ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Ξεγραμμένη η φτωχομεσαία αγροτιά

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα, για το διαχωρισμό των αγροτών σε «ενεργούς» και «μη ενεργούς»

Το ξερίζωμα της φτωχής αγροτιάς από τη γη της, προς όφελος της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας επιδιώκει η ΕΕ με την ΚΑΠ που σχεδιάζει για την περίοδο μετά το 2013. Οι σχεδιασμοί της ΕΕ για την «ΚΑΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020» δίνουν τη χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά, με την ουσιαστική κατάργηση των ενισχύσεων και τη μετατροπή τους σε επιδοτήσεις, με ζεστό, δωρεάν χρήμα από τις τσέπες των εργαζομένων των κρατών - μελών της ΕΕ, της επιχειρηματικής δράσης των μεγαλοαγροτών.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωσή της, που τοποθετεί τις βάσεις της ΚΑΠ για μετά το 2013, με την κατάργηση της στήριξης στους μη «ενεργούς γεωργούς». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη φροντίσει να δρομολογήσει το ξερίζωμα των φτωχών αγροτών που, μην μπορώντας να επιβιώσουν, αναγκάζονται να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, απασχολούμενοι και σε εξωγεωργικές δραστηριότητες, χαρακτηρίζοντάς τους «μη κατ' επάγγελμα αγρότες». Οι διατυπώσεις τόσο της ΕΕ όσο και της κυβέρνησης αποτελούν προκλητική κοροϊδία για την αγροτιά, αφού με την «αναθεωρημένη ΚΑΠ» του 2003 αποδεσμεύτηκαν οι επιδοτήσεις από την παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν δραστικά, εξαναγκάζοντας έτσι τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να συρρικνώσουν την παραγωγή τους. Η πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξοντώνει τους φτωχούς αγρότες και τους εργατοαγρότες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ζητώντας από την Επιτροπή να απαντήσει με ποια κριτήρια διαχωρίζει τους αγρότες σε «ενεργούς» και μη, υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα "Η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος" [COM(2010) 672, 18/11/2010], γίνεται για πρώτη φορά αναφορά σε "ενεργούς αγρότες".

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής: "Οι μεταβολές αυτές στο σχεδιασμό των άμεσων πληρωμών πρέπει να συμβαδίζουν με τον καλύτερο καθορισμό και στοχοθέτηση της στήριξης σε ενεργούς γεωργούς αποκλειστικά..." (σελ. 11, 4η παράγραφος) και "Η επιδίωξη της στήριξης αποκλειστικά προς ενεργούς αγρότες και η ανταμοιβή τους για το σύνολο των υπηρεσιών στην κοινωνία ..." (σελ. 3, τελευταία παράγραφος).

Δεδομένου ότι φτωχοί αγρότες εξαναγκάζονται να αναζητούν πρόσθετα μεροκάματα σε εξωγεωργικές δραστηριότητες, προκειμένου να συμπληρώσουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημα τους, ερωτάται η Επιτροπή:

Με τι κριτήρια διαχωρίζει τους αγρότες σε "ενεργούς" και "μη ενεργούς"»;

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2010
Στα 2.107 ευρώ ο μέσος επιπλέον φόρος

Επιπλέον φόρος 86 εκατ. ευρώ προέκυψε από την εκκαθάριση της 13ης αποστολής 68.030 φορολογικών δηλώσεων με φορολογούμενο εισόδημα 1,67 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την εκκαθάριση 20.295 χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων προκύπτει καταβολή επιπλέον φόρου 109,3 εκατ. ευρώ και φορολογούμενο εισόδημα 889,6 εκατ. ευρώ. Πιστωτικές ήταν 21.855 φορολογικές δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει επιστροφή φόρου 23,4 εκατ. ευρώ και φορολογούμενο εισόδημα 592,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, 25.880 φορολογικές δηλώσεις ήταν μηδενικές.

Από τις 13 μέχρι τώρα αποστολές, έχουν εκκαθαριστεί 5.572.354 φορολογικές δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει επιπλέον καταβολή φόρου 1.827,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε φορολογούμενο εισόδημα 98,4 δισ. ευρώ. Οι χρεωστικές δηλώσεις ανέρχονται σε 1.407.307, από τις οποίες προκύπτει επιπλέον φόρος 2.965,9 εκατ. ευρώ, ο οποίος αντιστοιχεί σε 42,7 δισ. ευρώ φορολογούμενο εισόδημα.

ΔΕΗ
Ενίσχυση της συνεργασίας με την EDF στις ΑΠΕ

Επισημοποιήθηκε η συνεργασία της ΔΕΗ με τη γαλλική EDF για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής πρακτικής που κρίνεται επικερδής για τους μετόχους και χρήσιμη για την προοπτική του «περιφερειακού ρόλου» της ΔΕΗ, ενώ αλλοιώνει ακόμη περισσότερο τη δημόσια συμμετοχή στην Επιχείρηση.

Η ΔΕΗ, η θυγατρική της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και η γαλλική «EDF Energies Nouvelles» ανακοίνωσαν χτες την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

Σκοπός της συμφωνίας, όπως ανακοινώθηκε, είναι η «ανάπτυξη μεγάλων, πολύπλοκων και τεχνολογικά προηγμένων ενεργειακών έργων στην Ελλάδα». Αποτελεί προέκταση της συνεργασίας τους που εκφράζεται με την από κοινού λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 38 ΜW στη Βοιωτία.

Τα επόμενα κοινά σχέδια περιλαμβάνουν αιολικά έργα 200 MW στη Φλώρινα και ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη που θα συνδυάζει αιολικό πάρκο ισχύος 90 MW και υδροηλεκτρικό σταθμό με αντλιοστάσιο.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
«Εισιτήρια» για μεγάλα κέρδη, από την κυβέρνηση

Με την άρση του καμποτάζ και τα λιμάνια της χώρας στις «αποσκευές» του, πήγε στις Κάννες της Γαλλίας ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, για να μιλήσει σε 200 επαγγελματίες της κρουαζιέρας, στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις κρουαζιέρες.

Αποκαλυπτικό είναι το απόσπασμα από την ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου για την τοποθέτηση του υφυπουργού, ο οποίος μάλιστα ήταν βασικός ομιλητής στο Συνέδριο: «επισήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα τόσο στις εταιρείες κρουαζιέρας όσο και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και εξήγησε τον καινούριο νόμο για το fast track investments, ενώ ανέλυσε και τις κατευθύνσεις για τη νέα στρατηγική του ελληνικού τουρισμού, ολοκληρώνοντας με τη δήλωση ότι "θα είμαστε παρόντες παντού"».

ΕΤΑ
Σε ιδιώτη το αναψυκτήριο στον Προμαχώνα

Με μικρά αλλά σταθερά βήματα προωθεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) την ολοκληρωτική παράδοση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας στα χέρια των ιδιωτών.

Αυτή τη φορά ήρθε η σειρά του αναψυκτηρίου στον πρώην Συνοριακό Σταθμό Προμαχώνα, για την 6ετή εκμίσθωση του οποίου προκηρύσσει Ανοιχτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συμβολικός αποκλεισμός της Εφορίας

Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό της Εφορίας στα Γιάννενα (8 π.μ.-10 π.μ.) προχώρησαν χτες οι αυτοαπασχολούμενοι με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ αντιδρώντας στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, απαιτώντας να παρθεί πίσω η περαίωση. Στο πλευρό των αυτοαπασχολουμένων βρέθηκαν εργαζόμενοι και φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στο ΜΑΣ προβάλλοντας την κοινή αντιμονοπωλιακή δράση απέναντι στην πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, καταδικάζοντας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση το λαό.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ»
Συγκεντρώνει δεδομένα από ρυθμίσεις χρεών

Να εξετάσει τη νομιμότητα της πρακτικής της «Τειρεσίας ΑΕ» για την επεξεργασία των αιτήσεων εξώδικης ρύθμισης χρεών, και, μάλιστα, χωρίς να ζητείται και να χορηγείται η συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου, ζητάει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η Γραμματεία ενημερώθηκε ότι η «Τειρεσίας» συλλέγει, επεξεργάζεται και εγγράφει στα αρχεία της αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό που υποβάλλουν οι καταναλωτές με βάση τον πρόσφατο νόμο περί «ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών». Στην επιστολή της προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σημειώνει ότι η επεξεργασία δεδομένων υποβολής της σχετικής αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση «συνιστά επέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα των πολιτών, η δε διατήρηση των στοιχείων αυτών προκαταβολικά μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανάληψη προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού από τους οφειλέτες». Επιπλέον, αναφέρεται, η υποβολή του αιτήματος, που, σημειωτέον, δεν γίνεται σε κάποια δημόσια αρχή αλλά στους ίδιους τους πιστωτές, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο οφειλέτης θα προχωρήσει, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εξωδικαστική ρύθμιση, στο επόμενο στάδιο της υποβολής αίτησης για δικαστική ρύθμιση των χρεών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ