ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στο δρόμο για να μην περάσουν τα μέτρα

Μήνυμα έντασης της ταξικής πάλης έστειλε η χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της παναττικής στάσης εργασίας

Στιγμιότυπο από την χτεσινή πορεία
Στιγμιότυπο από την χτεσινή πορεία
Την αντίθεσή τους στην άγρια αντεργατική επίθεση που συνεχίζει να χτυπά και να καταργεί δικαιώματα και κατακτήσεις, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ, το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργάνωσε στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της χτεσινής παναττικής στάσης εργασίας.

Η χτεσινή συγκέντρωση ήταν μέρος της μάχης που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη ώστε κάθε εργαζόμενος, κάθε άνεργος να δηλώσει μαζικό «παρών» σε αυτή την ταξική αναμέτρηση. Της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας, στην Πειραιώς. Οι απεργοί με συνθήματα και πανό διαδήλωσαν στη βάρβαρη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που τη στηρίζουν και προσπαθούν να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις, να σπείρουν τη μοιρολατρία και την υποταγή.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας έκανε ομιλία ο Απ. Βλασίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστής στην ΕΘΕΛ. «Σήμερα, είπε, διατρανώσαμε την αντίθεσή μας στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της τρόικας. Ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη 24ωρη απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Μέσα από συσκέψεις, μέσα από περιοδείες σε όλους τους εργασιακούς χώρους να διατρανώσουμε ότι αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Οι απολύσεις, η εξαθλίωση δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει να δώσουμε αυτό το μήνυμα με την ταξική πάλη των εργαζομένων, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που βάζουν πλάτη για να περάσει ο ανταγωνισμός. Σήμερα, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, καταργούν τους μισθούς. Πρέπει να πάρουν απάντηση. Οι ΔΕΚΟ δεν είναι για ξεπούλημα. Ο,τι κοινωνικό υπάρχει χτίστηκε με αίμα. Δεν πρέπει να χαρίσουμε τίποτα. Ούτε το δημόσιο τομέα, ούτε την Παιδεία, ούτε την Υγεία. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας. Ολοι στο δρόμο να μην περάσουν αυτά τα μέτρα».

Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πακιστάν, Azam Syed Zia Ullah, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να παραλάβει την υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε από το ΠΑΜΕ εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον πακιστανικό λαό.


ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς μπροστά στην απεργία

Σε βήμα για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη μετέτρεψαν τη χτεσινή 3ωρη στάση εργασίας τα ταξικά συνδικάτα «οργώνοντας» τους χώρους δουλειάς ανοίγοντας συζητήσεις με τους εργαζόμενους.

Μια τέτοια δραστηριότητα ανέπτυξαν η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων που οργάνωσαν συζητήσεις στα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου, όπως η SOFTEX, η ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ και μια σειρά από εκτυπωτικές επιχειρήσεις. Μέσα από τις συζητήσεις και τις συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι στον κλάδο ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο ανάμεσα στα άλλα τονίζεται η ανάγκη «να βάλουμε εμπόδια και να ματαιώσουμε αντεργατικά μέτρα και νόμους, να μην περάσουν στη ζωή. Διεκδικούμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, σε ανυπακοή, απειθαρχία, ρήξη και ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, ανοίγοντας την άλλη προοπτική».

Ανάλογη πρωτοβουλία πήραν και τα στελέχη της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών στην Αττική. Από το πρωί, περιόδευσαν σε δεκάδες χώρους εργασίας, προχώρησαν σε μαζικές συσκέψεις και συνελεύσεις. Με εξορμήσεις στα περισσότερα εργοστάσια της Αττικής (ΓΙΩΤΗΣ, CRETA FARM, TASTY, ΦΑΓΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ, ΝΟΥΝΟΥ, ΜΕΒΓΑΛ, ΗΛΙΟΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ), οι ταξικές δυνάμεις συζήτησαν με τους εργάτες για την εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα, σε έναν κλάδο με υψηλή κερδοφορία, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης. Ταυτόχρονα προχώρησαν σε συσκέψεις με εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια της ΕΒΓΑ, στη ΝΟΥΝΟΥ και στην COCA - COLA, όπου στην τελευταία, η εργοδοσία έχει κάνει δεκάδες απολύσεις.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Στη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας, στελέχη του συζήτησαν με τους εργαζόμενους σε εργοτάξιο στη Βουλιαγμένη. Οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την εργασία και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου τους να συζητήσουν για τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και την ανάγκη να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης. Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής προχώρησαν σε εξορμήσεις και συζητήσεις στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως είναι η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, η ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ και ο ΦΕΙΔΑΣ. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», έκανε εξορμήσεις στη μεταλλουργική επιχείρηση ΓΕΜΚΟ, καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην πρόθεση της εργοδοσίας να επιβάλλει την 6ωρη εργασία. Αντίστοιχα, ομιλίες, συζητήσεις και ενημέρωση των εργαζομένων έγινε και στα εργοστάσια του ΜΑΛΤΕΖΟΥ και στην ΕΑΣ Υμηττού.

Να σπάσει το κλίμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας και να προχωρήσει αποφασιστικά η οργάνωση των εργαζομένων, είχαν σαν στόχο οι παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, όπως στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, στη ΝΙVΕΑ, στο εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ στην Ανθούσα, στη ΛΑΒΙΦΑΡΜ. Από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου με εξορμήσεις και συζητήσεις «άνθρωπο τον άνθρωπο», καλούσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην στάση εργασίας, αλλά και να οργανωθούν για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Εργαζόμενοι ανέδειξαν την ανάγκη να γίνουν συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις για τη συμμετοχή στην απεργία, αλλά και για τα προβλήματα του κλάδου, όπως είναι οι απολύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Επόμενο αγωνιστικό βήμα στις 15 Δεκέμβρη

Συνδικαλιστές από το Συνδικάτο συζητούν με τους εργαζόμενους κατά τη στάση εργασίας
Συνδικαλιστές από το Συνδικάτο συζητούν με τους εργαζόμενους κατά τη στάση εργασίας
Περιοδείες και συζητήσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου πραγματοποίησαν χτες οι δυνάμεις του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής στο πλαίσιο της 3ωρης στάσης εργασίας. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι βρέθηκαν σε: «Χίλτον», «Λίδρα Μάριοτ», «Μετροπόλιταν», «Ολύμπικ Ρουαγιάλ», «Νοβοτέλ» και αλλού και συζήτησαν με τους εργαζόμενους την αναγκαιότητα να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους. Kάθε ξενοδοχείο να γίνει και ένας πυρήνας αντίστασης και από κοινού οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό με τους άλλους κλάδους, μαζί με τους συμμάχους της εργατικής τάξης, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, τις γυναίκες, να βάλουν φρένο στην επίθεση και να ανοίξουν το δρόμο της ανάπτυξης υπέρ των συμφερόντων του λαού. Πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους εργαζόμενους στον κλάδο αποτελεί η πανεργατική απεργία στις 15 του Δεκέμβρη, η προετοιμασία της οποίας πρέπει να γίνει υπόθεσή τους.

Ενδεικτικό της προσπάθειας και της δουλειάς που κάνουν οι ταξικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία αποτελεί η περίπτωση του ξενοδοχείου «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» όπου οι εργαζόμενοι καθολικά πραγματοποίησαν χτες για πρώτη φορά στάση εργασίας και συγκέντρωση μέσα στο ξενοδοχείο. Για πάνω από δυο ώρες οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκπροσώπους του κλαδικού συνδικάτου συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυριότερο τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών, κατάσταση που ισχύει τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Οπως και οι ίδιοι ομολόγησαν η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο και πρέπει πλέον να πάρουν αγωνιστικά την υπόθεση στα χέρια τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση έδωσαν στην εργοδοσία τελευταία ημερομηνία για την εξόφληση δεδουλευμένων την 14η Δεκέμβρη, ενώ ανανέωσαν το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τους στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη.

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι μέσα στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ» για το ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του ξενοδοχείου, καθώς ο εργοδότης, επικαλούμενος το μεγάλο ύψος του μισθώματος, έχει ανακοινώσει το κλείσιμο της επιχείρησης στις 15 του Δεκέμβρη. Αποφάσισαν την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας (10πμ - 1μμ) την ερχόμενη Τρίτη, 30 Νοέμβρη και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και το επόμενο αγωνιστικό τους βήμα θα είναι η συμμετοχή τους στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ