ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Μειώνει τη μισθολογική δαπάνη

Ανακοίνωσε «πρόγραμμα χρηματοδότησης μακροχρόνιας άδειας», στο φόντο των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο

Αποσπάσματα από τα δύο έγγραφα της τράπεζας
Αποσπάσματα από τα δύο έγγραφα της τράπεζας
Πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας μέχρι και τρία έτη με μειωμένες αποδοχές και αναλόγως μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές ανακοίνωσε ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς και προτρέπει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αυτό, έχοντας τη στήριξη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων (πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ). Εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, παρουσιάζει το πρόγραμμα ως παροχή με κριτήριο δήθεν τις ανάγκες τους, ενώ στην πραγματικότητα αποσκοπεί στη μείωση της δαπάνης για μισθούς, στόχος που εξυπηρετεί και τους γενικότερους σχεδιασμούς στο χώρο των τραπεζών για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Αυτοί οι σχεδιασμοί διαψεύδουν τη διαβεβαίωση που δίνει η Τράπεζα Πειραιώς ότι όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ξαναγυρίσουν και δε θα χάσουν τις δουλειές τους.

Την περασμένη Παρασκευή ο γενικός διευθυντής και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού με επιστολή ενημέρωσαν το σύνολο του προσωπικού ότι η τράπεζα τους καλεί να συμμετάσχουν στο «πρόγραμμα χρηματοδότησης μακροχρόνιας άδειας» και έτσι - ισχυρίζεται - «αγκαλιάζει τις ανάγκες σας (...) σας παρέχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσετε τις προσωπικές σας επιδιώξεις». Σαν σε διαφήμιση, μάλιστα, αναρωτιούνται: «Νιώθετε την ανάγκη να δώσετε περισσότερο χρόνο στα παιδιά σας;» ή «Χρειάζεται να σταθείτε δίπλα στους ηλικιωμένους γονείς σας;» και άλλα, για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα ως δήθεν λύση.

Μόλις έντεκα μέρες πριν η τράπεζα είχε γνωστοποιήσει με άλλο έγγραφό της ότι «στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού των ενεργειών που καταβάλλονται για τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Ομίλου, ανατίθενται καθήκοντα συντονιστή: (α) στον (....), Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης Ομίλου, για όλα τα θέματα που αφορούν στη μείωση των δαπανών προσωπικού (...)». Δηλαδή ο γενικός διευθυντής προσωπικού έντεκα μέρες μετά την ανάληψη του «καθήκοντος» να μειώσει τις δαπάνες προσωπικού ανακοίνωσε το πρόγραμμα χορήγησης μακροχρόνιας άδειας.

Αξιοποιούν τα προβλήματα των εργαζομένων

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η άδεια μπορεί να διαρκεί από ένα έως τρία έτη με τον εργαζόμενο να απαλλάσσεται «πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην εταιρεία». Ακόμα σημειώνεται πως όταν τελειώσει το πρόγραμμα «εξασφαλίζεται η επιστροφή του εργαζόμενου στην ίδια θέση που αυτός κατείχε κατά το χρόνο ενάρξεως του προγράμματος ή εάν υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές στην Τράπεζα σε θέση ισοδύναμη». Με δεδομένους τους γενικότερους σχεδιασμούς στο χώρο των τραπεζών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα επιστρέψει στην εργασία του, πολύ περισσότερο με τους ίδιους όρους. Επίσης, είναι πιθανό η εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων να αποτελεί και όρο για την προώθηση των συγχωνεύσεων. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν σε αυτό να συμβάλουν χωρίς να το θέλουν σε μια εξέλιξη επιβαρυντική για τους ίδιους, καθώς μια συγχώνευση μπορεί να αλλάξει εξ ολοκλήρου το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ακυρώσει τις όποιες δεσμεύσεις είχε αναλάβει η προηγούμενη ιδιοκτησία. Με αυτή την έννοια το πρόγραμμα μπορεί να είναι και ένας «πονηρός» δρόμος για τη μείωση του προσωπικού. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα εμφανίζουν ως εκτιμήσεις στελεχών της τράπεζας ότι αν συμμετάσχει στο πρόγραμμα το 5% των εργαζομένων, θα εξοικονομεί περίπου 20.000.000 ευρώ το χρόνο!

Από την άλλη, προς το δυσμενέστερο θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στην εργασία καθώς το λιγότερο προσωπικό θα αναγκάζεται να εκτελεί μεγαλύτερο όγκο εργασίας.

Ακόμα αναφέρεται ότι «η επιλογή του προγράμματος είναι απολύτως προαιρετική». Πρόκειται για υποκρισία. Σε συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου - και του τραπεζικού - όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι από φόβο μη χάσουν τη θέση τους (ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης) εξαναγκάζονται να υπακούν όχι μόνο στις εντολές, αλλά και στις επιθυμίες της εργοδοσίας, η έννοια της προαίρεσης είναι κατά βάση πλασματική.

Σχετικά με τις αποδοχές, ο εργαζόμενος θα παίρνει το 40% των ετήσιων μεικτών αποδοχών του για το πρώτο και δεύτερο έτος και το 50% για το τρίτο έτος. Ενώ οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν καθώς προβλέπεται ότι θα είναι ανάλογες των μειωμένων αποδοχών. Επόμενο είναι, αν και δεν ξεκαθαρίζεται, μειωμένες να είναι και οι εισφορές των εργαζομένων.

Μιλούν για «θετική παρέμβαση»

Το πρόγραμμα της τράπεζας έσπευσε να στηρίξει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου, η οποία πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ. Στην ανακοίνωση αυτή συγκαλύπτει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Οτι είναι ένα σύστημα που έχοντας ως στόχο την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών συνθλίβει αναγκαστικά τα δικαιώματα και τις ίδιες τις ζωές των εργαζομένων, επιλέγει ακόμα και να αδρανοποιήσει τη βασική παραγωγική δύναμη, τους εργαζόμενους.

Αντιθέτως, θεωρώντας τον καπιταλισμό μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει, χαρακτηρίζει «θετική παρέμβαση» την πρόταση της τράπεζας και τη δική της στήριξη σε αυτή ως στάση «ευθύνης» και «τόλμης»! Να σημειωθεί πως η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, ενώ είχε γίνει γνωστό το πρόγραμμα, έβγαλε ανακοίνωση γι' άλλο θέμα χωρίς να αναφέρει ούτε μια λέξη για το ζήτημα αυτό...

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»
Την επιτυχία της οργανώνουν οι εργαζόμενοι

Κάνουν εξορμήσεις με το κλαδικό τους συνδικάτο

Με 24ωρη απεργία, το Σάββατο 27 του Νοέμβρη, απαντούν στις απολύσεις και στην τρομοκρατία οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της πολυεθνικής «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» στην Αθήνα. Την απόφαση για την απεργία πήρε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μετά από πρότασή του που έγινε ομόφωνα αποδεκτή σε έκτακτη σύσκεψη εργαζομένων στα «Πράκτικερ» και αποτελεί αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων μετά και τις πρόσφατες δύο απολύσεις από το κατάστημα του Ταύρου, που ανέβασαν το συνολικό αριθμό των απολυμένων το 2010 στους 85.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης της απεργίας, χτες, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στα καταστήματα του Ελληνικού και της Μεταμόρφωσης και στις δυο βάρδιες (πρωί και μεσημέρι) από κλιμάκια του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εργαζομένων στα καταστήματα που μπαίνουν μπροστά και δίνουν αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της νέας απεργιακής κινητοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο κατάστημα του Ταύρου πραγματοποίησαν δύο 4ωρες στάσεις εργασίας ενάντια στις απολύσεις.

«Απολύθηκαν 85 εργαζόμενοι γιατί είχαν μειωμένη απόδοση. Λογικό να... είχαν "μειωμένη απόδοση" γιατί για να ανοίξει το κατάστημα στην Κρήτη έπρεπε να προσληφθούν εργαζόμενοι. Οπως στην πορεία θα βρεθούν άλλοι 85 εργαζόμενοι με μειωμένη απόδοση για να ανοίξει τον Γενάρη το νέο κατάστημα στην Ξάνθη. Απαιτείται συσπείρωση, μαζικοποίηση, μόνο τότε θα σώσουμε τα κεφάλια μας. Εμείς τις φτιάξαμε αυτές τις επιχειρήσεις». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε εργαζόμενη στα «Πράκτικερ» και είναι ενδεικτικά της οργής των εργαζομένων, οι οποίοι συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα που δίνει το κλαδικό συνδικάτο παλεύουν για την επιτυχία της απεργίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στον πακιστανικό λαό

Σε αυριανή εκδήλωση θα παραδοθεί η υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε

Με την παρουσία Ελλήνων και Πακιστανών εργατών, σε μια εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) θα γίνει η παράδοση της υλικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τον πληγέντα πακιστανικό λαό. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Μετώπου, «το ΠΑΜΕ εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον πακιστανικό λαό. Συγκέντρωσε γάλα, ζάχαρη, νερό και χρήματα για να σταλούν στους πλημμυροπαθείς του Πακιστάν. Τα χρήματα και τα υλικά θα παραλάβει ο υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πακιστάν ο οποίος έχει προσκληθεί και φιλοξενείται στη χώρα μας από το ΠΑΜΕ». Το θέμα της αυριανής εκδήλωσης είναι: «Η αλληλεγγύη όπλο στα χέρια των εργατών». «Η υλική βοήθεια μπορεί να ανακουφίσει τους πληγέντες δε λύνει όμως τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Γης. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων, ενισχύουμε το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο», τονίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ