ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Σήμερα δεν πρόκειται να λύσει κάβος!

Οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών δίνουν την απάντησή τους στην άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Από τις 6 τα ξημερώματα όλοι στην απεργιακή μάχη

Στιγμιότυπο από την απεργία του περασμένου Ιούνη
Στιγμιότυπο από την απεργία του περασμένου Ιούνη
Σήμερα δεν πρόκειται να λύσει κάβος. Οι ναυτεργάτες από τις 6 τα ξημερώματα και για 24 ώρες θα βρίσκονται κατεβασμένοι στους καταπέλτες, δίνοντας μία απεργιακή μάχη, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια, με προοπτική κλιμάκωσης.

Με την απεργία τους και όλες τις μεγάλες μάχες που έχουν δώσει από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα, οι ναυτεργάτες υψώνουν το ανάστημά τους στην πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, με όπλο τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, τις οδηγίες της ΕΕ, σε βάρος του συνόλου των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Επίθεση που έχει στόχο τα πλοία όλων των κατηγοριών να μετατραπούν σε πλωτά δουλεμπορικά γκέτο με χαμηλόμισθα ανασφάλιστα πληρώματα, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ενώ χτυπά στην καρδιά το δικαίωμα των νησιωτών να επικοινωνούν με την ηπειρωτική Ελλάδα, το δικαίωμα του λαού να έχει απρόσκοπτες, ασφαλείς, σύγχρονες, φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, χειμώνα - καλοκαίρι, 365 μέρες το χρόνο.

Η σημερινή μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και η αλληλεγγύη των εργατών της στεριάς θα δώσει ταυτόχρονα και την κατάλληλη απάντηση στις νέες ανοιχτές προκλήσεις από την πλευρά των εφοπλιστών.

Προκλήσεις Βεντούρη

Χτες, παραμονή της πανναυτεργατικής απεργίας, ο πρόεδρος της Ενωσης των ακτοπλόων, Απ. Βεντούρης, έδωσε συνέντευξη Τύπου, με σαφή στόχο να ανακόψει τον αγώνα των ναυτεργατών, να καλλιεργήσει ένστικτα κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος τους προκειμένου να τους απομονώσει και, ταυτόχρονα, να εξαπολύσει και τρομοκρατικές απειλές για ποινικοποίηση του αγώνα. Επίθεση εξαπέλυσε και σε βάρος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, δείχνοντας πόσο φοβάται το κεφάλαιο το συντονισμό, την κοινή οργανωμένη δράση των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας. Εφτασε στο σημείο να καλέσει τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους να συμφωνήσουν σε υπογραφή ΣΣΕ με ποσοστό αύξησης 0,5%!

Πιο συγκεκριμένα, ο Απ. Βεντούρης, αφού επανέλαβε τις αξιώσεις των εφοπλιστών για κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης και δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων, την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 για άρση του καμποτάζ και στην ακτοπλοΐα, ώστε οι εφοπλιστές να δρομολογούν τα πλοία όποτε θέλουν, για όπου τους συμφέρει και με όσους ναυτεργάτες θέλουν και αναμάσησε τα περί ...χρεοκοπίας των ναυτιλιακών εταιρειών, δήλωσε απευθυνόμενος στους ναυτεργάτες:

«Μην είστε προκλητικοί γιατί πλέον ο κάθε Ελληνας γνωρίζει ότι είστε οι πιο ακριβοπληρωμένοι Ελληνες εργαζόμενοι. Ολοι γνωρίζουμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ναυτικοί αισθάνονται καλοπληρωμένοι και γι' αυτό δεν απεργούν, δεν επιθυμούν ένταση και διαπληκτισμούς. Από τις 10 μέχρι σήμερα απεργίες το 2010 στο χώρο της ακτοπλοΐας, μόνο η μία ήταν μερικώς δικαιολογημένη. Ολες οι άλλες ήταν καταλήψεις πλοίων από τους γνωστούς άγνωστους, τα όργανα των επαγγελματιών συνδικαλιστών της μειοψηφίας της ΠΝΟ, των ανθρώπων του ΠΑΜΕ, (....) καταλήψεις δηλαδή από ανθρώπους που δεν αγωνιούν για το μισθό τους ή το μεροκάματό τους, από ανθρώπους που οι ίδιοι έχουν λύσει τα δικά τους προβλήματα και μπορούν να περιφέρονται χορτάτοι και αργόσχολοι και τη μια μέρα να το "παίζουν" ναυτικοί, την άλλη να το "παίζουν" οικοδόμοι, την άλλη εργάτες βιομηχανίας»!

Για να πείσει, δε, ο Απ. Βεντούρης (είναι ένας από τους εφοπλιστές που έχει καταφεσώσει το ΝΑΤ και χρέωνε τα εισιτήρια του επιδοτούμενου συμβατικού πλοίου του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ» σε τιμές ταχύπλοου, κερδίζοντας εκατομμύρια) πόσο ...ακριβοπληρωμένοι είναι οι ναυτεργάτες παρουσίασε και ...«στοιχεία» του Τύπου: «Ο σερβιτόρος π.χ. του EVEREST στην ξηρά έχει μισθό 800 ευρώ, ενώ o σερβιτόρος του μπαρ με ναυτικό φυλλάδιο σε ακτοπλοϊκό πλοίο λαμβάνει 3 έως 3.500 ευρώ, για εργασία παρόμοια σε ένταση και διάρκεια»!

«ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ»
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ», διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών, ενώ οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ξεκίνησαν ήδη από το φετινό Φλεβάρη. Στο μεταξύ, χτες, ο Ν. Ξουράφης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε τους εργαζόμενους, ενώ τις προηγούμενες μέρες στο εργοστάσιο πήγε και αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θήβας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γ. Καβάλο, στέλεχος του ΠΑΜΕ και Α. Τουλουμάκο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ επισημαίνει πως «στην κουβέντα που έγινε αναδείχτηκε το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκονται οι εργάτες με τις οικογένειές τους. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, εκτός των άλλων, με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του τηλεφώνου, του νερού και με τις τράπεζες. Κάθε μέρα που περνάει η εξαχρείωση μεγαλώνει. Τα μέλη του ΚΚΕ επισήμαναν ότι αυτή η κατάσταση είναι κομμάτι της σφοδρής επίθεσης του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, επίθεση που υλοποιείται και από την κυβερνητική πολιτική. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή του συσχετισμού στο εργατικό κίνημα υπέρ του ΠΑΜΕ, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας κατά των μονοπωλίων». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΚΟ Θήβας δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό του αγώνα των εργατών. Καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να συμπαρασταθούν έμπρακτα, ώστε η πάλη να στηριχτεί και να βγει έξω από τις πύλες του εργοστασίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ