ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΙΝΥΑΕ
Στη λογική του οικονομικού κόστους η προστασία των εργατών

Χορηγοί του συνεδρίου μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι

Το καπιταλιστικό κέρδος αποκλείει την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων
Το καπιταλιστικό κέρδος αποκλείει την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων
Στη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» κινήθηκαν οι χτεσινές εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) με θέμα «Η πρόληψη συμφέρει όλους», που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο ΥΑΕ (ΕΛΙΝΥΑΕ). Το συνέδριο έγινε με την υποστήριξη των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Υγείας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της ΓΣΕΕ, και με χορηγούς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ΑΓΕΤ Ηρακλής, «Coca Cola», «Ελληνικά Πετρέλαια», «Ιnteramerican», ΤΙΤΑΝ, «Τσιμέντα Χάλυψ», «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά», ΔΕΗ, ΟΛΠ κ.ά.

Οι τοποθετήσεις διαπνέονταν από την αντίληψη ότι ο εργαζόμενος αποτελεί κόστος. Στη λογική αυτή, ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, Γ. Δραπανιώτης, είπε ότι «το κόστος της πρόληψης είναι μικρότερο από το κόστος του εργατικού ατυχήματος ή της επαγγελματικής ασθένειας», ότι η πρόληψη ανεβάζει την παραγωγικότητα της εργασίας, συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, οπότε οι πόροι για την πρόληψη «πρέπει να θεωρούνται παραγωγικές επενδύσεις». Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου σημείωσε πως η «απουσία από τη δουλειά λόγω ατυχήματος ή μια μόνιμη αναπηρία έχουν επιπτώσεις στην υπόλοιπη κοινωνία και σε οικονομικό επίπεδο» και ο Στ. Ανέστης, αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ, τόνισε σχετικά με τα ΒΑΕ πως «δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιδόματα αλλά ίδιες συνθήκες ΥΑΕ με την Ευρώπη».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην ΕΕ των 27 κάθε χρόνο σκοτώνονται κατά μέσο όρο 5.500 εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς, 6,9 εκατ. είχαν ένα εργατικό ατύχημα τους τελευταίους 12 μήνες και 23 εκατ. απέκτησαν κάποια επαγγελματική ασθένεια, στην πλειοψηφία τους μυοσκελετική. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν ως «παρακώλυση της οικονομικής ανάπτυξης», λέγοντας πως το κόστος ενός ατυχήματος ή της κακής υγείας λόγω των συνθηκών εργασίας απορροφά το 2,6% - 3,8% του ΑΕΠ.

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επιφέρουν και νέους τύπους επαγγελματικών ασθενειών. Οπως αναφέρθηκε, 40 εκατ. εργαζόμενοι στην ΕΕ πάσχουν από εργασιακό άγχος. Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι εμφανίζονται ολοένα πιο έντονοι στους ανέργους, οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες, καρδιαγγειακά νοσήματα και έλκος. Κυριότερες αιτίες εμφάνισης επαγγελματικού στρες είναι το εργασιακό περιβάλλον, που γίνεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, η ανασφάλεια, ο φόρτος και ο ρυθμός εργασίας, η αλληλεπίδραση της επαγγελματικής ζωής με την προσωπική.

Εκμετάλλευση και προστασία των εργαζομένων δε συμβιβάζονται

Η Ασφάλεια και η Υγεία στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας, όπου κίνητρο και σκοπός της παραγωγής είναι το κέρδος. Ακόμη κι όταν μια επιχείρηση εξασφαλίζει κάποια στοιχειώδη μέτρα, επειδή αυτό βοηθάει στη φήμη της και στην παραγωγικότητα της εργασίας, αυτά πάντα θα ισχύουν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας. Η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, δηλαδή οι βασικές αιτίες που στοιχίζουν τη ζωή και επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων, δεν μπορούν να εξαλειφθούν στο καπιταλιστικό σύστημα.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα αιτήματα του ταξικού εργατικού κινήματος, όπως: Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και δημιουργία αποκλειστικά κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Γιατρών Εργασίας, νοσηλευτών κ.ά., ενταγμένου στο ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Σύστημα Υγείας. Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Ουσιαστική διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα κ.ά. Αιτήματα που εντάσσονται στην πάλη για τη μόνη προοπτική που διασφαλίζει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων: Να επιβάλουν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής, ώστε να υποταχθεί η παραγωγική διαδικασία στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΕΡΚΑΤ
Απαιτούν πληρωμή δεδουλευμένων και καμία απόλυση

Συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία «ΕΡΚΑΤ» στο έργο κατασκευής του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί μετά την πρόκληση της εργοδοσίας αντί να πληρώσει τα δεδουλευμένα 3,5 μηνών να ανακοινώσει ότι τους απολύει. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται συνεχώς το ταξικό τους Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας αλλά και το ΠΑΜΕ Μεσογείων και η Επιτροπή Εργαζομένων Κορωπίου. Οπως και τα περίπου τρία τελευταία χρόνια που η εργοδοσία σταθερά ακολουθούσε την ίδια τακτική με μη καταβολή δεδουλευμένων αλλά και απολύσεις που ανατράπηκαν από την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα.

Σε δήλωσή του, στο «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τασούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που βρέθηκε στο χώρο τόνισε: «Η εταιρεία ΕΡΚΑΤ η οποία έχει και συμμετοχή στην ιδιοκτησία του νοσοκομείου θέλει να ολοκληρώσει το έργο με φτηνούς και απλήρωτους εργάτες και στη συνέχεια να πουλάει πανάκριβες υπηρεσίες υγείας. Αυτά τα οφέλη εξασφαλίζει στους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτό το μέλλον επιφυλάσσει στις εργατικές οικογένειες. Γι' αυτό χρειάζεται συνολική σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου μέσα από καθημερινό αγώνα».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας και στις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν, αύριο, Τετάρτη, 1η Δεκέμβρη, στις 9.30 το πρωί καλεί τους συνταξιούχους η Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΚΣΔΥ). Παράλληλα, καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή στην πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στις 7 του Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 15 του Δεκέμβρη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ: Σε συγκέντρωση στα γραφεία της, σήμερα στις 10 το πρωί καλεί τους συνταξιούχους η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ Αθήνας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συμμετοχής των συνταξιούχων στην Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στις 7 του Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

ΧΥΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Στο δρόμο πάνω από 100 συμβασιούχοι

Στο δρόμο πετιούνται πάνω από εκατό συμβασιούχοι έργου που απασχολούνται από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), από δύο μέχρι και πέντε χρόνια στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στα Ανω Λιόσια. Ηδη έχουν απολυθεί οι περισσότεροι και αυτές τις μέρες λήγουν και οι τελευταίες συμβάσεις. Οι απολύσεις μειώνουν δραστικά το προσωπικό στον ΕΣΔΚΝΑ δημιουργώντας προβλήματα και στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις πρότειναν στο Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΣΚΔΝΑ την άμεση πραγματοποίηση στάσεων εργασίας και απεργίας, την κατάληψη της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και του ΕΣΚΔΝΑ για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Την πρόταση απέρριψε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στη διοίκηση του Συλλόγου. Ταυτόχρονα, φαίνεται να προωθείται πρόταση από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για παράταση των συμβάσεων. Αυτή η πρόταση διαιωνίζει το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων και δε διασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ανάλογη είναι και η πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος προτείνει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δύο ετών πριν προχωρήσουν οι δήμοι σε απολύσεις.

Χτες έγινε συνάντηση ανάμεσα σε διοίκηση και εργαζόμενους του ΕΣΔΚΝΑ με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Ηλ. Λιακόπουλο, ο οποίος τους μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης για 24ωρη λειτουργία του ΧΥΤΑ ώστε να μαζευτούν οι 40.000 τόνοι απορριμμάτων. Η δε διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ ζήτησε να προσληφθούν 28 χειριστές και εργάτες με δίμηνη σύμβαση για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Εμπαίζει «πουλώντας» ελεημοσύνη

Η κυβέρνηση, αφού με την πολιτική της εξωθεί όλο και περισσότερους συνταξιούχους και εργαζόμενους στην απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια, ήρθε χτες και ...τίμησε την ημέρα κατά της φτώχειας. Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη κατά την ομιλία της στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο, με θέμα «Μαζί ενάντια στη φτώχεια: πολιτικές για την καταπολέμησή της και ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών», για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Τι μας είπε το υπουργείο; Οτι θα δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ...έκτακτο βοήθημα. Αφού, δηλαδή, πετσόκοψε τις συντάξεις, τώρα έρχεται και δίνει ...βοηθήματα! Επιπλέον, ως «μέτρο» για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ανέφερε την ...επιδότηση που θα δίνει στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εργοδότες για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας! Δηλαδή, με αφορμή τη φτώχεια, «σπρώχνει» ζεστό χρήμα στις τσέπες του κεφαλαίου. Και σαν τελευταίο μέτρο ανέφερε την περιβόητη «κοινωνική οικονομία» - η κυβέρνηση την είχε παρουσιάσει από το καλοκαίρι - και αφορά στην είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου σε τομείς όπως της Υγείας και της Πρόνοιας.

Στην ουσία, κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν τη δήθεν «αντιμετώπιση» του ολοένα αυξανόμενου προβλήματος της φτώχειας, αφενός προωθώντας παραπέρα τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και αφετέρου συγκαλύπτοντας ορισμένα ακραία φαινόμενα, πουλώντας στην ουσία ελεημοσύνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ