ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πιάνουν «μετερίζι» στον κοινό αγώνα!

Οργανωμένη, μαζική, δυναμική και ενωτική λαϊκή πάλη στους δρόμους, για την απόκρουση των χειρότερων που έρχονται, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, πολιτικής

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς

Icon

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς
Λίγες μέρες πριν βγει ο χρόνος και οι μικρομεσαίοι αγρότες - γεωργοί και κτηνοτρόφοι - κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, διαπιστώνουν ότι έγιναν πιο φτωχοί, καθώς το πενιχρό εισόδημά τους υπέστη και νέα, δραστική μείωση.

Στη χρονιά που τελειώνει:

  • Η αγροτική παραγωγή, σε πολλά προϊόντα, μειώθηκε, λόγω των καλλιεργητικών και άλλων περιορισμών που τίθενται από την ΕΕ και εξαιτίας ζημιών από αντίξοες καιρικές συνθήκες, εντομολογικές ασθένειες κι άλλους παράγοντες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βαμβακοκαλλιέργεια όπου, λόγω του πράσινου σκουληκιού και των συνεχών άκαιρων βροχοπτώσεων, η παραγωγική απόδοση θα είναι μειωμένη κατά 40%, κατά μέσον όρο, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κι ενώ οι καταστροφές είναι τεράστιες, η κυβέρνηση και η ΕΕ αρνούνται να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών που ζητούν εξατομίκευση των ζημιών ανά χωράφι και παραγωγό και αποζημίωση στο 100%, από τον ΕΛΓΑ.

  • Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παρέμειναν στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα των προηγούμενων ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις μειώθηκαν κι άλλο, ενώ υπήρξαν και ελάχιστες εξαιρέσεις που ανέβηκαν, όπως, π.χ., στο βαμβάκι που πουλιέται, φέτος, σε υψηλή τιμή, αλλά , λόγω της πολύ μικρότερης παραγωγής, οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πρόκειται να έχουν κανένα όφελος.
  • Οι επιδοτήσεις κόπηκαν με τις χρονιάτικες παρακρατήσεις από την ενιαία ενίσχυση, που αυξάνονται κάθε χρόνο, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν εξισωτικές ενισχύσεις και οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις για αρκετά προϊόντα δίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Με την εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών κόβονται εντελώς οι επιδοτήσεις για 273.000 μικροκαλλιεργητές που χαρακτηρίζονται «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
  • Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε, με τις ανατιμήσεις στα γεωργικά μέσα και εφόδια. Το τελευταίο διάστημα είχαμε αύξηση 20%, κατά μέσον όρο, στην τιμή των λιπασμάτων κι ακόμα μεγαλύτερη στις ζωοτροφές. Αυξήθηκαν, επίσης, οι τιμές στα φυτοφάρμακα και στους σπόρους, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση στο αγροτικό πετρέλαιο και στο αγροτικό ρεύμα.
Και νέα «χαράτσια»

Η νέα χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς τα προαναφερθέντα προβλήματα θα παραμείνουν και θα συνεχιστούν κι επιπλέον οι μικρομεσαίοι αγρότες θα κληθούν, στο όνομα της εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης, να πληρώσουν αδρά για το «κοστούμι που έκοψε στα μέτρα τους» το μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό, πληρώνουν:

  • Την αύξηση κατά 67% στις εισφορές τους στον ΟΓΑ για την υγειονομική περίθαλψη και κατά 34% στον ΕΛΓΑ για την αγροτική ασφάλιση.
  • Το μεγάλο κόστος για την ανανέωση των αδειών των γεωτρήσεων, πιθανόν και για το νερό της άρδευσης, καθώς υπάρχει απόφαση για τοποθέτηση υδρομέτρων στις πομόνες.
  • Τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, από 11% σε 13%, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και σε είδη κατανάλωσης.
  • Τη νέα αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Τη νέα αύξηση στα καύσιμα, μετά την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του πετρελαίου θέρμανσης, που ετοιμάζεται.
  • Τη νέα αύξηση, κατά 14,5% , των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ.
  • Την παρακράτηση 3% από την ενιαία ενίσχυση στους αγρότες που δεν έχουν εξοφλήσει τον ΤΟΕΒ στον οποίο ανήκουν και 1% για την πληρωμή των «αγροτικών συμβούλων».
  • Την ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα, που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ για το καθένα.
  • Το «χαράτσι» της περαίωσης που «πιάνει» όλους τους νέους αγρότες που μπήκαν σε προγράμματα και συνολικά τους γεωργοκτηνοτρόφους με προγράμματα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι, στη νέα χρονιά που θα είναι ακόμα πιο οδυνηρή για τα λαϊκά στρώματα, λιγότεροι μικρομεσαίοι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το ισχνό αγροτικό τους εισόδημα, κάνοντας μεροκάματα και σε άλλες δουλειές, καθώς η ανεργία έχει, ήδη, πεταχθεί στα ύψη και θα ανέβει παραπάνω.

Ολέθρια η νέα ΚΑΠ

Νέα, ολέθρια μέτρα κατά των μικρομεσαίων αγροτών προετοιμάζονται να ληφθούν στο πλαίσιο της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ για την περίοδο 2013 - 2020. Ηδη, η Κομισιόν πρότεινε τρία εναλλακτικά σενάρια αναθεώρησης που, όπως έχει επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ, συμπυκνώνονται στο εξής ένα: Δραστική μείωση των αγροτικών ενισχύσεων, άμεσο, γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, πλήρη κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα:

* Οι αγρότες διαχωρίζονται σε «ενεργούς» που θα επιδοτούνται και σε «ανενεργούς» που δε θα επιδοτούνται, με αποτέλεσμα να κόβονται κι άλλοι από την επιδότηση, μετά από εκείνους που κόβονται με το Μητρώο Αγροτών και το διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη»..

* Οι άμεσες ενισχύσεις μειώνονται δραστικά ανά στρέμμα, δίνονται ισόποσα και αποσυνδεδεμένα από την παραγωγή, δηλαδή, ανεξάρτητα αν καλλιεργείται ή όχι το χωράφι. Κερδισμένος απ' αυτό είναι ο μεγαλοπαραγωγός που έχει μεγάλο κλήρο και χαμένος ο μικροϊδιοκτήτης.

* Καθιερώνεται η «πράσινη ενίσχυση» για όσους εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα (μόνιμα βοσκοτόπια, πράσινη κάλυψη, αμειψισπορά και οικολογική αγρανάπαυση), με αποτέλεσμα να ενισχύονται διάφοροι επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες που έχουν συγκεντρωμένη μεγάλη ιδιοκτησία γης και παραγωγής. Πρόκειται για κίνητρα μη παραγωγής προϊόντων που προορίζονται για διατροφικές και άλλες ανάγκες.

Ο Β. Μπούτας

Σε δήλωσή του στον «Ρ», ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, σημειώνει: «Η μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται "επί ποδός". Στις 15 Δεκέμβρη, τρακτέρ του αγώνα θα βγουν στις πλατείες των πόλεων, στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, για να σηματοδοτηθεί η θέληση και η αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών να μπουν, μαζικά και με ορμή, στον κοινό λαϊκό αγώνα κατά της πολιτικής που λεηλατεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Οι μάχες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που δίνει το συνεπές αγροτικό κίνημα, η ΠΑΣΥ, συνεχίζονται και θα κλιμακωθούν. Να ξέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όλοι όσοι από διάφορες θέσεις και ρόλους, με διάφορους τρόπους στηρίζουν αυτή την πολιτική, ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται ποτέ να υποταχθούμε στη μοίρα του ξεκληρίσματος που μας επιφυλάσσουν. Θα αντιστεκόμαστε, με νύχια και με δόντια και θα περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν».

Η απάντηση στον αγώνα

Μπροστά σ' αυτή τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται, οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να δώσουν απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την οποία στηρίζει η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Και η απάντηση δεν μπορεί παρά να δοθεί στους δρόμους του αγώνα με στόχο την απόκρουση των χειρότερων που έρχονται για τη μικρομεσαία αγροτιά, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εφαρμογής μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα κινείται σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Για την επιτυχία αυτών των αγώνων απαιτείται:

  • Η ενίσχυση των γραμμών της πάλης μέσα από το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, με τη δημιουργία παντού οργανωμένης αντίστασης και αντεπίθεσης και την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης.
  • Η κοινή αγωνιστική δράση των μικρομεσαίων αγροτών και της ΠΑΣΥ με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους και την ΠΑΣΕΒΕ, τους φοιτητές - σπουδαστές και το ΜΑΣ, τις γυναίκες και την ΟΓΕ.

Η μαζική και δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 15 Δεκέμβρη, στα οποία θα συμμετάσχουν και οι αυτοπασχολούμενοι και οι νέοι των σπουδών και οι γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών, θα είναι μια απόδειξη ότι η αγροτιά συνειδητοποιεί πως η άρση και των δικών της αδιεξόδων βρίσκεται στον κοινό, λαϊκό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ