ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους

Εκδρομή - προσκύνημα σε ιστορικούς τόπους και σταθμούς, στην ιστορία του λαϊκού κινήματος και της ταξικής πάλης, διοργανώνει την Κυριακή 28 Νοέμβρη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Οι νεολαίοι θα κάνουν πρώτη στάση στην «Καλύβα του Στεφανή», όπου ο Αρης Βελουχιώτης, με εντολή του ΚΚΕ, πρωτοξεκίνησε τ' αντάρτικο στη Ρούμελη. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούν τα Μάρμαρα Σπερχειάδας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο «αετός της Ρούμελης», Καπετάν Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου). «Ξεναγός» σ' αυτό το οδοιπορικό, ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Ωρα αναχώρησης 9.30 π.μ. από τα Γραφεία της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ

Αίτημα άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση έξω από το «Τζάμπο» Αγρινίου

Νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της αγωνιστικής πολιτικής δράσης των κομμουνιστών βουλευτών αφού στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Κατσιρώδη έγγραφο με το οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη για το αδίκημα «της παράνομης βίας».

Η υπόθεση αφορά τη συμμετοχή του Ν. Μωραΐτη σε αγωνιστική κινητοποίηση έξω από το κατάστημα «ΤΖΑΜΠΟ» Αγρινίου, κατά της απόλυσης συνδικαλιστή εργαζόμενου το Φλεβάρη του 2009.

Το προκλητικό στη συγκεκριμένη περίπτωση που δείχνει ότι υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για την ποινικοποίηση της αγωνιστικής δράσης των κομμουνιστών βουλευτών (έχουν προηγηθεί και άλλες διώξεις για συμμετοχή σε αγώνες) είναι ότι ζητείται η άρση της ασυλίας του Ν. Μωραΐτη «για παράνομη βία», ενώ από πουθενά δεν προκύπτει η συγκεκριμένη κατηγορία και μάλιστα ο αρμόδιος εισαγγελέας Αγρινίου είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο και δεν άσκησε καμία ποινική δίωξη!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο διευθυντής του καταστήματος Θ. Κατσικαλούδης, που έκανε τη μήνυση, στην κατάθεσή του αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης «δεν αναγνώρισα κάποιο πρόσωπο και επίσης δεν γνωρίζω αν ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης».

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός είναι ο αστυνομικός Κ. Αφαλωνιάτης, ο οποίος πήγε με εντολή της υπηρεσίας του στο χώρο της κινητοποίησης. Στην κατάθεσή του αναφέρει ότι «δεν διαπιστώσαμε να παρεμποδίζεται η ελεύθερη είσοδος - έξοδος των πελατών από την εταιρεία "ΤΖΑΜΠΟ". Κανένας πελάτης δεν μας έκανε παράπονα, καθώς ούτε είδαμε κάποιον να προσπαθεί να εισέλθει ή να εξέλθει και να μην του το επιτρέπουν οι εκεί συγκεντρωμένοι. Αυτό που είδαμε εμείς ήταν 20 περίπου άτομα να κρατούν πανό, να λένε συνθήματα εργατικού περιεχομένου και να διανέμουν φυλλάδια. Δεν εξύβρισαν και δεν βιαιοπράγησαν με κανέναν όσο χρονικό διάστημα παρευρισκόμασταν στον ισόγειο χώρο του οικήματος. Από το σημείο αποχωρήσαμε την 13.25, αφού πρώτα αποχώρησαν ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα οι διαμαρτυρόμενοι».

Και ενώ αρχικά ο εισαγγελέας Αγρινίου είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο και δεν άσκησε ποινική δίωξη, στη συνέχεια ανασύρθηκε η υπόθεση και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την έστειλε στη Βουλή, κάτι που δείχνει ότι το θέμα της ποινικοποίησης της αγωνιστικής πολιτικής δράσης των κομμουνιστών βουλευτών έχει αρκετό βάθος και συγκεκριμένη στόχευση.

Μέτωπο στους τρομονόμους

Την εφαρμογή του τρομονόμου, με αφορμή την δίκη ανήλικων μαθητών στη Λάρισα, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

«Η εφαρμογή από την κυβέρνηση των διατάξεων του ευρωτρομονόμου και στη χώρα μας, που επιχειρείται με αφορμή τους συλληφθέντες 11 ανήλικους μαθητές που δικάζονται για κακούργημα με βάση τα επεισόδια που έγιναν το Δεκέμβρη του 2008 στη Λάρισα, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα». Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» - οι Γ. Μπαλασούλης, Αγ. Τριγάζης, Θ. Βάιος, Βάσω Καραπάνου - σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στη Λάρισα, με αφορμή τη δίκη των 11 νεαρών που γίνεται στις 9 Δεκέμβρη στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων.

Και πρόσθεσαν: «Στόχος τους δεν είναι η καταστολή του εγκλήματος και της τρομοκρατίας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της. Ο πραγματικός στόχος αυτών των επιλογών είναι να πληγεί το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων για τα δικαιώματά του, για να καθορίζει ο ίδιος τη ζωή και το μέλλον του».

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην επιχείρηση των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου να διαμορφώσουν ένα όλο και πιο αυταρχικό και ασφυκτικό κλοιό γύρω από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να υπογραμμίσουν: «Με αφορμή την προβοκατόρικη δράση διάφορων ύποπτων κύκλων, τη σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα αύξηση της εγκληματικότητας, προωθείται το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας που προβλέπει τη συγκέντρωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της κρατικής ασφάλειας και της "αντιτρομοκρατικής", με πραγματικό στόχο το ίδιο το λαϊκό κίνημα».

Τονίζοντας ότι «απέναντι σ' αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να βγουν πιο δυναμωμένα - να βγάλουν συμπεράσματα για τα κόμματα που έχουν ψηφίσει αυτούς τους νόμους», επισήμαναν:

  • Να μη δικαστούν με τις διατάξεις του τρομονόμου οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της Λάρισας το Δεκέμβρη του 2008. Να καταργηθεί ο τρομονόμος.
  • Απαιτούμε να καταργηθούν τα μέτρα κρατικής καταστολής και αστυνομοκρατίας που διαχρονικά παίρνουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με το αβαντάρισμα του ΛΑ.Ο.Σ., με στόχο τις διαδηλώσεις, όπως: Κάμερες, διείσδυση μυστικών αστυνομικών, χρήση χημικών, σφαιρών καουτσούκ, αντλιών νερού και αστυνομικών σκύλων, προληπτικές συλλήψεις, αθρόες δακτυλοσκοπήσεις, δημιουργία τράπεζας DNA. Προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν απέναντί τους σε μέτρα περιορισμού του δικαιώματος της διαδήλωσης. Θα μας βρουν απέναντί τους στις προβοκατόρικες ενέργειες που αποσκοπούν να ταυτίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα με πρακτικές ξένες και εχθρικές με τις παραδόσεις, το ήθος και την προοπτική του, όπως είναι οι κουκουλοφόροι και οι διάφοροι κατασταλτικοί μηχανισμοί που έχουν στήσει για να πνίξουν το λαϊκό εργατικό κίνημα.
  • Αποκαλύπτουμε και αντιπαλεύουμε το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, την αναμόρφωση της κρατικής ασφάλειας και της ΕΥΠ, την πάσης φύσεως (δίκυκλη, εποχούμενη, πεζή) αστυνομοκρατία, γιατί στόχος τους είναι ο εχθρός - λαός. Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη και απομόνωση από το λαό των μέτρων λαϊκής εξοικείωσης και συμμετοχής στην αστυνόμευση και το χαφιεδισμό (Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, Αστυνόμος της Γειτονιάς, Μνημόνια Συνεργασίας που απευθύνονται στη Νεολαία κλπ.).
  • Δεν πειθαρχούμε ούτε υποτασσόμαστε στη «νομιμότητα» των νέων και παλιών ελληνικών και ευρωενωσιακών τρομονόμων, στις τρομοσυμφωνίες με τις ΗΠΑ, τις απόπειρες ποινικοποίησης της ριζοσπαστικοποίησης και της ταξικής πάλης.

Η καλύτερη απάντηση του λαού της πόλης μας είναι η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη που διοργανώνουν από κοινού ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευθύνονται για τα χάλια της αμυντικής βιομηχανίας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να μπει τέρμα στην απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που ευνοεί τους ανταγωνιστές - επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και τους σχεδιασμούς της ΕΕ, ενώ βαθαίνει την εξάρτηση της χώρας, απαίτησε χθες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατά την διάρκεια συζήτησης Ερώτησης του ΚΚΕ, στη Βουλή.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την υποβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ανέφερε πως «η αμυντική βιομηχανία του ευρύτερου δημόσιου τομέα παρουσίασε, λόγω ευθύνης όλων μας, σημαντικά δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα για πάρα πολλά χρόνια. Κατέγραψε υψηλά χρέη». Πρόσθεσε ότι υφίσταται το «πρόβλημα του ελλείμματος εργατικού δυναμικού, εργατοτεχνικού δυναμικού, υψηλής εμπειρίας και τεχνογνωσίας, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, με τις μετατάξεις».

«Για τα χάλια της αμυντικής βιομηχανίας έχετε εσείς και η Νέα Δημοκρατία την ευθύνη και όχι οι εργαζόμενοι» τόνισε ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και συνέχισε επισημαίνοντας πως «με αυτήν την αντίληψη που λέτε περί κρατικοδίαιτης δε συμφωνούμε. Σας λέω ότι παρότι η πλειοψηφία στα συνδικαλιστικά όργανα δεν ήταν κοντά στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια είχαν τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις, είχαν στηρίξει τη θέση μας για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας και την πάλεψαν με όσες δυνάμεις είχαν». Ειδικά για την ΕΑΒ, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες προσλήψεις καταγγέλλοντας ότι σήμερα «υπάρχουν εργολαβίες και πέρα από το καθεστώς της "γαλέρας" και το τι γίνεται με τις εργολαβίες, υπάρχει και θέμα της ποιότητας της δουλειάς που γίνεται συνολικά. Δεν μπορεί αυτή η λογική των εργολαβιών να καλύψει τις ανάγκες της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας». Οσον αφορά την ΠΥΡΚΑΛ θύμισε ότι «στην ΠΥΡΚΑΛ περίμεναν τόσα χρόνια να πάρουν τα βλήματα των Leopards και τελικά τα παρήγγειλαν στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Από την απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας, είπε ο Θ. Παφίλης, «ωφελούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, επιχειρηματικά συμφέροντα», ενώ «έχει να κάνει με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει στόχο να δημιουργήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία». Τέλος, κατέθεσε την πρόταση του ΚΚΕ για το ότι «χρειάζεται ενιαίος φορέας Πολεμικής Βιομηχανίας, που θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές ανάγκες της χώρας σε αυτό τον τομέα».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συγκέντρωση - συζήτηση για τις τοπικές εκλογές

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σήμερα Σάββατο, σε συγκέντρωση στο κινηματοθέατρο «Φώσκολος» στη Ζάκυνθο, στις 7.30 μ.μ., με θέμα τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ