ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο τραπέζι τα κυριαρχικά δικαιώματα

Αποκαλυπτικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για όσα έχουν δρομολογηθεί

Η επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων του «Ρ», ότι οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα/Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και διεξάγονται μέσα σ' ένα περιβάλλον απαξίωσης και εγκατάλειψης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Ανατ. Μεσογείου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, έρχεται από άκρως απόρρητο έγγραφο της 1ης Νοέμβρη 2010, της Δ1 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, βασικά αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή».

Το εν λόγω έγγραφο, με τίτλο «Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», έχει αποδέκτη τον Α' γενικό διευθυντή και κοινοποιείται στο γραφείο του υπουργού Δ. Δρούτσα και περιλαμβάνει επί της ουσίας συμπεράσματα για τη βάση και την πορεία των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

Οπως προκύπτει από τα αναγραφόμενα, η όλη διαπραγμάτευση διεξάγεται στη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και στη βάση της τουρκικής θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών» με ενεργό την απειλή περί «κάζους μπέλι» (casus belli, αιτία πολέμου) αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ειδικότερα:

Η τουρκική πλευρά απαιτεί η διαπραγμάτευση να είναι ξεχωριστή για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Ανατ. Μεσογείου και ειδικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου, ενώ εκφράζεται η αντίθεση των συντακτών της έκθεσης σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επισημαίνεται ο κίνδυνος, σε περίπτωση παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της υπόθεσης του Καστελόριζου, να υπάρχει αποσπασματική αντιμετώπιση, στη βάση της αρχής της «αναλογικότητας», δηλαδή αναλογία μεταξύ του μήκους των ακτών και της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Καστελόριζου και Τουρκίας.

Γίνονται σοβαρές επισημάνσεις που αφορούν στην «αμέλεια» της ελληνικής πλευράς για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης από αρνητικό σημείο για την ελληνική πλευρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά από το 1974 και μετά, που ξεκίνησαν οι τουρκικές διεκδικήσεις, δεν έχει εκδηλωθεί καμία πρωτοβουλία διεθνούς κατοχύρωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δηλαδή, δεν έχουν κατατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς χάρτες με τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Δεν έχουν οριστεί «ευθείες γραμμές βάσης», με βάση τις οποίες κλείνουν οι κόλποι και από αυτή τη γραμμή αρχίζουν να μετράνε τα χωρικά ύδατα και η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Για την ελληνική νομοθεσία, όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ισχύει ακόμα το νομικό πλαίσιο που όριζε η Σύμβαση της Γενεύης του 1958, που καθορίζει ως κριτήριο τα 200 μέτρα βάθος και δεν έχει γίνει καμία κίνηση εφαρμογής της εν ισχύι Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που ορίζει ως κριτήριο οριοθέτησης την αρχή της «μέσης απόστασης» και κατοχυρώνονται πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς αναγνωρίζεται δικαίωμα υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ σε όλα τα νησιά εκτός από τους ακατοίκητους βράχους. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε επικαλεστεί τη Σύμβαση του 1958, παραβλέποντας σκόπιμα την ισχύουσα Σύμβαση του 1982, κηρύσσοντας έτσι ως «γκρίζα ζώνη» το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που το βάθος της θάλασσας είναι πάνω από 200 μέτρα.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ»
Διαχρονικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αναδεικνύει το πόρισμα που κατέθεσε χτες η Β. Νικολαϊδου, εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με τη διερεύνηση του σκανδάλου με τα «δομημένα ομόλογα».

Το πόρισμα της Εξεταστικής παραδίδεται σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και για τη συγκεκριμένη υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε η Επιτροπή η Β. Νικολαΐδου προτείνει:

«Για το συγκεκριμένο σκάνδαλο των "δομημένων ομολόγων" φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία χρησιμοποίησε τα ομόλογα αυτά για τη "μείωση" του κόστους δανεισμού σε βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων σε αυτά και ιδιαίτερα ο κατά την επίμαχη χρονική περίοδο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας και ο τότε υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, ενώ περαιτέρω υφίσταται η ανάγκη σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής (σ.σ. "προανακριτικής") για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών».

Στο πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ αναφέρεται ότι η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής περιορίστηκε μόνο στο ζήτημα των «δομημένων ομολόγων» της περιόδου 2004-2007 και «με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έμεινε εκτός έρευνας το μεγάλο σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών που για δεκαετίες διαπράττεται σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Αρχικά με τη χαμηλότερη δέσμευση των καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος που με πρόσχημα την ανάπτυξη κατά κύριο λόγο χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Στη συνέχεια με τους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την τοποθέτησή τους στο χρηματιστήριο και σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως είναι τα "δομημένα ομόλογα" που είναι ένα διαχρονικό διαρκές έγκλημα που δεν παραγράφεται στη συνείδηση του λαού.

Αυτό το πλαίσιο διαμόρφωσε και το έδαφος για να διαπραχθεί το σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα τις απώλειες στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στα "δομημένα ομόλογα".

Επομένως, τονίζεται, έχουν βαρύτατες διαχρονικές ευθύνες και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Από κοινού και τα δύο κόμματα όχι μόνο συνδιαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο που έδωσε τη δυνατότητα αφαίμαξης των αποθεματικών, αλλά περαιτέρω καταψήφισαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ΚΚΕ, αναφέρεται στο πόρισμα, από την αρχή είχε υποστηρίξει την ανάγκη διερεύνησης του σκανδάλου των «δομημένων ομολόγων» χωρίς να τρέφει αυταπάτες για την πραγματική πρόσθεση των εκπροσώπων των δυνάμεων του δικομματισμού να προχωρήσουν στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ουσιαστική αμφισβήτηση του πυρήνα της πολιτικής που με συνέπεια υπηρετούν διαχρονικά και εκδηλώνεται στην προκειμένη περίπτωση με τη στενή σύμφυση παραγόντων του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού κεφαλαίου με το Ελληνικό Δημόσιο, επικαθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική δανεισμού του κράτους. Σήμερα, τονίζεται, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη αυτή θέση επιβεβαιώνεται πλήρως».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Στο πόρισμα της Β. Νικολαΐδου γίνεται αναφορά στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων την οποία από κοινού καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η πρόταση κινείται στους παρακάτω άξονες:

-- Επιστροφή όλων των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι σήμερα.

-- Κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

-- Αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με την τοποθέτησή τους μόνο σε τίτλους του δημοσίου, με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και με επιτόκιο το ύψος του ανώτατου επιτοκίου δανεισμού του δημοσίου, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.

-- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και για όσους εργάζονται στα βαριά και ανθυγιεινά στα 55 και τα 50 αντίστοιχα. Πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ένσημα. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες ασφάλισης.

-- Σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν την συνταξιοδότηση. Κατώτερος μισθός τα 1.400 Ευρώ και κατώτερη σύνταξη τα 1.120 Ευρώ.

-- Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, με προοπτική απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές.

-- Απαλλαγή των εργαζομένων από την εισφορά για τον κλάδο υγείας και πρόνοιας.

Τα άλλα κόμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ποινικές ευθύνες στους Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη τους οποίους παραπέμπει σε «προανακριτική επιτροπή» και πολιτικές ευθύνες στους Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μεϊμαράκη. Ο ΛΑ.Ο.Σ. εκτιμά ότι οι όποιες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών έχουν παραγραφεί, αλλά εντοπίζει «αναπάντητα ερωτήματα» για τον Π. Δούκα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ποινικές ευθύνες σε Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη και πολιτικές στους Γ. Αλογοσκούφη, Β. Μεϊμαράκη, Α. Παληγούρα και Σ. Χατζηγάκη.

Οπως είναι γνωστό, η ΝΔ έχει αποχωρήσει από την Εξεταστική εδώ και καιρό, κάνοντας λόγο για προειλημμένες αποφάσεις με σκοπό τη «συκοφάντηση, τη σπίλωση και την παραπληροφόρηση όπως έγινε στην υπόθεση Βατοπεδίου». Εκτιμά δε ότι από καμία μαρτυρία και κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα ήταν σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Το πόρισμα της Εξεταστικής θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και για τη συγκρότηση «προανακριτικής επιτροπής» γίνεται μυστική ψηφοφορία και χρειάζεται να συμφωνήσει η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό για ΝΑΤΟ - Αιγαίο

Το όλο θέμα της ελληνικής συμμετοχής στη στρατηγική και τον καταμερισμό του ΝΑΤΟ, των κινδύνων για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι το αντικείμενο Επίκαιρης Ερώτησης προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο πρωθυπουργός ερωτάται για τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τη συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση αναμένεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ