ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Επαναστατικός Κομματικός Τύπος
  • «Η ΕΑΜική Αντίσταση και ο ΔΣΕ στην περιοχή Σερρών» Βαγγέλης Κοστούδης
  • «Ρήξη και ενσωμάτωση»Αναστάσης Γκίκας
  • Η τρίτη Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ
Επιμένουν... θεατρικά

«Κυρία Κούλα»
«Κυρία Κούλα»
Στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14 Πλάκα), ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Κυρία Κούλα» του Μένη Κουμανταρέα, σε διασκευή Ακη Δήμου και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα του Μένη Κουμανταρέα, η «κυρία Κούλα» μεταφέρεται στη σκηνή για να αφηγηθεί τον άδοξο έρωτα μιας ώριμης μεσοαστής για έναν κατά πολύ νεότερό της φοιτητή. Η ιστορία του ονείρου μιας γυναίκας, που διεκδικεί απ' τη ζωή μια τελευταία αγάπη κατάδική της, ένα βλέμμα που να τη σκεπάζει ολόκληρη. Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Γιώργος Φριντζήλας, Ειρήνη Ιγγλέση.

  • Στο θέατρο «Αργώ» παρουσιάζεται το έργο «Η γαμήλια ψευδαίσθηση» του Ερίκ Ασσούς, σε μετάφραση Θωμά Βούλγαρη, σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη, σκηνικά - κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη. Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Σακαλίδης. Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής. Παίζουν: Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Αιμιλία Υψηλάντη, Γιάννης Ζαβραδινός.

Στο «Χυτήριο» ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Tromopolis... αιώνες τώρα» των Βαγγέλη Νάση - Νίκου Ιωαννίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Μια παράσταση που χρησιμοποιεί σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, για να σατιρίσει τα πιο αυθεντικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά και καταστάσεις. Παίζουν: Γιώργος Χρυσοστόμου, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Μένη Κωνσταντινίδου, Νίκος Ιωαννίδης, Αννα Αθανασιάδη, Βαγγέλης Νάσης, Γρηγόρης Ποιμενίδης. Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη. Κουστούμια: Μαρία Καραπούλιου. Κίνηση - Χορογραφία: Αννα Αθανασιάδη. Video: Μάνος Αρβανιτάκης - Νίκος Δημητριάδης. Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Χρυσοστόμου. Μέσα από κωμικά και σατιρικά κείμενα μεταφερόμαστε στην Αθήνα του μέλλοντος. Σε ένα μέλλον που μπορούμε όχι απλώς να φανταστούμε, αλλά και να παρατηρήσουμε, εκτυλίσσεται μια σειρά από χιουμοριστικά επεισόδια που «πατούν» στο σήμερα, για να σχολιάσουν το αύριο, και αντίστροφα.

  • Το άπαιχτο έργο του Copi «Η νύχτα της Κυρίας Λουσιέν» παρουσιάζεται στο θέατρο «Πρόβα», κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από την ομάδα «ΠΡΟΒΑroomΕ;» στο πλαίσιο της χρονιάς σύγχρονου ευρωπαϊκού θεάτρου. Ο Copi έγινε γνωστός στην Ελλάδα για τα έργα «Μια ανώφελη επίσκεψη», «Σκρατς» και το «Ψυγείο». Το θέατρο του Copi χαστουκίζει τον καθωσπρεπισμό, την υποκρισία και την αποστεωμένη ηθική. Το ύφος του παραπέμπει στο σουρεαλισμό, το θέατρο του παραλόγου και την αισθητική των comics των οποίων υπήρξε δημιουργός. Mετάφραση: Νεκτάριος Γεώργιος Κωνσταντινίδης. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσόγκας. Παίζουν: Ράνια Παπαδάκου, Γιάννης Μοσχίδης, Δημήτρης Παπαδάτος, Κοραλία Τσόγκα, Πολυξένη Καρακατσάνη. Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 15 ευρώ με ποτό που μπορείτε να απολαμβάνετε κατά τη διάρκεια της παράστασης.
  • Το «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη άνοιξε ξανά τις «πύλες» του παρουσιάζοντας για δεύτερη χρονιά και για ενάμιση μήνα μόνο, την παράσταση «Η Ούλρικε Μάινχοφ Δεν Πέθανε» του Γερμανού συγγραφέα Ντίτριχ Γκάμπριελ και ποίηση Κ. Γώγου, Μ. Ξενουδάκη και Εντ. Αλ. Πόε. Η μουσική παίζει συμβολικό ρόλο και δένει αρμονικά με το κείμενο της παράστασης (Τζίμυ Χέντριξ, Τζάνις Τσόπλιν, Μ. Τζάκσον, Τάιγκερ Λίλυς, Μπλακ Σάμπαθ). «Η επιλογή των μουσικών κομματιών» εξηγεί η Μαρία Ξενουδάκη - «είναι από τα πιο χαρακτηριστικά hard rock τραγούδια τους, τα οποία εγώ θεωρώ ως κραυγές βοήθειας στην επίθεση που δέχονται αυτοί οι αληθινοί καλλιτέχνες από τον κοινωνικό περίγυρο και την άρχουσα τάξη». Στη συνέχεια, το «Αντιθέατρο» θα παρουσιάσει τον «Ξένο» του Αλμπέρ Καμύ, σε θεατρική διασκευή Γιώργου Λιβανού.
  • «Η θεία Βιβή» της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου παρουσιάζεται στο νέο θέατρο «Γκαρσονιέρα». Μία γκαρσονιέρα στην Κυψέλη, μία θεία κατάσκοπος της Intelligence service στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα θεραπευτήριο της αύρας στην Αυστρία συνθέτουν μία αλληγορία για την αληθινή ζωή και τη μίμηση, την πραγματικότητα και το θέατρο, τη μνήμη και τις μαύρες τρύπες της ιστορίας, την ιδιοκτησία και την απώλεια. Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου. Εγκατάσταση στο χώρο - κουστούμι: Χριστίνα Παπαγεωργίου. Παίζει: Σταματίνα Παπαμιχάλη. Συμμετέχει: η κυρία Lela Gruber.
μια ΕΚΘΕΣΗ

Εγκαινιάζεται στις 30/11 στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), έκθεση ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Ισακίδη. Αφήνοντας για λίγο τα μεγάλων διαστάσεων τοπία της ακουαρέλας, η δημιουργός γυρίζει σ' ένα γνώριμο για εκείνη υλικό, το λάδι. Η παιδική της ηλικία ξαναζωντανεύει με πρωταγωνιστές, στα μεγάλων διαστάσεων έργα της, τα παιδιά της. Οι σκηνές είναι από την καθημερινή ζωή των παιδιών: Η ώρα που διαβάζουν το παραμύθι της καληνύχτας, που στολίζουν ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο, που παίζουν με τα παιχνίδια τους, ή ακόμα που χαζεύουν το χάρτη ο οποίος είναι κρεμασμένος στο δωμάτιό τους. Εντονα χρώματα, λεπτομερής ανάλυση και πυκνό σχέδιο χαρακτηρίζουν την παρουσιαζόμενη δουλειά. Διάρκεια έως 31/12.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Κραχ - bax» είναι ο τίτλος του μουσικοθεατρικού «αποτρεπτικού» προγράμματος για «κερδοσκόπους, κεφαλαιοκράτες, κουμπάρους, διαπλεκόμενους και λοιπές οικονομικές δυνάμεις» που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα (9.30 μ.μ.), στο μπαρ «Κόμης» - Μπυραρία (Λαζαράτου 20, Πατήσια, τηλ. 210.2112135). Κείμενα - Θεατρική Επιμέλεια: Ελένη Γερασιμίδου. Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Θεοδωράκογλου. Εμφανίζονται: Ελένη Γερασιμίδου, Βασίλης Θεοδωράκογλου, Αλεξάνδρα Μπότη, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου και Χριστίνα Τζάκσον.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά ξεκινά τη Δευτέρα (29/11, 9μ.μ.), στο Θέατρο «Κάππα» (Κυψέλης 2, 210-8831.068) τις μουσικές παραστάσεις της, με τίτλο «Στην άκρη ενός φιλιού», μια μουσική αναδρομή - διαδρομή μέσα από τις χώρες, γλώσσες και κουλτούρες που βίωσε. Δέκα χρόνια μετά την έκδοση του ομώνυμου άλμπουμ της - δισκογραφική περιπλάνηση στις μουσικές του κόσμου, «ταξιδεύει» από τον ρώσικο ρομαντισμό, στα ελληνικά «αρώματα» και από το αργεντίνικο πάθος στον αισθησιακό κόσμο της Ιβηρικής χερσονήσου. Στο «ταξίδι» της πλαισιώνεται από τρεις σπουδαίους σολίστες μουσικούς, τους Θοδωρή Οικονόμου (επιμέλεια, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας), Κώστα Ράπτη (ακορντεόν) και Μιχάλη Πορφύρη (βιολοντσέλο). Θ' ακολουθήσουν τρεις ακόμη εμφανίσεις της, στον ίδιο χώρο, στις 5, 12 και 20 Δεκέμβρη.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την τελευταία του εμφάνιση στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 2103474074) πραγματοποιεί σήμερα (10.30μμ.) ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης. Συνοδευόμενος από την Σοφία Γεωργαντζή παρουσιάζει ένα τρίωρο πρόγραμμα με τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του.

  • Αφιερωμένη στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι η μουσική παράσταση που παρουσιάζουν ο Σπύρος Κουρκουνάκης και ο Γιάννης Σαμπάς, και αυτή τη Δευτέρα (9μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 210 3217810). Υπέροχες λαϊκές δημιουργίες σε στίχους της τραγουδούν οι Κώστας Μάντζιος, Γεωργία Γρηγοριάδου και Μαρία Κανελλοπούλου.
  • Η Αρλέτα και ο Λάκης Παπαδόπουλος συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, κάθε Τρίτη (9.30μμ), στο «Σταυρό του Νότου». Μαζί τους, αυτή την Τρίτη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
  • Ο συνθέτης και στιχουργός Γιώργος Ανδρέου ξεκινά (30/11) τις εμφανίσεις του στο «Ρυθμό stage» (Μ. Αντύπα 38, Ηλιούπολη, 210 9750060), όπου κάθε Τρίτη θα μοιράζεται τη σκηνή με άλλους ομότεχνούς του. Πρώτη καλεσμένη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου (30/11 και 7/12). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια του, αλλά και απρόβλεπτες διασκευές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ