ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Περιπλάνηση στις μουσικές του κόσμου

Από το ρώσικο ρομαντισμό στα ελληνικά «αρώματα» και από το αργεντίνικο πάθος στον αισθησιακό κόσμο της Ιβηρικής Χερσονήσου συνεχίζει να «ταξιδεύει» η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, κάθε Δευτέρα (μέχρι τις 20/12, 9 μ.μ.), στο Θέατρο «Κάππα» (Κυψέλης 2, 210-8831.068). Καλλιτέχνης μεγάλων ερμηνευτικών και φωνητικών δυνατοτήτων, η Μ. Ζορμπαλά ξεδιπλώνει μια γοητευτική μουσική αναδρομή και διαδρομή μέσα από τις χώρες, τις γλώσσες και τις κουλτούρες που βίωσε. Εχοντας ξεχωρίσει με την πορεία της στο ελληνικό τραγούδι και τις συνεργασίες της με τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Ρίτσο, Μάνο Χατζιδάκι, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Λάκη Παπαδόπουλο, καθώς και με την ιδιαίτερη αισθαντικότητά της στο κλασικό ελαφρό τραγούδι (Κ. Γιαννίδη, Αττίκ κ.ά.), η Μ. Ζορμπαλά βρίσκεται σε μία διαρκή δημιουργική συνάφεια με τις μουσικές του κόσμου. Οι καλλιτεχνικές κινήσεις της είναι επιλεγμένες, είτε πρόκειται για προσωπικά ακουστικά προγράμματα είτε για συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες, όπως τον περασμένο μήνα με «Ossipov» στην Αγ. Πετρούπολη και Κύπρο ή παλαιότερα με τη Συμφωνική Αγ. Πετρούπολης.

Οι διαρκείς μουσικές αναζητήσεις της την οδήγησαν σ' αυτό το μουσικό οδοιπορικό με τίτλο «Στην άκρη ενός φιλιού», δέκα χρόνια μετά την έκδοση του ομώνυμου άλμπουμ της - δισκογραφική περιπλάνηση στις μουσικές του κόσμου. Στο «ταξίδι» της πλαισιώνεται από τρεις σπουδαίους σολίστες μουσικούς, τους Θοδωρή Οικονόμου (επιμέλεια, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας), Κώστα Ράπτη (ακορντεόν) και Μιχάλη Πορφύρη (βιολοντσέλο).


Κυριακή 5/12
  • Δημήτρης Μαραμής
    Δημήτρης Μαραμής
    Η Παιδική Σκηνή «Κιβωτός» παρουσιάζει, στο θέατρο «Αλεξανδράκης» ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο παραμυθά Xανς Kρίστιαν Αντερσεν, με τίτλο «Xρόνια πολλά κύριε Αντερσεν», σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη, σκηνικά - κοστούμια Σάββα Πασχαλίδη, μουσική Κώστα Χαριτάτου. Παίζουν: Μάκης Πατέλης, Μαρία Παπαδοπούλου, Σταφανία Φιλιάδη, κ.ά.
  • Οι «KollektivA» κάνουν «κατάληψη» στο «Κοο Κοο» (10.30μμ) και γιορτάζουν την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου «KollektivA» που κυκλοφορεί (Lyra), σε επιμέλεια παραγωγής του Μάνου Ξυδούς. Ρυθμός, groove, σπουδαίες ερμηνείες και εκρηκτική ενέργεια σε μια παράσταση με νέες δημιουργίες και αγαπημένες μελωδίες με τη διαφορετική ματιά των « KollektivA». Η πρωτοποριακή ομάδα Eyellusion οπτικοποιεί τους μουσικούς συνειρμούς με τη χρήση original video art και live show. Τη βραδιά ανοίγουν o «Νίκος Πονηρός και οι Jethro Talibans».
  • Την τελευταία, διπλή παράστασή τους (5μμ και 9μμ) στο Badminton, πραγματοποιούν οι STOMP. Με τενεκέδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, εφημερίδες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ως αυτοσχέδια όργανα μουσικής, ξεδιπλώνουν ένα πολυθέαμα ήχου, κίνησης κ.ά, που μαγεύει το κοινό.
Δευτέρα 6/12
  • Γκαλά όπερας με τον Μαρσέλο Αλβαρες, έναν από τους πιο λαμπρούς χαρισματικούς τενόρους όλων των εποχών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8.30μμ). Ερμηνεύει έργα Βέρντι, Πουτσίνι, Τζορντάνο, Μασνέ, συνοδευόμενος από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση του Αντζελο Καβαλάρο.
  • Βραδιά με μουσική Νίκου Πλάτανου, τραγούδι Γεράσιμου Ανδρεάτου, Αναστασίας Εδεν και ποίηση Νίκου Καββαδία και Νίκου Μήλιου, στις 9μμ, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24), όπου θα παρουσιαστεί το cd «Μπλε ανάσα σιωπής», αλλά και μελοποιημένος Καββαδίας. Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 7/12
  • «Stomp»
    «Stomp»
    Εκθεση ζωγραφικής της Σάσας Δεληγιαννάκη εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, (Ακαδημίας 50, αίθουσα «Γύζης»). Η δημιουργός εκθέτει έργα των τελευταίων, κυρίως, χρόνων, στα οποία κυριαρχούν οι μεγάλες διαστάσεις. Η σκληρή καθημερινότητα αναγνωρίζεται στα θέματα του χρωστήρα της.
  • Η Αρλέτα και ο Λάκης Παπαδόπουλος συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, κάθε Τρίτη (9.30μμ), στον «Σταυρό του Νότου». Μαζί τους, αυτή την Τρίτη η Νένα Βενετσάνου.
Τετάρτη 8/12
  • «Πάθος» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση του Δημήτρη Μαραμή, που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη (μέχρι τις 29/12), στο «BΕΤΟΝ 7» (Πύδνας 7, Βοτανικός, 2107512625). Συνοδοιπόροι του συνθέτη είναι οι ερμηνευτές Κορίνα Λεγάκη και Θανάσης Χουλιαράς και οι ηθοποιοί Σταυριανός Κιναλόπουλος και Κατερίνα Σαβράνη. Βιολί: Λαέρτης Κοκολάνης. Στο πιάνο ο συνθέτης.
  • Συνεχίζεται στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), η έκθεση έργων της Λίζας Πενθερουδάκη. Παρουσιάζονται μικρά χρωματισμένα ξύλινα γλυπτά (καρτουνίστικες χαρούμενες, απορημένες ή κατσούφικες φιγούρες της καθημερινότητας).
Πέμπτη 9/12
  • Εγκαινιάζεται (8μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς) έκθεση ζωγραφικής και εφαρμοσμένων τεχνών της Πέπης Σβορώνου και του Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο «50 χρόνια. Μαζί στην τέχνη».
  • «KollektivA»
    «KollektivA»
    Στην αίθουσα τέχνης «έκφραση γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Στεφανάκι με τίτλο «Ζωγραφίζοντας το λόγο».
Παρασκευή 10/12
  • «Ολα είναι πόλεμος» είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβαίνει στο «Δίπυλον». Η Ραία Μουζενίδου πιστή στο Σαίξπηρ κάνει την απόδοση - διασκευή και σκηνοθεσία στο «Τρωίλος και Χρυσηίδα». Μουσική: Μάριος Στρόφαλης. Παίζουν: Πάνης Καλοφωλιάς, Θόδωρος Κανδηλιώτης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Σαράντος Κωτσιόπουλος, Θανάσης Μπουρλιάσκος, Παναγιώτης Σούλης.
  • «Κραυγές και Ψίθυροι» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11μμ), στη μουσική σκηνή «Πορτοκάλι» (Ιερά Οδός 22, Γκάζι, 210.3463.308). Μαζί του στο τραγούδι η Τάνια Κικίδη.
  • Ο Βασίλης Σκουλάς και ο Μάνος Πυροβολάκης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα χωρίς όρια, με κοινό σημείο το τραγούδι και την κρητική λύρα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30μμ), «Δίπλα στο ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210.2610.444).
  • Ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και η Ελένη Τσαλιγοπούλου ξεκινούν τις εμφανίσεις τους, στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς). Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου της νέας γενιάς και η γνωστή ερμηνεύτρια θα μοιραστούν με το κοινό «Τραγούδια της Φωτιάς», με πυρήνα την αυθεντική παραδοσιακή μουσική. Πρόγραμμα μέχρι 17/12.
  • Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Οι Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας και Γιώργος Θεοφάνους εμφανίζονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στην «Αττική Σκηνή» (πρώην SClub).

Εργο της Σ. Δεληγιαννάκη
Εργο της Σ. Δεληγιαννάκη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ