ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ελληνική συμμετοχή στη στρατηγική του ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνη για το λαό

Τα συστήματα «Πάτριοτ», που μοσχοπούλησαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στη χώρα, διατίθενται για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα
Τα συστήματα «Πάτριοτ», που μοσχοπούλησαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στη χώρα, διατίθενται για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

«Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι το ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό εργαλείο, οργανωτής επεμβάσεων και πολέμων, ευθύνεται για το χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Αυτό το αιματοβαμμένο εργαλείο του κεφαλαίου ενισχύεται παραπέρα με το "νέο στρατηγικό δόγμα" για τη δεκαετία 2010 - 2020, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας στις 19 - 20 Νοέμβρη 2010, με τη συμμετοχή και τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης, τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Με αυτό το νέο στρατηγικό δόγμα δυναμώνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, ενισχύεται ο προσανατολισμός των "προληπτικών πολέμων". Κατασκευάζονται απειλές για να δικαιολογούνται στρατιωτικές επεμβάσεις για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών σε όλη την υδρόγειο, αλλά και επεμβάσεις στο εσωτερικό κρατών για τη διατήρηση της εξουσίας του κεφαλαίου. Μέρος αυτής της στρατηγικής των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η λεγόμενη "αντιπυραυλική ασπίδα", που αποσκοπεί στην εξασφάλιση του πλεονεκτήματος του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος". Η ελληνική συμμετοχή στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το πυρηνικό του πρόγραμμα και την "ασπίδα" του τρόμου συνιστά βαθύτερη ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εχθρεύεται τα λαϊκά συμφέροντα, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Σ' αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και τις διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ (στρατηγεία), τον καταμερισμό ρόλων στην "αντιπυραυλική ασπίδα", τις μυστικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, τη λογική της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία στο φόντο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αποστρατικοποίηση των νησιών.

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός για τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και την αποστρατικοποίηση των νησιών, τη συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσουμε τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σημειώνει: «Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα έκανε σαφέστερο το στόχο να καταπνιγεί έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε κίνημα που παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ώστε να θωρακιστεί η εξουσία των μονοπωλίων.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υιοθέτησε χωρίς κανέναν ενδοιασμό το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θεσμοθετεί πια ανοιχτά τον παγκόσμιο ρόλο του χωροφύλακα για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία και τον προληπτικό πόλεμο κατά των λαών και των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων.

Για τη χώρα μας, η επιλογή αυτή έχει επιπλέον σαν συνέπεια την εκχώρηση στο ΝΑΤΟ της διαχείρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, κυρίως στο Αιγαίο και στον επιχειρησιακό έλεγχο σ' αυτό, με αφορμή τις διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η υλοποίηση της "αντιπυραυλικής ασπίδας".

Η ΟΓΕ στην 34χρονη δράση της είχε σταθερή παρουσία στους αντιιμπεριαλιστικούς, αντιΝΑΤΟικούς αγώνες.

Η πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ είναι συστατικό στοιχείο της γενικότερης πάλης ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί το λαό και αυξάνει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Είναι συστατικό στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των στηριγμάτων της».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν και ενισχύουν τη δράση του Κόμματος

Σε ποσοστό 60,78% καλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο της τρίμηνης (Οκτώβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης) Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ, στο όγδοο κατά σειρά κλείσιμο, την περασμένη βδομάδα. Μεταξύ των 10 πρώτων Νομαρχιακών Οργανώσεων βρίσκεται και αυτή της Δράμας έχοντας καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο του 67% του πλάνου της.

Ποσοστό που οφείλεται στην καλή προετοιμασία και το πλατύ θαρρετό «άνοιγμα» στους εργαζόμενους της περιοχής που παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ενισχύουν πρόθυμα το Κόμμα που αταλάντευτα μάχεται για τα δίκια τους. Ανάμεσα στις πρωτοπόρες ΚΟΒ στην πόλη της Δράμας είναι η Εργατική και η ΚΟΒ των ΕΒΕ.

Οπως δηλώνει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας Γιώργος Μήτρου, τα μέλη του Κόμματος, φίλοι και οπαδοί, τα μέλη της ΚΝΕ συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά, με πείσμα και ενθουσιασμό το πλατύ άνοιγμα σε εργαζόμενους και τη νεολαία για την ενίσχυση του Κόμματος που άρχισε από την πρώτη μέρα της τρίμηνης οικονομικής εξόρμησης. «Βοήθησε την οικονομική δουλειά η κατάρτιση ψηφοδελτίων στους τρεις δήμους του νομού και το γεγονός ότι απευθυνθήκαμε σε πολλούς περισσότερους εργαζόμενους, απολυμένους, αγρότες, αυταπασχολούμενους και νέους. Η ανταπόκρισή τους ήταν ενθαρρυντική για να συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη, ήταν μια αναγνώριση της δράσης και της πολιτικής του κόμματος, το οποίο νιώθει ο λαός ότι βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους αγώνες του. Η ανταπόκριση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κόσμος στο νομό μας έχει νιώσει με δραματικό τρόπο τα αντιλαϊκά μέτρα και το μνημόνιο, αφού η ανεργία αυξάνει συνεχώς μέρα τη μέρα, ενώ συνεχίζεται η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και η ερήμωση της υπαίθρου», τονίζει ο Γιώργος Μήτρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου κλεισίματος η ΚΟ Αττικής παραμένει πρώτη με ποσοστό 81,12%, δεύτερη η ΚΟ Αιγαίου με ποσοστό 70,06%, τρίτη η ΚΟ Πειραιά με ποσοστό 69,15%.

Η ΚΝΕ έχει καλύψει το 81,40% του πλάνου της.

Πρώτη Νομαρχιακή Οργάνωση παρέμεινε η Ικαρία με ποσοστό υπερκάλυψης 123,80%! Ο κατάλογος των 10 πρώτων Νομαρχιακών Οργανώσεων συμπληρώνεται από τις παρακάτω: Κως με 95,15%, Λασίθι με 83,40%, Ηράκλειο με 81,50%, Κορινθία με 78,75%, Κυκλάδες με 77,50%, Φωκίδα με 68%, Ημαθία με 67,50%, Δράμα με 67,50%, Χίος με 67%.

Διεκδικήστε τις γερμανικές αποζημιώσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή προς τον υπουργό Εξωτερικών

Να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις γερμανικές αποζημιώσεις και οφειλές προς τη χώρα μας, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

Συγκεκριμένα τονίζεται:

«Οπως επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η ΟΔ Γερμανίας οφείλει στη χώρα μας σε ονομαστικές αξίες του 1938, 7.500 εκατ. ευρώ για το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις εξανάγκασαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν βεβαίως των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία μας υποχρέωσαν.

Αυτά, πέραν των αποζημιώσεων που οφείλουν προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, σε βάρος των κατοίκων της χώρας. Ενώ οφείλουν και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και για την καταστροφή των υποδομών της χώρας από τους βομβαρδισμούς.

Συνολικά οι οφειλές της ΟΔ Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε σημερινή αξία, ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ομως, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, με διάφορες μεθοδεύσεις, κατάφεραν μέχρι τη σύναψη της οριστικής συνθήκης ειρήνης (2 συν 4) που υπεγράφη στη Μόσχα το 1990, να αναβάλουν την εξόφληση του χρέους τους. Από το χρόνο αυτό όμως, με βάση το διεθνές δίκαιο, οι οφειλές αυτές είναι απαιτητές από τη χώρα μας.

Ωστόσο, καμία κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, δεν διεκδίκησε μέχρι σήμερα, 19 χρόνια μετά, τις οφειλές αυτές. Οι ευθύνες όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων είναι δεδομένες, γιατί όχι μόνο δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα, αλλά έβαλαν και εμπόδια στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Με δεδομένο ότι ο κ. πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Κόμματός μας, αν και αναγνωρίζει τόσο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όσο και της επιστροφής του κατοχικού δανείου, δεν δεσμεύεται για την διεκδίκησή τους και συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που απέφευγαν να θέσουν το ζήτημα στη γερμανική κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο καθήκον της και να διεκδικήσει τώρα - άμεσα, τα πλέον των 70 δισ. ευρώ που οφείλει η ΟΔ Γερμανίας στην Ελλάδα και πρώτα από όλα, την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που πήρε η ναζιστική Γερμανία από τη χώρα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ