ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στη δίωξη συναδέλφου τους

Στάση εργασίας έχει κηρύξει για τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ

Τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Θ. Τσέλιο, για τη συνέχιση της δίωξης του εκπαιδευτικού, στελέχους του ΠΑΜΕ Θ. Μούτου, γιατί αντέδρασε στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας όπου διδάσκει, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του η τοπική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Ο Θ. Μούτος καλείται σε απολογία μεθαύριο Δευτέρα, στις 11 το πρωί από το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από την αναφορά της διευθύντριας του σχολείου Β. Κάκλα - του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων - με την οποία ζήτησε τη δίωξή του επειδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των συναδέλφων του. Την ώρα της απολογίας του, οι εκπαιδευτικοί του νομού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ. Να σημειώσουμε ότι στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, την πρόταση για στάση εργασίας καταψήφισε η ΠΑΣΚ, στηρίζοντας ουσιαστικά τη δίωξη του εκπαιδευτικού.

Υπενθυμίζουμε ότι σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, τον περασμένο Μάη, με την παρουσία του σχολικού συμβούλου Γ. Δονδοντσάκη, με θέμα την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, ο Θ. Μούτος αντέδρασε για τις μειωτικές, προσβλητικές και απαράδεκτες για τον κλάδο θέσεις του και στη συνέχεια η διευθύντρια υπέβαλε την αναφορά στην οποία τον κατηγορεί ότι παρέβη την υπαλληλική νομοθεσία και την παιδαγωγική και εκπαιδευτική ηθική και δεοντολογία.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει ότι «σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ και με πρόσχημα την οικονομική κρίση ισοπεδώνει και ανατρέπει τα πάντα (βιοτικό επίπεδο, Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις), εντείνονται ταυτόχρονα οι επιθέσεις σε βάρος συνδικαλιστών, με σκοπό να φιμώσουν τις ελεύθερες και ανυπότακτες φωνές. Οσοι δεν ευθυγραμμίζονται ή δεν πειθαρχούν με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι ένοχοι και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα έχουν καθήκον την παραδειγματική τιμωρία τους».

«Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δηλώνει κατηγορηματικά ότι η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν και καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση», τονίζει η Γραμματεία, απαιτώντας την απόσυρση της δίωξης του εκπαιδευτικού.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ενημέρωση για εκπαιδευτικά ζητήματα

Ενημέρωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με το υπουργείο Παιδείας

Συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, είχε, χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ για μια σειρά ζητήματα των εκπαιδευτικών. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση - ενημέρωση για τη συνάντηση σημειώνει:

«Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η συνάντηση, η υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου προσπάθησε ν' αρπάξει στην κυριολεξία το ΔΣ της ΟΛΜΕ "απ' τα μούτρα", ανακοινώνοντας ότι εντός βδομάδας θα δημοσιευθεί κείμενο διαβούλευσης για το "μέντορα".

Δεδουλευμένα. Το κράτος της στάσης πληρωμών χρωστάει στους εκπαιδευτικούς πάνω από 8 εκατ. ευρώ (δεδουλευμένα επιμορφωτών - επιμορφούμενων στα ΠΕΚ από το 2007 έως το 2010, δεδουλευμένα στους αναπληρωτές των ΕΣΠΑ Ειδικής Αγωγής, υπερωρίες μονίμων του 2010, δεδουλευμένα στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς - βαθμολογητές στα εξεταστικά κέντρα το 2010, οδοιπορικά στους επιμορφούμενους των ΠΕΚ). Μόνο τα δεδουλευμένα στους συντονιστές - καταχωρητές της ΠΔΣ είναι 6 εκατ. ευρώ. Συνολικά το κράτος χρωστάει 14 εκατομμύρια ευρώ δεδουλευμένα στους εκπαιδευτικούς!

Με παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, απαίτησε άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "έρχονται γιορτές και οι συνάδελφοι πρέπει να κάνουν Χριστούγεννα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα των δεδουλευμένων στην ΠΔΣ με νομοθετική ρύθμιση που την καθυστερεί πάνω από ένα χρόνο"».

Να σημειώσουμε ότι η υπουργός δεσμεύτηκε πως τα δεδουλευμένα θα δοθούν μέχρι τις 15 Δεκέμβρη. Για τα υπόλοιπα θέματα της συνάντησης η Γραμματεία του ΠΑΜΕ ενημερώνει:

«"Αθλητικά Σχολεία" - ΤΑΔ. Πρόκειται για 260 Σχολεία σε όλη τη χώρα, για 1.000 Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης και για 11.000 παιδιά που φοιτούν σε αυτά. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο κλείσιμο των ΤΑΔ. Η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά: "Εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη μετακίνηση των μαθητών, το πρόβλημα θα λυθεί. Εφόσον δε δοθούν, αδυνατούμε να δώσουμε λύση". Η κ. υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το βάρος της μετακίνησης των μαθητών να μετακυληθεί στους γονείς, ενδεχόμενο για το οποίο είναι σφόδρα αντίθετη η ΑΣΓΜΕ.

Μουσικά Σχολεία - Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου. Η κ. υφυπουργός τόνισε ότι τα Μουσικά Σχολεία κοστίζουν. Οσο για το πρόβλημα που εμφανίστηκε στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου όπου "σπάει" ένα ωράριο ενός αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου (ΑΜΩ-12 ώρες) σε τρεις ωρομίσθιους από τέσσερις ώρες ο καθένας (!) δεσμεύτηκε να στείλει εγκύκλιο όπου δε θα σπάει το ωράριο ενός ΑΜΩ, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μάθημα με το ίδιο μουσικό όργανο.

Εισαγωγική Επιμόρφωση. Η υφυπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί στο αίτημα να γίνουν τα ΠΕΚ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή σε παρέμβαση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, όταν της επισήμανε ότι "η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού (νόμος 3848/2010) κατά απαράδεκτο τρόπο αποτελούν αντικείμενο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα ΠΕΚ και ότι πρόκειται για κυβερνητική προπαγάνδα", η κ. Χριστοφιλοπούλου στην κυριολεξία έγινε "πυρ και μανία", λέγοντας ότι "οι εκπαιδευτικοί είναι υπάλληλοι του κράτους και οφείλουν να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους". Με το βούρδουλα και απ' το αυτί και στο δάσκαλο, λοιπόν!

Για τη διάθεση εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας στην Πρωτοβάθμια. Η υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα στείλει διευκρινιστική - συμπληρωματική εγκύκλιο στην αρχική εγκύκλιο για τη διάθεση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το ωράριο που είχαν στη Δευτεροβάθμια θα έχουν και στην Πρωτοβάθμια".

Για την αναλογία 5 προς 1 στο Δημόσιο. Η υφυπουργός διευκρίνισε με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι το "φεύγουν πέντε στο Δημόσιο έρχεται ένας" θα ισχύσει και στην εκπαίδευση. Για τα βιβλία των Αγγλικών που ακόμα λείπουν από τα Σχολεία και που αναγκάζουν τα παιδιά να τα πληρώσουν, δήλωσε ότι δεν ήταν ...προετοιμασμένη για το συγκεκριμένο θέμα να απαντήσει».

Η Πανελλαδική Γραμματεία απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και σημειώνει: «Συνάδελφε-συναδέλφισσα Τα λόγια είναι περιττά. Αυτό είναι το "νέο σχολείο", το "καινοτόμο" και κατά τ' άλλα "ανοιχτό στην κοινωνία". Απόρριψέ τους! Συσπείρωση με το ΠΑΜΕ της δουλειάς και της μόρφωσης».

ΛΑΡΙΣΑ
Αγώνας για να μην επιβληθούν νέα χαράτσια

Συνέντευξη Τύπου των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα προβλήματα των σχολείων

Μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας παρουσιάζονται στα σχολεία της Λάρισας, λόγω των δραστικών περικοπών στην Παιδεία. Σε πολλά απ' αυτά, υπάρχει κίνδυνος διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, καθώς οι λογαριασμοί στη ΔΕΗ, στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλίας, στον ΟΤΕ είναι απλήρωτοι, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις ακόμα και σε γραφική ύλη, είδη καθαριότητας κ.ά.

Να σημειωθεί ότι φέτος η επιχορήγηση στο Δήμο Λαρισαίων για τα σχολεία μειώθηκε κατά 43% σε σχέση με πέρυσι.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο της Λάρισας, Γ. Λαμπρούλης, Λίτσα Ούντρια και Β. Ζωγράφος, τονίστηκε ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία φανερώνουν ξεκάθαρα πού οδηγούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου την Παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Την οδηγούν στην υποβάθμιση, στη συρρίκνωση και στον εξαναγκασμό των γονέων να πληρώνουν για τα σχολεία με τα παιδιά τους να παίρνουν υποβαθμισμένη, στοιχειώδη μόρφωση.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Λαμπρούλης: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" προεκλογικά επισήμανε στους δημότες πως τα χειρότερα είναι μπροστά και πως νέα βάρη θα τους περιμένουν στην εκπαίδευση αυτή τη φορά πρωτόγνωρα.

Οι κ. Τζανακούλης και Σάπκας υπόσχονταν και έταζαν τα πάντα αρκεί να βρεθούν στην καρέκλα του δημάρχου. Δε μίλησαν με τη γλώσσα της αλήθειας στους δημότες. Προσπάθησαν δημαγωγώντας να τους υφαρπάξουν την ψήφο, κρύβοντας τη ζοφερή εικόνα που έρχεται. Δεσμεύθηκαν πως δε θα επιβαρύνουν τα ήδη επιβαρυμένα εισοδήματα των δημοτών. Ηδη οι δημότες πληρώνουν στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στον Αθλητικό Οργανισμό, στο Ωδείο, στο μπαλέτο κ.λπ.

Πριν περάσουν δέκα μέρες από τις εκλογές η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας διαπιστώνει μόνο τα αδιέξοδα, διά στόματος προέδρου.

Εμείς ως "Λαϊκή Συσπείρωση" έγκαιρα είπαμε την αλήθεια στους δημότες. Από τη θέση που μας έταξαν με την ψήφο τους, θα αγωνιστούμε, θα οργανώσουμε την πάλη με τους συλλόγους γονέων και τα ταξικά συνδικάτα για να μην επιβάλει νέα χαράτσια η δημοτική αρχή, με αφορμή όσα προβλέπει ο "Καλλικράτης" τον οποίο υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κρύβοντας τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα».

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτούν γυμναστές

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν οι μαθητές του Αθλητικού Γυμνασίου Λάρισας διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις γυμναστών, που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν πολλά μαθήματα. Ζητούν να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις για την κάλυψη των κενών, προειδοποιώντας ότι, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ