ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
«Δεν πληρώνουμε την κρίση τους»
  • Μαχητικό συλλαλητήριο χτες, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας
  • Επόμενος σταθμός η πανεργατική απεργία 15 Δεκέμβρη μαζί με το ΠΑΜΕ

Μαθητές και φοιτητές - σπουδαστές έστειλαν, χτες, κοινό μήνυμα αντίστασης στο «μνημόνιο» της Παιδείας και στο μνημόνιο διαρκείας. Εδωσαν μια ακόμα δυναμική απάντηση για την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Παιδείας (νέος νόμο - πλαίσιο για το «πανεπιστήμιο ΑΕ», προώθηση του σχολείου της αγοράς, περικοπές κονδυλίων), αλλά και γενικότερα στα βάρβαρα μέτρα που πλήττουν τις οικογένειές τους. Δεν έμειναν, όμως, σε ένα «στεγνό» όχι, αλλά απαίτησαν δημόσια δωρεάν Παιδεία και την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Μαθητές και σπουδαστές, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, όπου έγιναν ομιλίες, και έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή, μέσω της οδού Σταδίου. Το πανό του ΜΑΣ, στην κεφαλή της πορείας, έδινε το στίγμα: «Να καταργηθεί το μνημόνιο διαρκείας, να μην περάσει το μνημόνιο της Παιδείας. Δράση - οργάνωση - συμμαχία για την ανατροπή». Στη συνέχεια, ακολουθούσαν τα πανό των Επιτροπών Αγώνα απ' τις σχολές της Αθήνας. Τα συνθήματα ήταν και μηνύματα πάλης: «Ανάγκη του λαού η δωρεάν Παιδεία, έξω απ' τις σχολές η κάθε εταιρεία», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».

Μετά το μπλοκ των φοιτητών ακολουθούσαν οι μαθητές, δίνοντας το δικό τους παλμό στην πορεία: «Ούτε ευρώ για τη μόρφωσή μας», έγραφε το πανό του ΣΑΣΑ, «απαντώντας» στην εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Παιδείας, το σχολείο της αγοράς που προωθείται, τις περικοπές από τον προϋπολογισμό, τις πετσοκομμένες χρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών, την παραπαιδεία.

Χαρακτηριστική ήταν η «εικόνα» λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση: Μαθητές κατέφθαναν, συνεχώς, συγκροτημένα από διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου «γεμάτοι» ζωντάνια και μαχητικότητα. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των μαθητών από σχολεία του Πειραιά, οι οποίοι «αποτύπωσαν» στο πανό τους την αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες: «Μάθημα οι αγώνες των ναυτεργατών. Μαθητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». Στάση εργασίας είχε κηρύξει για χτες η ΕΛΜΕ Πειραιά. Σε όλη την πορεία οι μαθητές, με τα πανό και τα συνθήματά τους, απαιτούσαν: «Θέλουμε βιβλία - καθηγητές - σχολεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Δώστε λεφτά για την παιδεία, πάρτε από τις τράπεζες και δώστε στα σχολεία», «Εξω απ' τα σχολεία οι πολυεθνικές». Μαζί τους και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τα άλλα τοπικά συντονιστικά και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχουν ήδη ορίσει επόμενο αγωνιστικό σταθμό τους τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη στο πλευρό του ΠΑΜΕ. Στο μεταξύ, το ΣΑΣΑ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και απευθύνει κάλεσμα για ξεσηκωμό στους μαθητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή κινητοποίηση προκλητική ήταν η παρουσία της αστυνομίας. Επιπλέον, στα σχολεία ξετυλίχτηκε το γνωστό σκηνικό με απειλές και απουσίες από πλευράς των διευθυντών απέναντι στους μαθητές που ήθελαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Μάλιστα, υπήρξε και περίπτωση διευθυντή που, προκειμένου να εμποδίσει τη συμμετοχή, αξίωνε από τους μαθητές να φέρουν βεβαίωση από τους γονείς ότι τα παιδιά τους θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση...

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά»!

Διαδηλώσεις και άλλες δράσεις σε 27 ακόμα πόλεις

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μαχητική διαδήλωση πραγματοποίησαν φοιτητές και μαθητές και στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν καθηγητές και δάσκαλοι που με απόφαση της Α' ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων του κέντρου της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συμμετείχαν στην κινητοποίηση, αλλά και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες των συλλόγων Φυσικού και Χημικού που είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Από νωρίς οι φοιτητές ξεκίνησαν τη δράση τους με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) όπου χτες συνεδρίαζε η Σύγκλητος για να εκλέξει το γραμματέα δηλαδή το μάνατζερ του ΑΠΘ και να καταλήξει στις προτάσεις με τις οποίες ετοιμάζεται να πάει στο διάλογο που στήνει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι φοιτητές του ΜΑΣ ανάρτησαν πανό στην πρόσοψη του κτιρίου με σύνθημα: «Οχι στο διάλογο απάτη, όχι στο μνημόνιο διαρκείας, να μην περάσει το μνημόνιο της παιδείας. Οργάνωση - δράση - συμμαχία - ανατροπή».

Από εκεί ξεκίνησε η πορεία των φοιτητών για τη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, όπου αντάμωσαν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στο κοινό τους αγωνιστικό ραντεβού. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης που κατέληξε έξω από τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Με συνθήματα όπως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», διαδήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Σε άλλες πόλεις

Μαχητικές κινητοποιήσεις και μαζικές εξορμήσεις του ΜΑΣ και των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων πραγματοποιήθηκαν χτες και σε Κοζάνη, Φλώρινα, Σέρρες, Πιερία, Ημαθία, Ξάνθη και Κομοτηνή.

«Οχι στο μνημόνιο της Παιδείας» βροντοφώναξαν οι φοιτητές και οι μαθητές, που διαδήλωσαν σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα, ενώ στην Καρδίτσα έκαναν εξόρμηση στο κέντρο της πόλης.

Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές συγκεντρώθηκαν χτες και στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν επίσης σε Πύργο, Ναύπλιο, Τρίπολη, Ζάκυνθο, Καλαμάτα και Σπάρτη.

Στην Κεφαλονιά, μαθητές μαζί με καθηγητές, που έκαναν στάση εργασίας, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Mαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα και δυναμική κινητοποίηση έγινε και στην Κέρκυρα από τους φοιτητές που πέρασαν για ακόμη μια φορά από τη Διοίκηση της Φοιτητικής Μέριμνας, δηλώνοντας ότι το δικαίωμα στη δωρεάν στέγη για κάθε φοιτητή δεν παζαρεύεται.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Διαδήλωση σπουδαστών και μαθητών έγινε και στη Χαλκίδα, όπου οι μαθητές του 1ου Λυκείου της πόλης, πριν συμμετάσχουν, έκαναν συμβολική κατάληψη στο σχολείο τους, διαμαρτυρόμενοι για την παραπομπή 32 συμμαθητών τους σε δίκη, μέσα στο Γενάρη, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Στη Λαμία, επίσης, σπουδαστές του ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πάρκου όπου έστησαν αντίσκηνα θέλοντας να καταδικάσουν την έλλειψη στέγης για χιλιάδες σπουδαστές. Μαζί τους και οι μαθητές, που μετά τη συγκέντρωση συγκρότησαν Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έγιναν και στην Κρήτη σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μια φωνή και μια γροθιά»

Ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής ως μόνη διέξοδος για λαό και νεολαία αναδείχτηκε από τις ομιλίες με τις οποίες ξεκίνησε το χτεσινό συλλαλητήριο.

Εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ο Κώστας Δράκος είπε ότι το ΜΑΣ καλεί σε ξεσηκωμό: «Καλεί όλους τους φοιτητές να συσπειρωθούν στις Επιτροπές Αγώνα και να οργανώσουν τη δράση τους. Να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική που θέλει εμάς και τις οικογένειές μας φτηνούς εργαζόμενους. Είναι σημαντικό να πορευτούμε μαζί με τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τις συσπειρώσεις τους, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ. (...) Καλούμε σε οργάνωση - συμμαχία - αντεπίθεση για την ανατροπή. Μπροστά και στην πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκέμβρη οι Επιτροπές Αγώνα να αναλάβουν πλούσια δράση. Με γενικές συνελεύσεις σχολών από τα κάτω, συνέλευση ετών, εξαμήνων, εργαστηρίων, εστιών, κλαδικές συνελεύσεις εργαζομένων φοιτητών, κοινές συναντήσεις με το ΠΑΜΕ, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς», τόνισε.

Εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ χαιρέτισε ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, που απευθυνόμενος στους μαθητές και φοιτητές τόνισε την ανάγκη η εργατική τάξη και η νεολαία να ακολουθήσει το δρόμο της οργάνωσης, συσπείρωσης, σύγκρουσης και ρήξης και εκτίμησε ότι θα ξεπηδήσουν νέοι αγώνες που θα τσακίσουν αυτή την πολιτική.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους αγώνες μαθητών - σπουδαστών, ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι έρχεται το μνημόνιο της παιδείας που κάνει την παιδεία εμπόρευμα και αντικαθιστά τη γνώση με δεξιότητες.

Το κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας προς τους μαθητές να παλέψουν για τις ανάγκες τους, για τη ζωή που τους αξίζει, για να μην πληρώσουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους την κρίση, απηύθυνε στο χαιρετισμό εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΑΣΑ ο Ανδρέας Ελευθερίου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενιαία στρατηγική στην ΕΕ η εμπορευματοποίηση της Παιδείας

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Παιδείας που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας και προωθείται από το κεφάλαιο και την ΕΕ με ενιαία στρατηγική σε όλα τα κράτη - μέλη της, καταγγέλλει με Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος που απλώνονται στην Ελλάδα, την Αγγλία, στην Ιταλία και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ ενάντια στα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει στην Ερώτησή του τα ακόλουθα:

«Με το νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ στην Ελλάδα οδηγούμαστε στην κατάργηση και επίσημα του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα: Με την κάρτα του φοιτητή ή το κουπόνι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εισάγει τα δίδακτρα καθώς και τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων. Με το νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ η κυβέρνηση υψώνει ακόμη μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς. Παραδίδεται η διοίκηση των Ανώτατων Ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις. Η αξιολόγηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ θα γίνεται από τις επιχειρήσεις με βάση τις ανάγκες τους και όχι για τις ανάγκες του λαού και της χώρας μας. Η εμπορευματοποίηση της Παιδείας που προωθείται με ενιαία στρατηγική σε ολόκληρη την ΕΕ συναντά τις έντονες αντιδράσεις των σπουδαστών που βρίσκονται σε μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Ιταλία κ.ά.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή απέναντι στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και τις φοιτητικές και λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον των μέτρων αυτών;».

Σύσκεψη με εργαζόμενους σπουδαστές

Μπροστά στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί φοιτητές και σπουδαστές που εργάζονται στο εμπόριο σε κοινή σύσκεψη με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ