βάση το μνημόνιο, δεν έχουν δικαίωμα να ζητάνε αυξήσεις, να διεκδικούν. Κι αυτό, όταν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ για το 2010, έχουν ήδη καταργήσει ντε φάκτο την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση των πλοίων, απαιτούν αύξηση των επιδοτήσεων, αξιώνουν την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ για την άρση του καμποτάζ, δηλαδή, όπως τα κρουαζιερόπλοια και τα ακτοπλοϊκά πλοία να ταξιδεύουν με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα και από πάνω, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΝ, ΑΠ. Βεντούρη στις 4 Νοέμβρη, ευθαρσώς υπερθεματίζουν για τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων!

ΝΕΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» ΤΑΥΡΟΥ
Οι εργάτες σταμάτησαν τη δουλειά και βγήκαν στο δρόμο

Σαν μια γροθιά, οι εργαζόμενοι στα «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» Ταύρου απάντησαν χτες το απόγευμα στη νέα προκλητική απόλυση του εργαζόμενου Ηλία Νικολόπουλου, καθώς σταμάτησαν επί τόπου τη δουλειά και βγήκαν έξω από το κατάστημα, διαδηλώνοντας ενάντια στις απολύσεις και απαιτώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα η εργοδοσία είχε απολύσει την εργαζόμενη Γιώτα Κοτσώνη, μητέρα τριών παιδιών και δυο χρόνια πριν τη σύνταξη, απόλυση στην οποία οι εργαζόμενοι μαζί με το ταξικό τους συνδικάτο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απάντησαν με δυο 4ωρες στάσεις εργασίας στα καταστήματα της επιχείρησης στην Αθήνα και μαζικές συγκεντρώσεις έξω από το κατάστημα του Ταύρου. Στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι είχαν από την πρώτη στιγμή στελέχη του ΠΑΜΕ και πλήθος ταξικών συνδικάτων της Αθήνας που εξέφρασαν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους.

Χτες το απόγευμα, με το που έγινε γνωστή η απόλυση του Ηλία Νικολόπουλου, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν το ταξικό κλαδικό τους σωματείο και επιτόπου σταμάτησαν τη δουλειά (νωρίς το απόγευμα) και βγήκαν έξω από το κατάστημα. Κάλεσαν και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους από άλλες βάρδιες να πάνε στο κατάστημα, ενώ άμεσα έφτασαν εκεί στελέχη του κλαδικού συνδικάτου, της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Π. Κυριαζίδη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και την Ενωση Λογιστών Αθήνας, και στήθηκε μια νέα συγκέντρωση. Τα συνθήματα ενάντια στις απολύσεις ηχούσαν συνεχώς από την ντουντούκα.

Παράλληλα, εργαζόμενοι μπήκαν και μέσα στο κατάστημα καλώντας τους καταναλωτές να αφήσουν τις τσάντες και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα. Μάλιστα καταναλωτές έβαζαν την υπογραφή τους κάτω από κείμενο με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το κατάστημα μέχρι το κλείσιμό του.

Στάση εργασίας ενάντια στη διάλυση του ΕΟΤ

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ένα από τα κεντρικά κτίρια του ΕΟΤ πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι ενάντια στη διάλυση του Οργανισμού. Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκε και Χ. Ντότσικας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Την ίδια μέρα συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου όπου η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - απέρριψε πρόταση των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ ΕΟΤ, για συνέχιση των κινητοποιήσεων με το σκεπτικό ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι παρωχημένες μορφές αγώνα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ