ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Οργανώνουν το συλλαλητήριο της 1ης Δεκέμβρη

Μαθητές και φοιτητές με εξορμήσεις δίνουν τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου την 1η Δεκέμβρη, ώστε να ακουστεί ένα δυνατό «όχι» στο «μνημόνιο» της Παιδείας

Από την προηγούμενη δυναμική κινητοποίηση του ΜΑΣ στις 24 Νοέμβρη
Από την προηγούμενη δυναμική κινητοποίηση του ΜΑΣ στις 24 Νοέμβρη
Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές προετοιμάζουν το συλλαλητήριό τους την 1η Δεκέμβρη, 11.30 π.μ. στην Ομόνοια. Μετά το κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), για το συλλαλητήριο, τα μαθητικά συμβούλια και τοπικά συντονιστικά των μαθητών συνεδριάζουν και οργανώνουν την κινητοποίηση και οι Επιτροπές Αγώνα καλούν φοιτητές και σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους.

Το ΣΑΣΑ έχει προγραμματίσει συνέλευση για σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα λογιστών (πλ. Κάνιγγος) για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου. Παράλληλα, το ΣΑΣΑ διοργανώνει εξορμήσεις σήμερα και αύριο το πρωί σε μεγάλα φροντιστήρια της Αθήνας. Αποφάσεις συμμετοχής στη συνέλευση του ΣΑΣΑ και στο συλλαλητήριο έχουν πάρει μέχρι στιγμής από την Αθήνα τα 15μελή συμβούλια των εξής σχολείων: 4ο Πετρούπολης, 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, Πειραματικό Αγίων Αναργύρων, 2ο Λύκειο Παπάγου, 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, 1ο Λύκειο Αργυρούπολης, ΕΠΑΛ Ηλιούπολης, 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας, 3ο και 13ο Λύκεια Περιστερίου.

Κάλεσμα για συμμετοχή των μαθητών του Πειραιά στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια, την Τετάρτη 1η Δεκέμβρη έχει βγάλει και η γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, ενώ αντίστοιχα καλέσματα για κινητοποιήσεις την ίδια μέρα έχουν οι γραμματείες των Συντονιστικών σε: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Πάτρα, Σπάρτη, Ηράκλειο Κρήτης και Μυτιλήνη.

Επίσης στην Κεφαλονιά προγραμματίζεται συγκέντρωση των μαθητών την 1η Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου και η ΕΛΜΕ του νησιού έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας εκείνη την ημέρα, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Συνεχίζουν τις εξορμήσεις οι Επιτροπές Αγώνα

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ, τη Δευτέρα, θα κάνουν εξορμήσεις στα σχολεία και θα έχουν συναντήσεις με 15μελη, καλώντας σε κοινή οργάνωση του αγώνα, ενάντια στο «μνημόνιο» της Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει τα σχέδια για το σχολείο της «αγοράς» και το Πανεπιστήμιο ΑΕ με ταξικά φίλτρα. Οι Επιτροπές Αγώνα, τις προηγούμενες μέρες, έκαναν δεκάδες εξορμήσεις σε σχολεία, γειτονιές, εργοστάσια, πολυκαταστήματα, εταιρείες κ.α. και ενημέρωσαν για τα σχέδια της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τονίζοντας πως χρειάζεται κοινός αγώνας απέναντι στη συνολική επίθεση.

Ανάμεσα στις πολλές εξορμήσεις που έγιναν ήταν και αυτή στα «Hondos», στην Ιπποκράτους, όπου φοιτητές από Επιτροπές Αγώνα πολλών σχολών (ΝΟΠΕ, ΕΜΜΕ, Τούρκικων Σπουδών) δήλωσαν: «Ταξικά τα μέτρα, ταξική και η πάλη - πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη», όπως έγραφε το πανό τους. Οι φοιτητές ενημέρωναν για τα μέτρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση όποιον περνούσε έξω απ' το πολυκατάστημα. Στη συνέχεια μίλησαν με τους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος, καλώντας τους σε κοινό αγώνα. Στην εξόρμηση αποτυπώθηκε η πραγματικότητα: Η οργή των εργαζομένων για τα μέτρα που πλήττουν τη ζωή τους, αλλά και η εργοδοτική τρομοκρατία («καλά τα λέτε, αλλά εδώ έχει τόσες κάμερες», «μας βλέπει η προϊσταμένη» κ.ά). Μαζί με τους φοιτητές ήταν και εκπρόσωποι του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, που ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τα δικαιώματά τους και τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΕ ΜΕΝΙΔΙ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙ
Πρωτιές του ΠΑΜΕ με αύξηση δυνάμεων

Σε πρώτη δύναμη και μάλιστα με σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστά αναδείχτηκαν, για μια ακόμα φορά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις εκλογές για τη νέα διοίκηση του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», ο οποίος περιλαμβάνει τις περιοχές Μενιδίου και χωριών Βορειοανατολικής Αττικής. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) μόλις για τρεις ψήφους δεν κατάφερε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του συλλόγου. Ειδικότερα, η ΕΣΑΚ έλαβε 422 ψήφους και 46,78% (από 334 και 37,4% που είχε στις προηγούμενες εκλογές) διατηρώντας τις 3 έδρες που είχε. Η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις Παρεμβάσεις έλαβε 266 ψήφους και 29,49% (από 239 και 26,7%) και διατήρησε τις 2 έδρες. Η ΔΑΚΕ έλαβε 93 ψήφους και 10,31% (από 134 και 15%) ενώ η ΠΑΣΚ έλαβε 121 ψήφους και 13,4% (από 187 και 20,9%) και διατήρησαν και οι δύο τη μία έδρα που είχαν.

Στο Χαϊδάρι

Επίσης, και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαϊδαρίου εμπιστεύτηκαν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις εκλογές για το ΔΣ και τις ανέδειξαν στην πρώτη θέση. Το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, που στηρίζει το ΠΑΜΕ, έλαβε 123 ψήφους (από 74 την προηγούμενη φορά) και θα έχει 4 έδρες (από 3) στο ΔΣ. Η ΠΑΣΚ από 86 ψήφους έπεσε στις 54 ψήφους και 2 έδρες (από 3). Η ΔΑΚΕ έλαβε 32 ψήφους (από 40) και διατηρεί τη μία έδρα που είχε. Ψήφισαν 236 εκπαιδευτικοί και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 209.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Σε κινητοποίηση και συμβολική κατάληψη του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Κρήτης στο Ηράκλειο, προχώρησαν χθες το πρωί οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους, διαμαρτυρόμενοι για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της προηγούμενης της ΝΔ, που έχει εγκαταλείψει τα σχολεία ειδικής αγωγής. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης. Το σχολείο συστεγάζεται με το ΕΕΕΕΚ, σε κτίριο που θεωρείται ακατάλληλο για την λειτουργία ειδικού σχολείου, σε λυόμενες και παλιές αίθουσες, που επιπλέον δεν είναι καν αρκετές. Εδώ και τρία χρόνια εκκρεμεί αίτημα των γονιών για τοποθέτηση τριών λυόμενων αιθουσών. Λόγω των προβλημάτων, από την αρχή της σχολικής χρονιάς το σχολείο υπολειτουργεί. Συγκεκριμένα υπολείπονται 100 ώρες διδακτικές για να συμπληρωθεί το πρόγραμμα και να κυλήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης κενά υπάρχουν και σε εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα απαιτείται άμεσα η πρόσληψη έξι εκπαιδευτικών, ενώ και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό είναι ελλιπές.

*** Σύσκεψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών του ΕΣΠΑ και ωρομισθίων, διοργανώνει η Επιτροπή Ωρομίσθιων και Αναπληρωτών Αθήνας, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στα Γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5. Στην πλατεία της Μητρόπολης Αθηνών, πίσω απ' το Ιερό).

*** Την Κυριακή 5 Δεκέμβρη πραγματοποιείται η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής Ο «Βύρων», στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του συλλόγου (ΕΚΑ Γ' Σεπτεμβρίου 48β, Αθήνα). Στη συνέλευση θα συζητηθεί ο απολογισμός και προγραμματισμός δράσης και η προετοιμασία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη με το ΠΑΜΕ. Επίσης θα γίνει ενημέρωση από εκπρόσωπο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε σχολές

Εκδήλωση με θέμα: «Στην όξυνση της επίθεσης απαντάμε με οργάνωση και πάλη για την ανατροπή - η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΟ Σπουδάζουσας Κέρκυρας της ΚΝΕ την Παρασκευή 3/12 στις 6 μ.μ. στο Ιστορικό, με ομιλήτρια την Φωτεινή Τσώλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Με το ίδιο θέμα προγραμματίζεται εκδήλωση και στα Γιάννενα, την Τετάρτη 8/12 στις 12 το μεσημέρι στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου, με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Δράσεις στις σχολές Υγείας

Η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ παίρνουν πρωτοβουλία συζήτησης με φοιτητές και εργαζόμενους στις Σχολές Υγείας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία. Τη Δευτέρα και Τρίτη θα γίνουν περιοδείες σε Ιατρική, Νοσηλευτική, Οδοντιατρική και τμήματα της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας.

Την Πέμπτη 2 Δεκέμβρη, στις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν δύο κεντρικές συγκεντρώσεις, για το ίδιο θέμα, στην Ιατρική και στις Σχολές Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ